Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Sandiski sa podrabiane - na jedynie słusznym portalu aukcyjnym można kupić podróby w dobrej cenie
Akurat ja kupiłem w MM razem z body, ale kto to wie...?
W module develop przchodzac do kolejnego zdjecia i po wyrenderowaniu podgladow 1:1, otrzymuje natychmiast ostry obraz a po sekundzie aktywne suwaki korekcji. Dokladnie w momencie gdy suwaki staja sie aktywne na kolejna sekunde trace ostrosc a obraz wyglada jakby za mgla, po czym wraca do normalnosci. Czy ktos sie domysla co moze byc przyczyna? Wspomne ze nie zmienilem wielkosci rawow czy dysku, a wczesniej nie mialem tego problemu. Myslicie z problem lezy po stronie programu czy komputera?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Sandiski sa podrabiane - na jedynie słusznym portalu aukcyjnym można kupić podróby w dobrej cenie. Złóż reklamację - może coś z tego będzie. Teoretycznie masz dożywotnią gwarancję, o ile numer seryjny jest ok..
Mam garść Sandisków, z żadnym do tej pory nie było problemów. Kilka lat temu kupiłem podróbkę SD "Ultra" na portalu aukcyjnym, a "identyczną" kupił mi brat z oficjalnej dystrybucji sporo drożej. Różnica była taka, że ta tania zatrzymywała się po pół minuty przy nagrywaniu video lustrzanką..
Wyglada to na jakis wybitny spadek wydajnosci?
Sent from my iPad using Tapatalk
Jakie macie metody usuwania CA i innych kolorowych obwódek wokół ciemnych obiektów na jasnym tle? Jest checkbox, cztery suwaki. Próbuję improwizować. Czasem wychodzi, czasem nie. Czasem też w ten sposób niechcący zdejmuję kolor z kolorowych ciuchów. Co robić?
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Jakie macie metody usuwania CA i innych kolorowych obwódek wokół ciemnych obiektów na jasnym tle? Jest checkbox, cztery suwaki. Próbuję improwizować. Czasem wychodzi, czasem nie. Czasem też w ten sposób niechcący zdejmuję kolor z kolorowych ciuchów. Co robić?
A pipetę od czego masz?
witam panowie
Mam problem z LR4
W zakładce Library, w kolumnie Folders mam a raczej miałem dwa dyski. Ten na którym trzymałem z 95% (jakieś 400gb) już obrobionych zdjęć, jakimś cudem nadkliknąłem "remove" myszką. Dysk i wszystkie zdjęcia przygotowane do użycia zniknęły. Na dysku są dalej oczywiście ale nie ma ich w podglądzie LR.
Staram się klinąć ctrl+z i nic, zero reakcji. Nie przywraca do stanu sprzed tej mojej głupoty.
LR nie wyłączałem do teraz.
Jak to przywrócić ? Narazie jestem blady jak moje białe biurko.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomicher
witam panowie
Mam problem z LR4
W zakładce Library, w kolumnie Folders mam a raczej miałem dwa dyski. Ten na którym trzymałem z 95% (jakieś 400gb) już obrobionych zdjęć, jakimś cudem nadkliknąłem "remove" myszką. Dysk i wszystkie zdjęcia przygotowane do użycia zniknęły. Na dysku są dalej oczywiście ale nie ma ich w podglądzie LR.
Staram się klinąć ctrl+z i nic, zero reakcji. Nie przywraca do stanu sprzed tej mojej głupoty.
LR nie wyłączałem do teraz.
Jak to przywrócić ? Narazie jestem blady jak moje białe biurko.
Jeżeli nie masz zrobionych plików .xmp z ustawieniami i zrobiłeś REMOVE, to raczej marne szanse na przywrócenie tego stanu... Chyba, że robiłeś backup...
ALE CTRL+Z przywraca opcje REMOVE... Wybrałeś opcje myszką ? Czasem po wciśnięciu SHIFT+CTRL nie działa...
Nie przywraca ani z klawiszy ani z myszki.
Co więcej zauważyłem że ponad 3 000 rawów widzę ale nie w okienku "Folders" poukładane w tematyczne katalogi, a w okienku "Catalog" w linijce "All Photographs" widzę je wtedy obrobione wszystkie w jednym miejscu, bez dojścia do folderów.
Czyli on te zdjęcia pamięta ale wyrzucił z zakładki folders i nie potrafię ich zobaczyć tam ponownie.
kliknij Library > synchronize folder
Mam presety korzystające z profilu zależnie od aparatu. Kiedy aparat jest wykrywany, w camera calibration pojawiają się w liście pozycje dostępne dla danego aparatu. W bazie jest profil dla Samsunga NX1000, nie ma natomiast dla NX1100, który jest właściwie tym samym aparatem. W rezultacie preset ustawia suwaki, a próba zastosowania adekwatnego profilu nie udaje się, pozostaje więc na adobe standard.
Czy jest jakiś sposób, by Lightroom wziął NX1100 za NX1000?