Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Siemanko,
mam problem z eksportem plików... chodzi o to że nie wszystkie zaznaczone pliki mi się konwertują... część się przekonwertowało a część nie... od czego to zależy ? Pytam bo wkurza mnie poprawianie np. 300 zdjęć i sprawdzanie które się przekonwertowały...
Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz przy imporcie plików RAW. 99% zdjęć jest OK, natomiast kilka z nich wygląda w Lightroomie tak :
Te same RAW'y otwierane np. Fastone Image Viewer są normalne.
Czym może to być spowodowane ?
Niedawno zakupiłem kartę Sandisk Ultra 8gb i aktualnie jej używam z 5D. Na poprzedniej karcie Sandisk Ultra II 4gb nic takiego się nie działo. Czy reklamować kartę ?
Miałem podobnie na SanDisku Extreme III (tyle że SD) Niedługo potem całkiem zaczęła gubić pliki, aż całkiem padła. Format SDformatterem (z SanDiska) też niewiele dał.
U mnie uszkodzone w ten sposób pliki nigdzie nie otwierały się prawidłowo.
Może spróbuj na innym body, a jak nie to reklamuj, a co Ci szkodzi.
Sandisk coraz większe buble produkuje. Już od dawna nie kupuje ich kart. Co do problemu, importujesz zdjęcia prosto z karty czy z dysku twardego po zrobieniu kopii z karty?
Kup lexara i problem z głowy. Tylko nie jakąś podróbę za 39PLN... nie warto oszczędzać na kartach. Acha, no i porządny czytnik. Zgrywam foty w takim setupie od 9 lat i ani razu nie miałem nawet najmniejszych problemów.
Mnie tak się raz zdarzyło przy zgrywaniu przez (jak się pózniej okazało) walnięty czytnik. Od tego czasu wywaliłem wszystkie czytnikiem i zgrywam tylko przez aparat ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Scream
Pewnie wyświetla osadzoną miniaturę, która akurat nie jest uszkodzona.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie.
Zdjęcia importuję prosto z karty wsadzonej w czytnik. Spróbowałem jeszcze zgrać zdjęcia na innym komputerze wyposażonym w lightroom'a i efekt jest taki sam. Nawet te same zdjęcia są uszkodzone. Więc dochodzę do wniosku, że jednak wina karty a nie czytnika. Myślałem o tym, żeby zgrać zdjęcia prosto z aparatu, ale jak pewnie większość wie 5d Classic nie współpracuje z win 7 64 bit...Pozostaje tylko zareklamować kartę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Scream
Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz przy imporcie plików RAW. 99% zdjęć jest OK, natomiast kilka z nich wygląda w Lightroomie tak :
http://img845.imageshack.us/img845/2959/q0gm.jpg
Czym może to być spowodowane ?
Niedawno zakupiłem kartę Sandisk Ultra 8gb i aktualnie jej używam z 5D. Na poprzedniej karcie Sandisk Ultra II 4gb nic takiego się nie działo. Czy reklamować kartę ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Scream
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie.
Zdjęcia importuję prosto z karty wsadzonej w czytnik. Spróbowałem jeszcze zgrać zdjęcia na innym komputerze wyposażonym w lightroom'a i efekt jest taki sam. Nawet te same zdjęcia są uszkodzone. Więc dochodzę do wniosku, że jednak wina karty a nie czytnika. Myślałem o tym, żeby zgrać zdjęcia prosto z aparatu, ale jak pewnie większość wie 5d Classic nie współpracuje z win 7 64 bit...Pozostaje tylko zareklamować kartę.
Sandiski sa podrabiane - na jedynie słusznym portalu aukcyjnym można kupić podróby w dobrej cenie. Złóż reklamację - może coś z tego będzie. Teoretycznie masz dożywotnią gwarancję, o ile numer seryjny jest ok..
Mam garść Sandisków, z żadnym do tej pory nie było problemów. Kilka lat temu kupiłem podróbkę SD "Ultra" na portalu aukcyjnym, a "identyczną" kupił mi brat z oficjalnej dystrybucji sporo drożej. Różnica była taka, że ta tania zatrzymywała się po pół minuty przy nagrywaniu video lustrzanką..
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Sandiski sa podrabiane - na jedynie słusznym portalu aukcyjnym można kupić podróby w dobrej cenie. Złóż reklamację - może coś z tego będzie. Teoretycznie masz dożywotnią gwarancję, o ile numer seryjny jest ok..
Mam garść Sandisków, z żadnym do tej pory nie było problemów. Kilka lat temu kupiłem podróbkę SD "Ultra" na portalu aukcyjnym, a "identyczną" kupił mi brat z oficjalnej dystrybucji sporo drożej. Różnica była taka, że ta tania zatrzymywała się po pół minuty przy nagrywaniu video lustrzanką..
To już nieco offtop, ale chciałem tylko dodać, że kartę kupiłem w stacjonarnym sklepie dużego serwisu internetowego foto. Nie sądzę,żeby mieli podróbki, zwłaszcza, że cena była "normalna" i zbliżona do tych w innych sklepach". Chociaż kto wie.... :roll: