Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Cytat:
Najwyraźniej dokalibrowali do źle działającego body i nie jest przez to skalibrowane w punkt zero, faktem jest, że obecnie działa "w miarę" tylko na jednej puszce spośród 4 :/
Na dniach będę oglądał materiał z sesji podczas której 24 L podpięte było pod "skalibrowane" body, dodatkowo będę rozmawiał z adwokatem co dalej zrobić w tej sprawie
Po tym co widziałem na serwisie w Berlinie, wydaję mi się, że masz rację. Nie mam 100% pewności ale chyba tak jest. U mnie kalibrowali wszystko na początku parę razy do 5d3, który miał kompletnie przesunięte czujniki. Efekt-nie trudno się domyślić.
Szczerze współczuję szczepan.
Cytat:
Zamieszczone przez
szczepa81
Ja bym jednak radził czytać wątki ze zrozumieniem, wtedy nie wyciągałbyś pochopnych wniosków.
Skoro sprzęt trafił po raz pierwszy do "kalibracji" i niby był kalibrowany kiedy serwis Canona nie miał jeszcze do tego narzędzi, to jest jawne robienie sobie żartów z klienta!!! Tym bardziej, że moja wizyta w Warszawie poprzedzona była telefonem do serwisu po co i z czym tam jadę. Ponadto, kolejny raz wrócił z serwisu z notatką, że nie stwierdzono usterki.
Mnie nie chodzi o treść tylko formę. Przy tym jeśli czujesz się oszukany przez serwis to skieruj sprawę do sądu, bo pisanie publiczne o kimś że jest oszustem na pewno Ci nie pomoże. Wręcz może zaszkodzić, bo o ile wiem (nie jestem prawnikiem) pisanie publiczne o kimś w ten sposób może być podstawą do skierowania sprawy na drogę prawną. Zamiast się napinać to może przemyśl czy jednak nie warto wziąć pod uwagę tego co napisałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
boarder
Pouczenia w kwestii jezyka uzywanego na forum udziela...
...moderator. Takie jego prawo, a wręcz obowiązek. Forum internetowe to nie piwosz.
Cytat:
Zamieszczone przez
blackninja
Nie rozumiem szczepa81 jest niewłaściwego. Czyżby moderatorzy byli moderowani przez kogoś?
Jasne, a wszyscy to agenci sowieccy :lol:.
W odpowiedzi na przedstawioną sytuację przez użytkownika szczepa81 informuję, odnośnie faktów związanych z pobytem sprzętu w serwisie.
Podczas pierwszego zgłoszenia serwis nie dokonał regulacji AF przysłanych aparatów EOS 5D Mark III . Sprawdzono czujniki AF wraz z wzorcowym układem optycznym. Były one sprawne technicznie. W związku z tym faktem serwis dokonał jedynie regulacji dostarczonych obiektywów do dwóch body EOS 5D Mark III. Potwierdza to dokładnie zapis w zgłoszeniu naprawy.
W zgłoszeniu, które nastąpiło w styczniu 2013 /po ośmiu miesiącach użytkowania/ nie stwierdzono zgłaszanych usterek w aparatach EOS 5D Mark III. Natomiast dostarczony obiektyw EF 16-35 f2,8 L USM wymagał jedynie regulacji optycznej / a nie AF / co nie było przedmiotem poprzednich czynności. Rozregulowany układ optyczny miał wpływ na ostrzenie z innymi aparatami.
Podczas zgłoszenia w marcu 2013 /po dziesięciu miesiącach użytkowania / dostarczono tylko jeden z dwóch wcześniej przysyłanych aparatów EOS 5D Mark III. Aparat profilaktycznie przeregulowano do wzorcowego układu optycznego, poczym doregulowano do niego obiektyw EF 24 f1,4 L USM.
Informuję również, że wszystkie dotychczas dostarczone wraz z aparatami obiektywy miały zastosowaną procedurę regulacyjną która nie zmieni ustawień względem inny posiadanych aparatów.
Nasz serwis nie utrzymuje, żadnych kontaktów z serwisem w Berlinie. CSI Foto i Video jako serwis autoryzowany, problemy techniczne sprzętu Canon rozwiązujemy na szkoleniach lub bezpośrednio z głównym technikiem Canona .
Potwierdzam jednak, że przed wysyłką sprzętu dzwonił do nas właściciel sklepu w celu ustalenia szczegółów naprawy.
ja już nic nie rozumiem z tych kalibracji - mam 5d2 które z każdym moim szkłem prócz jednego zawsze działało OK
to jedno z którym był problem to 35L - zawiozłem je do kalibracji z puszką z zaznaczeniem że nie dotykamy puszki
(bo i po co skoro z resztą działa dobrze)
szkło skalibrowano do puszki i jest ok - ale to samo szkło zapięte do 1Dx w ogóle nie trafia :/ inne szkła które
trafiają z tym 5d2 trafiają też z 1Dx
czary, magia, voodoo czy co ?
mam od dziś 5d3, w którym szósta cyfra to 4. z 24, 35L, 50/14 i 50L - trafia super
Cytat:
szkło skalibrowano do puszki i jest ok - ale to samo szkło zapięte do 1Dx w ogóle nie trafia :/ inne szkła które
trafiają z tym 5d2 trafiają też z 1Dx
Bo masz szkło Canon by Sigma. :)
habakuk->czy wymienil
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
habakuk->czy wymienil
nie wiem jak to określić - na czas naprawy dostałem inną puszkę, w zasadzie nową. stara się chyba nie naprawi, więc ta może zostanie.
to 5d3, o którym piszę, po prostu kupiłem, potrzebne do roboty. fantastycznie działa - właśnie z 85 sprawdziłem. żadnej kalibracji. przypomnę: 4ka na 6tym polu.
Czyli co, od pewnego momentu serii 3 się postarali? ;-)