Dofinansowanie z UP z tego co wiem nie odbywa się w turach.
Wersja do druku
Dofinansowanie z UP z tego co wiem nie odbywa się w turach.
Ja sądziłem że pierwszy "rzut" jest na początku roku w tym wypadku marzec, a drugi coś w połowie np. sierpień.
Witajcie ponownie. Właśnie zakładam działalność i myślę o tej karcie podatkowej. Wiem, że są tutaj osoby, które rozliczają się w ten sposób. Mam pytanie - czy będąc na karcie podatkowej możecie oferować swoje usługi firmom? Albo w ogóle komukolwiek innemu niż klienci indywidualni?
Było o tym , poczytaj trochę. Niżej temat o tym jak zacząć śluby i tam też jest.
@ MM-architekci
A czy byłbyś tak uprzejmy i odpisał mi po prostu TAK/NIE na moje pytanie? :) Temat, o którym piszesz znalazłem, ale aktualnie nie mam czasu, żeby przedzierać się przez wszystkie strony w poszukiwaniu tej jednej informacji. Z góry dzięki.
Tak.
ps. Wystarczy kilka ostatnich stron.
w USTAWIE z dnia 20 listopada 1998 r. o "zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne" nie mogę się nigdzie doszukać żeby było zabronione wykonywanie usług dla firm, przy fotografii. Niestety urzędnicy w US czytają wszystko na swój sposób i twierdza że nie można.
Owszem przy niektórych rodzajach działalności jest wzmianka że tylko dla ludności, ale przy fotografii czegoś takiego nie znalazłem.
Podobnie ma się sprawa z fotografią reklamową i podobną.
Owszem jest niby zakaz wykonywania takiej działalności, ale jest on tylko w "Rozdział 2
Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych" gdzie jest odwołanie do załącznika 2
natomiast w
"Rozdział 3
Karta podatkowa" nie ma nic na ten temat więc moim zdaniem karty podatkowej to ograniczenie nie dotyczy.
Pociągnę temat karty podatkowej, bo im dalej w las, tym więcej drzew ;) Przeczytałem ten fragment w/w ustawy i faktycznie w przypadku karty podatkowej nie ma zapisu, że nie można świadczyć usług na rzecz innych firm. Ale znowu czytam na innym forum, że jednak nie można i że US może się przyczepić. A co w następującej sytuacji - kupuję albumy i zamawiam odbitki dla klientów. Czyli korzystam z usług innych firm. Będąc na karcie podatkowej nie mogę tego robić? Jak w takim przypadku z tego wybrnąć, kupować albumy i zamawiać odbitki na osobę prywatną? Tyle że wtedy nie wliczę sobie tego do kosztów i nie odliczę od podatku. Ciekawi mnie jak ludzie, którzy wybrali kartę podatkową sobie z tym radzą. Czy US faktycznie wszystko tak dokładnie kontroluje?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
EDIT: przeoczyłem ten temat na forum: http://canon-board.info/showthread.php?t=49202
Tam się jednak dopiszę.