Odp: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM
A w moim przypadku ten obiektyw ma "kurzą ślepotę". O ile w dobrych warunkach oświetleniowych trafia na 90% na różnych dystansach (choć oczywiście więcej focę na 3-10 m ze wzgledu na zastosowanie szkła, landszaftów nim nie robię), to przy kiepskim świetle ilość trafień spada. Pomaga oczywiście wspomaganie AF z lampy.
W słabych warunkach to wiadomo, że problem z AF (niestety). U mnie to samo, jednak to mnie nie dziwi.
Mógłbyś Eberloth wrzucić jakieś zdjęcie poglądowe ze swojej 50-tki na 1.4?
Postaram się po południu...
Dziś byłem w foto plusie. Pokazałem odprysk na jednej z soczewek w obiektywie i obiecali mi wymienić a, że skończyły im się Sigmy to zamówią nową partię, więc będę miał w czym wybierać :) Obsługa tam zdaje się być całkiem w porządku (oprócz tego co mówił, że nie potrzebuje ostrości powyżej 3m o.O).
Wstępnie rozmawiałem z gościem, że jak nie uda mi się dobrać dobrze współpracującej 50-tki z moim body to wymienię na Canon'a - czego bym nie chciał, ale jak przecież obiektyw nie ma mydlić a strzelać ostre foty.
Także gdyby ktoś chciał powybierać sobie jakieś Sigmy w Krakowie to tutaj mają ich całkiem sporo Foto - Plus : Specjalistyczny Sklep Fotograficzny
szymkowski - też używam tej sigmy więc jeśli będę mógł w czymś pomóc daj znać :)
Miałem tą 50-tkę kilka dni i nie widzę w niej nic extra. W dodatku przy pierwszy podpięciu zawiesił mi się AF, aż osiwiałem bo obawiałem się body wywineło mi numer.
Pewne jest to że aby kupić to szkło trza się wybrać do Sigma Prcentrum które mają po kilka sztuk na stanie.
Ale aby nie dołować zainteresowanych to podam przykład canonowskiej 50 1,4 - byłem świadkiem jak gość wybierał z 3 sztuk - jedna była tragiczna, druga była słaba na 1,4 i dopiero 3 sztuka była ok na jego 5DII. Więc nie ma co psioczyć na Sigmę, chyba ... Canon jest znany z tego że źle znosi współpracę z Sigmą czy Tamronem. Trzeba o tym pamiętać.
A ja kupiłem pierwszą lepszą, bez wybierania i gitara - zadowolony jestem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
możesz wrzucić jakieś zdjęcia poglądowe na 1.4? Chciałbym porównać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
no i SUPER! teraz tylko robić zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
szymkowski
Tak, poszukam takowych i podam linka :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
szymkowski
Poszukam i zapodam linka :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Gall_Anonimowy
no i SUPER! teraz tylko robić zdjęcia.
Mam ją od 2 lat i bardzo dobrze mi służy :)