Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Jan odniósł się do linku, w którym smartfony są wychwalane pod niebiosa, natomiast kompletnie zignorował powyższy link, w którym gość dowodzi, mając na poparcie żelazne argumenty, że to kupa g... I to się dzieje od początku trwania tego wątku. KAŻDY dowód, czy to w postaci zdjęć, artykułów, czy obnażających mizerię tego urządzenia powiększeń wycinków kadru, Jan konsekwentnie pomija, udaje że nie widzi, ignoruje.
To chyba samo w sobie jest wystarczająco wymowne.
Bardziej niż wymowna jest odpowiedź Jana:
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Mam spore doświadczenie z pracą z RAW w ACR(PS).
jp
Koronnym argumentem w całej dyskusji dla Jana jest oczywiście fakt wyboru Smartfona, który programowo obrabia zdjęcia wyręczając w tym użytkownika dając mu namaistkę tego co daje nawet kilkunastoletni aparat fotograficzny.
Cytat:
Zamieszczone przez ;1442603
Tu się zgadzam i potrafię przyznać, że bez powiększania nie ma większej różnicy.
I proszę nie piszcie tym wątku oceniając zdjęcia na smartfonie, że faktycznie nie widzicie różnicy w obrazowaniu akwarelowych maziajów ze smartfona ze zdjęciami z A7R3 bo to woda na młyn na JP, który wyprodukuje kolejne zdjęcia porównawcze...
Ciagle nie bierzecie pod uwagę, że Jasiem kieruje sztuczna inteligencja.
Ale postępy są, bo potwierdził, że nauczył się trzymać smartfon. Po 8 miesiącach. Gwarantuję, że niebawem będziemy roztrząsać tu dwa kolejne problemy: jaki paseczek do smartfona i po drugie, czy aby jeden smartfon na wycieczkę z biurem podróży wystarczy
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ciagle nie bierzecie pod uwagę, że Jasiem kieruje sztuczna inteligencja.
Ale postępy są, bo potwierdził, że nauczył się trzymać smartfon. Po 8 miesiącach. Gwarantuję, że niebawem będziemy roztrząsać tu dwa kolejne problemy: jaki paseczek do smartfona i po drugie, czy aby jeden smartfon na wycieczkę z biurem podróży wystarczy
Dobrze przygotowany podróżnik zabiera ze sobą na wyprawy wakacyjne trzy smartfony (zawsze dwa w zapasie ze względu na niewymienne baterie oraz ryzyko przypadkowej utraty i zniszczenia). Pierwszego do "robienia" zdjęć bo zainstalował w nim milion fotograficznych aplikacji do obróbki zdjęć i instagramowych filtrów (przez AI), drugiego do nawigacji z Google Maps oraz Translatorem i trzeciego do dzwonienia do rodziny oraz znajomych.
Załącznik 10635
Za 50 stron JP nam powie, że wklejał tekst który mu podsuwał chatbot ;)
Jacku_Z
W #1178 napisałem o wygodnym i bezpiecznym fotografowaniu smartfonem i że mogę zainteresowanym przekazać swoje rozwiązanie.
Uczestnicy tego forum przez kilkanaście na ten temat "merytorycznych" bla, bla, bla nabijali licznik.
jp
Tak mnie zaciekawiło czy z funduszy unijnych można by pozyskać dofinansowanie na prace badawczo rozwojowe pt. "Bezpieczeństwo i higiena pracy przy fotografowaniu smartfonem". Są tacy, którzy twierdzą, że jest to całkowicie nowa technologia, epokowe wręcz zmiany w technologii, to podstawowa przesłanka jest spełniona. Zapotrzebowanie społeczne też jak widać jest, żeby określać kryteria bezpiecznego trzymania smartfona.
Tam na 110 stronie post #1100 co JP wrzucił 2 zdjęcia z Sony i z tego Samsunga. Nie wiem o czym generalnie toczy się aktualnie dyskusja, ale jeśli mowa o porównaniu jakości zdjęcia, to widać ogromną różnicę. Samsung po prostu niedomaga na tym zdjęciu.
Szwagier ma iPhonea któregoś z tych nowszych 12 czy 13 i mówi, że woli jakość zdjęcia z jego Canona 2000D, że widzi różnicę.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Tam na 110 stronie post #1100 co JP wrzucił 2 zdjęcia z Sony i z tego Samsunga. Nie wiem o czym generalnie toczy się aktualnie dyskusja, ale jeśli mowa o porównaniu jakości zdjęcia, to widać ogromną różnicę. Samsung po prostu niedomaga na tym zdjęciu.
Szwagier ma iPhonea któregoś z tych nowszych 12 czy 13 i mówi, że woli jakość zdjęcia z jego Canona 2000D, że widzi różnicę.
Czy mógłyś zdefiniować, na poziomie kadru (czyli bez powiększania) co niedomaga ?
Na czym obserwujesz, jaka jest rozdzielczość Twojego monitora ?
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czy mógłyś zdefiniować, na poziomie kadru (czyli bez powiększania) co niedomaga ?
Na czym obserwujesz, jaka jest rozdzielczość Twojego monitora ?
jp
Drogi Janku! Ja mam monitor 2560 x 1440 pikseli, który wyświetla natywny rozmiar 3,69 Mp. Gdybyś się starał robić zdjęcia obojętnie czym, czy to SONY A7, czy smartfon, w wielkości 2560 x 1440, albo 2160 x 1440 po przycięciu do formatu 3:2, to nie byłoby sprawy, i można by było już dzisiaj twierdzić, że obrazy ze smartfonów dorównują obrazom z bezlusterkowców.
Ten wątek zaczął się od proroctwa tego, co ma dopiero nastąpić, a nie od tego, co już jest. Panta rei, więc kiedy się już nawpieprzamy świerszczy tak, że nam bańki nosem pójdą, to przestaniemy nie tylko odróżniać zdjęcia ze smartfona od zdjęć z aparatu, ale nawet te świerszcze od kotleta schabowego, ale to jest dopiero przed nami. :evil:
Póki co, ze zdjęcia z aparatu można zrobić wycinek, który dalej wygląda jak zdjęcie, a wycinek z obrazka ze smartfona, czyli powiększony, wygląda jak uj wie co, więc nie czepiaj się, że ktoś sobie takie obrazy porównuje po powiększeniu, bo robi to dlatego, że tak można. Jeśli by finalny obrazek się do powiększenia nie nadawał, to nikt by go nie powiększał i nie widział by różnic.
Sam założyłeś, że miarodajny jest dla Ciebie obraz 4K, czyli 3840 x 2160 p, ok. 8 Mp, oglądany na TV 4K 65", nie wiadomo zresztą z jakiej odległości, więc pakowanie tu większych obrazów, niż 3 lub 8 Mp nie ma sensu i na tych powiększonych obrazach ewidentnie wychodzą mankamenty zdjęć ze smartfona, dlatego też sensu nie ma wpadanie w ekscytację, że smartfony to już nawet 200 Mp mają zdolność naświetlić, bo finalnie więcej, niż 12 Mp się z tego nie wyskrobie, żeby to jako-tako wyglądało.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Drogi Janku! Ja mam monitor 2560 x 1440 pikseli, który wyświetla natywny rozmiar 3,69 Mp. Gdybyś się starał robić zdjęcia obojętnie czym, czy to SONY A7, czy smartfon, w wielkości 2560 x 1440, albo 2160 x 1440 po przycięciu do formatu 3:2, to nie byłoby sprawy, i można by było już dzisiaj twierdzić, że obrazy ze smartfonów dorównują obrazom z bezlusterkowców.
Ten wątek zaczął się od proroctwa tego, co ma dopiero nastąpić, a nie od tego, co już jest. Panta rei, więc kiedy się już nawpieprzamy świerszczy tak, że nam bańki nosem pójdą, to przestaniemy nie tylko odróżniać zdjęcia ze smartfona od zdjęć z aparatu, ale nawet te świerszcze od kotleta schabowego, ale to jest dopiero przed nami. :evil:
Póki co, ze zdjęcia z aparatu można zrobić wycinek, który dalej wygląda jak zdjęcie, a wycinek z obrazka ze smartfona, czyli powiększony, wygląda jak uj wie co, więc nie czepiaj się, że ktoś sobie takie obrazy porównuje po powiększeniu, bo robi to dlatego, że tak można. Jeśli by finalny obrazek się do powiększenia nie nadawał, to nikt by go nie powiększał i nie widział by różnic.
Sam założyłeś, że miarodajny jest dla Ciebie obraz 4K, czyli 3840 x 2160 p, ok. 8 Mp, oglądany na TV 4K 65", nie wiadomo zresztą z jakiej odległości, więc pakowanie tu większych obrazów, niż 3 lub 8 Mp nie ma sensu i na tych powiększonych obrazach ewidentnie wychodzą mankamenty zdjęć ze smartfona, dlatego też sensu nie ma wpadanie w ekscytację, że smartfony to już nawet 200 Mp mają zdolność naświetlić, bo finalnie więcej, niż 12 Mp się z tego nie wyskrobie, żeby to jako-tako wyglądało.
1.
Kolega mystek stwierdził że Samsung na #1100 niedomaga, prosiłem o doprecyzowanie. I tyle
2.
Na tym #1100 jest rozdzielczość zdjęcie Samsunga 50Mpix z matrycy 200Mpix z nowej technologii obliczeniowej 2023, zdjęcia są znacznie lepsze niż z 2022, można robić wycinki byle nie powyżej 100%, to jest ostatni już bastion fotografii optycznej
Ten pociąg jedzie szybko
3.
Zdjęcia zrobione w jasnym świetle całego kadru na monitorze/TV 4k są nieodróżnialne (A7R3, smartfon 2023)
Im ciemniej przy robieniu tym lepsze zdjęcia są z technologii obliczeniowej, znacznie bliższe tego co widzą oczy i gdy z ręki to brak szumów.
jp