Dla nieposiadających jeszcze korpusu:
W tym miejscu jest już instrukcja po polsku:???:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/5/030000...de_PL_V1.0.pdf
Wersja do druku
Dla nieposiadających jeszcze korpusu:
W tym miejscu jest już instrukcja po polsku:???:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/5/030000...de_PL_V1.0.pdf
Witajcie,
jako zapalony lotnik i pasjonat fotografii lotniczej zrobiłem sobie wczoraj wieczorem wycieczkę pod płot warszawskiego lotniska aby przetestować wysokie czułości i autofocus nowej piątki.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z efektów, autofocus pracował bardzo dobrze pomimo, iż zdjęcia robiłem w porze nocnej przy szczątkowym oświetleniu księżyca i poświacie z ulicy (obiektyw to 70-200/2.8 L IS II). Wysokie czułości oczywiście szumią, ale ISO 12800 jest znośne i da się z niego wyciągnąć sensowne zdjęcia.
Jedyny mankament jaki napotkałem, to zapychanie się bufora zapisu i w konsekwencji brak możliwości zrobienia kilku zdjęć więcej w serii. Otóż miałem włożone dwie karty: SanDiska Compact Flash 16GB Extreme III (30 MB/sek) oraz SanDiska SD XC 64 GB (95 MB/sek). Na tym pierwszym ustawiłem zapis pełnych jpeg-ów, na drugiej karcie, zdecydowanie szybszej - pełen RAW. W trybie zdjęć seryjnych (6 kl/sek) bufor zapychał się po wykonaniu sześciu zdjęć i dość długo nie można było wykonać kolejnego zdjęcia. Przestawiłem zapis jpeg + RAW w pełni na kartę SD i było to samo (subiektywnie, po serii 6 zdjęć zapchanie bufora i powolne jego oczyszczanie). Instrukcja podaje 7 zdjęć w takim trybie, także wyniki które uzyskałem są OK, jednak czas opróżniania bufora jest znaczący i potrzeba przynajmniej dwóch sekund aby można było wykonać kolejne jedno zdjęcie.
Poniżej kilka zdjęć (wraz z linkiem do pełnego rozmiaru), zdjęcia to jpeg-i prosto z puszki, odszumianie w menu aparatu było ustawione na tryb niski (jedna z trzech kresek). W pełnej rozdzielczości zdjęcia ważą od 6.5 do blisko 10 MB.
Pozdrawiam,
Grzegorz
ISO 12800
Foto 1, Foto 2
ISO 16000
Foto 3
ISO 25600
Foto 4 (musiałem je przyciąć, gdyż nie przechodziło przez uploader na serwer), Foto 5
Niestety według informacji podawanych na wielu stronach EOS 5Dmk3 nie obsługuje standardu UHS dla kart SecureDigital, podejrzewam , że ta karta SD którą użyłeś pracowała co najwyżej z prędkością 30-45MB/sek a nie 95
Na pewno była by znacząca poprawa przy użyciu CompactFlash Sandisk Extreme Pro,
Spróbuj zapisać RAW'y na CF. Jeżeli Twoja CF obsługuje UDMA to powinno być lepiej. Nowe typy CF EXTREME (bez PRO) obsługują do 60 MB/sek z obsługą UDMA. Jeżeli mógłbyś (jak lotnik-lotnikowi) zrobić dla mnie jakieś pióra w locie, w RAW'e (przy niezbyt dobrym oświetleniu ~ISO 3200-6400) to będę bardzo wdzięczny. Pióra na "postoju" też mogą być. :)Cytat:
Napisał grztus
Jedyny mankament jaki napotkałem, to zapychanie się bufora zapisu i w konsekwencji brak możliwości zrobienia kilku zdjęć więcej w serii. Otóż miałem włożone dwie karty: SanDiska Compact Flash 16GB Extreme III (30 MB/sek) oraz SanDiska SD XC 64 GB (95 MB/sek)..
Dla ziarnofobów i wojowników: 5DIII v D800
http://www.cameralabs.com/reviews/Ca...00_noise.shtml
a ja lekko z innej beki zapytam - czy ktoś ma mkIII + sigma 85 1.4 ?
ostatnio wiele się pisało o prolemach przy rożnych odleglościach fokalnych FF/punkt/BF
czy ktoś tu ma taki zestaw i uprzejmie może napisać dwa słowa ?
Gdzie najtaniej obecnie z dobrego źródła można zakupić 5d mk3?
Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z tymi punktami?
Tzn według mnie punkty krzyżowe są najbardziej czułe więc dlaczego w opisie jest, że są przeznaczone do obiektywów 2,8 i jaśniejszych?
Przecież jeżeli jest najbardziej czuły to powinien współpracować z najciemniejszymi obiektywami.
I na odwrót z punktami poziomymi. Skoro są mało czułe to powinny wymagać najjaśniejszych obiektywów.
Witam
Często robię foty w sRAW'ach (50d) Jestem baardzo ciekawy jak się ma sprawa szumu małego pliku RAW do pliku standardowego. W moim 50d nie mam aż 22 megapiksli a wielkość foty z sRAW'a często okazuje się wystarczająca Stąd moje pytanie Czy szum jest dużo mniejszy? Może jakieś sampelki w słabym świetle...? Poważnie zastanawiam się nad kupnem nowej 5tki. Z tego co widzę jest to wielce prze masakrycznie dobry sprzęt ale z ciekawości... te małe RAW;)
Przepraszam, że wtrącę:
Jak w mk3 wygląda sprawa wizjera? Czytelne są nastawy aparatu czy nadal trzeba wytężać wzrok? Mnie mk2 przy dużym natężeniu światła doprowadzał do szału, zero widoczności, to już 50D na tym polu był cudem techniki... Czy któryś z posiadaczy może coś napisać na ten temat?
Dzięki!
W kilku miejscach zetknąłem się z opiniami ,że mk3 jest zauważalnie mniej ostry od mk2. Podobno winę ponosi mocniejszy filtr antyaliasingowy.
Np :http://www.canonrumors.com/forum/ind...c,5122.15.html
Czy ktoś z kolegów przesiadających się z dwójki, lub posiadający oba aparaty miał podobne wrażenie? Czy to tylko odosobniona opinia ?
Dzięki za sampla :)
Pozwoliłem sobie przerobić twój wrzut w taki sposób, by łatwiej było ogarnąć różnice w rozłożeniu czujników AF w wizjerze (animacja nie uwzględnia różnic w wielkości samych wizjerów):
Czunjnik krzyzowy jest bardziej czuły bo reaguje na oba rodzaje linii. Jesli jednak dostanie za małą ilość światła wtedy nie będzie w stanie realizować tego pomiaru i jego funkcjonalnosc ogranicza sie tylko do jednego rodzaju. O ilosci swiatla wpadajacego do korpusu decyduje rzecz jasna obiektyw.
Krzyżowych jest 41 i wszystkie działaja z obiektywami o świetle f/4 lub jaśniej.
Podwójnie krzyżowych jest 5 i działają ze szkłami f/2.8 lub jaśniejsze.
Zawsze miałem wrażenie że te wszystkie ograniczenia są nakładane sztucznie bo skoro przy f/4 działa czujnik krzyżowy to dlaczego nie podwójny? Tego sie nie dowiemy zapewne, ale mnie to nie martwi, najciemniejsze moje szkło ma f/2.0 :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Musisz kopsnąć się w tył tego wątku - wrzucałem linki do JPEGów z mRAW'ów (w 5D2 były sRAW1 oraz sRAW2, teraz jest mRAW oraz sRAW) w wyższych rozdzielczościach.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ISO 200 odpalone w LR i bez zadnych korekcji wywolane ze standardowymi ustawieniami.
http://imageshack.us/a/img38/3909/iso200.jpg
dzieki , ale przydałlby się zrobić wg wielkości wizjera też
1dx/1ds3 mają 100% krycia x 0,76 (chyba największe wizjery w cyfrach?)
Nikt tego nie pisał bo 1DIV ma wizjer x 0,7 więc 1dx zyskał
5d3 ma 100% x 0,71
to ok 7% różnicy w wielkosci
niby mało... ale są osoby mówiące że 5d3 ma O WIELE WIĘKSZY WIZJER 8-) no a jest całe 2% większy od 5d2 :D
podobnie jest w jasnych wizjerach A850/A900 Sony.
A850 ma 98% krycia i 0,74x , A900 ma 100% krycia i 0,74x no i jakieś tam różnice są zauważalne dla wielu
oOo Faktycznie "Czach" Tyle już tych fotek z nowej 5tki ściągałem, że się pogubiłem i zapomniałem ze Twoje mRAW'y mam Dzieki
w kwestii AF
wszyscy zachwalają fenomenalny AF w canonie ;) a on ciągle był dobry tylko w body pokroju 1D i 1Ds - na dzień dzisiejszy wymaga rozeznanie czy lepiej kupić 5dmk3 czy może poczciwego 1Dsmk3.
Jakbym miał tak wyliczyć popyt na nowego marka, to po ostatniej godzinie bycia tutaj, to powiedziałbym, że przekracza podaż...
Cytat:
Cytat:
Napisał obcy21
wszyscy zachwalają fenomenalny AF w canonie a on ciągle był dobry tylko w body pokroju 1D i 1Ds - na dzień dzisiejszy wymaga rozeznanie czy lepiej kupić 5dmk3 czy może poczciwego 1Dsmk3.
Wczoraj z kumplem właśnie o tym rozprawialiśmy, i pewnie jest to temat do zastanawiania się..
Ale co tam, lubię nowe
1ds - ISO 100–1600 trochę ogranicza w stosunku do 5dIII :(
rozszerzalne z puszki 3200 jest zblizone do 5d2
jak nie doswietlisz , dodasz ~0,8-1ev przy wywoływaniu to też nie ma dramatu 8-)
ostatnio sobie sprawdzalem 3200 +1,8 ev , przy odrobinie kombinacji z odrawiarką nie jest zle (wiadomo ze tracimy sporo detalu bo DR juz nie ten, ale używalnie może być).
na obniżkę ceny 5dmk3 nie ma co liczyć, cena jest od góry ustalona przez Canona, w gratisie mogą Ci dołożyć kartę pamięci albo coś innego, ale cena puszki na fakturze musi być taka a nie inna - info od pro dealera canona
miałem w rękach 5d mk3 i jest naprawdę rewelacyjny
jedyny minus to trochę mały bufor na rawy
robi też jpgi :) no ale przecież nie chodzi o taką licytacje
bufor mógłby być nieco większy
od większego bufora jest 1Dx
cieszmy się że jest AF i funkcje AF w 5tce z jedynki, bo takie marudzenie.. :)
nie przesadzajmy, nowa piątka kosztuje 13 tys zł, to już prawie cena jedynki
13 a 25 to nie jest PRAWIE
ja rozumiem że dla wielu to jest dużo
ale macie wybór. 7-8k za 5d2, 12-13k za 5d3 - każdy płaci tyle co trzeba za możliwości aparatu
obstawiam że AF w 1Dx miażdzy system, a 5d3 to tylko namiastka dla kotleciarzy coby nie przechodzili do nikona :)
"U konkurencji" widziałem komentarze, że różnice pomiędzy 5D MkIII i D3 nie są w ogóle odczuwalne, więc naprawdę ciężko mówić o namiastce.
Być może, podkreślam, być może są jakieś różnice przy serwo i śledzeniu 3D, ale przykład Czachy na to nie wskazuje.
Jest dobrze, pierwszy raz nie ma na co narzekać (poza ceną).
Jesli faktycznie jest jak piszesz to Canon może mieć mega problem jeśli dowie się o tym UOKIK. Takie dyktowanie cen sprzedaży jest zakazane i zagrożone ogromnymi karami.
Było kilka przypadków milionowych kar za zmowy cenowe w naszym kraju.....
Mam nadzieję ,że zdrowa konkurencja spowoduje spadek ceny tej nowej puchy.
faktycznie trochę mnie poniosło z tą namiastką. Chodzi mi raczej że na bank będzie różnica w ai-servo dla 1dx a 5d3 , w końcu 1dx musi "obsłużyć" trochę więcej niż 6fps
zmowy cenowe to normalka, ale przeciez jak coś kosztuje 12 800 a 13 000 to cięzko to nazwać tą samą ceną.. :)
Cena co do możliwości jest moim zdaniem wcale nie przesadzona i nie ma co narzekać. Przykład Czachy jednak jakby wskazuje bo mówi, że ma dużo nietrafionych w serii (2 na 6 to dużo) ale jestem w stanie się założyć, że to wina źle dobranych ustawień. W 1D było podobnie. AF niby słaby - ale w dużej mierze narzekania się brały z tego, że ludzie nie potrafili go dobrze ustawić (bez urazy Czacha).
Teraz canon wyciągnął AF z Cf.n. do menu, dał zrozumiałe nazwy i obrazki ale obstawiał, że jak ktoś nie miał nigdy 1D to mu chwilę i tak zejdzie zanim ustawi wszystko pod siebie i konkretną sytuację ;)