sklep rcs2 kraków
Wersja do druku
sklep rcs2 kraków
No to raczej P. Gut ma pojęcie jak to zrobić dobrze. Ino niepotrzebne jest mieszanie jaskrawością. Jeśli zmienia się oświetlenie to należy dążyć do jego stabilizacji a nie przestawiać monitora. To źle robi na percepcję.
A zdjęcia są zapisywane jako 8-bitowa szarość, czy RGB? Jeśli to pierwsze, to ma Pan przyczynę.
w cs5 mam ustawione tak:
ustawienia kolorów: sRGB ICE61966-2.1
konwertuj do profilu: sRGB ICE61966-2.1
w Obraz->Tryb-> mam zaznaczone RGB i 8 bitów na kanał
a jak mam już zapisane zdjęcie to w cs wyświetla się: nazwazdjęcia.jpg (RGB/8)
Proszę pokazać przykładowe zdjęcie: biuro@mastiff.pl
Różnica wynika najprawdopodobniej z laptopów ustawionych na wysokie poziomy jaskrawości.
Zakres 80-120cd odpowiada statystycznej jaskrawości odbitki oglądanej w średnim i jasnym oświetleniu dziennym w pomieszczeniach mieszkalnych i biurowych.
Laptopy/iPhone ustawione na 100% jaskrawość dają zwykle 200-300cd - stąd różnica w odbiorze zdjęć.
zgada się, tylko problem w tym, że klienci raczej nie zwracają na to uwagi i nikt nie wpadnie to na żeby przyciemnić ekran. Laptop - fakt rozświetlony, a iphone na jakieś 60%
Dziękuję za zdjęcie. Koszula jest prześwietlona lub na granicy - 240-255. Nic dziwnego że na jakimkolwiek jaśniejszym ekranie będzie mocno widoczne wypalenie. Poza tym zdjęcie nie ma profilu sRGB.
przesłałem jeszcze jedno zdjecie, widocznie tamto źle kliknąłem i źle zapisałem.
ale na moim necu zdjecie wyglada dobrze, nie widać żeby biel była az tak jasna.
to czyli mam się po prostu do tego przyzwyczaić ? ew. obrabiać troszke ciemniej na necu?
iPhone przy ustawieniu 60% jasności daje ~200cd/m^2, nie ma cudów - obraz będzie wyglądał na nim zupełnie inaczej, niż na odbitce czy na NECzku skalibrowanym tak, by wyglądał jak odbitka.
Zainstaluj oprogramowanie NEC MultiProfiler i ustaw tryb wysokiej jaskrawości - wtedy uzyskasz wizualną zgodność z iPhonem, laptopem ustawionym na 100% i innymi spawarkami.
Wciąż nie ma profilu.
Koszula jest jasna, mankiet miejscami przepalony. Bez zmian w stosunku do poprzedniego.
P. Marcin dobrze mówi. Robi Pan za jasne zdjęcie, które na jaśniejszym ekranie, być może z pogiętą w "S" charakterystyką jasności, może wypalać światła.
Kalibracja nie ma mocy sprawczej i nie służy ukazywaniu "prawdy objawionej", a ustawieniu monitora w taki sposób, by dało się przewidzieć wygląd zlecenia w określonych warunkach obserwacji.
Jeśli nasze zdjęcie będzie publikowane na spawarkowatych laptopach, iPhone'ach, iPadach, telewizorach i monitorach naszych klientów, to musimy skalibrować monitor do wysokiego poziomu luminancji i dopiero wtedy oceniać barwy zdjęć.
Boszz, to jak jesteś z KRK weź zamów czarnucha od kalibracji ;) tylko takiego, żeby się znał na robocie :mrgreen:, najlepiej tego co kalibrował ci NECzka, skoro ten wyświetla poprawnie i ci się podoba a potem skalibruj... monitory klientom.
Alternatywnie (piszę z głowy/d***): jedź do nich i zmniejsz kontrast na oko do 65-75 (0-100), jasność (z tego co piszesz) do 35-40 (0-100) i trochę nasycenia, tak do 70 (0-100). To wszystko na profilu sRGB lub 6500K lub warm.
Jeśli zastanawiasz się skąd on to **** wie to może lepiej zapytać yu w tym wątku czy ktoś z KRK skalibruje ci te monitory, można w pakiecie trafisz na rabat, może się przeszkolisz jak PSuć zdjęcia by klient widział to co ty, tak pi razy drzwi.
FYI: Klika informacji dla mniej zorientowanych w temacie (jak ja).
Te chole*ne 10 bit na kanał/kolor. Większość łosi (jak ja) podnieca się czytając folderki a tymczasem facet z Eizo właśnie mi powiedział, że tylko jeden PANEL ma 10 bit i kosztuje 3 duże dyszki :shock: - przeznaczenie zaawansowana pp wideo.
Póki co nie ma to (czy panel ma 8 czy 10) jednak znaczenia ponieważ:
- tylko CS 5 i nowsze wspiera 10bit/kanał
- żaden LR; nawet LR4, PSE czy PRE nie wspiera tego (Wsparcie Adobe Europe)
Do szczęścia wystarczy nam więc byle jaka (Matrox G400 to już sekcja archeo) karta graficzna podająca 8 bitów, najlepiej przez DVI (Wsparcie Eizo). Liczy się bowiem - tu techniczny bełkot - wewnętrzna LUT w monitorze i jej soft?
Tak więc ci co mają tylko LR mogą sobie darować karty AMD serii FirePro; co ciekawe Eizo otwarcie mówi o braku wsparcia dla kart NV - datowany na styczeń 2011.
http://www.eizo.com/global/support/c...onitors/20.pdf
Skoro już jestem ofiarą tego wątku, to wybierając nowy, lepszy monitor wybierzmy taki, którego da się skalibrować (nie mylić z oprofilować) a najtańszy taki firmy Eizo według tego co tu wyczytałem to SX2262; wszystko poniżej tego można traktować w kategorii amator.
Janusz Body, Czornyj, Tom01; jeśli coś pokręciłem to proszę o poprawki.
Generalnie jasne. 10 bitowy tor sygnałowy to na razie pieśń przyszłości. Nawet jak są monitory które taki sygnał przyjmują, mają pewien większy potencjał w dziedzinie symulacji (softproofingu), ale na ekran i tak trafia 8 bitów. No i ten potencjał jest dyskusyjny w sensie praktycznym. Jest w tej chwili tylko JEDEN monitor na świecie (nie licząc medycznych), który ma naprawdę cały tor 10 bitowy i 10 bitową matrycę. Reszta nie ma. Jak już się ten standard upowszechni i potanieje, to i tak obecny monitor będzie się kwalifikował do wymiany. Nie ma się więc co napalać jak szczerbaty na suchary. ;)
no to jak jedyny godny to sc2262 to po co kupowac inne np s2243 bardzo polecany ?
arekhit po to ze nie każdego stać na serię SX :] Lub oczekuje czegoś innego -> np. rozmiar kosztem jakości.
Mam problem z pa271 i karta gf555m
Na początek kilka danych:
- laptop dell xps 702x z displayportem
- najnowsze sterowniki karty graficznej
- komputer z laptopem podłączony przez przejsciówkę mini displayport => DVI
- win 7 pro
Problem polega na tym, że za cholerę nie mogę zmusić do współpracy tego duetu w natywnej rozdzielczości monitora. Po 1 System windows nie widzi większej rozdzielczości niż 1920x1080. Mogę natomiast w sterowniku karty ustawić tak zwaną rozdzielczość niestandardową, więc dodaję 2560x1440, klikam na przycisk test i..... monitor przechodzi test prawidłowo i wyświetla obraz w takiej właśnie rozdzielczości (monitor pokazuje to w prawym górnym rogu). Od tej chwili mogę sobie spokojnie pracować na necu. Problem zaczyna się gdy chce przejść na laptopa. Którą metodą bym tego nie wykonywał, obraz wraca na laptopa. I tu pojawia się problem. Gdybym chciał znów używać neca za cholerę w żaden sposób nie mogę się z nim połączyć. Gaśnie ekran laptopa a na necu również nic nie widać... Gdy odłączę kabel od laptopa obraz na laptopa wraca. Przywrócenie neca do życia to w moim przypadku ponowna instalacja sterowników z opcją czyszczenia poprzednich (odinstalowania) lub przywracanie systemu. I znów dodanie nowej rozdzielczości, test, zmiana itp...
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać abym mógł sobie spokojnie pracować?Reinstalka nie bardzo wchodzi w grę, choć gdyby pomogła na 100% to pewnie mógłbym ją wykonać. Planuję kupić też kabel mini displayport => display port ale taki kabelek to 150zł kosztuje...
Próbował Pan ze starszymi sterownikami? Wiele razy szukałem właściwie działającego sterownika (Nvidia w tym przoduje), nawet cofając się wiele oczek wstecz. Na kabelku który Pan ma miniDP->DVI musi działać. Mam podłączone takim samym 27" i działa od pierwszego strzału.
Tak próbowałem. Zainstalowałem jeden stabilny sterownik wstecz. Sytuacja ta powtarzała się również z pierwotnym (starym) sterownikiem który był zainstalowany domyślnie na laptopie. Ewentualnie czy są jakieś alternatywne sterowniki?
E tam, jeden. Miałem przypadek kiedy grzebałem kilkanaście w tył i dopiero któryś zadziałał poprawnie. Też chodziło o instalację dwumonitorową gdzie gasło nie to co trzeba i na domiar złego zupełnie niekontrolowanie. Dotyczyło to komputera Fujitsu Siemens.
Z tym co był na laptopie to 2 :-)
Pamięta Pan numerek? a tak się zastanawiałem... po cholerę oni udostępniają stare sterowniki... To teraz już wiem.
Nie pamiętam numerka, ale znacząco się różnił od najnowszych.
No to zainstaluje starsze. I jeszcze jedno pytanie: czy jest szansa, że zmiana kabla na miniDP > dp pomoże? Może system widzi monitor jak by był podłączony przez zwykłe DVI (nie DVI dual link) i dlatego nie pozwala ustawić większej rozdzielczości niż 1920x1080?
PS. odkryłem, że zmiana rozdzielczości na 1920x1080 przy przechodzeniu na laptopa pomaga (tzn monitor później daje się włączyć) ale muszę przestawiać rozdzielczość.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przy najstarszym możliwym sterowniku efekt taki sam :-(
Poniżej screeny z konfiguracji:
Zaciekawiła mnie jeszcze jedna informacja: monitor nadal jest wykrywany przez sterownik jako 1920x1080
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Coś nie pojawił się 1 obrazek a nie mogę edytować...
DVI Single Link na pewno nie bo w ogóle nie dałoby się uruchomić powyżej 1920x1200. A czy w wersji jeden monitor, ekran laptopa zupełnie wyłączony, też nie ma w liście odpowiedniej rozdzielczości?
Również nie ma... Pojawia się jako domyślna gdy ją dodam (screen 2 w kolejności)
witam
muszę na szybko kupić jakiś budżetowy monitor, zanim uzbieram na coś konkretniejszego.
Proszę o pomoc w wyborze pomiędzy:
DELL ULTRASHARP 2007WFPb
iiyama E2207WS-B2
Eizo S1921
so???
to podaj namiar jak szukac tych monitorow po 8 za dwa :) jaki model kupil ?
Tylko jeden z nich? Do jakiej kwoty masz zamiar kupic? Po kupnie i tak trzeba go skalibrowac. Dell jest warty zakupu jednak trzeba przyjrzec sie rodzajowi matrycy.
No i działa. Kupiłem kabel miniDP => DP (1m lindy za 150zł !!!) i zadziałało od pierwszego podłączenia. Dell kazał mi wymienić sterowniki na najnowsze z ich www ale nie zdążyłem bo kurier dostarczył kabelek.
Dodatkowo monitor w sterowniku jest widziany jako podłączony przez DP a nie DVI jak to było w przypadku poprzedniego kabla i myślę, że w tym tkwił problem. Niestety sterowniki nieraz sprawiają takie problemy...
Wczoraj Apple oglosilo nowego Macbooka z matryca Retina o ogromnej rozdzielczosci (ta sama co w Ipadzie 3).
Jak myslicie, uzywanie wyswietlacza Macbooka a tymbardziej nowej retiny ma sens przy obrobce?
Myślę tak: jakbym miał wolne dwa koła papieru to bym sobie to kupił, jednak trzeba będzie poczekać zanim Adobe wszystko zaktualizuje. Samo ppi - 220 - imho boskie. Nie mogę się już doczekać kiedy wejdzie to na netbuki; takie 12" i 1920x1200. Ostatnio wszyscy promują IPS'y więc jest duża szansa, że trafi to i do netbuków/mniejszy lapków.
Jeśli zaś chodzi o odwzorowanie kolorów nowej matrycy to w necie przeczytałem opinię Tom01, że wyświetlacz Apple'a (stary) koło Eizo czy Nec nawet nie stał.
Rozdzielczość ekranu z niewidocznymi gołym okiem pikselami to ideał i w końcu zbliżenie się do rzeczywistości. Przez niezliczoną ilość lat, techniki obrazowania przyzwyczajały nas do kłamstwa, że widoczny piksel to coś normalnego. To tak jakby producenci kart dźwiękowych nie mogli przez 40 lat wyjść poza pasmo słuchawki telefonicznej.
Bo to TN. Jeśli natomiast w nowym będzie IPS o takiej jakości jak w Ipadzie trzecim, to Apple przejedzie po konkurencji walcem. I to kilka razy. Nie spodziewam się w laptopie zaawansowanej sprzętowej kalibracji ani wielobitowej 3DLUT, ale naturalne własności panelu powalają i tak.
wybacz,nic nie zrozumiałem
lepiej nie będę pisał bo do Tesko mnie pogonicie :)Cytat:
Tylko jeden z nich? Do jakiej kwoty masz zamiar kupic?
potrzebuje jakiegos taniocha, na jakieś kilka miesięcy bo nabyłem komputer, 5D, i nie stać mnie przez najbliższy czas...
zastanawiam się czy lepiej kupić klasowo leszczego ale używkę z jakąś gwarancją i skalibrować czy np. jakąś nową Iiyame z matrycą TN...
tak wiem wątków było kilka, a jeden ma tysiąc stron ;) ale we wszystkich jest opinia, z którą się zgadzam, że lepiej dozbierać...
tylko że ja niemam nawet CTRka do tego czasu więc coś muszę nabyć...
Mógłbyś napisać coś o stanowisku pracy pod SX2262W, na swojej stronce piszesz o świetlówkach Graphica TLD90 950, czy jest coś bardziej odpowiedniego pod w/w Eizo?
Coś nowszego może, oczywiście w kategorii econo czyli nie droższego niż te 4 sztuki Graphiki. Pokój powiedzmy 3.5x3.5m białe ściany, powiedzmy, że z zasłoniętym oknem.
Źródeł światła jest sporo, jednak wszystkie droższe niż świetlówki liniowe. Oprócz Philipsa Graphica w grę wchodzi jeszcze Osram Color Proof i to koniec wyboru jeśli chodzi o niedrogie i dobre światło.
Oczywiście oprawa jest jeszcze ważna. Nie może mieć klosza. Najlepsze są biurowe lampy z rastrem.
Czytałem, że to ma być właśnie IPS.
Oczywiście IPS, IPSowi nie równy. Wystarczy popatrzeć na wysyp masówki z IPSami i porównać "toto" do choćby taniego NECa z pozornie takim samym panelem. Ogólnie rzecz ujmując, IPS oznacza konstrukcję panelu a ściślej, układ molekuł ciekłych kryształów. Jednak sposób, jakość wykonania i osiągi mogą być skrajnie różne. Tak jak silniki benzynowe to nie jeden produkt tylko setki, jeśli nie tysiące konstrukcji różniących się niemal wszystkim.
Luz. W domu używam NECa PA241W. Ale na wyjeździe taka 13tka byłaby super. Lekki, super matryca...mógłbym edytować zdjęcia bez problemu na tym na wyjeździe!
Jasne, że lepiej dozbierać jednakże jak nie możesz to ihmo lepszym wyjściem według mnie jest używka na gwarancji ale wyższej klasy niż nówka.
Tom01 w porównaniu tych dwóch:
Monitor EIZO FlexScan S2433WFS-BK - 3504zł
Monitor NEC Multisync PA241W-BK - 3936zł
który lepiej kupić do obróbki zdjęć?
Rzecz w tym, że chcę mieć 24 cale, a SX2462 kosztuje 4550zł. Czy warto doskładać do nowszego modelu?
Widzę, że im dalej w las, tym więcej drzew :)
komarsnk co masz na myśli pisząc o wyborze matrycy? Czy te monitory nie są przystosowane głównie do obróbki foto?
Jeśli pracujesz dużo przy słabym świetle nocą to lepiej by było S2433W.
I nie zapominaj o kalibracji, bo jednak te monitory odbiegają od siebie po wyjęciu z pudełka ;)
Oba SX-y posiadają wszelkie dane po temu, by stać się*ultymatywnym rozwiązaniem naszych potrzeb dot. obróbki fotografii, a różnice pomiędzy matrycami stanowią w kontekście zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy najmniej istotny niuans.
S2433W wypada na tle SX-ów (wyposażonych w DNA serii ColorEdge) dość blado - 1DLUT o 10-o bitowej głębii kwantyzujący sporą przestrzń barwną S2433W jeśli idzie o liniowość (jakość tonalną wyświetlanego obrazu) ma się nijak w stosunku do 12-o bitowych 3DLUT o 16-o bitowej precyzji przeliczania, z kompensacją równomierności podświetlenia, starzenia i driftu termicznego serii SX/CG.