Dzięki bardzo.:)
Wersja do druku
Dzięki bardzo.:)
Czy jest możliwość wywołania zdjęć z automatu? Jak domtej pory sobie z tym nie poradziłem. Powiedzmy pierwszą fotkę ustawiam expozycję na auto i wb tez. Teraz kopiuję ustawienia do reszty zdjęć i kupa. Kolejne fotki nie ustawia na auto tone tylko daje im wartości z pierwszej fotki.
Trochę zbyt lakonicznie opisałeś swój workflow, stąd moje pytanie - powiedz mi, proszę, czy do opisanej procedury używasz funkcji Copy Settings (CTRL+SHIFT+C oraz CTRL+SHIFT+V) ? Czy może jakoś inaczej podchodzisz do tego zagadnienia?
Jeżeli używasz Copy Settings, to w oknie dialogowym nie zaznaczasz opcji przy White Balance oraz Exposure - wszystkie inne parametry, które zostaną zaznaczone Lightroom zastosuje do kolejnych zdjęć.
Pytanie do prosów :D
Czy da się w jakiś sposób (bezpośrednio chyba nie) modyfikować krzywą na poszczególnych kanałach RGB?
Zrób sobie kolego w module Develop preseta. Na jednym z rawów ustaw WB Auto i Auto Tone. Potem utwórz preseta, w którym tylko te ustawienia będą kopiowane. Możesz potem z tymi ustawieniami wczytywać rawy do LR albo ustawić na jednym i synchronizować. U mnie działa.
Pozdrawiam.
Lightroom operuje ciut inaczej na krzywych niż Photoshop, stąd brak wsparcia dla tego typu opracji.
Gdzieś czytałem, że w wersji 4 Adobe ma umożliwić pracę na osobnych kanałach, tylko jakoś nie bardzo w to wierzę... Lightroom nie ma na celu zastąpienia PS, więc pewnie to tylko plotka.
A co ma korekcja na krzywych do retuszu, bo na retuszu to się nie znam wcale, a korekcja na kanałach kojarzy mi się z ustawieniem kolorów jednak?
A OK. Prawie nie spałem od 2 dni i źle przeczytałem Twój post.
Swoją drogą, wiadomo coś kiedy LR4 można się spodziewać?
Pakiet CS6 to chyba czerwiec, więc zapewne w podobnym czasie.
Tak sobie czytam to: http://www.computer-darkroom.com/lig...troom_b4_1.htm
I w sumie raczej pierdoły niż jakieś nowe funkcje. A lokalne zmiany WB/czegokolwiek + korekcja poszczególnych kanałów byłaby przydatna.
W przyszłym tygodniu chyba usiądę do Aperture i Capture One. Chociaż przyzwyczaiłem się i lubię LR, to może warto sprawdzić konkurencję :)
Dzięki o to mi chodziło teraz działa jak trzeba.
Macie może jakieś swoje magiczne :) presety do ustawień auto? PM oddaję 300 obrobionych zdjęć, jednak niektórzy strasznie chcą resztę bez obróbki. Więc przydało by się przynajmniej automatem liznąć te fotki. Co poza auto tone i auto wb ustawiacie w takim presecie?
Swoją drogą, też Wam tak auto WB w Lightroom 3 ucieka w niebieski? Pipetką jak kliknę na naturalnej szarości jest ok.
Ja nie używam żadnych ustawień Auto. Nie po to robię w rawach, żeby zamiast softu aparatu soft komputerowy za mnie decydował jak ma zdjęcie wyglądać. Jeżeli "odrawiam" zdjęcia, które nie muszą być dopieszczone to pracuję partiami podobnych pod względem naświetlenia i WB. Obrabiam pierwsze, resztę synchronizuję itd. Aż tak dużo czasu to nie zajmuje a efekty duuużo lepsze niż na jakiś tam Auto. Chyba, że robisz zdjęcia zawsze na tej samej sali, w tym samym kościele i w identycznych warunkach oświetleniowych.
Panowie gdzie w LR ustawić jako profil wyjściowy kolorów ten, który mam ustawiony w puszcze? Będę wdzięczny za informację.
allxages
Z tego co się orientuję to w przypadku Aperture 3 praca na osobnych kanałach jest jak najbardziej możliwa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niechcemisie,
dla plików TIFF, JPEG, PSD Lightroom używa profilu kolorów który jest ustawiony w aparacie użytkownika do wyświetlania zdjęcia, histogramu, itp. Do pracy w module "Develop" Lightroom przyjmuje szerszą przestrzeń kolorów - ProPhoto RGB.
I tu ważna uwaga : jeżeli zdjęcie pozbawione jest informacji o użytym profilu Lightroom przyjmuje, że użyty został profil sRGB - dlatego też można się spodziewać różnic w wyświetlanych kolorach na monitorze w tym przypadku.
Ok dzięki. Generalnie korzystam tylko z RAWa a import kolorów z puszki ułatwiłby mi późniejszą obróbkę.
Tak. To akurat jest możliwe. Dodatkowo, z tego co czytam to mój główny aparat najlepiej radzi sobie z kolorami w Aperture.
Ale...
1 - używam aktualnie 4 aparatów cyfrowych i, mimo że główny akurat lepiej spisałby się w Aperture, to pozostałe niekoniecznie. A osobno obrabiać tu i tu to nie ma sensu
2 - czytając np. to porównanie (http://www.twin-pixels.com/raw-proce...dxo-lightroom/) wychodzi z mojego, że Lr ogólnie jest dużo lepszy jednak (szumy, ogólnie kolorystyka, ostrość)
No nic, w wolnej chwilii zainstaluje Aperture i coś popatrzę.
W/g ich informacji póki co brak wsparcia dla Microsoft Windows XP. tylko vista lub Siódemka :) To się niektórzy zdenerwują...
I jeszcze jedna uwaga - nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale nie ma możliwości importu/ konwersji katalogów z wersji 1,2 lub 3. Póki co beta obsługuje tylko swój własny format.
Kurde. Kości pamięci do mojego ZX Spectrum też "już" Kingston nie produkuje. To się wkurzyłem!
To nie ma najmniejszego znaczenia. Umyślnie ta funkcja jest wyłączona, aby Adobe nie dostał miliarda maili że im katalog się zepsuł. To przecież beta. W finalnej będzie jak nic, zresztą napisali o tym.
ja jednak poczekam na pelna wersje.
lista zmian mi sie podoba, szczegolnie funkcja geotagowania i mozliwosc robienia ksiazek. kilkadziesiat Euro za update od biedy dam, jesli to bedzie dobrze dzialac. ale jesli nie bedzie bezposredniej konwersji katalogu LR3 do LR4 to niech sie w * caluja. nie bede importowal od zera 50 tysiecy fot...
tak jak pisał allxages, będzie import/ konwersja ale zapewne dopiero w w Release Candidate.
Adobe nie ryzykuje, na tym etapie za duże są szanse, że coś się jeszcze zmieni w między czasie w formacie katalogu albo że jakiś nie-super-świadomy-zagrożenia-beta-tester użyje Bety, która mu zniszczy pracowicie zbudowany katalog ze zdjęciami z imienin u cioci ;)
Video Support! Jest fajny!
:lol:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
hmmm... a ja zawsze żyłem w przeświadczeniu, że katalog i XMP to symbioza :) A tak serio: włączona obsługa XMP nie powoduje, że informacje (meta-data) przestają być przechowywane w katalogu.
No ale nie masz historii modyfikacji parametrów, dla którego to zapomniałem już w 100% o ACR i nawet pojedynczego RAWa, którego mam komuś obrobić "na odwal" też importuję do LR :)
Nie wiem jak inni koledzy, moze mają inne doświadczenia, ale ja ostatnim razem straciłem katalog Lightroom wersji 1. Od wersji 2 włącznie wzwyż katalogi zostały znacznie poprawione przez Adobe, i od tamtego czasu nie przypominam sobie, abym miał z tym problem. Dlatego też kopie zapasowe katalogów trzymam tylko do 3 kopii wstecz...
Jak wam działa wersja 4 beta? U mnie strasznie muli. Ale miejscowe WB to coś na co czekałem od dawana :)
Dokładnie. XMP mam włączone (jako backup), ale trzymam wszystko w jednym dużym katalogu. Dzięki temu mam historie zmian itd. Poza tym nigdy nie miałem problemu z katalogiem!
Ostatnio jednak głównie aparaty produkują mi DNG, a LR nie tworzy dla niego XMP z wiadomych przyczyn...
Kurde, gdzie jest brightness i recovery w czwórce????
Tam gdzie Highlights & Shadows ;)
Tyle czasu Adobe wbijało do głowy że Brightness jest skuteczniejsze niż Exposure, produkowali filmy, szkolenia, i jak już człowiek się do tego przyzwyczaił to okazuje się że w nowej wersji tego nie ma?
hmmm
Ale wymyśliłeś to sam czy faktycznie Adobe podawał taką metodę? Nie chce mi się w to trochę wierzyć, ponieważ narzędzie do jasności jest odziedziczone po Photoshopie, gdzie w starszych wersjach nieodpowiednio użyte dość szybko prowadziło do utraty szczegółów w światłach i cieniach. Dopiero później (gdzieś koło CS2/CS3) zmienili to w taki sposób, że nawet zbyt silna korekcja nie powodowała utraty detali i w takiej wersji to trafiło do Lightrooma. Tak czy siak - mnie osobiście nie będzie go brakowało w nowym wydaniu LR4. Tę funkcjonalność łatwiej i lepiej zapewniają krzywe - szczególnie, że od LR3 można nimi sterować nie tylko parametrycznie, ale również za pomocą punktów kontrolnych.
Serio, oglądałem filmy, czytałem w książkach. Były pokazy którą (jedynie) część histogramu przesuwał BRGS. Nie chodzi o metody bo tych jest zawsze kilka, ale sami to forsowali (łącznie z Mattem i Kelbym, którzy są w stałym związku z braćmi Knoll).
a to nieslusznie. brigthess jest duzo bardziej przydatne niz recovery i fill. uzywam tego bardzo czesto w kolejnosci:
1. ustawienie ekspozycji jako ogolnej jasnosci foty
2. wlasna krzywa tonalna do ustawienia docelowego kontrastu (lepiej mi to funkcjonuje niz sam suwak kontrastu)
3. korekta brightness celem skorygowania nadmiaru swiatel badz cieni
brigthness mi sie jak najbardziej sprawdza i jest bardzo przydatny, szczegolnie jak sie naswietla "do prawej". wtedy przez korekte Brightness do 40 albo 30 robie na zdjeciu wyrazne przejscia tonalne w swiatlach, bez wplywania na cienie...
Każdy ma oczywiście swoją metodę działania - na tym właśnie polega urok Lightrooma. :-) Ja jestem przyzwyczajony do korygowania przede wszystkim ekspozycją, ponieważ jest to pierwszy i najbardziej naturalny (w sensie fotograficznym) suwak do ustawiania czy zdjęcie ma być jaśniejsze, czy ciemniejsze. Przyznam, że tej bety jeszcze nie zdążyłem nawet ściągnąć (z okazji CES-u jest tyyyyle nowości do opisania), natomiast widziałem film na Luminous Landscape. Z niego wynikało dla mnie tyle, że te nowe kontrolki do tonalności dają jeszcze bardziej naturalną kontrolę nad obrazem. Ale jak to działa w praktyce to pewnie sprawdzę - ale nie wcześniej niż w weekend.
Film Reichmanna jest tutaj: http://vimeo.com/34742069
Dzięki, bo już myślałem że jakiś dziwny jestem ;-)
Po obejrzeniu kilku filmów o czwórce wygląda na to, że Exposure z czwórki to taki moocno ulepszony Brightness z trójki. Potestowałem chwilę i histogram zachowuje się zupełnie inaczej na przykład na +1 exposure w 3 niż w 4. Wygląda też na to, że LR4 skuteczniej radzi sobie z przepaleniami. Zobaczymy też co zmieni się w final vers. O ile mnie pamięć nie myli final 3 też się różnił nieco od bety?
Tak, ale jeśli chociażby ten nowy algorytm Exposure jeszcze przez kilka miesięcy dopracują, może rzeczywiście powstanie coś extra.
Tu są też fajne filmiki
A u mnie beta wykrzaczyła się już przy pierwszej próbie korekty ekspozycji.
Jestem tak zszokowany, że chyba nie odważę się jej odpalić ponownie. Szkoda czasu ;)
ja też Brightness (i Contrast) super rzadko używałem. Aczkolwiek ostatnio do kilku zastosowań (zwłaszcza przy BW) to wręcz namiętnie...
Nie chce mi się ściągać LR4, ale czekam na pełną wersję już.
Aha - czy ja dobrze rozumiem, że nadal nie ma lokalnej zmiany DOWOLNEGO suwaka? Dodali tylko NR i WB?
I jeszcze pytanie co do upgrade. Mam oryginał zainstalowany. Kupuję upgrade i co dostaję? Ściągam pełną instalke z adobe.com i instaluje na starą wersje czy jak to się robi w świetle legalności?
Z tego co widziałem na filmiku, to lista suwaków pod pędzlem korekcyjnym urosła tak ze dwa razy - dodano między innymi suwak do usuwania mory. Pewnie nie ma tam wszystkich opcji dla korekcji całościowych, ale jest ich na pewno więcej niż było.
Na pełną wersję poczekasz pewnie jeszcze z pół roku :-)