Wersja do druku
Fotografia to zapis jakiejś chwili. Zabawa w podmiane tła ma sens tylko wtedy kiedy odbiorca tego wymaga. Widać że Julka lubi być fotografowana i dlatego bez klopotu można ustawić ją w miejscu, gdzie tło i oświetlenie będzie odpowiednie.
Dzieki wielkie za opinie. To byla moja pierwsza proba podmiany tla i zonie sie spodobalo wic musialem zapytac was.
Ale na szczescie uspokoiliscie mnie bo myslalem ze zona ma lepszy gust ode mnie.
A to moja pociecha
Wiktor 1 roczek i niecały miesiąc a już za aparatem gania
Mój Nicolasek.
I pierwsze zabawy "studio" :)
to po staremu Mikołaj, tak?
szkoda tego nierówno oświetlonego tła na 1
Tak po staremu Mikołaj :)
a oświetlanie tła, no cóż. sprzęt którym na razie dysponuję... jak by to powiedzieć... :)
powiedzmy, że tak miało być ;P)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps. Za softbox robił namiot bezcieniowy zawieszony na 580EXII odpalana po kabelku, z drugiej strony blenda biała. A na tło jakaś stara lampka marki Vivitar na fotoceli :)
Witam ! Zdjęcie troszkę nie na czasie ale wklejam , .
W ubieglym roku drukowałam takie kartki świąteczne z wnuczką w roli głównej . Troszkę za bardzo wymazane plecy zrobię następnym razem troszkę inaczej .
i jeszcze 2 z seryjki
ja testowałem af swojej 1-dynki i ganiałem za moimi "potworkami":)
a tu już mniej radosna :)
i mniejsza kopia
no trochę takie ale ...:)
o fajne
na 1 szkoda ucietego lokcia na 2 jakies takei przepalone fragmenty na prawym policzku i ladze naj podobaja sie 3 (rewelka - zainspirowales mnie) i 4 choc tu rzuca sie w oczy uciety slup energetyczny
wiesz 1 to był przyznam się przypadkowy strzał moja córa ma chyba jakieś super baterie alkaliczne w sobie istny wulkan energii, chłopie nie nadążysz :D, żaden af nie wyrobi zresztą ta fotka była jak przebiegała właściwie wbiegała na mnie :D.. co do 2 to w samo południe więc ciężko było nie przepalić.
pzdr
ostatnio naszlo mnie na BW
Pierwsze to światło zastane, przy drugim błyskałem 2 spidlajtami.
1
2
mogę zapytać how? te spidlajty były poustawiane ( na statywach?) czy jak ?
pzdr
Oczywiście że możesz, oba stały na ziemi pod kątem 45st do małej, jakieś 1,5m:
z mojej lewej 580EXII na 1/32,
z mojej prawej 430EX z mydelniczką na 1/16.
Wyzwolone chińskim Phottixem, więc obie lampy w manualu i ekspozycja ustawiona w manualu na tło.
Jedna ważna rzecz przy wołaniu RAW'a z takich zdjęć to zjechanie kontrastu (dla zbicia ostrych cieni od lamp) i podbicie saturacji (bo obniżenie kontrastu obniży także saturację). To takie moje obserwacje, które mi się sprawdzają przy błyskaniu.
A to moja księżniczka, podglądnięta....
To i ja wrzuce swoje malenstwo. Urodzila sie 16 kwitenia 2010 :)
Gratulacje, Trzydniowy Tatusiu :)
Mój już rzuca kąśliwe uwagi na temat nawrotu choroby u Tatusia... poniżej złapany wg Mroczkowego przepisu na portret - "jak nosi cały czas xxx, rób mu zdjęcie w xxx, bo inaczej nie będzie wyglądał na siebie" ;)
Dzisiaj odwiedził mnie kuzyn z bobasem - już zapomniałem jakim wdzięcznym tematem są takie dzieci. Szkoda, że przy swoim nie byłem wtedy "uzależniony" ;)
Kinderparty:)
5DII + 70-200 f/2.8
Tomek w trzech odsłonach
1.
2.
3.
No i coś, co napawa mnie dumą ;)
Taki mały a już takie gesty, kto za nim siedział że go tak zdenerwował :)
Zapomniałem zmniejszyć ostatnie zdjęcie.. :/
@Matsunami - drugie zdjęcie super, chociaż może hi-key były tu też niezły :D Czym robione (nie ma EXIF'ow)?
Też zaprezentuje jedno - chrzciny Szymka - wyczekiwanie z tatą (30D 28 1.8 @ 2.2)
http://foto-markowski.com/canon-board/Szymek1.jpg
1. starszy
2.
3. młodsza
4.
Wrzuciłem zbyt duże ... teraz widzę.
Nie da się edytować tego posta?
Bez urazy, ale dwa ostatnie wyglądają jak by to był manekin.
jedno z ostatnich sesji:
Z racji wiekszych rozmiarów, reszta TUTAJ
Czołem,
pozwolę sobie dorzucić kilka zdjęć z ostatniego wypadu do rodziny w Londynie. 40D + 50 1.4.
Konwersja na B&W, bo a) lubię ostatnio, b) pogoda była kichowata i światło nie za ciekawe.
1.
2.
3.
I jeszcze 2, które zawsze wywołują u mnie uśmiech na twarzy :)
4.
5.
Pozdrawiam
Wojtek
Pozwolę sobie dorzucić 2 fotki :)
Pozdrawiam.
Ma 12 godzin :) 4,150 i 59 cm Obie z mama czują się dobrze :)
i od nowa Polska ludowa :D Pieluchy czas zacząć :)
Różne takie, pociechy przyjaciół ustrzelone w locie :)
zaczynam dopiero fotografię dzięci. Poniżej pierwsze kroki.
Tyś mój brat :D słowo daję, nazwisko i mię to samo :) sorki za OT
Moje młodsze dziecko na spacerze.
Daj dziecku fajną zabawkę i "zamrozisz" Go na 1/30.