czy to miało znaczyć...przepraszam chłopaki , nie wiem co mi odbiło bzdury pisałem o tym całym 40d i głupio mi teraz ? :D
Wersja do druku
czy to miało znaczyć...przepraszam chłopaki , nie wiem co mi odbiło bzdury pisałem o tym całym 40d i głupio mi teraz ? :D
Ja tam sie na niego nie gniewam...dostal od calego forumowego spoleczenstwa wizytówke trola i klauna zarazem..szkoda ze juz nic nie bedzie pisał =]
Trzeba mu przyznać, że wbrew logice, trochę rozbudził nadzieję na jakieś ruchy Canona, no może po 15-tym i u nas coś przyjemnego z cenami będzie się działo.;)
Z cenami na pewno coś się podzieje, bo to już informacja oficjalna. Problem tylko w tym, że póki co to rabaty są w USA. Ciekawe czy naszego "raju" też to dotyczy?
Swoją drogą ciekawe czemu canon zrezygnował z tej prezentacji nowej marki i co to miało być?
17-40 f/4L USM $45/$90
24-105 f/4L IS USM $50/$100
28-135 f/3.5-5.6 IS USM $20/$40
70-200 f/4L USM $35/$70
100-400 f/4.5-5.6L USM $40/$80
16-35 f/2.8L USM $50/$100
24-70 f/2.8L USM $50/$100
70-200 f/2.8L USM $45/$90
70-200 f/2.8L IS USM $50/$100
The deal runs from the 10th Oct to 15th January 2007.
Obniżki dotyczą też 5D i 30D
Tutaj kolega snowboarder wspomina o o 5D
http://canon-board.info/showpost.php...26&postcount=4
Jesli to prawda i i body 5D będzie w cenie około 2000 USD to zaczyna mi sie to coraz bardziej podobać :-)
A czy ktoś coś słyszał o obniżkach 400D i BG-E3 ?? bo za tydzień może dwa będę miał gotówkę na zakup tego sprzętu, a może warto poczekać jeszcze z miesiąc i "zarobić" 300 zł na 50 f/1.8 :D choć bardzo chciałbym już się nim bawić :D
Witam wszystkich - jestem tu nowy - wiec prosze o wyrozumialosc jak palne cos glupiego:? - niedlugo mam zamiar kupic 1d mk 2n wzasadzie juz mnie reka swedzi - ale gdzies obio mi sie o uszy ze ma wyjsc jego nastepca ,czy to prawda???
Prawda, tyle że nie jest jasne kiedy wyjdzie...
oj - to mnie ktos w bląd wprwadził -a wiem to od czlowieka ktory jest przedzstawicielem handlowym canona - i z jego informacji nowa "n" ma sie pokazac w polowie pazdziernika zresztą ten sam przedzstawiciel zasugerowam mi wstrzymanie sie zakupem.... :-) oj juz nic ztego nie rozumiem. i teraz niewiem czy czekać na nowy czy kupic starą "n"
pozdro.
Sporo osób ostatnio o tych obniżkach wspomina...
np. tutaj:
http://canon-board.info/showpost.php...26&postcount=4
i tu:
http://canon-board.info/showpost.php...72&postcount=3
Skąd te info? Jest to gdzieś napisane? jakiś link? Jak to własciwie ma być: z obiektywem czy bez?
Kiedy wyjdzie nowa jedynka, tego chyba w zasadzie nie mozna przewidzieć, bo one sie nie trzymają cyklu 18-to miesięcznego :-)
Ciekawe czy 5D się będzie trzymał, bo jeśli tak, to na wiosnę powinien pojawić się właśnie jego następca. Te rabaty wydają się swiadczyć na korzyść :-)
A to napewno o 1D mkIIn chodzilo? Moze o 1Ds?
Mnie się wydaje, że cokolwiek by nie wyszło z oznaczeniem zaczynającym się 1D... to będzie to już 2in1, tzn. FullFrame 8-9fps.
Elektronika chyba się już z takim czymś wyrobi; bo co do mechaniki, to nie ma wątpliwości - od dawna się wyrabiała (a dodatkowo jeszcze musiała ciągnąć wstążkę :-))
Marketingowo też nie powinno być problemu, pozycjonowanie wróciłoby w zasadzie do czasów analogowych:
1D(x) profi, allweather
5D - profi (następnie pewnie 3D, ale IMO nie takie bonkowe, tylko coś bliżej analogowej "3" :-))
30D - semi-profi/zaawansowany amator czyli dwucyfrowe (następne może 40D, może 50D)
400D czyli trzycyfrowa "półka" amatorska, w przyszłości zapewne jakieś 500D
"3000D" - mam nadzieję, że nie powstanie:mrgreen:
No chyba raczej 1D..... nie bedzie fulframe 8 fps. Tu obowiazuje taka zasada, dawac nowe rzeczy w nowych puszkach po kawalku i nie wiecej niz konkurencja. Takie bicie rekordow swiata po 1cm, zeby sie wiecej nachapac na kolejnych puszkach.
A takie nowe 1d musialo by miec wiecej (bo nie mniej) pikslei niz 16.7 mln, i trzepac 8 klatek. A to jest duzy skok, biorac pod uwage ze 1D ma 8 mln i 8klatek. Bez szans. Za duzo na raz. I to abstahujac od tego czy ktos tylu pikseli potrzebuje czy nie. Predzej 22 mln FF i crop programowy 1.3 jak w D2X, 11mln 8-9 klatek. To juz predzej. I cenana poziomie 5k$ i pozamiatane :D
Dlatego tez poki co nie bedzie Bonkowej 3-ki. Bo jedyne logiczne miejsce dla tej 3-ki to pomiedzy 5D a 1D, miedzy ktorymi jest niewielka roznica cenowa. Kto by wtedy 5-tke kupil.
A Moze zwiekszone rabaty na 5-tke to pole do wstawienie pomiedzy 5D a 1Dxx, 3-ki wlasnie?? Kto wie.
Jakkolwiek by sie nie dzialo, to Cwanon nie wysypie wszystkich asow z rekawa, jesli go konkurencja nie przycisnie.
Edit:
Tyle ze to co wydaje sie logiczne dla uzytkownikow systemu Canon, dla firmy Canaon juz takie logiczne nie jest :-(
Marcin
Zupełnie prawdopodobne. też 2in1 tylko trochę inaczej :-)
Prowadzi jednak do tego samego: jeden model o symbolu 1D(x)
Ja ciągle widzę 3D po prostu jako następcę 5D.
Nie wydaje mi się natomiast, aby było coś potrzebne pomiędzy 1D(x) a dzisiejszym 5D bądź jego następcą.
Dwa w jednym od Cwanona. To by bylo zbyt piekne ;-) ALE Bede trzymal kciuki ;-)
Wiesz gdzie Canon ma to co nam sie wydaje :-))) Zwlaszcza to co sie wydaje ludziom w kaczystanie gdzie idzie pewnie 5 sztuk 5D miesiecznie i 0,05 sztuk 1Dxx miesiecznie?? ;-)
Oczywisce ze idealnie by bylo cus takiego:
400D 10mln APS, 3 fps, plastik bombastik, siakis AF, 700$
40D 10mln APS 5 fps, metal body, lepsiejszy AF, 1300$
4D 12-1xmln FF, 5-6F, metal body, lepsiejszy AF (wiecej punktow), EC, szczelny, ile $?? no wlasnie nie 2000$, raczej 3000-3500 a wtedy jest straszna dziura do 40D!!
1Dx - FF 22mln /11 mln fast crop, reszta wiadoma., 5000-8000$ to mi wisi ;-)
Stad moje przypuszczenie, ze 5D zostanie.
I bedzie 5D taki jaki jest za 2000$, a do tego 3D (jesli bedzie), bardziej wypasione za 3000-3500$. Po tym 1Dx za >=5000.
Ale Canon i tak zrobi po swojemu, tak zeby na tym najlepiej zarobic ;-)
Marcin
Canon obiecal juz to dwa w jednym dawno temu. A to jak technicznie to rozwiazac planuja (hi speed crop czy FF) nie ma w sumie znaczenia.
W analogu piatke zastapila trojka. Dlaczego w cyfrze nie mialo by byc tak samo?
A Bonkowa trojka jest idealna. Sadzac po popularnosci tego fotoszopa na swiecie swiat by na taka uszczelniana mniejsza jedynke z 45 polami i matryca z 5D oszalal z radosci :mrgreen:
Bo to nie analog. Czy tam sie body zmienialy co 18 miesiecy??
Przestal by szalec jakby Cwanaon cene zaordynowal ;-)
Marcin
Nie w detalu czy nazwie rzecz. Zdaje sobie sprawe, ze 400D nie wszedzie nazywa sie 400D.
Marcin
Tam do zrobienia zdjecia mogles zalozyc dowolny film. Tu jestes przywiazany do jednego przetwornika. Chcesz lepszy? Musisz zmienic aparat. Stad te czeste poprawki.
Nikt Cie nie zmusza do kupowania nowego co poltora roku. Za to sa osoby ktore czekaja na nowe puszki i to poltora roku to baaardzo dlugo :D
Jesli bedzie to nastepca 5D to ceny mozna byc pewnym. Nie bedzie wieksza jak poprzedniego modelu. To Canon :) Tu wszystko poza specyfikacja da sie bardzo precyzyjnie przewidziec.
Pentax udowodnił że uszczelniony aparat może kosztować nawet poniżej 1000$.
AF i uszczelki nie kosztuja duzo pieniedzy. Jedno to kawalek cemosa znacznie mniejszego i tanszego do zrobienia jak matryca, ktory na dodatek juz maja "od wiekow". A drugie to pare kawalkow gumy za kilka dolcow. Canon jest w stanie zrobic taka puszke za cene 5D. Zwlaszcza, ze gdyby nie zmienil matrycy pozostawiajac taka sama jak w piatce nie musi ponosic kosztow nowego sensora.
To nie jest kwestia czy moga zrobic tylko czy chca. Jak widac po pentaxie da sie i 3x taniej zrobic puszke z uszczelkami.
EC tez juz antyk i gotowiec ktory mozna zywcem przeszczepic z analogowych trojek.
No ja sie w pelni z Toba zgadzam ze mozna. Pewnie mozna by to 5D za 1000$ sprzedawac. Tylko czy Canon bedzie chcial (czytaj czy mu konkurencja dostateczne mocno wlezie na plecy), to juz inna sprawa.
Dajmy se spokoj temu gdybaniu. Bedzie co Canon uzna za stosowne. I nic z tego nie przewidzimy. Zdjecia robic.
Marcin
Konkurencja zaczyna naciskac, co swietnie widac po przykladzie 400D. Gorszy model ma cos lepszego jak polka wyzej ;) Pentax tez udowodnil ze mozna dac duzo za malo. Jeszcze kilka miesiecy i zobaczymy odpowiedz Canona :D
Ja mam wrażenie że Canon jeśli wstrzymał się z pokazaniem jakichś nowości na photokinie to było to działanie celowe. Podejrzewam że chcą zabłysnąć w nowym roku jakimiś zupełnie nowymi rzeczami. Myślę że nie będzie to kosmetyka typu więcej Mpx czy fps.
W kwestii Birth of New Brand to chyba jest to to: artykuł w The Washington Post:).
Tutaj i tu jeszcze kolejne linki.
Dobry ruch! Poki co w Stanach dominacja plasm Panasonic jest tak
ogromna, ze bez zadnej reklamy maja chyba z 75% rynku.
Teraz wszyscy wyznawcy Canona dowiedza sie, ze Canon robi
"nowe plasmy", to napewno wezma pod uwage przy wymianie...
O przyszlosc firmy Canon mozna byc chyba spokojnym.
Nikon za to podobno na sprzedaz :lol:
Zartowalem....
Ja ostatnio byłem w saturnie i kilku innych sklepach, bo myślimy żeby sobie kupić takie cuś ale jak widzę jaki to daje plastikowy obraz (szczególnie właśnie plazmy) to stwierdziłem, że trzeba jeszcze trochę poczekać. Przy okazji dowiedziałem się, że w przyszłym roku ceny LCD mają spaść o ok. 30% także warto poczekać. Co do Canona to cóż myślę że wiedzą co robią. Telewizory to fantastyczny rynek i czemu nie ugryźć tego kawałka toru. Zwłaszcza że podobno plazmy sprzedają się co raz gorzej, a zalety SED-a trudno przecenić. Jedno mnie tylko w tym wszystkim niepokoi :mrgreen:. Jak będzie wyglądał TV z napisem Canon:). Strach będzie za kilka lat kupić lodówkę :mrgreen:.
.....może się będą inaczej nazywały.....:mrgreen:
A jest w Polsce HD? Bo jesli nie, to trudno oceniac jak wyglada
obraz na dobrym TV plasmowym... Odkad wiekszosc meczy Lakersow
jest na HD, moja ilosc wizyt w Staples Center spadla dosc
gwaltownie :lol:
Premiera telewizji HD ma być 12 października, wiecej tu :
http://www.telewizjanowejgeneracji.pl/newsletter/
Mnie akurat denerwuje w Plaźmie czy jak tam to odmieniać:) plastikowość, sztuczność obrazu. Przy HD to nie zniknie:).
Wiesz wystarczy zobaczyć jak wygląda obraz ze zwykłego telewizora i z plazmy. Dla mnie wrażenie sztuczności jest powalające. Ruch nie wydaje się płynny, kolory są takie dosłowne. Nie wiem może to kwestia regulacji/jakości/ustawień ale mój znajomy zanabył:) niedawno takie coś i niezabardzo jest zadowolony.
Jest dokladnie jak piszesz. Ani LCD, ani plazma nie jest wstanie dorownac CRT. IMO te przerysowania obrazu sa robione dla odwrocenia uwagi od mankamentow plaskaczy (brak czerni przy LCD, pikseloza przy malych plazmach czy tez ograniczona ilosc reprodukowanych kolorow).
Co ciekawe zasada dzialania SED'ow jest zblizona do lamp CRT:
http://blogs.pcworld.com/staffblog/archives/000905.html
te SEDy wydają sięciekawym rozwiązaniem pytanie jak drogim i dlaczego dopiero ktoś wpadł na to dopiero teraz:)?
Oprócz innego odwzorowania kolorów to w 100Hz CRT i we wszystkich plaskaczach dodatkowe artefakty pojawiają się dzięki niedoskonałości deinterlacingu. Niekiedy jest to totalna porażka w zasadzie uniemożliwiająca spokojne oglądanie np. sportu.
W HDTV tego problemu zdaje się nie będzie, tam obraz jest podawany progresywnie.
Pewnie wpadli juz dawno, ale najpierw musza sie zwrocic inwestycje poczynione w LCD/plazma. Glosno tez bylo wokol OLED'ow, ale poza moim mp3 playerem w wiekszym formacie nie trafily do rzeszy odbiorcow.
No to powiem Ci, ze warto rzucic okiem na topowe TV CRT np. LOEWE. Uwierz mi, nie mam problemow z ogladaniem sportu.
Zgadza sie.
.. no dobra, ale co to wszystko ma wspolnego z nowosciami z branzy foto ze stajni Canona? :mrgreen:
Bardzo dobre opinie zbieraja tez projektory DLP z podswietleniem diodami. Dzieki nim wyeliminowali problem kolka kolorow, jednej z wiekszych wad tych projektorow.
W porownaniu do duzych lcd bija je na glowe jakoscia i trwaloscia, a porownujac te same rozmiary dlp sa tansze.
Choc fakt, ze porownujac kontrast 1500:1 dla dlp vs 50000:1 dla sedow i to, ze sedy sa produkowane poprzez drukowanie (tak, jak w atramentowce) elektroniki na szkle (co jest dosyc tanie) mysle ze canon ma duze szanse wymiesc konkurencje (jak zwykle :mrgreen:).