Kupiłem u chinczyków szkło za 7 zł. Szkła nie widać, ekran się domyka. Ponieważ nigdy nie naklejałem szkieł to stwierdziłem, że nakleję sobie najtańsze jakie znajdę.
Wersja do druku
Kupiłem u chinczyków szkło za 7 zł. Szkła nie widać, ekran się domyka. Ponieważ nigdy nie naklejałem szkieł to stwierdziłem, że nakleję sobie najtańsze jakie znajdę.
no i **** panowie..., szkło naklejone poprawnie (mam taka nadzieję) i wychodzi na to, że internety miały racje w temacie grubości, klapka minimalnie się nie domyka, po dociśnięciu jest lekki klik i wg mnie odstaje... :-(
Larmor jest za solidny. Trzeba kupić coś bardziej chińskiego ;)
Kupiłem taką i jest bdb: https://allegro.pl/oferta/oslona-szk...-r6-9999105833
Konkretnie.
Do R-ki zakupiłem LARMOR - nie widać aby było założone szkło.
Coś podkusiło do R6 : JJC.
Założyłem i załamałem się.
Ranty niedopracowane - pachnie tanią chińszczyzną.
No i wylądował w torbie :)
Ależ Canon zrobił ukłon w kierunku miłośników 5d. Pierwsze wrażenia. Mam wszytko to czego brakowało w R po przesiadce z 5d3. Guziczkologia, korekty kółeczkami, miodzio!
Potwierdzam :) dodam, że można lepiej skonfigurować AF. Normalnie single point+joy a pod AF-ON eyeAF z od razu włączonym servo. Niby niewielka zmiana, ale przez to duuuużo lepiej używa mi się tego body niż R.
Na minus gorsza jakość wizjera i ...może to zabrzmi śmiesznie, ale R miało ciekawszy design :D a tak poza tym to body idealne [emoji3590]
@robertskc7 a jak wrażenia "organoleptyczne"? Jest lżejszy od 5d III? Wykonany z takiego samego materiału, czy inaczej? Mniejszy?
mówisz o bg-r10 czy profilowaniu uchwytu body?
od zawsze do kazdego body miałem dodatkowy grip, teraz planem było mić małe, poreczne body bez gripa... ale jakos walcze z soba czy przypadkiem jednak nie dokrecic ;-) do RP kupiłem ten canonowski pseudo grip, i jest rewelacyjnie, chwyt taki że nie mam uwag, i także dlatego mam dylemat w kwestii R6...
Gdzieś mi się to rzuciło w oczy, ale nie mogę teraz znaleźć. Tu coś w tym stylu, ale do R-ki:
https://4.img-dpreview.com/files/p/T...8ece3c8e6e0200
Wiem, że to L-bracket, ale chyba spełni podobną funkcję.
Szukałbym na alliexpress.
Tu jakiś tam przykład: https://www.aliexpress.com/item/1005001451005867.html
To jest eRka po lekkiej "siłowni" Tak bym to określił. Co jak co, ale ergonomiką Canon zaorał S. na amen. O dziwo eRka wydaje się lepiej zbudowana niż R6, ale to tylko pierwsze wrażenie takie. Po dwóch dniach obcowania z R6 - lepi się do ręki idealnie. Tak, jest zdecydowanie mniejszy i lżejszy od 5d. Niepotrzebna żadnych gripów !
Nie wiedziałem że aż tak fajnie można AFa ustawić, teraz mam na to body jeszcze większą chrapkę :D Gdyby tylko jeszcze asysta AF (ten kwadracik pokazujący bliżej-dalej) działała z obiektywami bez styków...
Pod jakimi względami gorszy wizjer? Chodzi tylko o to, że 0.76 zamiast 0.71 przy takiej samej rozdzielczości, czy coś jeszcze? Mocno widać tą różnicę?
Aż mnie zmusiłeś żeby sprawdzić tą rozdzielczość :) Byłem przekonany, że evf w R6 ma niższą niż R. Nie wiem może to kwestia tego powiększenia albo softu. Czasami mam wrażenie, że na niektórych krawędziach jest takie jakby ząbkowanie. Ogólnie różnica i tak jest bardzo subtelna. Ten wizjer jest bardzo OK. Np. w Sony a7III jest wiele poziomów gorszy.
Co do ostrzenia na manualach to bardzo polecam włączyć sobie picture style B&W. Wtedy super widać ten kolorowy peaking.
kupiłem canona R6 i przy pracy z obiektywem sigma 85 mm 1,4 przy robieniu zdjęć pojawiają mi się dwa koła w obiektywie i potem na zdjęciu. Załącznik 6255. w innym aparacie tego problemu nie mam. Może ktoś zna problem.
to kara od canona za używanie obcych szkieł :-)
a tak na poważnie, to wyłącz w body wszystkie wspomagacze/optymalizacje dla obiektywów i na wszelki wypadek zaktualizuj soft w sigmie
Bardzo dziękuję, jak sprawdzę to dam znać czy pomogło. pozdrawiam
Ja tak miałem po zaszczepieniu się asrą-zenecą [emoji12]
czy mogę prosić o krótkie podsumowanie + przesiadki z R na R6?
bo się zastanawiam ale nie wiem czy jest sens
W obydwu modelach aparatów montowany jest ten sam typ wizjera:
https://www.canon.pl/cameras/eos-r/specifications/
https://www.canon.pl/cameras/eos-r6/specifications/
Natomiast jego obsługa przez obydwa modele aparatów jest różna.
W największym skrócie:
Ten wyżej cytowany fragment posta pochodzi z tego wątku https://www.canonrumors.com/forum/th...houghts.39244/ opublikowanego na początku września 2020 roku, gdzie znajdziesz znacznie więcej dokładniejszych informacji w tym temacie.Cytat:
EVF blackout in the R6 vs the EOS R's freeze frame / pause - The EOS R is better in that regard.
EVF Update is slower on the R6 than the EOS R in scenes requiring higher ISO.
Moge ja? Używałem R jakieś 3 sezony i od tego przesiadłem się na R6. Generalnie obsługa to krok wstecz( bardzo dobry krok) w kierunku 5d. Wszytko wyjęte na wierzch i masz pełną kontrolę w pokrętłach i przyciskach. Plus wielki dla r6! Wyświetlacze, szybkość Af na podobnym poziomie. Nie ma szału z Af w r6 jak się umie Af w R. Jakość obrazka i responsywność kolejny plus dla R6. ISO wspaniałe, kolor i DR lepszy od R. Pliki RAW w C1 gęste jak budyń. IMO warto go nabyć ale tylko i wyłącznie jeśli zarabiasz na foto, inaczej R wystarczy w 100%.
W reportażu jest wg mnie znaczny skok. Cicha migawka, responsywność, brak zacięcia po zdjęciu, ilość klatek/s, AF - face, eye, head - wykrywa w większej ilości sytuacji, celniej. Na szerszych jasnych szkłach af jest celniejszy. Ergonomia też na plus ale nie aż tak. Jeśli chodzi np o portrety/arch/krajobraz to raczej krok wstecz bo to już widać trochę ubytek rozdzielczości. Te 30 Mpix daje naprawdę dużą elastyczność jeśli chodzi o kropowanie czy większe wydruki. Mnie jeszcze trochę mierzi psychicznie ten downgrade bo miałem 5dIV + R i się przyzwyczaiłem. W sumie dlatego R nadal posiadam i nie zamierzam się pozbywać ze względu właśnie mpix i w ogólnie to jest całkiem dobry aparat.
Podsumowując, jeśli bdb kadrujesz i 20 mpix jest dla Ciebie OK to praktycznie we wszystkim jest odczuwalny skok.
dziękuje za odpowiedzi i......
mam i ja:arrow:
30x0%, 11,5 k
wystawiłem R na probe ale bardzo szybko się sprzedała, wiec...
jest r6 na olx za 9k ale baz papiewrów, w sumie b dobra cena
Ciekaw jestem ile osób z tego forum kupiło i używa R6, a ile kupiło - używa, i wstydzi się do tego przyznać :)
Nie do końca rozumiem gdzie jest wstyd w używaniu R6, albo nie rozumiem co autor pytania miał na myśli ...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
tombas poczytaj ten temat od początku, opinie typu: "R6 to kastrat, dwa razy za drogi" nie ja pisałem, ciekaw właśnie jestem ile osób ma odmienne zdanie. Ja mam R6 i nie narzekam. :)
Na początku przecież sporo osób jechało w podobny sposób po R. Że to prototyp, bez sensu, trzeba poczekać dojrzalsze modele, itp. A mam wrażenie, że teraz ten model krytykują głównie tylko osoby, które nie miały z nim styczności. Robić zdjęcia, nie marudzić;)
ok, spoko, czyli nie do końca zrozumiałem przekaz. To teraz oficjalnie, mam używam (na razie zapoznawczo, w nast. weekend w warunkach bojowych (slub i wesele) oczywiscie nie jest to sprzet w 100% idealny, ale nasza firma nigdy nam takiego nie zafunduje, bo co by robili w nastepnym roku...
Właśnie ciekaw jestem ile osób z forum robi tym aparatem. Ostatnio kilka osób przyznało się do kupienia R6, a jeden z "ziomkami" kupił 6 sztuk. :) A wracając do ceny, to o ile pamiętam na początku był po 13.5 tys, teraz już za 11 tys można kupić, a podobno bywają po 10 tys.
No ja mam i moich 3 ziomków. Jeden z nich porzucił nawet legendarne sony a7III i jest zachwycony. Ja porzuciłem eRkę na rzecz R6, ale nie jestem aż tak bardzo zachwycony ze względu na to, że to bliźniacza konstrukcja.
Narazie zrobiłem nim jakieś 7 tyś zdjęć. Powód do wstydu? Nie widzę.
Jacek po 10K były w kwietniu, tylko trzeba było mieć NIP związany z foto/video
Ja jestem jak na razie zachwycony R6. Ergonomia i AF są świetne.
Jedno mnie tylko wku#$&a... brakuje ostatnio czasu na cokolwiek :(
Moim zdaniem jest szybciej z Af przez co lepiej niż w R, ale czy aż tak to nie wiem. Śledzi lepiej i ma lepszą responyswność. Mam tylko i wyłącznie szkła EF, kolega z RF 50 1.2 zachwycony mocno. Ja robię głównie na LV więc opóźnień nie widziałem/zwracałem uwagi w R. Dla mnie dwa sloty DR i super ISO to największy atut. Dźwięki migawki fajny :)
Gdzie wyłączyć ten pierniczony automatyczny podgląd zdjęcia w R6?
Ja na ogół jestem upierdliwy i marudny, ale w tym aparacie tylko jedna rzecz mi przeszkadza. Na ekranie mamy różne ikonki ustawień aparatu, przeszkadza mi to, że nie można ich dowolnie na tym ekraniku ustawić - przesunąć lub po prostu z ekraniku usunąć. Ikonka dotykowego wyzwalania migawki jest w dolnym lewym rogu, właśnie tam gdzie zawsze łapię ekran, żeby go zamknąć. Z zasady mam to wyłączone (dotykowe wyzwalanie migawki) ale zamykając ekran kilkanaście razy już bezwiednie włączyłem, mało tego zanim się zamknął zrobiłem zdjęcie. :) Łapię za ten róg, bo tak jest skonstruowane body, żeby ten ekranik otwierać. Nie mniej, to wina moja, nie aparatu.
A nie lepiej mieć na stałe obrócony ekran jak w klasycznym aparacie? W życiu by mi nie przyszło do głowy by go obracać i zamykać, po co ? :)
Fakt RF 50 1.2 z r6 to zupełnie inny level "czystości" obrazka jednak jest zbyt ciężki i trochę za drogi jak dla mnie. Ja lubię EF 50 1.2 za jego niedoskonałości i pracę pod światło. Do pracy teraz wracam ponownie do tamrona 45 1.8 - czysty i ostry jak skalpel z fajną opcją "makro" czego w canonach brakuje.
Nie wiem czy o to ci chodziło?Załącznik 6274 str 247
Ja używam ekraniku sporadycznie, głównie kiedy coś zmieniam, na ogół jest zamknięty, częścią obrazową do środka.
Czyli fotografuję tak, jak było w analogach. Używam go także z żabiej lub ptasiej perspektywy, za stary jestem żeby się tarzać po ziemi.
Dzięki! Szukałem i ślepy jak kura byłem ! :)
tzn nie do końca mi o to chodziło. Jak przeglądasz zdjęci na LV i przyłożysz oko do wizjera, to widać zrobione zdjęcie, a nie obraz na żywo. Irytuje to, bo trzeba wcisnąć migawkę, by zdjęcie zniknęło. O to mi chodziło.
Załącznik 6275 W wizjerze :) Instrukcja str 249