-
Re: Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Ale serio? Wymienione wszystkie bebechy w środku, przysłona i niby ma robić ostre zdjęcia? Po takiej akcji potrzebne jest justowanie optyki itp. Głowę dam, że albo ma zmieniony zakres i np. nie ostrzy na nieskończoność, albo będzie mydło. Czy Was naprawdę kręci kupowanie złomu? Niedawno ktoś inny chciał kupować inny złom.
To już tu masz za podobną cenę 2 letnie szkło w stanie idealnym Sigma 85 mm 1.4 https://allegrolokalnie.pl/oferta/ob...x-dg-hsm-canon
Poza tym posłuchaj @Bangi, bo słusznie radzi Ci kupić używanego Canona EF 85 1.8 za 800 zł (sprzedać go zawsze dasz rade, bo ja od razu miałem pełno chętnych na jego zakup :)
-
3 załącznik(ów)
Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
-
155. Najlepsze w secie 1-155 ;) Kadr, światło, obróbka, subtelność, niewymuszona poza modelki - wszystko zagrało.
-
Mi najbardziej przeszkadzają te odbicia (chyba oświetlenia) na meblach w okolicy głowy na 155 i 156, ale kadry mi się podobają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Mi najbardziej przeszkadzają te odbicia (chyba oświetlenia) na meblach w okolicy głowy na 155 i 156, ale kadry mi się podobają.
To odbicie octy z gridem... szczerze mnie się to podoba [emoji16].
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
155. Najlepsze w secie 1-155 ;) Kadr, światło, obróbka, subtelność, niewymuszona poza modelki - wszystko zagrało.
Dzięki... też chyba uważam tak jak ty[emoji846]
-
156 najlepsze. Ogólnie widać postęp. Działaj dalej.
-
Stary, ale z tym nic nie wnoszącym meblem na pierwszym planie to przegiąłeś. Zastanów się co ma być na zdjęciu ważne i na tym się skupiaj. Dodatki w postaci tyłu blatu( który zajmuje pól zdjęcia ) na którym absolutnie się nic nie dzieje, nic nie wnoszą do zdjęcia !!!! i tworzą bzdurny pierwszy plan za którym kryje się coś ładnego. 155 gra. Fajne ciepłe przyjemne. Reszta lipa i na każdym skóra ma inny odcień.
Oczywiście klasycznie pogoniłeś/zepchnąłeś twarz blisko krawędzi zdjęcia przez co zdjęcie rozjeżdża się jeszcze bardziej.
Generalnie widać progres, ale wyrabiasz sobie złe nawyki moim zdaniem. Uciekaj od tego puki czas. Skup naukę na złotym podziale!
-
2 załącznik(ów)
@robertskc7 racja z tym blatem, nie wpadłem na to żeby to przykadrowac.
Ad 156.
Załącznik 5780
Ad157
Załącznik 5781
-
Przyłączam się że najlepsze, takie naturalne, szczególnie dłonie nie są wreszcie w jakichś wymyślnych pozach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
- wszystko zagrało.
szczególnie ta mina "po cytrynie"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
szczególnie ta mina "po cytrynie"
[emoji57]
-
3 załącznik(ów)
...tym razem inspiracja żony....
158.
Załącznik 5799
159.
Załącznik 5800
160.
Załącznik 5801
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Na początek żart: zona, Facebook i przynajmniej wiadomo po co tyle firan w kadrach. Odniosę się do 160, bo ono, gdyby udało się zbalansować światło byłoby do obrony - pomysł dobry, poza dobra, przesunąłbym książkę bliżej modelki i nieco w prawo, przez co można było wrzucić mniej dzianiny z prawej strony po przekadrowaniu. Niestety, fotografia pod światło to insza inszość, bez wyrównania lampami planu "zimne nogi" (pamiętasz zdjęcie z lustrem - było dobrze naświetlone).
-
@totamten wizja żony była trochę inna , zdjęcie miało być b.cz. i poprawnie doświetlone na tło a modelka pod światło niedoświetlona.
Ja trochę zmieniłem koncepcje podczas obróbki i celowo nie wyrównałem światła na modelce...taka była moja wizja.
-
Za ciemne, balans bieli do poprawy, sztuczne pozy. Książka niby otwarta i zachęca do czytania a modelka patrzy obojętnie = książka zbędna. Może gdyby wzięła książkę w ręce byłoby lepiej ? Stać Ciebie na więcej. Działaj.
-
@aptur w zamyśle mojej żony książka miała być porzucona a nie czytana dlatego też jest otwarta ale w dłoniach modelki ... co do balansu bieli jest celowo zaburzony, dodałem niebieskiego zafarbu a całość poleciała w chłodne kolory ( taka kolorystyka mi się podoba).
Ps. Chyba nie wszystkie zdjęcia muszą mieć idealnie dobrany balans bieli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
@
aptur w zamyśle mojej żony książka miała być porzucona a nie czytana dlatego też jest otwarta ale w dłoniach modelki ... co do balansu bieli jest celowo zaburzony, dodałem niebieskiego zafarbu a całość poleciała w chłodne kolory ( taka kolorystyka mi się podoba).
Ps. Chyba nie wszystkie zdjęcia muszą mieć idealnie dobrany balans bieli.
OK. Dzięki za wyjaśnienia. Niestety wciąż to do mnie nie gada. Książka porzucona to książka zamknięta albo wzrok nieco dalej od niej... Tak to widzę. Ty możesz inaczej...
-
@aptur każdy odbiorca interpretuje to na swój sposób, to jego suwerenne prawo [emoji6].
Najważniejsze jest to, że modelka jest zadowolona [emoji4].
-
Patrząc na temat czyli nauka portretu to nie za bardzo łapię koncepcje zdjecia 159, bo w tym wypadku to portret książki bardziej mi wychodzi ze wzgledu na fakt ze to książka jest w płaszczyźnie ostrosci a żona raczej za bokeh robi :) Chyba że to nie miał być portret żony tylko jakaś inna wizja. Widzę jednak że zawziąłeś się na portrety i fajnie, ja poki co przymierzam się i w tym przymierzaniu trwam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Patrząc na temat czyli nauka portretu to nie za bardzo łapię koncepcje zdjecia 159, bo w tym wypadku to portret książki bardziej mi wychodzi ze wzgledu na fakt ze to książka jest w płaszczyźnie ostrosci a żona raczej za bokeh robi :) Chyba że to nie miał być portret żony tylko jakaś inna wizja. Widzę jednak że zawziąłeś się na portrety i fajnie, ja poki co przymierzam się i w tym przymierzaniu trwam :)
No jeden taki kadr wpadł [emoji16]... generlanie jestem zawzięty i uparty, może za kilka lat będzie co oglądać w galerii [emoji6]
-
Odnośnie 158-160.
Jak dla mnie kolory i światło nie do zaakceptowania. Kolor skóry modelki jest nienaturalny i jest za ciemna.
Być może jako czarno-białe byłoby OK, ale to jednak nie są czarno białe zdjęcia i główny obiekt wygląda na niedoświetlony.
Kadry mi się podobają , choć na 160 za dużo wolnego z prawej (zrobiłbym bardziej centralnie).
Podkreślam, że to moje skromne zdanie.
-
5 załącznik(ów)
Hej Wam,
w sobotę zrobiłem sesje podzieloną na 4 tematy... pierwszy już wleciał.
Wrzucam kolejny może będzie lepszy w odbiorze.
Na koniec zostawię najlepsze wg mnie, ale muszę je ogarnąć w wolnej chwili.
161.
Załącznik 5803
162.
Załącznik 5804
163.
Załącznik 5805
164.
Załącznik 5806
165.
Załącznik 5807
-
5 załącznik(ów)
-
169 niby że zmysłowo :D ciężko skomentować zachowując powagę :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
I po co ta szydera... nic nie wnosi do tematu[emoji57]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
I po co ta szydera... nic nie wnosi do tematu[emoji57]
Refleksję
A jak zamieszczasz zdjęcia to musisz też liczyć się z tym, że nie każde będzie opisane "ach" i "och". Niektóre będzie ciężko skomentować zachowując powagę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
Nie oczekuje ochów i achów tylko jak cos to konstruktywnej krytyki, ale ty komentując w ten sposób zachowałeś się jak typowy gimbus na FB.
Proszę nie odpisuj nic więcej bo i tak nic z tego nie wywnioskuje [emoji57].
-
Przed napisaniem tego postu przejrzałem cały wątek.
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1402611
Cytat:
Najgorzej przymusić małżonkę która bardzo niechętnie pozuje.
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1419551
Cytat:
Muszę jeszcze napisać że Lila w ogóle nie robi sobie zdjęć bo twierdzi że źle wygląda, a tutaj do tego doszło jeszcze pozowanie...
Masz dostęp do dziewczyn które są niezbyt fotogeniczne, czyli nie robią się ładniejsze na zdjęciach niż są w rzeczywistości. Dziewczyny są tego świadome, Ty widocznie nie.
Może Twój syn ma jakieś fotogeniczne koleżanki w szkole, które sprawdziłyby się lepiej przed obiektywem niż żona wraz z pozostałymi członkiniami rodziny plus sąsiadka?
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1419545
Cytat:
To pierwsze napewno przerysowane... zależało mi na tym żeby tułowie wyszło szczupłe i optycznie drobniejsze.
https://www.youtube.com/watch?v=lV8voRxem10
https://dofsimulator.net/pl/
Jeżeli interesuje Ciebie fotografia studyjna modelek, to zainteresuj się może tym kanałem https://www.youtube.com/channel/UC1r...9Oe404Q/videos na YouTube. Nie koncentruj się na markach sprzętu jakim ten fotograf się posługuje (aparaty, wyposażenie studia), bo z nieba mu nie spadł i pracował na niego około 20 lat żeby być tu gdzie jest teraz.
Przy okazji jeszcze co do fotogeniczności. Ten fotograf ma asystentkę imieniem Bec (Rebecca), która normalnie wygląda tak jak wygląda https://www.youtube.com/watch?v=VflS1PD_VWw. Później polecam obejrzeć sobie ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=vREiHb6Vi1E. Tak, to jest ta sama dziewczyna. Tak właśnie wygląda fotogeniczność, oczywiście wsparta odpowiednim makijażem, stylizacją włosów oraz stylizacją odzieży (w tym konkretnym przypadku prawie zupełnym jej brakiem).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Masz dostęp do dziewczyn które są niezbyt fotogeniczne, czyli nie robią się ładniejsze na zdjęciach niż są w rzeczywistości. Dziewczyny są tego świadome, Ty widocznie nie.
Może Twój syn ma jakieś fotogeniczne koleżanki w szkole, które sprawdziłyby się lepiej przed obiektywem niż żona wraz z pozostałymi członkiniami rodziny plus sąsiadka?
Ciężka zima jest, więc najprawdopodobniej spierd...ła ci się bryła lodu na łeb, jak pisałeś powyższe. Wstawisz jakąś ogólnie obowiązującą definicję piękna? To autorowi wątku będzie łatwiej dobierać modelki. Widziałeś, jakie kobiety wybierał Wantuch do zdjęć? Wszystkie były zgodne z twoim z d... wyjętym kanonem urody? Jedno na co można radzić fotografowi, to żeby maskował na zdjęciach domniemane "wady" modelek, uwypuklał zalety. Unikatowa umiejętość i długa droga przed autorem wątku, by ją posiadł...
Dalsza część wpisu po bandzie i na bana, ale tak lubię. Szczególnie liczę na @Jacek_Z. Nie każdy jest tak ustawiony fotograficznie jak @candar, że mu nałapią "najładniejsze" w okolicy, ubiorą, pomalują, oświetlą i tylko zagwiżdżą, żeby przyjechał i sfocił. Dobrym sprzętem, rzecz jasna...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberhardt
Dalsza część wpisu po bandzie i na bana, ale tak lubię. Szczególnie liczę na @
Jacek_Z. Nie każdy jest tak ustawiony fotograficznie jak @
candar, że mu nałapią "najładniejsze" w okolicy, ubiorą, pomalują, oświetlą i tylko zagwiżdżą, żeby przyjechał i sfocił. Dobrym sprzętem, rzecz jasna...
@Eberhardt
Dziękuję za tyle ciekawych informacji na mój temat. Bardzo interesująca teoria i ciekawe na czym została oparta. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
@mkamelg
Od początków fotografii istnieje zasada, że fotograf oceniając zdjęcie nigdy nie komentuje osób na nim się znajdujących. Komentujemy wyłącznie aspekty techniczne techniczne wykonanego zdjęcia. Tyle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Od początków fotografii istnieje zasada, że fotograf oceniając zdjęcie nigdy nie komentuje osób na nim się znajdujących. Komentujemy wyłącznie aspekty techniczne techniczne wykonanego zdjęcia. Tyle.
Idealnie w punkt [emoji846]...
Jeżeli chodzi o aspekty techniczne, idzie to w lepszym kierunku, masz jakieś cenne uwagi[emoji4]?
-
Podglądam czasem ten wątek i wbrew co niektórym widzę postępy u fotografa, jak również u modelki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RHF
Podglądam czasem ten wątek i wbrew co niektórym widzę postępy u fotografa, jak również u modelki.
Dzięki, ja napewno widzę postęp mojej żony jeżeli chodzi o pozowanie, napewno ma więcej luzu [emoji846] ( ale nie może być zbyt wielu obcych osób w pobliżu) .
-
2 załącznik(ów)
Takie małe porównanie.
Kolego Pezet uważam, że oboje robicie postępy. Pracuj ze swoją ładną żoną dalej!
Na dowód wstawiam dowód. Jeśli Andrzej się obrazi to usuniemy załącznik, ale myślę, że nie ma nic przeciwko.
Załącznik 5837
i
Załącznik 5838
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Takie małe porównanie.
Kolego Pezet uważam, że oboje robicie postępy. Pracuj ze swoją ładną żoną dalej!
Na dowód wstawiam dowód. Jeśli Andrzej się obrazi to usuniemy załącznik, ale myślę, że nie ma nic przeciwko.
Załącznik 5837
i
Załącznik 5838
Dokładnie tak! Bardzo mi miło, że przywołałeś moje zdjęcia. Również uważam , że kolega Pezet robi obecnie bardzo dobrą robotę i widać bardzo duży progres od początków na forum.
-
@robertskc7 dziękuję bardzo, podniosłeś moje morale porównaniem do zdjęcia Andrzeja [emoji4].
@candar bardzo ale to bardzo mi miło, czytać Twoją opinię [emoji16].
Jeszcze raz powtórzę co już pisałem, że są tutaj na forum osoby dzięki którym ten progres zrobiłem.
Pozdrawiam je wszystkie.
-
Wg mnie postęp jest widoczny i zdjęcia się same bronią.
Oczywiście modelka robi robotę, dużo zależy od niej samej, od makijażu, uczesania.
Fotograf musi wydobyć to coś z niej żeby zdjęcie było "inne niż wszystkie", lepsze.
@Pezet85 widać tutaj dobrą obróbkę, kolorystykę, technicznie coraz lepsze są zdjęcia. Każdy może mieć swój własny styl i nie każdemu będzie się on podobał. :roll:
-
Ja też uważam, że jest postęp i to duży w kwestii obróbki, kolorów, po "modelce" też widać coraz większą wprawę (szczególnie, że jak pisał autor to jednak amatorka ;)) niemniej jeszcze IMHO do przemyślenia kadry, dla przykładu:
165 - ucięty łokieć i wg mnie lepiej wyglądałby w takim przypadku kadr pionowy
166 - kawałek ciała ręki w lewym dolnym rogu, który trochę razi; można by skadrować lekko wyżej lub nawet stemplem nanieść tam kawałek bluzki ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
165 - ucięty łokieć i wg mnie lepiej wyglądałby w takim przypadku kadr pionowy
166 - kawałek ciała ręki w lewym dolnym rogu, który trochę razi; można by skadrować lekko wyżej lub nawet stemplem nanieść tam kawałek bluzki ;)
Dzięki Bangi...w zdjęciu 165 rzuciło mi się w oczy dopiero po Twojej uwadze i w 100% masz rację. W tym drugim przykładzie mogłem się cofnąć 0,5m i było by ok, zależało mi na poziomym kadrze (tak miałem w głowie) [emoji846].
-
A w zdjęciach z książką spróbowałbym przymknąć bardziej przysłonę, żeby była mniejsza różnica (nie)ostrości między planem głównym i dodatkowym: ten dodatkowy ma być nieostry, ale nie aż tak.
I żona niech się uśmiechnie czasem.
-
Cześć
Z ostatniej wrzuty podoba mi się 166 ale ręka jest tam IMO zbędna. Jest progres!
-
Cieszy mnie to że zauważacie i mój i mojej żony progres, jest to dla.nas budujące [emoji4].
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
o i tak nic z tego nie wywnioskuje [emoji57].
No to szkoda. I szkoda że mnie źle zrozumiałeś. Napisałem ci tylko że to zdjęcie jest dla mnie, no wiesz...Nie napisałem nic na temat modelki, bo wiem że modelka robi to co sugeruje jej fotograf. No ale swoje wiesz. Przepraszam jeśli cię to uraziło
-
2 załącznik(ów)
@trothlik Twojego posta odebrałem jako prześmiewczego, szydzącego ogólnie z modelki i jej pozowania... nie boje się przyjąć krytyki pod warunkiem że jest konstruktywnie wypunktowana, bo z tego coś można wywnioskować.
ps. nie obrażam się
--- Kolejny post ---
Wiem że ciasno kadrowane, ale miały być bliższe kadry :-)
171.
Załącznik 5857
172.
Załącznik 5858
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
@
trothlik Twojego posta odebrałem jako prześmiewczego, szydzącego ogólnie z modelki i jej pozowania... nie boje się przyjąć krytyki pod warunkiem że jest konstruktywnie wypunktowana, bo z tego coś można wywnioskować.
ps. nie obrażam się
--- Kolejny post ---
Wiem że ciasno kadrowane, ale miały być bliższe kadry :-)
171.
Załącznik 5857
172.
Załącznik 5858
172 dla mnie bardzo dobre (trochę wydaje mi się wpadają kolory w żółć, ale nie mam podglądu w tej chwili z miarodajnego monitora), poza, światło, skadrowanie bardzo OK. 171 niejednorodne światło, przez co przepalenia na twarzy i dłoni, mógłbyś tez inaczej skadrowac, bo łydki,które są juz w nieostości moglyby już się znaleźć poza kadrem. Za 172' wielkie brawa!
-
@totamten dzięki za komentarz [emoji4]... Zdjęcie 172 zostało nawet wyróżnione na grupie FB i tej samej grupie na IG z czego jestem dumny.
Przyznam nieskromnie że to moje najlepsze zdjęcie do tej pory jeżeli chodzi o kadr i kolorystykę.
Co do zdjęcia 171 właśnie nie bardzo mam jeszcze doświadczenia jak poradzić sobie z takim kadrem i jestem świadomy że nie jest idealnie. Z tym światłem to w sumie nie wiem czemu tak wyszlo, bo to było światło zastane... możliwe że podbiłem kontrast na światłach ale już nie pamiętam [emoji6]
-
2 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Fajne :) Lubię flary i przebarwienia analogowe :)