-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Podobną formułę mają dosyć nowe zoomy C70-300L i C100-400LII - przy zmianie ogniskowej przednia sekcja "odjeżdża" do przodu i przy maksymalnej ogniskowej jest dość daleko od reszty soczewek.
Tylko soczewki przedniej sekcji mają większą średnicę - reszta jest mała.
Wg mnie zarówno 70-300 jak i 100-400 to jest "klasyczny" układ tele, gdzie wszystkie duże soczewki są w przedniej sekcji.
-
E tam, Japończyki nawet bomby atomowej nie mają ;)
https://www.01net.com/actualites/exc...e-1563061.html
P.S. Nawet mam do niego baterie, a karty nie trzeba ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
z milionem kombinacji ;) jak kostka rubika :)
Obiektywy Pre-AI
Nie milion, dwie. No i nie mowiłem, że zaraz dostanę ripostę z manualami z lat 70-tych? Ma byc obsługiwany w nich AF czy co?
AFy są dwa - śrobokretowe, nie rozwijane od 20 lat i nie będą one obsługiwane w bezlustrach i cała reszta. AF-P to tez jest AF-S, w bezlustrach to nie ma znaczenia. Nikon ma bardzo długie nazwy niektórych obiektywów, mam na mysli te literki. Oznaczaja one użyte technologie, wewnętrzne ogniskowania, przysłone E, rodzaje użytego szła, APO, feresnele itd. To nieważne. Chcesz wiedziec co znaczą - google pomoże, albo strona nikona. Są śrubokręty nie obsługiwane w ML i jest reszta z AF, obsługiwana przez bezlustra. Dwie opcje szkieł AF.
Canon też ma dłuższe nazwy szkieł. EF-S, EF, IS, UMC, L, EMD, TS-E, DO. Normalnie trylion kombinacji, nie do pojęcia? Każdy Canonier ma to w małym palcu. Tak jak nikoniarze oznaczenia na szkłach Nikona.
Tak przy okazji - robić przytyk z kompatybilnosi szkieł w sytuacji "współpracy" canonowskich szkieł coropowych z pełnoklatkowymi body jest co najmniej dziwne.
-
Odp: Canon EOS R
Na rumorsach jest nowa mapa drogowa canona:
https://www.canonrumors.co/first-hal...-iii-and-more/
Na photokinie w maju 2019 podobno ma być ogłoszony eos Rpro.
-
Re: Odp: Canon EOS R
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
jakie jest zrodlo tej informacji, bo nie widze?
bo tak o, to i ja moge roadmap narysowac i opublikowac w sieci :) takie szkla w nim, kurde, beda, ze Nikon w miesiac zbankrutuje :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
"same megapixels 6DII" - to nie jest dobra wiadomość szykuje się? kolejny (po wiecznie żywej 18mpix matrycy) odświeżany salceson
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
"same megapixels 6DII" - to nie jest dobra wiadomość szykuje się? kolejny (po wiecznie żywej 18mpix matrycy) odświeżany salceson
Ja bym podchodził do takich "newsów" z dużym dystansem. Jest trochę posucha po lawinie premier i portalom spada klikalność w związku z tym publikują co się da żeby tę klikalność podnieść.
Ja też gdzieś czytałem że Canon ma na początku grudnia pokazać jeszcze jakąś premierę przedświąteczną. Przy czym nawet jeśli to prawda to nie spodziewałbym się wszystkomającego 5D mkV tylko raczej coś drobnego a'la kiedyś m2 albo jakiś amatorski słoik ;). Najprędzej stawiałbym na jakiś zoom do eMki.
-
Przy okazji przeniosłem.
Prośba żeby o takich rumorsach pisać tutaj :).
-
Wiadomo, że rumorsy piszą co im ślina przyniesie, byle się klikało.
Ale akurat w kwestii szklarni to jest mniej więcej kompilacja różnych wypowiedzi przedstawicieli Canona, więc dość prawdopodobne. Jedyne co mnie zastanawia, to jaki sens ma wypuszczanie RF 70-200 chwilę po premierze takich szkieł z bagnetem EF. Znaczy RF 70-200 będzie tak drogie, że te z bagnetem EF będą się nadal sprzedawać jak ciepłe bułeczki? :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Wiadomo, że rumorsy piszą co im ślina przyniesie, byle się klikało.
Ale akurat w kwestii szklarni to jest mniej więcej kompilacja różnych wypowiedzi przedstawicieli Canona, więc dość prawdopodobne. Jedyne co mnie zastanawia, to jaki sens ma wypuszczanie RF 70-200 chwilę po premierze takich szkieł z bagnetem EF. Znaczy RF 70-200 będzie tak drogie, że te z bagnetem EF będą się nadal sprzedawać jak ciepłe bułeczki? :lol:
Żaden....
....chyba że zrobią coś bardzo małego... i wtedy oczywiście z odpowiednią ceną :lol:...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Żaden....
....chyba że zrobią coś bardzo małego... i wtedy oczywiście z odpowiednią ceną :lol:...
Bardzo jestem ciekaw tych (reporterskich) szkieł. Bo albo, tak jak piszesz, będą mniejsze, albo będą takiej jakości, że zastąpią stałki EF. Przerobienie tego co jest na bagnet R byłoby pójściem na łatwiznę (a w przypadku 16-35/2,8 to nawet samobójem :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
a w przypadku 16-35/2,8 to nawet samobójem :-)
16-35 będzie ale pewnie 1.4 albo 2.0.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
16-35 będzie ale pewnie 1.4 albo 2.0.
1.4 jest możliwe. Raz dlatego że się da ;), dwa dlatego że będzie można doić za nie dużo więcej niż za jakiekolwiek inne. W dobie nieustająco spadającej sprzedaży aparatów gdzieś to muszą nadrabiać.
Natomiast co do tych możliwości to opatentowali kilka superzoomów:
https://www.canonrumors.com/patent-s...and-rf-mounts/
Ja chętnie takiego EFa 35-400mm f/4.5-5.6 do kamery bym przytulił :).
-
Będzie płacz:
https://www.canonrumors.com/canon-sa...velopment-cr2/
Ja myślałem, że chodzi o 6DIII okrojone w stosunku do 6DII ale piszą o linii 5Ds.
-
Ja patrzę na to od drugiej strony tzn. jakie bezlustra da się szybko zrobić wykorzystując obecne rozwiązania Canona.
No i wychodzi mi entry level poniżej obecnego Eos R i przede wszystkim właśnie odpowiednik 5ds. Z tym, że matryca >50MPx z Dual Pixelem, to pewnie droga będzie.
-
Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Ja patrzę na to od drugiej strony tzn. jakie bezlustra da się szybko zrobić wykorzystując obecne rozwiązania Canona.
No i wychodzi mi entry level poniżej obecnego Eos R i przede wszystkim właśnie odpowiednik 5ds. Z tym, że matryca >50MPx z Dual Pixelem, to pewnie droga będzie.
jesli to ma byc landszafciarski-studyjny skaner do pierdyliona megapikseli, taki, w ktorym szybki AF jest bez znaczenia - to czy on na pewno potrzebuje Dual Piksela? czy w ogole wybitnie szybkiego czegokolwiek (poza karta pamieci, zeby nie zostawiac kompa na noc przy zgrywaniu tygodniowego wyjazdu)?
IMHO niekoniecznie. kontrastowy AF na poziomie 750D tez wystarczy
brak lustra ma sens w takim aparacie. wszystko redukujace niechciane drgania jest mile widziane.
bezlusterkowy 6D tez ma sens. jak R-ka spadnie z cena, to to bedzie taki wlasnie korpus, IMHO.
-
Nie sądzę, żeby Canon chciał jeszcze kiedyś zrobić cokolwiek bez Dual Pixela. Fakt, że np. kolejnym argumentem przeciw DP w następcy 5ds będą raczej kiepskie możliwości/zastosowania filmowe. Ale z drugiej strony jest aplikacja DP, która świetnie pasuje do profilu takiej puszki używanej w studiu: focus guide.
-
Ogólnie potwierdzają, że dslry będą stopniowo znikać i to raczej szybciej niż się wydawało.
Następca 5Ds w postaci bezlustra jest całkiem logiczny. Przy czy tu właśnie bardzo wielki sens ma AF na matrycy z wykrywaniem oka.
Jeśli prawdą są ploty o 3 puszkach R w przyszłym roku (w co osobiście nie wierzę) to pewnie jakiś entry level FF też jest planowany. Tylko co jeszcze można wyciąć z takiej eRki :lol:....
Ja bardziej wierzę że pojawi się jakiś mały wszystkomający FF dla repo - rodzaj jedynki w mniejszym opakowaniu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
matryca >50MPx z Dual Pixelem, to pewnie droga będzie.
Oj tam. Sklejone dwa sensory z 80D, wymapowany w sofcie pasek po sklejeniu, 2 szt. Digic 8 jakoś to odczytają ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Oj tam. Sklejone dwa sensory z 80D, wymapowany w sofcie pasek po sklejeniu, 2 szt. Digic 8 jakoś to odczytają ;)
Hmmm, to może sam sobie zmajstruję :lol:
-
-
Na podstawie ostatnich plotek śmiało mogę się nazwać jasnowidzem :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
RHF
Ten aparat to raczej jest tak trochę na szybko zrobiony, nawet nie ma numerka, tylko R... Może nie byli pewni jak do końca go uplasować pomiędzy innymi konstrukcjami, które pojawią się w przyszłości.
Moim zdaniem podjęto decyzję o uśmierceniu luster w przeciągu 2 lat. Przyszły rok to będzie coś z większą ilością mpx. i być może jakimiś drobnymi dodatkami. Rok później musi być odpowiednik 1DX2 bez lustra, bez kompromisu (w stylu Canona oczywiście) i cenowo jak za starszego brata z lustrem.
Pomiędzy tym dwoma korpusami Canon powinien wypuścić coś z aspc dla mniej zamożnych i wymagających, którzy chcą jak dawniej robić zdjęcia na wakacjach i urodzinach cioci ale nowym aparatem.
-
Tu jeszcze rozkmina na temat obiektywów: https://www.canonrumors.com/the-upco...than-16mm-cr2/
@RHF - apsc dla robiących u cioci na imieninach Canon już ma od dawna. Robienie tego od nowa ma zero jakiegokolwiek sensu...
-
Tak ma od dawna, ale losy lustra przesądzają się na naszych oczach. Tyle nowości, naprawdę świetne szkiełka na papierze i nie tylko, ale to się samo nie zwróci. W świecie DSLR z ASPC wyrósł FF, co dało nowe możliwości. Po jakimś czasie rynek konsumencki zaczął "spłacać" te wszystkie semi pro i pro. Tym razem może być podobnie, bo dlaczego by nie? Dlaczego kilka tanich, plastikowych obiektywów z bagnetem RF-s nie może się dobrze sprzedać? Mniejszy i tańszy brat, do którego możesz tak jak dotychczas podpiąć dwa (a właściwie cztery typy obiektywów systemowych). Gdyby ASPC nie miało sensu z obiektywami EF, to już dawno by zniknęło z rynku a przecież ma też swoje zalety. Ciągnięcie luster w nieskończoność to dość ryzykowny temat, a ludzie chcą kupić "dobry" aparat, który zrobi im takie "lepsze" zdjęcia , ale nie za taką kasę! Entuzjaści i profesjonaliści zakupią skończoną ilość eRek a pozostałych ludzi nie będzie na to stać. Nie widzę jak na święta tłumy ludzi w sklepach rtv kupują sobie pod choinkę EOS R lub EOS 1RX z RF 50 f1,2 i 28-70 f2 albo tych, które są patentowane. Ale chęć posiadania tańszej wersji nowych zabawek Canona pozostanie i marzenia, że kiedyś też sobie kupię takie szkło i chcę je podpiąć do swojego ASPC.
Canon przejściówkami otworzył sobie drzwi do swojej własnej przyszłości, dał sobie czas na tworzenie nowego systemu. Nowe już idzie i tylko kataklizm to może powstrzymać. Moim zdaniem w momencie, w którym zobaczymy patent nowego RF 400 f2.8 to będzie znak, że pro korpus przeszedł pomyślnie założenia odnośnie DPAF w serii oraz buforu ( i mam na myśli minimum 16/20 fps bo mniej niż ma 1DX MKII byłoby trudne do przełknięcia przez fotoreporterów sportowych)i to będzie prawdziwy koniec DSLR. Potem powolne odtwarzanie wszystkich super tele, oraz co jakiś czas rodzynki, których w innych systemach nie będzie. Pro video? Też można załadować nowe matryce, odświeżyć parametry i sprzedawać serię C jeszcze lepszą. Przez jakiś czas rynek wtórny będzie miał swoje złote dni, ale kiedyś się skończy a nowe już dawno będzie...
Byłem sceptyczny co do ML, ale to chyba jednak dobry kierunek, tylko dla mnie na razie za drogi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RHF
Moim zdaniem w momencie, w którym zobaczymy patent nowego RF 400 f2.8 to będzie znak
Jeśli (w ogóle) zobaczymy taki patent, to RF 400/2.8 będzie już w sprzedaży :) Tak to działa, wbrew temu co wypisują na rumorsach.
Co do reszty, to mniej więcej zgoda :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RHF
.. Nie widzę jak na święta tłumy ludzi w sklepach rtv kupują sobie pod choinkę EOS R lub EOS 1RX z RF 50 f1,2 i 28-70 f2
Byłem sceptyczny co do ML, ale to chyba jednak dobry kierunek, tylko dla mnie na razie za drogi.
No właśnie. Cena. Body APS-C z kitem są kilkukrotnie tańsze od R z kitem. Największy biznes formy robią jednak na tym tanim towarze.
Ale Sony A7mk1 jest tani, więc kiedyś te dwa rynki się zrównają. Nie wcześniej niż za kilka lat. Nawet za te kilka lat ilość aparatów będących w rękach fotografów - lustrzanek vs ilość bezluster Canona mówi nam co będzie dominujące. Jakiej optyki będzie schodziło więcej. Tym bardziej że to optyka od lustrzanek będzie tańsza. A rynek szkieł używanych? Będzie mnóstwo możliwości podpinania szkieł lustrzankowych, tańszych. Tak, zdaje sobie sprawę, ze szkła lustrzankowe sie podepnie do ML. Tylko dzieki temu system R pójdzie mocno do przodu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RHF
Tak ma od dawna, ale losy lustra przesądzają się na naszych oczach. Tyle nowości, naprawdę świetne szkiełka na papierze i nie tylko, ale to się samo nie zwróci. W świecie DSLR z ASPC wyrósł FF, co dało nowe możliwości. Po jakimś czasie rynek konsumencki zaczął "spłacać" te wszystkie semi pro i pro. Tym razem może być podobnie, bo dlaczego by nie? Dlaczego kilka tanich, plastikowych obiektywów z bagnetem RF-s nie może się dobrze sprzedać? Mniejszy i tańszy brat, do którego możesz tak jak dotychczas podpiąć dwa (a właściwie cztery typy obiektywów systemowych). Gdyby ASPC nie miało sensu z obiektywami EF, to już dawno by zniknęło z rynku a przecież ma też swoje zalety. Ciągnięcie luster w nieskończoność to dość ryzykowny temat, a ludzie chcą kupić "dobry" aparat, który zrobi im takie "lepsze" zdjęcia , ale nie za taką kasę! Entuzjaści i profesjonaliści zakupią skończoną ilość eRek a pozostałych ludzi nie będzie na to stać. Nie widzę jak na święta tłumy ludzi w sklepach rtv kupują sobie pod choinkę EOS R lub EOS 1RX z RF 50 f1,2 i 28-70 f2 albo tych, które są patentowane. Ale chęć posiadania tańszej wersji nowych zabawek Canona pozostanie i marzenia, że kiedyś też sobie kupię takie szkło i chcę je podpiąć do swojego ASPC.
Canon przejściówkami otworzył sobie drzwi do swojej własnej przyszłości, dał sobie czas na tworzenie nowego systemu. Nowe już idzie i tylko kataklizm to może powstrzymać. Moim zdaniem w momencie, w którym zobaczymy patent nowego RF 400 f2.8 to będzie znak, że pro korpus przeszedł pomyślnie założenia odnośnie DPAF w serii oraz buforu ( i mam na myśli minimum 16/20 fps bo mniej niż ma 1DX MKII byłoby trudne do przełknięcia przez fotoreporterów sportowych)i to będzie prawdziwy koniec DSLR. Potem powolne odtwarzanie wszystkich super tele, oraz co jakiś czas rodzynki, których w innych systemach nie będzie. Pro video? Też można załadować nowe matryce, odświeżyć parametry i sprzedawać serię C jeszcze lepszą. Przez jakiś czas rynek wtórny będzie miał swoje złote dni, ale kiedyś się skończy a nowe już dawno będzie...
W ogólności masz rację, w szczegółach jednak wygląda to wszystko trochę inaczej. Póki co jak popatrzeć na największe sieci sprzedaży to hitem sprzedaży jest EOS 1300 - tak wiem ta plastikowa wydmuszka z denkiem od butelki zamiast szkła i z przedpotopową matrycą o ujemnym DR ;).
Na kilku rynkach M50 ciągnie sprzedaż całego działu foto, a na większości wyciągnął Canona na pierwsze miejsce w sprzedaży ML. To są fakty z którymi się nie da dyskutować. A jakie wnioski?
Moim zdaniem takie że uśmiercanie dslr nie może się odbyć ot tak tylko za tym musi pójść cała strategia rynkowa i to na przestrzeni lat. Być może zrobią przejściowo jakieś hybrydy - nie wiem - bez dobrego rozeznania potrzeb to może być bardzo ryzykowna decyzja.
Drugi raczej oczywisty że będą inwestować w M. I to także ciągnie za sobą raczej mały sens robienia jakiegoś R APSC, bo po co jak już istnieje i to bez konieczności tworzenia nowej szklarni, tworzenia nowego bagnetu itd.
Prędzej wyobrażałbym sobie jakieś prawdziwy pełnoklatkowy entry level.
A co do długich szkieł to ciężko powiedzieć jakie Canon ma plany ale jakoś mało widzę wysyp białych telasów specjalnie pod RF, może za ileś lat to zrobią jak EF już pójdzie do muzeum ale teraz to starta kasy taki ruch.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A co do długich szkieł to ciężko powiedzieć jakie Canon ma plany ale jakoś mało widzę wysyp białych telasów specjalnie pod RF, może za ileś lat to zrobią jak EF już pójdzie do muzeum ale teraz to starta kasy taki ruch.
Jest już cała gama długich tele pod EF. Teraz muszą wypuszczać szkła pod RF, bo jak pojawi się sportowe body, to trzeba będzie pokazać zalety nowego mocowania: mniejsze, lżejsze i w ogóle ********e :-)
-
1 załącznik(ów)
Odp: Canon M50
Pamiętam jak przedstawiciele Metabones pytani o Speed Boostera z bagnetem EF-M zawsze nabierali wody w usta. Łatwo było się domyśleć, że Canon w tym miesza.
To teraz taki rysuneczek z patentu (przyznaję bez bicia: jeszcze nie czytałem):
Załącznik 1428
Po lewej (ML) nasza ulubiona 135/2, po prawej (CL) Metabones Speed Booster...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Jest już cała gama długich tele pod EF. Teraz muszą wypuszczać szkła pod RF, bo jak pojawi się sportowe body, to trzeba będzie pokazać zalety nowego mocowania: mniejsze, lżejsze i w ogóle ********e :-)
A czy mniejsza odległość bagnet-matryca w ogóle ma znaczenie w długich stałkach czy nawet długich zoomach dla ich wielkości? Bo jakoś nie wydaje mnie się...
-
Skoro już przy speed boosterach jesteśmy, z okazji black friday można korzystnie kupić nowy produkt Viltroxa:
https://pl.aliexpress.com/item/Viltr...b645990d7cbe0a
Ponieważ opinie są mieszane, raczej zaczekam na "oryginał" (metabones).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
A czy mniejsza odległość bagnet-matryca w ogóle ma znaczenie w długich stałkach czy nawet długich zoomach dla ich wielkości? Bo jakoś nie wydaje mnie się...
Tradycyjna optyka mówi, że raczej nie. Ale skoro tele z bagnetem RF mają być głównie oparte o DO, to może okazać się, że będzie inaczej. Np. element DO bardziej "odchyla" światło, więc zwykle potrzebuje dodatkowych elementów, które zapewniałyby telecentryczność. Jeśli jednak umieścić go właśnie bliżej matrycy, to te dodatkowe elementy przestają być potrzebne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Pamiętam jak przedstawiciele Metabones pytani o Speed Boostera z bagnetem EF-M zawsze nabierali wody w usta. Łatwo było się domyśleć, że Canon w tym miesza.
To teraz taki rysuneczek z patentu (przyznaję bez bicia: jeszcze nie czytałem):
Załącznik 1428
Po lewej (ML) nasza ulubiona 135/2, po prawej (CL) Metabones Speed Booster...
Ale to raczej wygląda na jakiś natywny konwerter do danego szkła - w każdym razie jeden z ciekawszych patentow jakie ostatnio się pojawiły.
Jeszcze z ciekawych rzeczy to jest jakiś ichni patent na AF komtrastowy który "wie" w którą stronę ostrzyć. Nie wiem czy czegoś podobnego nie ma Panas.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
To prawda że zalety krótkiego rejestru dotyczą głównie szkieł szerokich i krótkich tele, ale wszystkie nowe długie tele są lżejsze od poprzedników, więc nie ma powodu, żeby w przypadku R miało być inaczej :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
To prawda że zalety krótkiego rejestru dotyczą głównie szkieł szerokich i krótkich tele, ale wszystkie nowe długie tele są lżejsze od poprzedników, więc nie ma powodu, żeby w przypadku R miało być inaczej :-)
Ale czy to będzie zasługa nowego mocowania? Czy może rozwój technologii wytwarzania tych szkieł DO?
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
my tu gadu gadu, a konkurencja ucieka z technologią :) - a u nas 4K z ogromniastym marketingowym? czy technologicznym? cropem (zastanawiam się co jest gorsze) - nie to żeby mnie to ruszało bo i tak nie filmuję i sprzętu konkurencji pewnie nie kupię (pomimo że fotograficznie też pewnie odjedzie) ale z ciekawością popatrzę co się będzie działo
https://www.diyphotography.net/60mp-...9ii-and-a7riv/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
my tu gadu gadu, a konkurencja ucieka z technologią :) - a u nas 4K z ogromniastym marketingowym? czy technologicznym? cropem (zastanawiam się co jest gorsze) - nie to żeby mnie to ruszało bo i tak nie filmuję i sprzętu konkurencji pewnie nie kupię (pomimo że fotograficznie też pewnie odjedzie) ale z ciekawością popatrzę co się będzie działo
https://www.diyphotography.net/60mp-...9ii-and-a7riv/
Filmowanie to jedno. Fotograficznie prawdopodobnie też będą więcej niż ciekawe, choćby z uwagi na podstawowy tryb 16-bitowy sugerujący dalszy, istotny wzrost DR. Poza tym dużo łatwiej (taniej) będzie zrobić puszkę wykorzystującą te 16-bit w fotografii niż filmującą 8K...
-
Nie no 8K to podstawa. Przecież niektóre komórki już to niedługo będą miały. Jak to tak kupić aparat bez 8K i pokazać się na mieście z czymś takim :lol:.....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie no 8K to podstawa. Przecież niektóre komórki już to niedługo będą miały. Jak to tak kupić aparat bez 8K i pokazać się na mieście z czymś takim [emoji38].....
Myślę, że mimo wszystko jeszcze nie wsadzą tego do aparatu. Profesjonalna kamera sony lub innego producenta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Poza tym dużo łatwiej (taniej) będzie zrobić puszkę wykorzystującą te 16-bit w fotografii niż filmującą 8K...
Ja się dziwię, ze w małym obrazku nie zawitał zapis 16 bit. DR w body Sony i Nikona jest takie, że ledwo sie daje zapisac w 14 bitach. W MF bywa zapis 16 bitowy.
Z drugiej strony 14 a 12 bitów jet sprawie nie do odróżnienia, a juz zupełnie nie do odróżnienia w normalnych zdjęciach. Gdy się ciagnie o 5 EV to inna sprawa. Ciekawe, dadzą opcje zapis 12, 14, 16 bit?
16 bit z matrycy 45-50-60 Mpx to jest to dość spory plik.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Myślę, że mimo wszystko jeszcze nie wsadzą tego do aparatu. Profesjonalna kamera sony lub innego producenta.
to raczej sensory do aparatów więc pewnie wsadzą do A7 :)
a jak podniesli DR o 2EV to znowu odjechali technologicznie naszej ulubionej firmie, a wydawało się że idzie nowe jeszcze 2EV i już dogonimy konkurencję
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jak znam Sony to wsadzą. Oni mają taką strategię żeby napakowywać korpusy "cyferkowo" maksymalnie czym się da w danej chwili.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nowe informacje:
EOS R Canon z ponad 75mp na horyzoncie
https://www.canonrumors.com/canon-eo...7KnvhbyYWxTNOk
"Ostatnio spekulowaliśmy, że Canon nie wyda kolejnych iteracji dla EOS 5DS i EOS 5DS R, a zamiast tego przeniesie kamery o wysokiej rozdzielczości do linii EOS R. Kilka osób powiedziało nam, że tak właśnie się stanie i że opracowywana jest kamera EOS R o nieco ponad 75 megapikselach. Ta kamera może pojawić się w drugiej połowie 2019 roku, jak nam powiedziano. Chociaż dokładna data ogłoszenia jest daleka od decyzji. Jedno ze źródeł dodało, że wysokiej rozdzielczości EOS R pojawi się, gdy ogłosi się 4 lub 5 dodatkowych obiektywów RF, a jeden z nowych obiektywów będzie "najlepszym obiektywem krajobrazu w ofercie Canon".
@candar - Dałem tu bo tam się zaraz zrobi już śmietnik nie do opanowania, już jest grubo :D....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nowe informacje:
EOS R Canon z ponad 75mp na horyzoncie
Najlepsza wypowiedz jaka może być w tym temacie:
„I remember the year 2000 when I had a 1600X1200 pixel camera. There was no need for images of that size because they were larger than any display could show, and here we are now, 18 years later, and the same argument continues :) ”
:-)
-
Ciekawe czy to też będzie Dual Piksel? Skądinąd cropy z tego będą już miały niezłe rozdzielczości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jak znam Sony to wsadzą. Oni mają taką strategię żeby napakowywać korpusy "cyferkowo" maksymalnie czym się da w danej chwili.
Oni mieli monopol na bezlustra FF. Mogli cos dawac, ale nie musieli. Trochę jak Canon w lustrzankach. I tak byli liderami.
Teraz Sony MUSI dawać co ma, by jeszcze przez chwilę mieć przewagę w ML.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Oni mieli monopol na bezlustra FF. Mogli cos dawac, ale nie musieli. Trochę jak Canon w lustrzankach. I tak byli liderami.
Teraz Sony MUSI dawać co ma, by jeszcze przez chwilę mieć przewagę w ML.
Tyle że problem polega na tym że dla osób które potrzebują sprzętu do realnej pracy takie gadżeciarstwo może być mało przekonywujące. Moim zdaniem o przyszłej pozycji ML Sony przesądzi optyka nie korpusy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ciekawe czy to też będzie Dual Piksel? Skądinąd cropy z tego będą już miały niezłe rozdzielczości.
Ale aby miało rzeczywistą wartość, to muszą być obiektywy które takie rozdzielczości mają.
I tylko takie obiektywy jest sens podpinać bo inaczej to tylko "lans" zostaje
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tyle że problem polega na tym że dla osób które potrzebują sprzętu do realnej pracy takie gadżeciarstwo może być mało przekonywujące. Moim zdaniem o przyszłej pozycji ML Sony przesądzi optyka nie korpusy.
Przesądzi to, jak będa pracowały stare szkła na bezlustrach. Owszem, jest parcie na szkła natywne, oczywiście, ale .... one są za drogie by masowo zdobyć klienta.
jp - nie patrz na rynek tylko pod kątem swoich potrzeb.
Canon R czy 5mk4 - to tylko 30 Mpx. Nikonowski D800-810 to 36 Mpx. Fani ostrosci przeszli na ARTy, ale .. większość robi na Nikkorach. Czy ślubniak musi mieć 30 Mpx? fanatyk tak, a praktyk - nie.
-
Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Przesądzi to, jak będa pracowały stare szkła na bezlustrach. Owszem, jest parcie na szkła natywne, oczywiście, ale .... one są za drogie by masowo zdobyć klienta.
osobiscie zaczynam co do tego miec watpliwosci, po miesiacy zabawy M-ka (gdzie M5 to wk* inwalidzki korpus pod wzgledem obslugi) i natywnym nalesnikiem 22. i trzech dniach zabawy EF-M 32/1.4
jesli natywne szkla do R-ki beda tak dawac w palnik (a pierwsze RF-y bynajmniej nie kaza myslec inaczej), to... Canon R okaze sie znowu proroczym korpusem. jego sie bedzie kupowalo do tych szkielem pomimo brakow matrycy/obslugi. jak ten 5D mkII czy 6D, ktorymi Canon natlukl kupe siana, bo nie spocil sie nic a nic nad R&D matryc/korpusow, a kase na nich zgarnal ogromna
czyli jak zwykle Canon wie doskonale co robi, bo generuje niewolnikow systemowych wydatkami w bagnet, a nie w nakretke do tych obiektywow.
w zasadzie premiera R-ki mnie mocno ziebi. ale po zabawie M-ka i wrazeniach z optyki do niej (mam na mysli 22 i 32) potrafie sobie wyobrazic, ze kiedys odpuszcze sobie moje szkla EF i skompletuje RF. bo jesli to bedzie dawalo taki stosunek jakosci optycznej/mozliwosci do wagi/gabarytu... to to jest warte grzechu.