-
Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Chyba mnie nie zrozumiałeś.
Ja się nie zgodziłem z tym, że Af w 6d2 nie odbiega zbytnio od 5d3 (o 4 już nie wspomnę). Właśnie uważam, że różnica jest bardzo wyraźna. Sama ilość czujników to nie wszystko. Liczy się jeszcze rozmieszczenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
To oszczędzaj sprzęt który masz, albo zrób jakiś zapas puszek, bo jest duża szansa, że za kilka lat nie będziesz już mógł kupić aparatu, który akceptujesz.
Nie no tak źle chyba nie będzie. Nie sądzę aby wszędzie wsadzali gibane ekrany. Jak zamontują taki w kolejnym 5D to się przerzucę na szachy albo na grzyby zacznę chodzić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Słaby DR :D Ilekroć tego słucham to się śmieję. Słaby, czyli nie gorszy od poprzednika, który był całkiem dobry pod tym względem :) :)
Test zakresu tonalnego 6D był robiony według starej metodologii.
Test tego samego aparatu robiony według nowej metodologii różnił by się też punktacją.
Możesz porównać testy zakresu tonalnego i punktacje tegoż na przykładzie Nikonów D610 https://www.optyczne.pl/upload2/1029...sensor_RMS.png i D600 https://www.optyczne.pl/upload2/7333...kres_raw48.jpg
"Dla najlepszej jakości obrazu przy ISO 100 testowany aparat notuje wartość niemal 10 EV, co zdecydowanie można uznać za bardzo dobry wynik. Co prawda jest to wartość wyraźnie wyższa niż zanotowana w teście D600, jednak ze względu na zastosowanie odmiennej metody wyznaczania, wyników tych nie da się bezpośrednio porównać. Ponieważ jednak nowy model według specyfikacji ma tę samą matrycę, co jego poprzednik, a ponadto dotychczasowe rezultaty w zasadzie to potwierdzają, śmiało można stwierdzić, że oba aparaty prezentują porównywalnie dobry poziom w tej kategorii." https://www.optyczne.pl/254.8-Test_a...a_tonalna.html
Punktacja
Zakres tonalny
Nikon D600: 6,84
Nikon D610: 8,62
[D750: 9.10]
a Canony:
6D: 6.64
6D II: 8.18
[5D IV: 8.71]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Nie no tak źle chyba nie będzie. Nie sądzę aby wszędzie wsadzali gibane ekrany. Jak zamontują taki w kolejnym 5D to się przerzucę na szachy albo na grzyby zacznę chodzić.
Mam nadzieje, że wsadzą - to by był ideał dla mnie. Zamiast kładzenia się w syfie, wyginania sobie szyi w pozach człowieka gumy można by wygodnie robić zdjęcia. Jest to jedna z rzeczy, która wywołuje u mnie zazdrość u posiadaczy takiego d750, k1, m3/4, etc. WIFI + smartfon to też jest jakaś tam proteza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Jest to jedna z rzeczy, która wywołuje u mnie zazdrość u posiadaczy takiego d750,
W D750 jest to inaczej rozwiązane. Dużo lepiej IMO. Od biedy takie gibanie mógłbym może zaakceptować. W ogóle taki stary D750 jawi mi się lepszym aparatem od 6DII i jest na dodatek tańszy :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
W D750 jest to inaczej rozwiązane. Dużo lepiej IMO. Od biedy takie gibanie mógłbym może zaakceptować. W ogóle taki stary D750 jawi mi się lepszym aparatem od 6DII i jest na dodatek tańszy :shock:
Najbardziej gibanie to mi się podoba w tych canonach co je mają oraz w Olympusie, choć gibanie w d750 czy k1 tez jest dla mnie lepsze niż jego brak. Na razie gibanie kojarzy się z amatorskimi korpusami ale mam nadzieje, że to się zmieni i dorzucą do 5d.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
cos co sprawdza sie w klasie powiedzmy taniej/amatorskiej, niekoniecznie bedzie na miejscu (...)w wyzszej (a w PL 6D2 to juz profi ;-))
IMO dla firmy Canon nie ma znaczenia jak to traktujemy w PL, 6D2 to amatorskie FF i gibany wyświetlacz jest jak najbardziej na miejscu :?
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
taki stary D750 jawi mi się lepszym aparatem od 6DII i jest na dodatek tańszy
Bo 6D2 nie jest zły, tylko po prostu za drogi, IMO stanieje co najmniej do poziomu ceny D750 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Na razie gibanie kojarzy się z amatorskimi korpusami ale mam nadzieje, że to się zmieni i dorzucą do 5d.
Mi też się tak kojarzy, ale mam nadzieję że do 5D go nie dorzucą, IMO wystarczy że zostanie w 6D ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Mi też się tak kojarzy, ale mam nadzieję że do 5D go nie dorzucą, IMO wystarczy że zostanie w 6D ;)
A ja myślę, że dodadzą. Tak samo jak dotyki też były "amatorskie" i się pojawiły. Dobrze zrobiony gibany ekran to skarb. Puryści będą musieli przełknąć gorzka pigułkę i przeżucic się na +1 iteracje na Jedynkę ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
moim zdaniem wkładanie starej technologii w nowy produkt nie broni się z żadnego punktu widzenia ale to znowu mój osobisty pogląd na sprawę, konkurencja czyli nikon wkłada dobre matryce w każdy segment
Konkurencja robi wiele różnych rzeczy - efekty ekonomiczne są mizerne. Może w takim razie to co robi Canon ma sens skoro w tym biznesie od lat odnoszą sukcesy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
A ja myślę, że dodadzą. Tak samo jak dotyki też były "amatorskie" i się pojawiły. Dobrze zrobiony gibany ekran to skarb. Puryści będą musieli przełknąć gorzka pigułkę i przeżucic się na +1 iteracje na Jedynkę
Nie jestem purystą. Doceniam przydatność gibanego wyświetlacza. Jednak wolałbym mieć jakiś rozsądny wybór, a nie być zmuszonym do kupowania albo puszki z odchylanym wyświetlaczem, albo jedynki. :roll:
-
A ja bym chcial np. zamiast wifi i gps bardziej rozrzucone punkty af. No i?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
No i?
No i poczekaj sobie. Czas oczekiwania jest bezpłatny :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
No i poczekaj sobie. Czas oczekiwania jest bezpłatny
W wersji III albo IV pewnie już będą a wifi i gps sobie kolega wyłączy :)
Tak serio to ja dużego entuzjazmu po premierze tego body na forum nie widzę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Tak serio to ja dużego entuzjazmu po premierze tego body na forum nie widzę.
gdyby kosztował 6500pln na start to byś zobaczył :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
gdyby kosztował 6500pln na start to byś zobaczył
Tyle tylko że normalnie w sklepie możesz sobie kupić body za 6500pln, które daje praktycznie taki sam obrazek :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Czas oczekiwania jest bezpłatny :mrgreen:
I o to chodzi.
Czekając na 6dii byłem na 100% pewien, że matryca będzie miała DR trochę lepszy niż 6d i na 85% spodziewałem się takiego DR jak 5div albo i odrobinę lepszego. Dlatego też przygotowałem się na raczej szybki zakup.
Ponieważ okazało się insczej, nie pali mi się. Pieniądze sobie leżą w banku, gdzie jest ich miejsce, a ja wesoło czekam i spoglądam na szkło. (To znaczy nie zaglądam nadmiernie do kieliszka z tej zgryzoty, tylko może kupię jakiś obiektyw).8-)
I taka jest różmica - mi też nie całkiem pasuje nowy korpus z podobnym IQ do tego, co już mam, ale ja nie uważam, że Canon jest mi coś winien albo coś musi i nie cierpię za bardzo z 6d.
Widać z tego wątku, że każdego kręci co innego, więc wszystkich się nie da zadowolić, no bo jeszcze ma być tanio. Ja już nie zamierzam kupować mojego "głównego" aparatu bez:
- zauważalnie wyższego DR na bazowym ISO niż 6d (bo po co)
- szybkiego AF w LV jak DP:p (bo taki mi potrzebny)
- gibanego ekranu (bo nie i już)
- dotykowego ekranu (bo i tak innych nie będzie)
- gps (chyba, że czyta sprawnie z telefonu np. przez BT)
-
W pokomunistycznej Polsce do swojego Zenita czy Kijewa można było zakupić dobrej jakości zachodni film
i fotki z tych aparatów niewiele różniły się od tych z Canona czy Nikona.
Po krótkim czasie wolności technologia cyfrowa cofnęła nas z powrotem do komuny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
W pokomunistycznej Polsce do swojego Zenita czy Kijewa można było zakupić dobrej jakości zachodni film
i fotki z tych aparatów niewiele różniły się od tych z Canona czy Nikona.
No ale... Dobrej jakości zachodni film to chyba drogi był.... A żeby fotki miały zachodni wygląd to jeszcze trzeba zachodnio zrobić odbitki/powiększenia albo zachodnio zeskanować, bo inaczej dalej będzie komuna.
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Po krótkim czasie wolności technologia cyfrowa cofnęła nas z powrotem do komuny.
To znaczy masz chyba na myśli tylko niewolników Canona. Bo zdjęcia z entry level FF Canona wyglądają jak z epoki Edwarda Gierka w przeciwieństwie do Nikona, który udostępnia masom pracującym miast i wsi najowsze zdobycze technologii tanio.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
I o to chodzi.
Czekając na 6dii byłem na 100% pewien, że matryca będzie miała DR trochę lepszy niż 6d i na 85% spodziewałem się takiego DR jak 5div albo i odrobinę lepszego. Dlatego też przygotowałem się na raczej szybki zakup.
Ponieważ okazało się insczej, nie pali mi się. Pieniądze sobie leżą w banku, gdzie jest ich miejsce, a ja wesoło czekam i spoglądam na szkło. (To znaczy nie zaglądam nadmiernie do kieliszka z tej zgryzoty, tylko może kupię jakiś obiektyw).8-)
miałem podobnie, już kupiłem 16-35 4L :mrgreen: może jeszcze upgrade monitora zrobię albo pojadę w jakieś ciekawe miejsce albo i to i to :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Chyba mnie nie zrozumiałeś.
Ja się nie zgodziłem z tym, że Af w 6d2 nie odbiega zbytnio od 5d3 (o 4 już nie wspomnę). Właśnie uważam, że różnica jest bardzo wyraźna. Sama ilość czujników to nie wszystko. Liczy się jeszcze rozmieszczenie.
w d750 af wcale nie jest wielce szerzej i nie wszystkie pkt są krzyżowe
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
miałem podobnie, już kupiłem 16-35 4L :mrgreen: może jeszcze upgrade monitora zrobię albo pojadę w jakieś ciekawe miejsce albo i to i to :mrgreen:
To są pierwsze zalety matrycy w nowym 6d, które dostrzegam ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
w d750 af wcale nie jest wielce szerzej i nie wszystkie pkt są krzyżowe
A co mnie Nikon obchodzi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ja już nie zamierzam kupować mojego "głównego" aparatu bez:
- zauważalnie wyższego DR na bazowym ISO niż 6d (bo po co)
- szybkiego AF w LV jak DP:p (bo taki mi potrzebny)
- gibanego ekranu (bo nie i już)
- dotykowego ekranu (bo i tak innych nie będzie)
- gps (chyba, że czyta sprawnie z telefonu np. przez BT)
Jeszcze zapomniałem dodać:
- baterii typu 1000+ zdjęć CIPA (bo mam stany lękowe związane z wyczerpywaniem się baterii)
Co obecnie niestety eliminuje wszystkie bezlusterkowce. Natomiast nie eliminuje serii EOS M jako drugi "mały" aparat.
-
Ostatnie "de-piątki" Canon przedstawiał co 4 lata,
a 6D czekał na następcę 5 lat.
Czyli można żyć nadzieją, że za 3 lata 5D V nie będzie kosztował 16 tys
albo że za 5 lat 6D III będzie miał nową matrycę. -Podejrzewam, że może to jednak być matryca z roku 2017 z którą nie zdążyli na premierę 6D II. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
za 5 lat 6D III będzie miał nową matrycę. -Podejrzewam, że może to jednak być matryca z roku 2017 z którą nie zdążyli na premierę 6D II. ;)
Skoro większość rasowych fotografów nie widzi wad tej obecnej to po co zmieniać to co dobre :mrgreen:
Biadolą tylko malkontenci, którym się nie chce focić albo nie umieją.
A może paskudny, kropkowaty szum będzie trendy i po problemie. Zresztą jakim problemie, wszystko jest ok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Skoro większość rasowych fotografów nie widzi wad tej obecnej to po co zmieniać to co dobre :mrgreen:
Biadolą tylko malkontenci, którym się nie chce focić albo nie umieją.
A może paskudny, kropkowaty szum będzie trendy i po problemie. Zresztą jakim problemie, wszystko jest ok.
Może byś pokazał ten paskudny kropkowaty szum co wychodzi z rawów 6d2 w LR, i to jeszcze do 1600 (bo ten zakres Cię interesuje?) bo ja nie widziałem nic osobliwego. Oglądałem różne źródła w sieci, ale sam nie próbowałem. Nikt też poza Tobą nie narzekał na dziwnie paskudny szum - a może masz jakieś linki? 6dii wydawał się być lepszy na wyższych iso niż np. 80d, ale może faktycznie jakieś kombinacje suwaczków LR coś tam robią z szumem.
Nie widziałem też wiele kombinowania z odszumianiem w puszce.
Czy jakikolwiek Canon ma lepszy szum na wyższych ISO niż 6dii?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Może byś pokazał ten paskudny kropkowaty szum co wychodzi z rawów 6d2 w LR, i to jeszcze do 1600 (bo ten zakres Cię interesuje?)
Raczej liczyłem, że każdy zainteresowany sam oceni wywołując u siebie.
No ale:
Dwa pierwsze RAWy pochodzą z galerii na dpreview, a ostatni z tego linku:
IMG_6174.dng (24,19 MB) - uploaded.net
-
Proszę Cię +100 cienie i + 1,5 EV w Lightroomie z matrycy Canona. Czego się spodziewałeś? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Ostatnie "de-piątki" Canon przedstawiał co 4 lata,
a 6D czekał na następcę 5 lat.
Czyli można żyć nadzieją, że za 3 lata 5D V nie będzie kosztował 16 tys
albo że za 5 lat 6D III będzie miał nową matrycę. -Podejrzewam, że może to jednak być matryca z roku 2017 z którą nie zdążyli na premierę 6D II. ;)
już nie kosztuje :) ostatnio ktoś podawał na forum cenę za kupiony u naszych przyjaciół zza odry :mrgreen: jesteśmy obywatelami europy
canony zwykle nie tanieją (np 6D trzymał cały czas cenę bo to jest doskonały aparat :mrgreen:) ale rynek zweryfikuje zarówno cenę 5DIV jak i 6DII, 6DII pewnie nawet szybciej
a ogólnie to mnie się nie spieszy aparat mam dobry, nawet dwa i analoga też - mam czym się bawić, kupować nie muszę, a producent w kapitalistycznej gospodarce sprzedawać musi i słupki muszą rosnąć - to nie ja wypełniam raporty sprzedaży i wysyłam do centrali, mnie d... od siedzenia nad excelem i myślenia co z tym zrobić nie będzie bolała
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Proszę Cię +100 cienie i + 1,5 EV w Lightroomie z matrycy Canona. Czego się spodziewałeś? :)
Może chociaż poziomu ze starego 6D? Przed chwilą pokręciłem podobnie w LR na kilku rawach z 6D i takiej kaszany nie zobaczyłem. No ale być pewien na 100% to musiałbym mieć identyczne zdjęcie wykonane oba aparatami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Podobna obróbka z 6D
Oczywiście to nie jest test porównawczy, inne oswietlenie itp. ale chodzi o zasadę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Raczej liczyłem, że każdy zainteresowany sam oceni wywołując u siebie.
Raw Processing Canon images, Clarkvision
-
Alu tu są szarości, a tam czernie o dużym obszarze i inna odległość, wiec jest różnica.
Na co dzień używasz Shadows +100 ? Ja nigdy w życiu nie użyłem. Jak już chce ciągnąc ostro to samą ekspozycją i kontrastem na minus.
-
No i fotka z mojego 5DII, który miał być zastąpiony "nowością"
Mamy więc banding i lekki szum chrominancji.
-
Czego się spodziewałeś?
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Może chociaż poziomu ze starego 6D? Przed chwilą pokręciłem podobnie w LR na kilku rawach z 6D i takiej kaszany nie zobaczyłem.
Canon EOS 6D Mark I stanie się kolejną "kultową" puszką Canona :? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wgraj sobie ML, włącz dualiso i ciesz się aktualizacja możliwości matrycy za friko :)
Ja jak potrzebuje super turbo DR z 5d2 to robię bracketing lub aktywuje DualISO.
Taką metodą do 5d5 z gibanka nie doczekam może ale do obniżki 5d4 tak ;)
-
Trudno jest zrobić prawdzie porównanie na różnych zdjęciach bo stopień niedoświetlenia różnych miejsc może być o kilka EV. Niektóre ciemne partie mogą być praktycznie takie jak ze zdjęcia z deklem na obiektywie. Poza tym nie wiem co oznacza w LR rozjaśnienie cieni o 100% i jak to działa z dng.
Tutaj nie widzę żadnych drastycznych różnic na niekorzyść w porównaniu z np. 5d4 czy Sony a7rII przy wyciąganiu o 3 EV. Inni też porównywali szumy i najgorsze co słyszałem to to, że szumy nie są wyraźnie lepsze od 6D mimo zwiększenia ISO do 40000.
Canon EOS 6D Mark II Noise Test Results
-
Na tej stronie przecież można sobie sprawdzić DR:
https://www.dpreview.com/articles/34...-dynamic-range
Dla mnie wyciąganie 2EV to jest już jakiś max ale na owej stronie doskonale widać, że nowa szóstka jest gorsza od starej pod tym względem :shock:
Jak już zupełnie chcecie się zdołować to sobie porównajcie np. +5EV z nowej szóstki vs D750.
-
kiedy ostatni raz ten paskudny szum przy wyciąganiu +5ev przeszkodził Ci zrobić dobre zdjęcie?
-
Proponuję nie polegać na różnych testach, bo widziałem błędy w czasach naświetlania - z zdjęcie na 5DIV na innym czasie na 6DII tez na innym, czy inne ustawienia suwaków w DPP, bo one zapisują się RAW. Często przez przypadek czy niedopatrzenie. Dlatego lepiej jest samemu po swojemu obrobić rawy z dwóch pszek i porównać.
Tutaj jest paczka RAWow z 6DI i z 6DII tych samych kadrów do ISO 100 do max - te same przysłony, te same czasy. I samemu posprawdzać, po zmniejszać do tych samych rozmiarów i porównać.
File sharing and storage made simple
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Dla mnie wyciąganie 2EV to jest już jakiś max ale na owej stronie doskonale widać, że nowa szóstka jest gorsza od starej pod tym względem :shock:
Jak już zupełnie chcecie się zdołować to sobie porównajcie np. +5EV z nowej szóstki vs D750.
Ten tekst w linku trochę mąci. Canon 6dii będzie wyraźnie gorszy, jeżeli porównujemy z d750 itp. wyciąganie z niskiego ISO typu 100 czy 200 do efektywnego ISO np. 1600 i wyżej. Ale nie o tym tu mowa.
Im wyższe ISO na którym niedoświetlamy, tym lepiej wygląda 6dii czy 6d na tle tzw. "nowoczesnych" :idea: matryc. Już przy ISO 400 różnica jest mało dramatyczna, a na 1600 trzeba się już dobrze orzyglądać. Tutaj mówimy o szumie na wysokich ISO, który nie ma wiele wspólnego z tym, co ulepszono :idea: w "nowoczesnych matrycach". Na wysokich ISO liczy się tylko jakość algorytmów odszumiania, bo jeszcze nikt nie wymyślił jak zapbiec powstawaniu tego szumu. Canon nie ma tu się specjalnie niczego wstydzić. N810 ma gorsze szumy na wysokich ISO niż C6. Nic nie na znacząco lepszych wysokich ISO z wyjątkem matryc specjalnie projektowanych pod tym kątem. Jak np. D5 za $6500, który jednak ma zupełnie starodawną DR.:x
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Tutaj jest paczka RAWow z 6DI i z 6DII tych samych kadrów do ISO 100 do max - te same przysłony, te same czasy. I samemu posprawdzać, po zmniejszać do tych samych rozmiarów i porównać.
File sharing and storage made simple
Dzięki za włożoną pracę. Rzeczywiście materiał do rzetelnego samodzielnego porównania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Oglądanie wyciągania cieni na +5EV to mniej więcej podobny masochizm jak porównywanie ISO 51200. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Oglądanie wyciągania cieni na +5EV to mniej więcej podobny masochizm jak porównywanie ISO 51200.
To fakt ale nikoniarzom ten masochizm sprawia zdecydowanie więcej przyjemności.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
To fakt ale nikoniarzom ten masochizm sprawia zdecydowanie więcej przyjemności.
Chyba nie w przypadku flagowego D5. Bo tam DR jest na poziomie 5d mkIII.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Chyba nie w przypadku flagowego D5. Bo tam DR jest na poziomie 5d mkIII.
Akurat w tym modelu spie... sprawę. Dlatego użytkownicy D4 jakoś się specjalnie chyba nie przesiadają.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Akurat w tym modelu spie... sprawę.
Może jakoś inaczej ustawili priorytety:
Takie ISO 72400 to jak +9,5 EV rozjaśnienia z ISO 100.
Nie mówię, że to zachwycające ale w takie D5 diabli wiedzą do czego ma służyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Takie ISO 72400 to jak +9,5 EV rozjaśnienia z ISO 100.
.
Niestety to zupełnie nie to samo. O tym właśnie cała dyskusja, że nie to samo. Spróbuj rozjaśnić D5 o kilka EV to się przekonasz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Niestety to zupełnie nie to samo. O tym właśnie cała dyskusja, że nie to samo. Spróbuj rozjaśnić D5 o kilka EV to się przekonasz.
Gdyby to było samo, to stosowano by ISO 100 i rozjaśniano do woli. To oczywiste.
Chodzi mi o to, że tak pomajstrowali przy matrycy, żeby uzyskać efektywny wzrost czułości odpowiadający 9,5 EV w stosunku do ISO 100 przy powiedzmy jakoś wyciszonym szumie.