Widzę że lubisz się czepiać :)
Wiec skoro fotografujesz jednym i drugim to proszę przekonaj mnie ze jest inaczej jak pisze .
Wersja do druku
Ja Cię do niczego nie mam zamiaru przekonywać. Problem polega na tym że to Ty próbujesz dorabiać nikomu niepotrzebną ideologię, bo to jest rzecz bardzo indywidualna co kto woli, a tzw. obiektywne różnice pomiędzy tymi puszkami nie pokazują wyraźnej przewagi żadnej z nich. Ot po prostu ta lepsza w jednym, tamta w innym.
6d wygrywa waga. Jak sie caly dzien nosi 2x 5d i jeden zgripowany to ma sie ochote to sprzedac, kupic nexa i jakis kompakt :-)
Co nie zmienia faktu ze bardzo lubie 5d :-)
Termin "wytrzymałość migawki" którego używa Canon i za nim inni, nie ma definicji. Co dokładnie oznacza, że migawka ma 50000 pstryków "wytrzymałości"? Na pewno nie oznacza tego, co wszyscy mniej zorientowani technicznie myśla.
Oznacza to tylko długość "honorowej" (i z reguły honorowanej z tego co wiem) gwarancji udzielanej przez Canona. (Nie ma nic o niej w pudełku).
Długość gwarancji zależy głównie od marketingu producenta i ceny produktu.
Hyunday albo Kia ma często 10 lat gwarancji, a Honda trzy. To nie oznacza, że hyunday/kia jest bardziej niezawodny niż Honda, tylko w tym przypadku, po prostu tańszy. W przypadku Canona akurat odwrotnie, dłuższe gwarancje sa instrumentem marketingowym dla korpusów droższych. :lol:
No i można śmiało ppwiedzieć że zostaliśmy zalani 5d2 na rynku wtórnym. Bardzo fajny egzemplarz można wyrwać już w okolicach 3900-4300. 1 właściciel z pełnym kompletem pudełkowym. Po mojemu to promocje na 6d zrobiły swoje
myślę że takie aukcje przedstawiają realną cenę puszki Canon EOS 5D Mark II (MK2) 13 tyś Folie Komplet (4835848678) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
cena może realna ale aparat chyba nie Informacje o Użytkowniku gostek_17 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Tak się składa że też postanowiłem sprzedać swojego. Grip oryginalny zadbany przebieg około 50tys. Co kupie jeszcze nie wiem :-) aparat oczywiście bardzo dobry i praktycznie nie do zajechania