Odp: 5D III a wybór ustawień AF'a
Witajcie,
Czy AF w 5D3 działa z obiektywami o jasności F8.0 ? Chodzi mi o możliwość używania AF w takiej np. kombinacji: EF 300mm F4.0L IS + EF 2x III. Powszechnie wiadomo, że układ AF w 5D3 został "zaczerpnięty" z 1DX a jedynki ostrzą do F8.0. Ma ktoś doświadczenia z tym ? Z góry dzięki za odpowiedź.
Tak, począwszy od wersji firmware 1.2.1. Używam AF w combo 100-400L + TC1.4, co daje f/8 @ 560mm.
EDIT: Ale działa tylko centralny punkt/grupa.
Wygląda na to, że masz rację: Fotopolis.pl: Canon EOS 5D Mark III - firmware 1.2.1
Czyli pięknie! To otwiera nowe możliwości w fotografii przyrody, ha! Można zapodać np. EF 400mm F5.6L + EX 1.4x i mieć AF. Czad!
Cytat:
Zamieszczone przez
MateuszJ
Witajcie,
Czy AF w 5D3 działa z obiektywami o jasności F8.0 ? Chodzi mi o możliwość używania AF w takiej np. kombinacji: EF 300mm F4.0L IS + EF 2x III. Powszechnie wiadomo, że układ AF w 5D3 został "zaczerpnięty" z 1DX a jedynki ostrzą do F8.0. Ma ktoś doświadczenia z tym ? Z góry dzięki za odpowiedź.
1/witam canoniarzy,desantowałem sie tutaj z innego systemu
2/moje doświadczenia są zaledwie kilkunastodniowe,więc wnioski mogą być błędne
3/podpiałem(do Mark III) EF2xIII do 100-400L i AF nie działał, czyli to ograniczenie do 8 jest aktualne
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
3/podpiałem(do Mark III) EF2xIII do 100-400L i AF nie działał, czyli to ograniczenie do 8 jest aktualne
400mm F5.6 z TC 2x daje F11 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
1/witam canoniarzy,desantowałem sie tutaj z innego systemu
EF2xIII ze 100-400L zrobi Ci 200-800 ze światłem F11.0 na długim końcu - ograniczenie do 11 zawsze było i jak widać jest :-)
Zapnij EF1.4x - będziesz miał 560mm/F8.0 z działającym AF.
W mojej instrukcji 5D3 nie było jeszcze najnowszych obiektywów w rozdziale "Obiektywy i użyteczne punkty AF", czy w nowych jest aktualizacja (np. uwzględniająca dwa nowe 24-70)? W każdym razie znalazłem w sieci aktualną rozpiskę: The number of usable AF points on 61-point High Density Reticular AF System
Cytat:
Zamieszczone przez
dr11
Tak, począwszy od wersji firmware 1.2.1. Używam AF w combo 100-400L + TC1.4, co daje f/8 @ 560mm.
EDIT: Ale działa tylko centralny punkt/grupa.
dr11, a sprawdzałeś strefowy AF? Bo w przypadku 70-200 2.8 IS II + TC III 2x (co prawda ten tandem daje światło 5.6), gdzie również działają mi tylko punkty w obrębie grupy centralnej, po włączeniu strefowego AF są dostępne również boczne strefy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
dr11, a sprawdzałeś strefowy AF? Bo w przypadku 70-200 2.8 IS II + TC III 2x (co prawda ten tandem daje światło 5.6), gdzie również działają mi tylko punkty w obrębie grupy centralnej, po włączeniu strefowego AF są dostępne również boczne strefy.
100-400L+TC1.4 nie pozwala na ustawienie trybu innego niż kolejno pierwsze trzy: punkt dokładny, punkt i punkt z poczwórnym rozszerzeniem. Jak również nie pozwala na wybranie innego niż centralny. Za to z 17L+TC1.4 (f/5.6) można szaleć na wszystkich trybach i 61 punktach (tylko po co? :D).
Czy ma ktoś pomysł na to, żeby AF łapał najbliższy obiekt i nie kusiło go tło? Często mam problem ze złapaniem ostrości na ptaka siedzącego na trawce, za którym w tle jest np. las. Dziwna sprawa, bo badyl i ptak mając konkretne zarysy powinny bardziej skupiać na sobie AF, a tymczasem nieco jednolity las jest bardziej atrakcyjny. Nawet po ręcznej korekcie i złapaniu ostrości na to co chcę za chwilę łapie mi tło. Próbowałem różnych opcji, ale nadal to samo. Dotyczy to generalnie obiektu nieco oddalonego, gdzie kratka AF zahacza też o tło (co by tłumaczyło przeniesienie ostrości, ale zastanawia mnie notoryczna tendencja do wybierania teoretycznie mniej atrakcyjnego dla AF obiektu).
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Czy ma ktoś pomysł na to, żeby AF łapał najbliższy obiekt i nie kusiło go tło? Często mam problem ze złapaniem ostrości na ptaka siedzącego na trawce, za którym w tle jest np. las. Dziwna sprawa, bo badyl i ptak mając konkretne zarysy powinny bardziej skupiać na sobie AF, a tymczasem nieco jednolity las jest bardziej atrakcyjny. Nawet po ręcznej korekcie i złapaniu ostrości na to co chcę za chwilę łapie mi tło. Próbowałem różnych opcji, ale nadal to samo. Dotyczy to generalnie obiektu nieco oddalonego, gdzie kratka AF zahacza też o tło (co by tłumaczyło przeniesienie ostrości, ale zastanawia mnie notoryczna tendencja do wybierania teoretycznie mniej atrakcyjnego dla AF obiektu).
Hmmm. Centralnym na ptaka + przekadrowanie ....