Tak myślę, że każdy ma taką "biedronkę", na jaką sobie zasłużył. Kto na przykład doceni ten pokaz kunsztu technicznego http://www.youtube.com/watch?v=KiXH7HDRPKY ;) - którego praktyczne znaczenie jest zupełnie pomijalne?
Wersja do druku
Tak myślę, że każdy ma taką "biedronkę", na jaką sobie zasłużył. Kto na przykład doceni ten pokaz kunsztu technicznego http://www.youtube.com/watch?v=KiXH7HDRPKY ;) - którego praktyczne znaczenie jest zupełnie pomijalne?
Sa tacy, ktorzy na pewno docenia;) A swoja droga w filmiku obok pisza,ze ich lozyska pozwalaja zaoszczedzic 2,5s na km jesli to bylaby prawada to w wyscigach kolarskich duzo;)
Ja jakoś 2 tygodnie po zakupie czyli po jakiś 100 zdjęciach powiedzmy, zabrałem M9 w trasę z zespołem na ponad tydzień, zrobiłem na trasie około 600 zdjęć z czego 98% trafionych w punkt na f/1.4. Zupełnie nie odczułem braku AFa, a to było pierwsze w sumie doświadczenie z ostrzeniem manualnym. Jedynie raz na jakiś czas skopie zdjęcie przez centralne ostrzenie, że się tak skupie na tym ostrzeniu że zapomnę przekadrować, ale to samo mam z 5D2. To już niestety nawyk używania przez lata jedynek gdzie wybierałem punkt AF i już nie przekadrywałem. No, ale to 0.01% robionych zdjęć.
Ale tak ogólnie to co do prędkości ostrzenia na M9 to ja to porównuję do 5D2 a nie jakiegoś X-Pro1. Oczywiście Canon przyostrzy w słoneczny dzień szybciej, natomiast ja ZDECYDOWANIE szybciej wieczorem/w nocy. A w dzień i tak dla pewności 5D2 strzelę 2 razy, a M9 raz a pewnie więc czas na wykonanie danego ujęcia jest taki sam.
Jeżeli mam problem z ostrzeniem i przekadrywaniem to z 50 na f/1.0, czasami ostrość złapie mi na 2-4 cm przed punktem ostrzenia, ale przy tak papierowej głębi + przekadrywaniu to niestety może się zdarzyć.
A z czyszczeniem matrycy jak sobie radzicie? Jakies wyprobowane metody? Brudzi sie czesciej niz w aparatach z autamtyczna czyszczajka?
W M9 były wymieniane matryce, bo była rąbnięta partia aparatów ze źle zamontowanymi sensorami, które ... pękały. Z czyszczeniem nie ma to nic wspólnego.
Gdyby jednak ktos sie odwazyl napisac cos powaznie na temat czyszczenia, to ja bym chetnie przeczytal odpowiedz.