W mojej torbie wszystkie, nawet EF 28-80 za 50PLN z allegro daje rade:
http://gallery.dziki.pl/album130/IMG_2220?full=1
Oczywiscie w 4/3 wszystko dziala, prawda?
Przepraszam ze karmie trolla.
Wersja do druku
W mojej torbie wszystkie, nawet EF 28-80 za 50PLN z allegro daje rade:
http://gallery.dziki.pl/album130/IMG_2220?full=1
Oczywiscie w 4/3 wszystko dziala, prawda?
Przepraszam ze karmie trolla.
Witam !
Naprawde nie wiem co ma wspolnego system 4/3
do matrycy FF z rozdzielczoscia 21 Mpix ?
Nie jestes ciekawy ile szkiel wyciaga maksymalna rozdzielczosc
i wykorzystuje max. mozliwosci matrycy 21 Mpix ?
Jezeli nie ma takich szkiel to jakie jest najlepsze do
MK2 i ile informacji maksymalnie przenosi ?
Chetnie zobacze RAW-a ktory jest wzorcowym
odnosnikiem dla najlepszej mozliwej do osiagniecia
jakosci na tej matrycy.
Co do szkla EF 28-80 ktore posiadasz, czy masz jakies
dojscia do RAW-ow bo chetnie zobacze jakie sa mozliwosci
tego szkla na FF.
Pozdrawiam i zycze bardziej
pozytywnego podejscia do ludzi.
Co prawda starą 5D robiłem tylko jedno zlecenie, ale jak czasem sobie te zdjęcia oglądam to mam jakieś takie przeświadczenie, że bardziej cieszą moje oko niż te z 5DII. Prawda jest też taka, że musiałbym mieć porównanie w tym samym miejscu, na tych samych nastawach, ale wydaje mi się, że obrazek z 5D jest trochę bardziej "surowy" , słabiej wysycony, może też mniej kontrastowy, ale przez to wygląda jakby bardziej naturalnie. Właśnie powiedziałbym, że w kwestii obrazka 5DI obrazuje bardziej "miekko i lekko" niż 5DII (nie mówię tu w ogóle o ostrości!) tak jakoś bardziej hmm pastelowo?
Ale niestety młodszy brat wygrywa i to widocznie jeżeli chodzi o ISO i AF w trudniejszych warunkach(chociaż tu i tak szału nie ma)
Co do ostrości to robię z mkII rozkładówki 30x60 i do ostrości nie ma szans żebym się przyczepił. Mam w domu wydruk 60x90 i jest ostry do tego stopnia, że mogę go oglądać z kilku cm i nie widzę pikseli itp. tylko czysty, ostry obraz z normalnymi przejściami tonalnymi. W tej kwestii akurat nie mam porównania do 5DI.
Witaj !
Masz jakis dobry punkt w Bydgoszczy gdzie mozna
zrobic wydruki o ktorych pisales ?
Na jakich parametrach wyostrzania przygotowywales
zdjecia do wydrukow na wiekszy format ?
Zauwazylem ze masz szkla EF 35/1.4 L i EF 85/1.8
Jak to wychodzi jakosciowo ? Jaka ostrosc obrazu wypada
wzgledem calej powierzchni FF ?
Pozdrawiam
Czyli zakladajac ze plamka monitora to 0.25mm (dosyc typowo) czyli ok 100dpi dla monitora oraz ze plik z 5dm2 ma 5616x3744 to zdjecie z tego analoga z 50 /1.8 przymknietym do f4 o rozmiarze ok 1420x950mm (czyli wielkosc calego zdjecia z 5dm2 ogladanego w 100% na monitorze) ogladane z bliska bylo zyleta ?
Crop 1:1 z mojego 5D2 i Canona 85/1.8 w F1.8 (szkla nigdy nie przymykam w celu uzyskania lepszej ostrosci, bo nie ma takiego sensu, no chyba, ze wieksze GO)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wracajac do 50/1.8
Tu pelna klatka na 2.8
http://img841.imageshack.us/img841/4459/50mmf18.jpg
A tu np. SRAW2 = 5mpix. Ciekawe czy te foto z analoga na F4 i zeskanowane na 5mpix da taka ostrosc.
http://img18.imageshack.us/img18/5945/5mpix.jpg
Co za dyrdymały.
Proste obliczenia matematyczne pokazują ,że gęstość upakowania pixela na 21Mpx matrycy 5DMkII równa się cropowej matrycy 8Mpx z modelu 20D/30D,
więc szkła które dawały radę na modelu 20/30D będą tak samo dawać radę na pełno-klatkowej matrycy nowej piątki.
Zresztą kolega siudym robił kiedyś test 70-200 na 5DII i 20D obrazujący to zjawisko.
ad. 1 Ten wydruk robiłem w bydzi za pośrednictwem znajomych z fotolabu i szczerze nie wiem gdzie to było drukowane.
ad. 2 Nie pamiętam takich rzeczy. Wiem, że na pewno na bardzo dużych. Ja ostrze za pomocą PSowego smart sharpen na drugiej warstwie i jak trzeba to maskuje. Po prostu oglądasz w okienku na 100% i zwiększasz parametry żeby było dobrze.
ad. 3 Mam rozumieć, że pytasz o rogi? Zasadniczo nie wiem. Jakoś nie umieszczam za często głównego motywu po rogach także nawet na to nie zwracałem uwagi. Mam kilka zdjęć z tatr z zeszłego roku, dużo na 35L i jakoś nie zauważyłem jakiś rażących nieostrości - z tym, że szkło oczywiście do takich zdjęć przymknięte.
Jeżeli zaś chodzi o środek kadru to jest ekstra. Szczególnie właśnie zadowolony jestem z 85/1.8 jeżeli brać pod uwagę dodatkowo współczynnik cena/jakość. Jest żyleta od pełnej dziury. 35L też tylko, że to szkło ponad 3x droższe wiec raczej nic dziwnego :-P