Qurka siwa..........wydawać sporo kasy na sprzęt ,który czasami trafi z ostrością , a czasami nie?To jakias kpina?A może reguła?Mało widzę cyfraków w mojej branży i to chyba jest jakieś rozstrzygnięcie mojego dylematu.
Wersja do druku
Qurka siwa..........wydawać sporo kasy na sprzęt ,który czasami trafi z ostrością , a czasami nie?To jakias kpina?A może reguła?Mało widzę cyfraków w mojej branży i to chyba jest jakieś rozstrzygnięcie mojego dylematu.
Nie, to tylko okrutne życie.Cytat:
Zamieszczone przez agaj666
Mnie to się też nie podoba. Osobiście zdecydowanie preferowałbym taką sytuację, kiedy przy braku 100% potwierdzenia ostrości zablokowany jest spust migawki. Na pewno też wkurzające, ale przynajmniej migawka nie kłapie :D
To ja coś dorzucę od siebie. z kolegą który ma Nikona D70 robilismy test porównawczy. Ustawienia te same (prawie, bo w D70 brakuje kontroli parametrów typu Color Tone) z obiektywem 50mm 1.8. No i niestety okazało sie że Canon robi przesycone foty. Dopiero po zjechaniu z saturacją na -1 i kontrastem na 0 foty były podobne. Zapytacie się czy to źle że są nasycone kolorkiem, odpowiem że bardzo źle bo zwykle zdjęcie wrzucam do Szopa i je przerabiam. Z nikona można robić wiele rzeczy a fota z Canona juz niestety nie pozostawia dużego pola do manewru. Ufff.. opisałem się i pewnie dostane zarazpo głowie. :-)
aha dorzuce że jestem grafikiem komputerowym i dla n=mni emozliwość obróbki zdjęć w szopie jest istotne.
To zacznij używać RAW!Cytat:
Zamieszczone przez Domini-Q
NIkon nie robił zdjęć jak nie mógł ustawic ostrości.Kręcił obiektywem,kręcił i .....kolejne ujęcie szlag trafiał:(.Migawka pracowała w trybie One shot.Bardziej chodziło mi o to ,że jak już udało sie to karkołomne zadanie to na gotowym zdjęciu ostość była zupełnie w innym ,niekoniecznie pożądanym,miejscu.To jest chore!
W Canonach 300D/350D 10D/20D jest dokładnie tak samo.Cytat:
Zamieszczone przez agaj666
gietrzy - wyjasniam: robiliśmy RAW (w nikonie - NEF).
agaj666 - nie chodzi o ostrość AF, MF tylko parametr Sharpnes, Saturation, Color Tone w menu aparatu.
Tylko jak robisz w RAW to aparat ignoruje te ustawienia. Maja one znaczenie tylko jak robisz w jpg.Cytat:
Zamieszczone przez Domini-Q
Pozatym nasuwa sie jeden wniosek, że Canon 350D konkretnie, jest aparatem typowo dla każdego. Dlatego w USA cieszy sie taka popularnością. JPG mozna zanieść do laba i zrobić odbitke bez manipulacji w szopie. Natomiast Nikon daje nawet z JPG większe mozliwości manipulacji. Ale ja i tak wolę Canona, bo ma właśnie te swoje Parametr, Parametr 1, Set1, 2, 3 i B&W, które mozna spokojnie sobie dopasować do własnych potrzeb.