zdecydowanie Hitechy- na początku zastanów się czy bardziej ci potrzebne miękkie czy twarde przejście gradientu
Wersja do druku
zdecydowanie Hitechy- na początku zastanów się czy bardziej ci potrzebne miękkie czy twarde przejście gradientu
dziwne. mnie sie sprawdza. nie jako zamiennik prostokatnego, ale jako uzupelnienie w tych sytuacjach, w ktorych holder i wsuwane filtry sa, w najlepszym wypadku, mocno nieporeczne.
np. przy foceniu w deszczu telerurka, gdzie nakrecana polowka jest fenomenalna. a prostokatnych bym sie nie nadazyl wycierac...
ale dla dluzszych ogniskowych twardosc gradacji jest praktycznie bez znaczenia...! a w krotszych, jesli filtr ma miekkie przejscie, to rowniez nie stanowi wiekszego problemu...
Ok - ale w nakręcanym przejście jest zawsze w tym samym miejscu (w tym co miałem na środku) a moje potrzeby są różne. Jeśli się śpieszę po prostu filtr przytrzymuję ręką bez holdera . Może nie jest to precyzyjne - ważne że skuteczne.
to sa rozne sytuacje. w sensownym nakrecanym filtrze (np. B+W albo Hoya, ale nie Marumi!) gradacja jest dluga i wtedy taki filtr dziala jako atenuator - nie ma wyraznego przejsci a jedynie jednostajna gradacja na (prawie) calej dlugosci kadru. i to sie w okreslonych sytuacjach znakomicie sprawdza, szczegolnie biorac pod uwage zalety filtra oprawkowego, tzn. "kompatyblinosci" z oslona przeciwsloneczna.
natomiast, niewatpliwie, dobry zestaw prostokatnych polowek daje znacznie wieksza kontrole nad tym co sie w kadrze przyciemnia. sam mam de facto 8 roznych Hitechow, wiec nie trzeba mi tego wykladac ;)
Ktoś zna jakąs sensowną (lub nawet lepszą) alternatywę dla Hitecha? Bo moja 0.9 soft w słoneczny dzień daje dosyć mocny buraczany zafarb i czasem nie da się tego nawet w postprodukcji ominąć. 1.2 też szału nie robi, ale to prędzej przełknę niż tą 0.9 to mocno frustruje.
Jest coś opłacalnego do 200-250 zł za filtr w systemie P co ktoś może organoleptycznie potwierdzić?
Mówisz o 8 szarych połówkach czy w ogóle? Czy oprócz ogólnie dostępnych połówek Hitecha soft i hard (chodzi o przejście) istnieją jeszcze jakieś inne (nie wiem...:confused:... super soft)? Oraz czy warto kupować komplet 3 sztuk (0.3,0.6,0.9) czy może wybrać sobie pojedynczo dwie sztuki (np. 0.3 i 1.2 abo 0.6 i 0.9). Mówiąc krótko - które najczęściej stosujesz? :roll:
owszem, polowkach.
Hard - 0.3 do 0.9
Soft - 0.6 do 1.2
Reverse - 0.6 i 0.9
no 8, nie chce byc inaczej ;)
j.w.
Soft 0.6
potem dlugo nic
Hard 0.6 albo Reverse 0.6
potem bardzo dlugo nic...
Soft 0.9
Hard 0.3
a potem to juz jak wyjdzie.
co do wyboru... IMHO dobrze jest zaczac od zestawu 0.6 w obu gradacjach, a potem dokupowac wedlug ew. potrzeb. jesli komplet 0.3-0.9 na start, to IMHO warto miec w twardej gradacji, bo w miekkiej 0.3 jest stosunkowo malo przydatne (podobnie jak 1.2 - to juz jest bardzo ekstremalne krycie).
Dzięki - zaoszczędziłeś trochę moich pieniędzy. Masz u mnie browara :cool:
ja mam pokrewne pytanie, potrzebuję jakieś zmyślne opakowanie na cokiny, może ktoś coś polecić? Mam na razie 3szt, 0,6; 0,9 i 10EV ale planuję dobrać jeszcze reverse... oryginalne cokinowskie pudełeczko ciągle mi się rozsuwa w torbie/plecaku...
jeśli chodzi o pytanie z tytułu wątku to ja najczęściej używam 0,9 soft Hitech, ale wybór u mnie biedny 0,6 jest cokina i daje magentowy zafarb, miałem pożyczoną tabaczkę 0,9 i jest fajowa, a do wydłużania czasu to już lepiej wziąć hoye nd400 albo jakiś dobry fader to 10EV z Hitecha nie polecam ;-)