Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 121

Wątek: Jakiej szarej połówki używacie najczęściej?

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

zdecydowanie Hitechy- na początku zastanów się czy bardziej ci potrzebne miękkie czy twarde przejście gradientu

Dopiero zaczyna Awatar the_bleeding

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    Ja docelowo też myślę o tym systemie, ale potrzebuję też czegoś prostszego, więc zwykły nakręcany też się przyda.
    Próbowałeś ? Jeśli nie to szkoda kasy . Nie sprawdza się to wcale . Na holderze ustawiasz w dowolnej pozycji , pod dowolnym kątem itd. W nakręcanym zawsze jest w tym samym miejscu - porażka.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez the_bleeding Zobacz posta
    Próbowałeś ? Jeśli nie to szkoda kasy . Nie sprawdza się to wcale.
    dziwne. mnie sie sprawdza. nie jako zamiennik prostokatnego, ale jako uzupelnienie w tych sytuacjach, w ktorych holder i wsuwane filtry sa, w najlepszym wypadku, mocno nieporeczne.

np. przy foceniu w deszczu telerurka, gdzie nakrecana polowka jest fenomenalna. a prostokatnych bym sie nie nadazyl wycierac...

Na holderze ustawiasz w dowolnej pozycji , pod dowolnym kątem itd. W nakręcanym zawsze jest w tym samym miejscu - porażka.
    ale dla dluzszych ogniskowych twardosc gradacji jest praktycznie bez znaczenia...! a w krotszych, jesli filtr ma miekkie przejscie, to rowniez nie stanowi wiekszego problemu...
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar the_bleeding

Domyślnie

Ok - ale w nakręcanym przejście jest zawsze w tym samym miejscu (w tym co miałem na środku) a moje potrzeby są różne. Jeśli się śpieszę po prostu filtr przytrzymuję ręką bez holdera . Może nie jest to precyzyjne - ważne że skuteczne.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Ok - ale w nakręcanym przejście jest zawsze w tym samym miejscu (w tym co miałem na środku) a moje potrzeby są różne. Jeśli się śpieszę po prostu filtr przytrzymuję ręką bez holdera . Może nie jest to precyzyjne - ważne że skuteczne.
    to sa rozne sytuacje. w sensownym nakrecanym filtrze (np. B+W albo Hoya, ale nie Marumi!) gradacja jest dluga i wtedy taki filtr dziala jako atenuator - nie ma wyraznego przejsci a jedynie jednostajna gradacja na (prawie) calej dlugosci kadru. i to sie w okreslonych sytuacjach znakomicie sprawdza, szczegolnie biorac pod uwage zalety filtra oprawkowego, tzn. "kompatyblinosci" z oslona przeciwsloneczna.

natomiast, niewatpliwie, dobry zestaw prostokatnych polowek daje znacznie wieksza kontrole nad tym co sie w kadrze przyciemnia. sam mam de facto 8 roznych Hitechow, wiec nie trzeba mi tego wykladac
    www albo tez flickr

Domyślnie

Ktoś zna jakąs sensowną (lub nawet lepszą) alternatywę dla Hitecha? Bo moja 0.9 soft w słoneczny dzień daje dosyć mocny buraczany zafarb i czasem nie da się tego nawet w postprodukcji ominąć. 1.2 też szału nie robi, ale to prędzej przełknę niż tą 0.9 to mocno frustruje.

Jest coś opłacalnego do 200-250 zł za filtr w systemie P co ktoś może organoleptycznie potwierdzić?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...sam mam de facto 8 roznych Hitechow, wiec nie trzeba mi tego wykladac
    Mówisz o 8 szarych połówkach czy w ogóle? Czy oprócz ogólnie dostępnych połówek Hitecha soft i hard (chodzi o przejście) istnieją jeszcze jakieś inne (nie wiem...... super soft)? Oraz czy warto kupować komplet 3 sztuk (0.3,0.6,0.9) czy może wybrać sobie pojedynczo dwie sztuki (np. 0.3 i 1.2 abo 0.6 i 0.9). Mówiąc krótko - które najczęściej stosujesz?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Mówisz o 8 szarych połówkach czy w ogóle?
    owszem, polowkach.

Hard - 0.3 do 0.9
    Soft - 0.6 do 1.2
    Reverse - 0.6 i 0.9

no 8, nie chce byc inaczej

Czy oprócz ogólnie dostępnych połówek Hitecha soft i hard (chodzi o przejście) istnieją jeszcze jakieś inne (nie wiem...... super soft)?
    j.w.

Oraz czy warto kupować komplet 3 sztuk (0.3,0.6,0.9) czy może wybrać sobie pojedynczo dwie sztuki (np. 0.3 i 1.2 abo 0.6 i 0.9). Mówiąc krótko - które najczęściej stosujesz?
    Soft 0.6
    potem dlugo nic
    Hard 0.6 albo Reverse 0.6
    potem bardzo dlugo nic...
    Soft 0.9
    Hard 0.3
    a potem to juz jak wyjdzie.

co do wyboru... IMHO dobrze jest zaczac od zestawu 0.6 w obu gradacjach, a potem dokupowac wedlug ew. potrzeb. jesli komplet 0.3-0.9 na start, to IMHO warto miec w twardej gradacji, bo w miekkiej 0.3 jest stosunkowo malo przydatne (podobnie jak 1.2 - to juz jest bardzo ekstremalne krycie).
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 04-05-2012 o 23:17
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Dzięki - zaoszczędziłeś trochę moich pieniędzy. Masz u mnie browara :cool:
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec Awatar tojacc
    Miasto
    Festung Breslau

Domyślnie

ja mam pokrewne pytanie, potrzebuję jakieś zmyślne opakowanie na cokiny, może ktoś coś polecić? Mam na razie 3szt, 0,6; 0,9 i 10EV ale planuję dobrać jeszcze reverse... oryginalne cokinowskie pudełeczko ciągle mi się rozsuwa w torbie/plecaku...

jeśli chodzi o pytanie z tytułu wątku to ja najczęściej używam 0,9 soft Hitech, ale wybór u mnie biedny 0,6 jest cokina i daje magentowy zafarb, miałem pożyczoną tabaczkę 0,9 i jest fajowa, a do wydłużania czasu to już lepiej wziąć hoye nd400 albo jakiś dobry fader to 10EV z Hitecha nie polecam ;-)
    6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów