I tutaj masz rację - chciałbym mieć 5D do spokojniejszych zdjęć, ale do szybkiej reporterki wolę 40D. Nie stać mnie na 5D + 40D więc pewnie kupię 2 razy 40D.
Jeżeli ktoś jest niezadowolony z 5D to chętnie przyjmę :-)
Wersja do druku
HuleLam, widzę że niczego nie zrozumiałeś. Niezła jazda. :lol:
Michał, widzę że raczej zrozumiałeś. Odnośnie twojej wypowiedzi już ci pisałem - twój przykład niczego nie pokazuje w kwestii ilości klatek na sekundę, pokazuje natomiast masę braków w kwestiach zasadniczych odnośnie fotografującego. I 5, 7 10 klatek nic by tym konkretnym przytaczanym zdjęciom nie pomogło. Przynajmniej w mojej ocenie.
Sam natomiast liczę na 5dmk2 z przynajmniej 5 klatkami na sekundę bo chce ją kupić i fotografować ptaki.
mysle ze warto przyjac do wiadomosci ze dla niektorych ilosc klatek na sekunde jest rownie malo istotna jak ksztalt czcionki w numerze seryjnym ;) mam kilka body z rozna iloscia fps i prawde mowiac nawet nie wiem ile ktore ma dokladnie ;) a to wlasnie wynika z faktu ze dla mnie to rzecz zbedna i dla takiego czlowieka jak ja 3 kl/s nie jest wada, dla Ciebie moze jest... nie jest tez zaleta bo po prostu tego nie uzywam ;) i mysle ze sporo uzytkownikow piatek z pelna swiadomoscia kupilo to body nie myslac o fps-ach...
i jesli w nastepcy nie bedzie 10 kl/s czy nawet 4kl/s nie beda zawiedzeni tylko po prostu kupia to body i beda nim robic zdjecia tak jak dotychczas w trybie single shot ;)
Ty napiszesz że nie jest ważna, ja napiszę że dla mnie jest. Może nie różnica między 6 a 7, ale między 3 a 6 - dla mnie bardzo ważne. Zrób kiedyś portret zbiorowy np. 30tu osobom to zrozumiesz ;-)
Jeszcze jedno - jak ktoś ma małe dzieciaki to też wie, o czym mówię :-)
Nie traktuj tego personalnie - ale przeczytaj co napisałeś.To co uwzględniałeś robiąc to zdjęcie? Co zrobiłeś TY a co APARAT?
Stałeś sie przystawką?
jeśli wlazłeś na stołek i PATRZYŁEŚ przez celownik - to już coś.Niestety najczęściej ostatnio to "łapki w górę" i serią, serią!
A poradziłbyś sobie? A może celem eksperymentu ustaw sobie kiedyś M na aparacie i obiektywie i powalcz? Daj SOBIE szansę.
Przy okazji: co rozumiesz przez pojęcie "szybka reporterka"?
Są też jakieś inne odmiany :-)?
No popatrz. Bidulek jeden, ciasno miał :wink:
Może coś szerszego wypadało by mieć na takie sytuacje niż 28mm.
Nie wiem czy to na cropie, czy już po cropie. Jeśli to pierwsze to tym bardziej :twisted:
Śmiać to się chce, czytając takie tłumaczenia.
Ostatnio robiłem 'portret zbiorowy' około 180 osobom w trybie single shot... zrobiłem kilka ujęć i część z nich była OK - kwestia zakomunikowania publiczności że będzie zdjęcie i jeśli chcą mieć zdjęcie uszka to niech dalej gadają z koleżanką :) oczywiście po takim żarcie prócz skupienia na fotografującym masz też uśmiechy na twarzach :) i to bez 6.5 fps'ów :D
Robiłem też 60 dzieciaków na dzień dziecka, i tam było dużo trudniej, ale fpsy też nic by nie pomogły - dzieciaki nie obracają się z prędkością 1/6 sekundy :)
nie no... ale przeciez tam jest jak najbardziej kwantyfikator szczegolowy dla niektorych.
jesli chodzi o male dzieciaki, to przyznam, ze daje sobie rade. jak robie dluzszymi ogniskowymi to wlaczam Servo i to by bylo tyle z ulatwien. tak czy siak mam zawsze tryb pojedynczych zdjec i daje sobie rade.
Continuous uzywam sporadycznie przy naswietlaniu klatek do HDR. i tutaj ilosc fps miewa istotne znaczenie, bo w tym kraju po prostu pieronsko wieje :)
Widzę że już wszystko wiesz o tym jak ja robię zdjęcia, w jaki sposób i w jakich trybach..... ech, szkoda gadać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chciałbym widzieć Twoje zdjęcie tej sytuacji.... Mistrzu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
od samego początku właśnie to chcę powiedzieć - że te parę klatek się przydaje.... ale nie dadzą mi.... :-)