-
Ja tam nikogo nie zamierzam jakoś szczególnie przekonywać, sample wrzuciłem i niech sobie każdy sam wyrobi zdanie. Pewnych rzeczy nie da się pewnie zrobić bez tego szkła. Ważne jednak wiedzieć co się kupuje, bo jak się ktoś naczyta że 'boskie' to się może rozczarować niepotrzebnie, tak jak ja :-). Spodziewałem się cudów na miarę 135L a tu bokeh i winieta jak z 50/1.4. Obiektyw nie jest zły, ale dla mnie zdecydowanie nie za taką kasę.
-
Ja też wrzuciłem sample z 24. W spacerku po mieście. Korci mnie to 35 ale nie wiem czy mając 24 i FF/cropa jest w ogóle sens o tym myśleć :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
Ja tam nikogo nie zamierzam jakoś szczególnie przekonywać, sample wrzuciłem i niech sobie każdy sam wyrobi zdanie. Pewnych rzeczy nie da się pewnie zrobić bez tego szkła. Ważne jednak wiedzieć co się kupuje, bo jak się ktoś naczyta że 'boskie' to się może rozczarować niepotrzebnie, tak jak ja :-). Spodziewałem się cudów na miarę 135L a tu bokeh i winieta jak z 50/1.4. Obiektyw nie jest zły, ale dla mnie zdecydowanie nie za taką kasę.
35L kupuje się z konieczności, bo nie ma lepszej szerokiej stałki. 16-35 to jest dopiero badziewie za grube pieniądze, a 35L to jedyne rozsądne wyjście. A porównywanie do 135L jest pozbawione sensu (jeden nie zastąpi drugiego).
-
zastanow sie nad 35 manualna. ja uzywam distagona 35 1/4 i jestem bardzo zadowolony. wczesniej mialem distagona 35 2/8 jest relatywnie tani i swietny optycznie. przy jasnej matowce i odrobinie wprawy ostrosc ustawia sie bardzo skutecznie.
jarek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zanzibar
A porównywanie do 135L jest pozbawione sensu (jeden nie zastąpi drugiego).
Nie porównuję 35mm do 135mm jak zamienników, obu ogniskowych używa się do innych zdjęć. Porównuję jakość optyczną obu eLek, np. bokeh, winietę, CA, dystorsje, a tutaj nie można napisać nic innego niż to że 135L jakością wgniata 35L w beton.
Inną bajką jest to że 135mm jest "łatwiejszą" ogniskową do zrobienia dobrego obiektywu niż 35mm, ale to już nie moje zmartwienie. Płacę więc wymagam, niech się skośnooocy inżynierowie martwią jak zrobić żeby było dobrze.
-
ja używam 35L z moja 40d aczkolwiek planuję zmianę puchy na jakieś FF (jak C coś nowego wypuści dobrej cenie:D) wrzuce niedlugo kilka sampli
-
ten obiektyw wgniótł mnie w ziemię. Pożyczony zestaw razem z 5D produkował takie cuda prosto z puszki, że nie mam wątpliwości co kupię w najbliższym czasie. Jedynie pytanie czy 24/1.4 nie jest bardziej interesujący na FF.
-
Jeśli 135L "wgniata 35L w beton" to ja się boję 135L. :-) Używam 35L na cropie i jest wspaniale. Ciężko było (i nadal czasami jest ciężko) opanować tak małą GO jednak to już kwestia dobrego opanowania dzojstika i "sprytności ostrzenia" (dopiero po przesiadce na tak jasne szkło, rozumiem problem ze skupieniem punktów focusa w centrum kadru).
-
35l - polecam w fffciemno! ;)))
35L świetne szkło polecam w ciemno, to w miarę aktualna fota wykonana tym szkiełkiem...
* 35L, 85L i 135L wg. mnie niezastąpione ...
a tu więcej aktualnych fot m.in 35L i 85L
www.miecznikowski.fotea.pl
-