Jeśli wysokoczułe to moje typy:
cz-b neopan 1600
kolor fuji superia 800
Wersja do druku
Jeśli wysokoczułe to moje typy:
cz-b neopan 1600
kolor fuji superia 800
Odświeżę trochę, jakie macie doświadczenia ze skanowaniem FUJI PRO 800Z? Czy ktoś zna jakiś dobry skaner w Szczecinie?
jadę do egiptu i zastanawiam się czy w ogóle brać lustro a jeśli tak to jakie filmu na takie upały polecacie (sierpień) ?
taniej:Kodak EliteChrome Extra Color 100
drozej: Velvia 50
Ja sie wybieram na Słowacje na trolejbusy (takie moje male zboczenie) i jako ze przejechalem sie troche na superii 200, chcialbym zebyście mi doradzili cos ladnego co lubi kontrasty co myslicie o negatywie Kodak Profoto 100 ?
Kodak Profoto 100 to raczej mały kontrast. Kiedyś jak robiłem zdjęcia na analogu jeszcze to używałem go jak potrzebowałem dużo zdjęć portretowych (dobry, małe ziarno, ładny do skóry i tani jak barszcz :P) Chyba dawałem za rolkę około 5zł, a inne odpowiedniki były prawie 2 razy droższe.
Może już lepiej Fuji Realę 100? Chyba że chcesz coś bardzo kontrastowego.
Tylko negatywy czy diapozytywy też?
Tak się jeszcze zastanawiam czy przez "lubi kontrasty" nie masz przypadkiem na myśli rozpiętości tonalnej, wtedy diapozytywy odpadają.
a ja polecę Ci kodaka ektara. może nie jest najtańszy, ale jest wart swej ceny. mniej więcej tak wygląda skanowany na epsonie 4490 z użyciem epsonscana
poza tym jak pisał Mikey warto też rozważyć realę, według mnie najfajniejsze fuji, a z kodaków portrę 160nc lub vc.
a gdzie jedziesz na trolle? największa sieć chyba jest w Popradzie, nawet próbowałem coś złapać, ale w nocy ciężko uwiecznić ruchliwego trolla .
Jak pchne anatomie i finanse pozwola to chce zwiedzic kazde miasto z trolami :) Sprawa wyglada tak ze kolega ma domek z Krynicy także odpadaja koszty mieszkania. Myslalem zeby kazdego dnia ok 8 byc juz w jakims mieście i tak do nocy. Potem powrot do Krynicy. A jako ze jade swoim samochodem to chcialem jechac do Bartysłway na 2 dni i spac sie w corsie :) Planuje tak po jednej kliszy na miasto bo cyfry w ogole nie biore. Dobrego laba mam - http://img19.imageshack.us/img19/8313/photo2222.jpg reala prosto z laba, tylko zmniejszona i wyostrzona.