Odp: Canon EOS R6 Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
Artek_Bartek
uśpiony w trybie "on" wyładował baterię do zera.
Podejrzewam, że spowodowane jest to działającymi non stop 'wi-fi' czy 'bluetooth' czyli trzeba to wyłączać?
W R5 też coś takiego się czasem dzieje. Ja mam wyłączone wifi i bluetooth a i tak potrafi się rozładować od raz na jakiś losowy czas.
Mam podejrzenie, że problem jest w tym, że jak się w torbie wybudzi z uspienia (np. przypadkowo wciśnie guziki), to wizjer się włącza gdyż sensor zbliżenia przy wizjerze wyczuwa bliskość materiału w torbie i nie pozwala się wyłączyć. Popieram "wyłączanie" choć tak naprawdę to jest blokada guzików i głębsze uśpienie.
Witam,
Niedawno przesiadłem się na R6m2 i podpiąłem do niego lampę 430EX II.
Co jest nie tak, że aparat nie korzysta ze wspomagania AF lampy?
Dodatkowo nie mogę wyzwolić błysku modelującego przyciskiem podglądu głębi ostrości.
Przeszedłem chyba przez wszystkie opcje w aparacie i nic...
Czy ktoś spotkał się z podobnym zachowaniem.
P.S.
Sterowanie palnikiem ETTL dziala bezbłędnie...
Cytat:
Zamieszczone przez
macru
Czy ktoś spotkał się z podobnym zachowaniem.
obawiam się ze wszyscy - wspomaganie w bezlustrach nie działa
Ale z czego to wynika?
Innej "ideologii" pomiaru?
Cytat:
Zamieszczone przez
macru
Ale z czego to wynika?
Innej "ideologii" pomiaru?
AF nie jest fazowy wiec siatka nie ma sensu.
Fazowy to on w sumie jest, ale podejrzewam, że słabe efekty dawał wzorek przy bezlustrach to firma Canon wyłączyła zupełnie - ta firma tak ma, że decyduje za użytkownika.
Co do błysku modelującego też mnie to zawiodło. Myślę, że w wizjerze elektronicznym się nie sprawdza, bo chwilowo oślepia sensor i źle widać. Pozostaje w samej lampie zmienić działanie przycisku test, na wyzwalanie błysku modelującego.
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Fazowy to on w sumie jest, ale podejrzewam, że słabe efekty dawał wzorek przy bezlustrach to firma Canon wyłączyła zupełnie - ta firma tak ma, że decyduje za użytkownika.
Co do błysku modelującego też mnie to zawiodło. Myślę, że w wizjerze elektronicznym się nie sprawdza, bo chwilowo oślepia sensor i źle widać. Pozostaje w samej lampie zmienić działanie przycisku test, na wyzwalanie błysku modelującego.
Wylali bachora z kąpielą :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Tak, przekonfigurowałem błysk modelujący, żeby był na obu przyciskach, ale działa i tak tylko ten z lampy.
Wspomaganie AF błyskiem lampy jest słabe i w wielu sytuacjach może dekoncentrować osoby w kadrze, przez co zdjęcie będzie mniej naturalne... Powrót do przeszłości... moja stara analogowa 300 tak robiła z wbudowaną lampą...
Swoją drogą, to dioda LED w aparacie ma chyba kiepskie umiejscowienie, bo odnoszę wrażenia, że obiektyw zasłania część światła.
No nic... Trzeba się przyzwyczaić i liczyć na choć odrobię światła oraz sprawność matrycy. Ciężko będzie robić zdjęcia w ciemności bez przedbłysku.
Cytat:
Zamieszczone przez
macru
Wspomaganie AF błyskiem lampy jest słabe i w wielu sytuacjach może dekoncentrować osoby w kadrze, przez co zdjęcie będzie mniej naturalne.
No nic... Trzeba się przyzwyczaić i liczyć na choć odrobię światła oraz sprawność matrycy. Ciężko będzie robić zdjęcia w ciemności bez przedbłysku.
Używaj właściwych określeń. Wspomaganie AF to nie jest błysk. Błysk modelujący to jest zupełnie co innego i do czego innego służy. To raz. Dwa - przedbłyski są, są potrzebne w systemie TTL do określenia energii błysku głównego.
Dlatego ja mam lampę z doświetleniem przodu ledem, pomaga w ciemnicy, gdzie to cudowne fazowe ostrzenie na matrycy po prostu się nie sprawdza.