Przecież wyraźnie napisali gdzie się sprawdzi: "CANON EOS RP Niewielki, lekki i intuicyjny pełnoklatkowy aparat bezlusterkowy, który umożliwia bardzo kreatywną pracę w podróży." https://www.canon.pl/cameras/eos-rp/ :)
Wersja do druku
Przecież wyraźnie napisali gdzie się sprawdzi: "CANON EOS RP Niewielki, lekki i intuicyjny pełnoklatkowy aparat bezlusterkowy, który umożliwia bardzo kreatywną pracę w podróży." https://www.canon.pl/cameras/eos-rp/ :)
przed premierą R pisali że skupiają sie na nowych produktach i video będzie mocna stroną nowych korpusów - ja nie filmuję więc na video sie nie znam :) ale może to tak ma byc ten crop w 4K bo przeciez klatka filmowa super 35 taż ma taki wymiar i ktoś może mieć komplet filmowych obiektywów po 4 kilo euro sztuka na ten przykłąd pięciu obiektywów i chcieć je podpiąc do korpusu, a one mogą nie kryć pełnej klatki - tylko czemu w FHD nie zrobili cropa - nie rozumiem przecież w FHD też może chcieć ten komplet obiektywów po 4 kilo sztuka podpiąć - nie rozumiem ale ja się na video nie znam i na pewno jest w tym jakaś myśl :mrgreen: może w FHD już się nie filmuje
Oj, nie wiem czy nie sklamalem.. napisało mi się o R.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Jednak nie skłamałem. Strona 256 w en instrukcji.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Odnośnie video w RP ze strony EOSHD - The truly independent voice on cameras. Written by British filmmaker, Andrew Reid.
Canon EOS RP and Fuji X-T30 announced – a Grand Canyon sized gap in 4K technology https://www.eoshd.com/2019/02/canon-...4k-technology/
"Most disappointingly of all, it turns out that the EOS RP lacks Dual Pixel AF in 4K video mode, like the M50, which means it’s a “no-buy” from me and better to stick with the EOS R until the pro body is released, which perhaps, is the intention. Fuji on the other hand – an even smaller, lighter (380g) and cheaper camera has a full-width 6K sensor readout without overheating and most of the 4K video features of the superb X-T3 for under $900, with F-LOG, 120fps 1080p and bonus 10bit 4:2:2 external output."
"Some other limitations are a technological problem. The old 6D Mark II sensor is based on a very old factory manufacturing process. It’s no more advanced than the sensor Canon had out in 2012. As we see from Magic Lantern the 5D Mark III’s sensor can do a cropped 4K output as well. In any other technology driven industry, not speeding up your chips for 7 years would be a suicide mission."
tylko ten grip mogli wystrugać z drewna na ten przyklad z sosny bejcowanej na imitację palisandra - ładniej by to wygladało, a tak to pozostaje na otarcie łez tylko ta złota limitowana edycja żeby jak to mówią u mnie na wsi pokazać swoja osobowość i wyróżnić się z tłumu :mrgreen:
To nie jest oficjalne stanowisko ale była ta kwestia poruszana i nie ma obecnie takich planów - tak bodaj to ujęli - nie pamiętam już. Krótko mówiąc wszelkie dywagacje na temat eosa R z cropem to póki co całkowite spekulacje, nic więcej. Podejrzewam że w pierwszej kolejności pojawi się puszka z matrycą FF 75 MPx a w dalszej typowo reporterska FF.
Chodzi o prędkość działania matrycy, konkretnie sczytywania danych. Technologicznie ta matryca to jest coś z epoki "nieśmiertelnego" 18 Mpx. Canon chcąc wyjść na swoje zastosował matrycę taką samą jak w 6D mkII ze zmienionymi mikrosoczewkami. Dołożyli nowy procek i wsadzili do RP. Jak komuś to nie wystarcza to może sobie kupić coś nowocześniejszego u konkurencji i tyle.
Co do filmowania to cóż. Ja też nie wiem po co komu FF do filmu i po co się męczyć z dslr jak są kamery ale to już jest dyskusja na zupełnie inny temat.