Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
@
admin - czy to nie jest podstawa do BANA dla Pana JP?
Nie bardzo, bo też się odnosiłeś do niego w sposób niegrzeczny i też byś mógł zarobić kartkę. Ale że JP nam wszystkim podnosi ciśnienie to ci odpuściłem i dla równowagi jemu też muszę.
Wątek się robi komediowy, ale proszę nie przenosic go do działu humor ;)
(wątpię czy to rozładuje atmosferę..)
Proszę liczyć do 10 przed zamieszczeniem wpisu. A jak to nie zniechęci to policzyć do 100 albo do 1000. To wtedy przejdzie ;)
Nie mam na mysli wpisów z obrażaniem, bo to oczywiste. Tylko czy jest sens pisać tu merytorycznie?
Poniekąd zmuszacie mnie do bytności w tym wątku, jako wątku o podwyższonym ryzyku. Zlitujcie się nade mną. Ja już nie chcę nawoływać.
Panu Jankowi się tak podoba i uj! Ze statywem łazić nie będzie, czyli tak samo, jak ja :mrgreen: Będzie robił zdjęcia na SONY A7R III przy ISO 51200 bo można i nie będzie widział różnicy między nimi a zdjęciami ze smartfona, bo nie musi. Smartfony i TV 4K 65" zaspokoją 99% potrzeb społeczeństwa, ale ten jeden procent trzeba będzie jednak zrobić aparatem, ale to nie JP go będzie robił, więc co go to obchodzi?
A bardziej serio sprawę wypadało by postawić następująco: wiadomo, że downsampling leczy każde zdjęcie, wiec trzeba tylko określić graniczną wielkość obrazu ze smartfona po zmniejszeniu do rozmiaru, w którym może ono konkurować jakością ze zdjęciem z aparatu, bo to jest wykonalne i prawdziwe, natomiast twierdzenie ogólne, że zdjęcia ze smartfonów dorównują zdjęciom z aparatów bez względu na skalę, w jakiej się je ogląda, jest bzdurą.
Ależ przyznajmy rację autorowi wątku i nie będzie już o co bić piany. Chyba że chodzi mu o bicie piany...
Dlaczego nie słuchacie Jacka?
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Dlaczego nie słuchacie Jacka?
Bo 9:09 pisałem: "Janie ! pokaż mi gdzie Ty widzisz sens swoich porównań jeśli nie potrafisz wykonać aparatem z najwyższej półki dla profesjonalistów z obiektywami z najwyższej z serii G Master poprawnego zdjęcia ustawiając ostrość na dole kadru przy twoich butach i sprzeczając się w komentarzach, że widziałeś jak aparat "ustawiał" ostrość pośrodku kadru"
A już godzinę później o 10:20 Jan "wyprodukował" nowe zdjęcia wykonane A7R3 przy ISO 51.200 twierdząc, że smartfon S22 daje lepsze jakościowo zdjęcia.
Wątek zrobił się obecnie tanią tragifarsą klasy B. Zakładając że za rok/dwa ktoś będzie szukał w nim rzetelnej informacji na temat smartfonów warto chyba dać znać czytającym, że autor wątku całkowicie się zapętlił i nie ma bladego pojęcia o czym pisze.
Ze swojej strony nie odezwę się w tym wątku do czasu gdy JP znowu zacznie stawiać na głowie podstawy fotografii.
Ale wiesz, że to już nic nie da. W tym wątku wszystko już zostało powiedziane wielokrotnie. Najwyżej usłyszymy, że jesteśmy dziadami, którzy nie idą z duchem czasu i nie rozumieją nowych technologii. Ktoś, kto ma wątpliwości, być może to przeczyta i podejmie słuszną decyzję. Kogoś z mózgiem opracowanym przez nową technologię marketingu nic nie przekona. To tak, jakbyś chciał nauczyć wyznawcę chemtrejlsów (mój ulubiony temat), że jest to dosyć proste zjawisko fizyczne; na pierwszym roku politechniki (Gdańskiej 8-)) realizowałem to na laborce z fizyki. Po prostu w opinii takich ludzi jesteśmy zmanipulowani przez "tak zwaną" oficjalną naukę. :(
Było modne green, eco, nano, wege, teraz jest wegan i AI. Ciekawym co będzie następne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ale wiesz, że to już nic nie da. W tym wątku wszystko już zostało powiedziane wielokrotnie. Najwyżej usłyszymy, że jesteśmy dziadami, którzy nie idą z duchem czasu i nie rozumieją nowych technologii. Ktoś, kto ma wątpliwości, być może to przeczyta i podejmie słuszną decyzję. Kogoś z mózgiem opracowanym przez nową technologię marketingu nic nie przekona. To tak, jakbyś chciał nauczyć wyznawcę chemtrejlsów (mój ulubiony temat), że jest to dosyć proste zjawisko fizyczne; na pierwszym roku politechniki (Gdańskiej 8-)) realizowałem to na laborce z fizyki. Po prostu w opinii takich ludzi jesteśmy zmanipulowani przez "tak zwaną" oficjalną naukę. :(
Było modne green, eco, nano, wege, teraz jest wegan i AI. Ciekawym co będzie następne.
Ależ chemtrails czyli smugi chemiczne to fakt. Trudno odróżnić od zwykłych kondensacyjnych... Wiem, bo przyłapałem samoloty na celowym robieniu smug!
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
No nie podsuwaj w tym wątku takich smakowitych kąsków. Koneserzy szurologii zaraz napiszą za Edytą G: "Wśród nas żyją bioroboty, hybrydy i reptilianie. Nie każdy człowiek ma duszę". Czytając wywody porównawcze A7R3 ze smartfonem S22 okraszane dodatkowo smakowitymi fotkami z parametrami ekspozycji czuję się niejako obecny na zlocie „Harmonia Kosmosu” gdzie ww. Edytka przyznała się, że jakoby od dziecka miała doświadczać przekazów (choć wtedy nie wiedziała jeszcze, czym one są).
4 załącznik(ów)
cd # 1153, fotografia optyczna a fotografia obliczeniowa, Słabe światło
Bardzo mnie cieszy zainteresowanie uczestników tego forum porównaniem jakości zdjęć (szczegółowość, ostrość) z aktualnego stanu fotografi obliczeniowej ze zdjęciami z A7R3 przy ISO 100. Prosisz, masz.
Jpg prosto z aparatów bez obróbki w postprocesie, ze smartfonu w trybie 50MB
A7R3+FE 2.8/16-35 GM. 23mm, f/5.0 ISO 100, t=20s, statyw
Załącznik 10589
Smartfon 23mm, f/1.7 , ISO 1000, t=1/6s, z ręki
Załącznik 10590
A7R3+FE 2.8/16-35 GM. 35mm, f/5.0 ISO 100, t=15s, statyw
Załącznik 10591
Smartfon 35m (zoom z 23), f/1.7 , ISO 1000, t=1/6s, z ręki
Załącznik 10592
Oczekuję, że technologia fotografii obliczeniowej uwolni mnie też na stałe od statywu, że będę mógł robić zdjęcia o jakości technicznej jak aparaty ze statywem. Jest blisko.
Może nawet kiedyś nocne smugi świateł bez statywu
jp
PS
Czasem lecę tylko z bagażem podręcznym więc statywu nie mogę zabrać.
Najfajniejsza przygoda to pierwsza podróż do Stanów (przez Monachium) w tym pierwsze 2 noce w NY, zaplanowane nocne zdjęcia w tym z 3 punktów widokowych
Na miejscu okazało się że bagaż pasażerów z Polski nie doleciał (dołączył do grupy po 3 dniach już poza NY).
Facet (był z RPA) trochę się zdziwił gdy na punkcie widokowym, głęboko w nocy, wymusiłem na nim sprzedaż jego używanego statywu, ale ze zrozumieniem.
Mam więc 2 dobre.
Na fotografowanej scianie wisi jedno zdjęcie z tamtej sytuacji.
A zatem, do rzeczy, kontynuując wątek o chemtrails, co uważacie?