Myślałem o tym ale niestety nie mam dobrych doświadczeń z kundlami, a ponieważ głównie takich szkieł używam z kamerami to potrzebuję 100% pewności działania.
Wersja do druku
Za optycznymi:
Firma Canon złożyła kilka nowych wniosków patentowych, w których opisano konstrukcje optyczne następujących obiektywów:
RF 135 mm f/1.8L USM,
RF 100 mm f/1.4,
RF 17-35 mm f/4-5.6,
EF 400mm f/5.6.
Co ciekawe, ostatni z modeli wyposażony ma być w dwa konwertery. Pierwszy z nich wydłuża ogniskową do 560 mm przy świetle f/8, drugi natomiast skraca ją to 300 mm zwiększając przy tym maksymalny otwór względny do f/4.
Jakoś nie mam żadnego parcia na nowe R-ki 8-) Stare puszki i szkła cały czas dają radę robić zdjęcia i ostrości im nie brakuje ;)
Jak widać na przykładach 100 i 135 mm canon idzie śladami sigmy :shock: ciekawe, czy ceny też będą "sigmowe" :mrgreen:
Jest tylko jedno maciupkie ale :roll: Owi "ambasadorowie marki" na chwilę obecną nie za bardzo mają możliwości wykorzystania pełnych możliwości cudownych szkieł RF :mrgreen: Bądźmy jednak dobrej myśli :!: profi zakrętka wszystkomająca do szkieł RF w cenie 25.000 PLN już się zapewne testuje gdzieś w terenie ;) Tak więc już za chwileczkę, już za momencik będzie miód i malina, „za parę dni, proszę pana, to się dopiero zacznie: wywiady, autografy, wizyty w zakładach pracy…”
To ja już wolę pozostać przy starych sprawdzonych EF-ach L, które pomimo wszystko niezmiennie od lat wielu dają piękny obrazek na każdej zakrętce ;) Zaraz, zaraz jak to leciało ? "Sprzęt nie czyni fotografa" ? chyba jakoś tak :o
No to leciało tak jak w przysłowiu. "Uderz w stół a nożyce się odezwą". Na jeden mój wystrzał z wiatrówki ty zaorałeś pole napalmem. Zadanie wykonane @candar. Już dziś regeneruj siły. Jutro nowy tydzień i nowe wyzwania.
rotfl!
Załącznik 2272
Schodząc na ziemię sam odpowiedź sobie na pytanie, czy naprawdę dotychczasowe szkła EF z dniem wprowadzenia mocowania RF znienacka i cichaczem przestały robić zdjęcia ? Jakoś nie zauważyłem, aby w moich szkłach canona coś podobnego wystąpiło ;) Zakładam, że L-ki canona u innych również z dnia na dzień nie odmówiły posłuszeństwa :mrgreen:
Życzę Tobie kilkunastu nowych szkieł RF w torbie - całkiem serio :) To naprawdę doskonałe konstrukcje i nie mają sobie równych a ja pozwolę sobie zostać przy moich EF-ach, Pentaconach i Heliosach ;)
Nic nie zrozumiałeś. Ale to dobrze, że i Tobie i mnie dobrze się fotografuje. Ze sponsorigiem czy bez. Ze sprzętem tej czy innej firmy.
Bardzo dobrze Cię Z R O Z U M I A Ł E M. Jedyne czego nie jestem w stanie zrozumieć to ustawicznych i bezsensownych aluzji. Nawet powyżej nie mogłeś się powstrzymać. Przy okazji zacytuj mi proszę w której mojej wypowiedzi w postach https://www.canon-board.info/threads...=1#post1392060 oraz https://www.canon-board.info/threads...=1#post1392064 napisałem cokolwiek na temat innej firmy do której jak widać zioniesz chorobliwą wręcz nienawiścią ???
Słońce dziś było. Ale wiatr czasami taki zimny...