No to źle myślałeś. Jak to mówią u nas: "Pomyśl jeszcze raz" (think again).
To, że kiepska/przestarzała technologia może dużo zepsuć jest oczywiste (przykład - PhaseOne). Ale geometryczna wielkość matrycy ma zapewnioną rolę na zawsze przez fizykę, i nic jej tej roli nigdy nie odbierze.
Scatter of Low Light ISO versus Sensor Area
Tam jest napisane tak:
'ISO w słabym świetle' wzrasta ze wzrostem powierzchni matrycy.
Tak jest, bo stosunek sygnał/szum wzrasta z grubsza proporcjonalnie do pierwiastka kwadratowego powierzchni. [czyli rozmiaru liniowego matrycy - przyp. tłum.]
[...]
Zauważ, że wielkość piksela nie wchodzi do tej zależności.
[wężykiem - przyp. tłum.]
Dokładnie to samo jest napisane pod wykresem zależności DR od powierzchni matrycy.
DR nie zależy od wielkości piksela, tylko od wielkości matrycy.
Przeczytaj uważnie do końca poniżej rozdział zatytułowany "BIG PIXELS vs. small pixels:"
Szum można mierzyć w odniesieniu do: piksela, albo jednostki powierzchni matrycy, albo tego smego ułamka powierzchni matrycy, czyli zdjęcia. Tylko to ostatnie określa szum widoczny na końcowym produkcie, czyli zdjęciu.
Noise, Dynamic Range and Bit Depth in Digital SLRs -- page 3
Ostatnie zdanie brzmi:
Większe matryce mają wyższy stosunek S/N, bo większe matryce zbierają więcej fotonów. Bez względu na wielkośc pikseli. Wężykiem!
DXO jest w pełnej zgodzie z powyższymi praw(d)ami fizycznymi. Natomiast np. duńska firma PhaseOne produkuje niszowe produkty do określonych celów w mikroskopijnych ilościach. Zatrudnia 500 osób a Nikon 25000. (50 razy tyle) IQ180 to sensor 6.5-letni CCD. Następny w DXO ma 9 lat. Czego dowodem ma być pozycja PhaseOne w DXO? Poczekajmy na MF Nikona bądź Canona.8-) A nawet Sony. :p
Nie, tego nie napiszę, bo wyniki DXO potwierdzają teorię (na nich opierają sie też powyższe wykresy). Gdyby nie potwierdzały, tym gorzej dla DXO, bo ta akurat teoria nie potrzebuje już dowodów.
Powołam się na kompetencje innych. Przed publikowaniem, czyta się co już napisano.:idea: Ja jestem w tym temacie na razie na etapie czytania, co i Tobie też zalecam. 8-)