Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Dałbym głowę że był "kwadracik" na domku (i był zielony) + sygnał dźwiękowy, to u Sony potwierdzenia.
jp
Nie dawaj swojej głowy. I proszę też - nie rób już więcej porównawczych zdjęć aparatem Sony A7R3, jeśli nie czytałeś instrukcji obsługi tego aparatu (co widać po zdjęciach i komentarzach). Ktoś czytający ten wątek pomyśli jeszcze, że to byle jaki aparat z byle jaką optyką, którymi nie da się wykonać dobrych zdjęć. Materiał zdjęciowy z A7R3 w tym wątku jest antyreklamą tego aparatu i profesjonalnych obiektywów z serii G Master.
Myślę, że Twój post byłby idealny do zamknięcia tego wątku.
6 załącznik(ów)
fotografia optyczna a fotografia obliczeniowa 2023, Słabe światło
W smartfonie z matrycą 200 Mpix związany jest obiektyw 23mm z zoomem optycznym 4x
Foto w trybie rozdzielczości 50Mpx (8160x6120pix), jpg prosto z aparatów
Przy zdjęciach nocnych gdy celem nie były smugi świateł fotografowałem bez statywu polegając na stabilizacji matrycy. Ale do tego porównania używałem statywu dla A7R3
A7R3 + FE 2.8/16-35, f=23mm, f/5.6, t=1/25s, ISO 51k, statyw
Załącznik 10579
smartfon f/1.7, f=23mm, ISO 1000, t=1/6s, z ręki
Załącznik 10580
A7R3 + FE 2.8/16-35, f=35mm, f/5.6, t=1/20s, ISO 51k, statyw
Załącznik 10581
smartfon f/1.7, f=35mm (zoom z 23mm) ISO 1000, t=1/6s, z ręki
Załącznik 10582
A7R3 + Sigma 85mm 1:1.4 DG DN, f/5.6, t=1/25s, ISO 51k, statyw
Załącznik 10583
smartfon f/1.7, f=85mm (zoom z 23mm) ISO 1000, t=1/8s, z ręki
Załącznik 10584
O ile dla zoomu 1,5x (23mm->35) jest ok (szczegółowość/ostrość) o tyle zoom (około) 4x to już "za daleko", (co widać przy porównaniach 100% na monitorze) w porównaniu do Sigmy 85mm DG DN. A jak będzie w następnej generacji/odsłonie fotografi obliczeniowej ?
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Czytając wypowiedzi JP odnoszę wrażenie nawiązania kontaktu z istotą pozaziemską spoza naszej galaktyki, która zupełnie nie rozumie ziemskiego języka oraz tego, co niej się do niej mówi i pisze.
I doczekałeś się kolejnej wrzutki zdjęć.
Ludziska. Może od strony naukowej ruszę temat. Jeżeli robicie coś po raz 20-ty i nic sie nie zmienia, to czy jest sens robić to po raz 21-szy? Po co te nawoływania?
Jak kogo najdzie to sugeruję policzyć do 10-ciu i .. nie pisać nic.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
fotografia optyczna a fotografia obliczeniowa 2023, Słabe światło
Przy zdjęciach nocnych gdy celem nie były smugi świateł fotografowałem bez statywu polegając na stabilizacji matrycy. Ale do tego porównania używałem statywu dla A7R3
A7R3 + FE 2.8/16-35, f=23mm, f/5.6, t=1/25s, ISO 51k, statyw
jp
Ja prdl !!!!!!!
Janie! używając aparatu Sony A7R3 + FE 2.8/16-35, f=23mm, stawiasz go na statywie i następnie ustawiasz na obiektywie przysłonę f/5.6, czas t=1/25s, jednocześnie ustawiając na aparacie czułość ISO 51.200 ???? Dzięki temu zabiegowi na fotach z A7R3 widać gargantuiczne ziarno wielkości grochu!
Przecież autor tego wątku nie ma ZIELONEGO POJĘCIA o podstawach fotografii. Jak w ogóle można dyskutować z kimś kto fotografuje profesjonalną lustrzanką na statywie w pomieszczeniu ustawiając tryb tzw. zielony dający parametry ISO 51.200 , czas 1/25 sek oraz przysłonę f/5.6 :confused:
Informacja bynajmniej nie dla autora wątku (bo on jest kosmitą i nie rozumie słowa pisanego, czego dał przykład kolejnymi zdjęciami po moim poprzednim wpisie) ,że prawidłowe parametry ekspozycji dla zdjęć w pomieszczeniu w przypadku dowolnego aparatu fotograficznego powinny wyglądać tak: stawiamy aparat na statyw, wybieramy preselekcję przysłony (a nie program zielony AUTO jak w przypadku autora wątku) ustawiając wcześniej na sztywno ISO 100, wybieramy przysłonę f/11 i aparat sam nam dobierze czas ekspozycji w granicach ca 5-10 sekund naświetlając poprawnie kadr (ciemny pokój). Można też ww. parametry przenieść w tryb MANUALNY wykonując wcześniej próbny pomiar światłomierzem aparatu w celu zmierzenia parametrów ekspozycji, które można korygować skracając, lub wydłużając odpowiednio czas ekspozycji.
Z każdym kolejnym wpisem JP utwierdzam się w przekonaniu, że nie posiada on PODSTAWOWEJ wiedzy fotograficznej umożliwiającej wykonywanie poprawnych zdjęć i swoimi wypowiedziami wprowadza w błąd osoby wierzące w to co, napisał. Ten wątek powoduje nie tylko uwstecznianie się osób, które go czytają, ale krwawienie moich oczu gdy widzę te kocopoły :roll:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
I doczekałeś się kolejnej wrzutki zdjęć.
Ludziska. Może od strony naukowej ruszę temat. Jeżeli robicie coś po raz 20-ty i nic sie nie zmienia, to czy jest sens robić to po raz 21-szy? Po co te nawoływania?
Jak kogo najdzie to sugeruję policzyć do 10-ciu i .. nie pisać nic.
Jacku - ja się w całości z Tobą zgadzam, ale kocopoły JP czytają osoby nie mające doświadczenia foto i najgorsze jest to, że będą wierzyć w teorie wyssane z palca przez JP, który korzysta z trybu AUTO w profesjonalnym aparacie Sony A7R3 z profesjonalnymi obiektywami Sony G Master fotografując na czułości ISO 51.200 (celowo używa tryb rozszerzony ISO 51.200 bo standardowy zakres ISO wynosi 100-32.000) , nie mając zielonego pojęcia o obsłudze aparatu fotograficznego oraz o trójkącie ekspozycji :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ja prdl !!!!!!!
No nie mogę - sorry!
Aparat Sony A7R3 + FE 2.8/16-35, f=23mm, ustawiasz na statywie ustawiając na obiektywie przysłonę f/5.6, t=1/25s, oraz ISO 51.000 ????
Przecież autor tego wątku nie ma ZIELONEGO POJĘCIA o podstawach fotografii. Jak w ogóle można dyskutować z kimś kto fotografuje profesjonalną lustrzanką na statywie w pomieszczeniu ustawiając tryb tzw. zielony dający parametry ISO 51.000 , czas 1/25 sek oraz przysłonę f/5.6
Informacja bynajmniej nie dla autora wątku (bo on jest kosmitą i rozumie słowa pisanego),że prawidłowe parametry ekspozycji dla zdjęć w pomieszczeniu wynoszą w przypadku dowolnego aparatu fotograficznego: wybieramy preselekcję przysłony (a nie program zielony AUTO jak w przypadku autora wątku) ustawiając wcześniej na sztywno ISO 100, wybieramy przysłonę f/11 i aparat sam nam dobierze czas ekspozycji w granicach ca 5-10 sekund naświetlania kadru (ciemny pokój).
Z każdym kolejnym wpisem JP utwierdzam się w przekonaniu, że nie posiada on PODSTAWOWEJ wiedzy fotograficznej umożliwiającej wykonywanie poprawnych zdjęć i swoimi wypowiedziami wprowadza w błąd osoby wierzące w to co, napisał. Ten wątek powoduje nie tylko uwstecznianie się osób, które go czytają, ale krwawienie moich oczu gdy widzę te kocopoły!
Nie masz zielonego pojecia o czym piszesz, więc dyskutujesz sam ze swoimi urojeniami.
I to w szczeniacki sposób. Tym zachowaniem jasno pokazujesz kim jesteś.
Normalny człowiek jak czegoś nie rozumie, z czymś się nie zgadza to po prostu pyta dlaczego tak ?.
W Sony, w programie 1 mam takie ustwaienia, w 2 i 3 mam inne
Jestem fanem ostrości, ustawiam więc optymalną przesłonę dla konkretnego obiektywu
I jest funkcja AutoIso która ma zapewnić nieporuszone/nierozmazane zdjęcia, ustawia się maksymalne dopuszczalne ISO, u mnie 51k, dla matrycy A7R3 "da się zyć" przy dobrych programach odszumiania AI.
Gdy jest jasno to ISO jest 100 i gdy "ciemnieje" to wydłuża się czas przy ISO 100 aż czas dojdzie do krytycznego czasu dla danej ogniskowej i następnie czas staje i zaczyna rosnąć ISO
Tak robię zdjęcia gdy nie używam statywu i takie zdjecia porównuję z smartfoto, to jest dla mnie istotne. Uważam że bez sensu jest wozić aparat z 4 obiektywami w kieszeni spodni a na plecach statyw
A ustawiłem A7R3 do porównań na statywie na "wszelki wypadek"
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nie masz zielonego pojecia o czym piszesz, więc dyskutujesz sam ze swoimi urojeniami
I to w szczeniacki sposób
W Sony, w programie 1 mam takie ustwaienia, w 2 i 3 mam inne
Jestem fanem ostrości, ustawiam więc optymalną przesłonę dla konkretnego obiektywu
I jest funkcja AutoIso która ma zapewnić nieporuszone/nierozmazane zdjęcia, ustawia się maksymalne dopuszczalne ISO, u mnie 51k, dla matrycy A7R3 "da się zyć" przy dobrych programach odszumiania AI.
Gdy jest jasno to ISO jest 100 i gdy "ciemnieje" to wydłuża się czas przy ISO 100 aż czas dojdzie do krytycznego czasu dla danej ogniskowej i następnie czas staje i zaczyna rosnąć ISO
Tak robię zdjęcia gdy nie używam statywu i takie zdjecia porównuję z smartfoto, to jest dla mnie istotne. Uważam że bez sensu jest wozić aparat z 4 obiektywami w kieszeni spodni a na plecach statyw
A ustawiłem na statywie na "wszelki wypadek"
jp
Yhy... :shock: a nie zauważyłeś przez tyle lat, że ISO a w zasadzie szum też jednak ma wpływ na ostrość i odszukiwanie również...
Przecież nie jest żadną tajemnicą że mając statyw i robiąc statyczną scenę w słabym świetle, nawet ustawiając "optymalną" (:lol:) przesłonę lepiej dać najniższe ISO i długi czas (w końcu jest statyw) niż żyłować ISO do niebotycznych wartości...
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nie masz zielonego pojecia o czym piszesz, więc dyskutujesz sam ze swoimi urojeniami
I to w szczeniacki sposób
@admin - czy to nie jest podstawa do BANA dla Pana JP?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
A ustawiłem na statywie na "wszelki wypadek"
jp
Janie, korzystając wyłącznie z trybów AUTO oraz AUTO ISO w swoich testach zakłamujesz całkowicie realne możliwości Sony A7R3 i kompletnie nie znasz się na obsłudze swojego aparatu.
Nie potrafisz pojąć, że porównywanie zdjęć wykonanych aparatem Sony A7R3 przy ISO 51.200 ze zdjęciami ze smartfona to celowe zakłamywanie faktów i oszustwo na bazie którego starasz się przekonać czytających do swoich kocopołów.
Programowe odszumianie przy czułości ISO 51.200 w A7R3 powoduje wymydlenie zdjęcia i całkowitą utratę szczegółów w każdym aparacie.
RAW
Załącznik 10586
JPG
Załącznik 10587
Kurs dla Ciebie:
https://www.youtube.com/watch?v=FtEl...annel=JestRudo
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Yhy... :shock: a nie zauważyłeś przez tyle lat, że ISO a w zasadzie szum też jednak ma wpływ na ostrość i odszukiwanie również...
Przecież nie jest żadną tajemnicą że mając statyw i robiąc statyczną scenę w słabym świetle, nawet ustawiając "optymalną" (:lol:) przesłonę lepiej dać najniższe ISO i długi czas (w końcu jest statyw) niż żyłować ISO do niebotycznych wartości...
Ale ja jestem zadowolony że mogę przestać wreszcie tygodniami targać statyw na plecach, że mogę robić zdjęcia nocne smartfoto o jakości chyba lepszej niż aparaty bez statywu. To jest dla mnie plus do zamknięcia ery aparatów na wyjazdach.
A po długim dniu zwiedzania, wieczorem wychodzisz posiedzieć przy winku podziwiać widoki z aparatem w kieszeni, wyjmujesz jak Cie coś zainspiruje, robisz zdjęcia, ...
W #1100 jest porównanie zdjęcia nocnego A7R3 ze smartfonem przy ISO 1000 bo takie wymusza program w smartfonie którym robiłem zdjęcie.
Można porównać.
Ale mozna również ręcznie ustawiac ISO w smartfonie
Nowe programy odszumiania oparte o AI robia rewelacyjną pracę, wyniki w porównaniu do klasycznych programów są zupełnie innej klasy
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
@Bangi - niestety nie widzę sensu dyskutowania z JP, który nie wie i nie rozumie co to jest natywna czułość ISO aparatu fotograficznego. Będzie dalej wrzucał zdjęcia wykonane A7R3 przy ISO 51.200 twierdząc, że smartfon S22 daje lepsze jakościowo zdjęcia :roll: Wchodząc w ten wątek przed oczami mam opowiadanie "małpa z brzytwą” Edgara Allana Poe pt. „Morderstwo przy Rue Morgue".
https://www.youtube.com/watch?v=RaZRQT8WNOA&ab_channel=IronMaiden-Topic