Miała być, ale podobno dostępna będzie dopiero po aktualizacji softu, bo teraz stabilizacja matrycy nie wyrabia i porusza np. tygrysami.
Wersja do druku
Wracając do sedna to wyglądana to, że JP posiada fatalnej jakości monitor na której nie widzi "różnicy" - tak wnioskuję z tematu forum KKM.
Chociaż ja osobiście stawiałem na ogromną wadę wzroku i stąd u niego tendencje do wyostrzania obrazu do granic możliwości.
Ja mam wrażenie, że JP odrzuca ocenę wizualną różnych cech obrazu i chciałby całkowicie zdać się na wyniki liczbowe. Jeśli eksperci z DXO zmierzyli w swoich testach, że dla danej kombinacji matryca+obiektyw należy ustawić taką a taką wartość liczbową danego parametru to tak zrobi. Oko ulega złudzeniom i może być kierowane emocjami. Tylko wartości liczbowe.
Bardzo prawdopodobne. Zresztą działa to w dwie strony bo często spotykam się z "podpowiedzią", że publikuję nieostre zdjęcia.
BTW - nie wiem jak Wy to widzicie, ale zdjęcia z testu canona R autorstwa Kena Rockwella są MZ za mocno wyostrzone https://kenrockwell.com/canon/eos-r/r.htm (mowa o portretach, ale nie tylko.
Sample z Canona R
przykładowo: oryginał z puszki canon R
a tu po wyostrzeniu:
Może taka moda nastała ?
Ken ma taki algorytm na na stronie, że po przeskalowaniu zdjęcia są przesotrzone. Jak klikniesz i się wyświetli pełny obraz to już normalnie jest.
candar taka moda, przeostrzone i przepalone, Panie, widać suaby DR Canona, Fuji lepsze, a tak wgl to xiaomi najlepsze :nosacz:
Nie, nie, nie....
W internetach powiadają, że SMARTFON LEPSZY NIŻ LUSTRZANKA https://www.youtube.com/watch?v=JHv-IqgYYwE :mrgreen:
Teraz wyłącznie dobre foty można zrobić tzw. fotografią obliczeniową i iPhonem Xs :)
Tak więc Panowie..... Trza przechodzić na smartfony, aby robić lepsze foty :)
Biorąc pod uwagę że większość zdjęć nie jest drukowana i przy takim postępie w rozwoju funkcji foto w smartfonach (wieloobiektywowe, AI, coraz lepsze matryce, sensowne uchwyty) i łatwy dostęp (każdy ma w kieszeni), natychmiastowy przesył w świat to za 2-3 lata człowiek z aparatem będzie chyba wyjątkiem.
jp
Ale czad.... wątek wieloforumowy... ale tu macie gadane my na kkm chyba się mocniej streszczamy :D
Ach te matryce R ... przełamują wszelkie bariery ;-)