-
Odp: 7d mk2 zaprezentowany
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
jak dla mnie to mogli dac po prostu 7d mk1 z wyraznie lepsza matryca i juz bylbym zadowolony :D
Polecam zmodyfikowana stopkę becek.pl:
Odpowiedź Canona: Nie mamy pańskiej wymarzonej matrycy i co nam Pan zrobi? [Taki niedoszły nabywca] się uprze i mu daj... A skad mamy wziać jak nie mamy? Mamy kupić od Sony żeby Panu dać? To niech Pan sobie sam kupi od Sony!:p8-)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Lepsza matryca bedzie w 7d mk3
O ile taki kiedykolwiek będzie.
Może się okazać, że bezlusterkowce opanują świat, a FF i APS-C zostaną dla dinozaurów z balkonikami.
To takie swobodne myślenie...
-
-
ten link bardzo dobrze pokazuje, że AF w 5DIII i w 1Dx są zupełnie różne ;) Co do 7DII - AF jest fajny, bo mała matryca. Wiadomo, że ma szanse być dobry.
-
AF z 7D2 zapewne pojawi sie w 6D2 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
AF z 7D2 zapewne pojawi sie w 6D2 :)
Z pewnością nie.
-
Dokładnie, bo to by zabiło 5d4.
-
raczej w 70d mk2, 6d będzie taką protezą między aps-c, a FF, no chyba, że nikon zrobi coś ciekawego z dobrym AF, taniego i FF.
jak by 6d miał taki af jak 70d (7d) to już by było OK.
-
Spirala się nakręca a Canon zaciera ręce :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Dokładnie, bo to by zabiło 5d4.
W nikonie istnieje cos takiego jak D610 i D750 jakos D810 to jeszcze nie zabilo.
6D2 bedzie mial 61 punktowy AF, punkty umieszcza gesto w srodku. User bedzie wiedzial, ze potrzeba mu szerszego rozstawienia szybszej migawki, wiekszego bufora itd. ale typy ktore zyja tylko specka na papierze, beda w niebie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
W nikonie istnieje cos takiego jak D610 i D750 jakos D810 to jeszcze nie zabilo.
Tego nie wiemy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Nikon D810 ma kilka ficzerów za które niektórzy dopłacą. Prze wszystkim matryca 36mln pix zamiast 24mln pozbawiona filtra AA, czas 1/8000, większe w pełni magnezowe body, prawdziwy tryb cichy, AF-ON, ergonomia, karty CF+SD, natywne ISO 64.
Czy 6D2 z dobrym AF zagroziłby 5D4 - na pewno wielu użytkowników wybrałoby 6D2 bo główną bolączką 6D jest wykastrowany AF, a pozostałe parametry są bardzo dobre, ma świetny stosunek jakość/cena itd. Jeśli 5D4 miałby inne super-ficzery np. super matryca 40-50 mln to pewnie sporo osób by jednak go kupiło. Plotki krążą, że obie te puszki mają być upgrade'owane i celować w ciut wyższy segment niż jest obecnie więć dobry AF w 6D2 jest bardzo prawdopodobny, tym bardziej że jest dostepny u konkurencji.
-
a ja robię zdjęcia tym co mam i jakoś muszę z tym żyć ;) ludzie! opanujcie się - wszystkim da się robić foty - zajmijcie się ich robieniem zamiast dyskutować o pierdołach ;)
-
A ja myślę że forum jest po to żeby dyskutować i w żadnym stopniu nie przeszkadza w robieniu zdjęć 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Nikon D810 ma kilka ficzerów za które niektórzy dopłacą. Prze wszystkim matryca 36mln pix zamiast 24mln pozbawiona filtra AA, czas 1/8000, większe w pełni magnezowe body, prawdziwy tryb cichy, AF-ON, ergonomia, karty CF+SD, natywne ISO 64.
A jaki to problem dla Canona przeciez oni to robia to samo, no moze nie do konca bo instaluja jeden punkt ktorego mozna uzywac w 6D (choc pewnie boczne tez sa ok).
A jesli chodzi o 7D2 chetnie bym przytulil jedna sztuke. Niestety ta lepsza polowa mialaby duuuzo do powiedzenia.
-
Na zagramanicznym forum jest sporo zgłoszeń użytkowników o rozstrzelonym AF ;/ Zresztą jest dużo najróżniejszych postów / opinii nie tylko o AF i nie tylko negatywów...: http://photography-on-the.net/forum/...isplay.php?f=9
Można tam wygrzebać tez mase zdjęć z najróżniejszych akcji. Ja kończę moje marudzenie bo już wiem na 99%, że nie zmienię mk1 na mk2. W każdym innym przypadku przejścia z niższych/starszych aps-c będą pewnie sporym krokiem naprzód.
-
A 7d1 to w ogóle jeszcze zdjęcia robi? :shock: Bo poważny sprzęt to już nie jest, można go kupić za < $1000, tyle co 70d.:p
-
2 świeze informacje od użytkowników 7DII
na lotnictwo.net.pl
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
a ja robię zdjęcia tym co mam i jakoś muszę z tym żyć ;) ludzie! opanujcie się - wszystkim da się robić foty - zajmijcie się ich robieniem zamiast dyskutować o pierdołach ;)
Nawet mnie nie ........ Gdybym miał 1Dx też bym nie szukał nic lepszego :).
Tak sobie czytam i widzę, że trwa koncert życzeń: C6DII, C5DIV. Tylko Canon ma to wszystko w głębokim poważaniu.
Faktycznie trzeba nauczyć się robić zdjęcia aparatem, który się obecnie posiada. No może do czasu, kiedy sprzęt na tyle nas ogranicza, że drastycznie na tym cierpią foty. Tylko w wielu przypadkach to sprawa szklarni, a nie puchy.
-
Poniżej materiał video/"test"/odczucia jak 7DmII zachowuje się przy fotografii sportowej.
Gość trochę postrzelony i z tego co kojarzę zakochany w Nikonach.
Może potencjalnym kupcom się przyda.
filmik
https://www.youtube.com/watch?v=UX6g...ZyVfxO2qXa1Zmw
treść
http://froknowsphoto.com/canon-7d-ma...ro Knows Photo
-
Jak ktoś się napalił na 1080/50/60 to niech uważa. Dual Pixel wtedy NIE działa. I Servo AF tym samym też nie.
-
-
Cholera tam z video :roll: ,fotki i szczególnie obiecywany szybki AF jest ważniejszy ważniejszy :D .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
https://photographylife.com/canon-7d...st-impressions
z ostrością i szumami słabo. na 1/2000 tak nieostre zdjęcie to się trzeba postarać... nie wiem czyja to wina, ale foty słabe
-
Waham się z zakupem 7d mk2 czy 5d mk3. Jutro bede testował obydwa. W 7d mk2 kusi AF a w 5d lepsza jakość zdjęć. Niestety nie znalazlem jeszcze testów zakresu tonalnego 7d mk2 - mam obawy czy nie okaże sie tak samo slaby jak w 7d mk1
-
Porównując Rawy z 7D mkI do mkII jest o wiele lepiej zdecydowanie zwłaszcza w cieniach! Nie wiem czy było: jest już aktualizacja Adobe do camery RAW.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aroaro
Porównując Rawy z 7D mkI do mkII jest o wiele lepiej zdecydowanie zwłaszcza w cieniach! Nie wiem czy było: jest już aktualizacja Adobe do camery RAW.
Nie wiem czy będziesz w stanie odpowiedzieć (ze względu na porę roku i pogodę), ale jak wygląda niebo na iso 100?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Nie wiem czy będziesz w stanie odpowiedzieć (ze względu na porę roku i pogodę), ale jak wygląda niebo na iso 100?
a w Polsce nie ma w grudniu nieba? :) :) :)
w kraju wiatrakow jest. szare az d* piszczy, ale jury uznaje z braku alternatyw ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
a w Polsce nie ma w grudniu nieba? :) :) :)
Ponoć jest, gdzieś za tą warstwą chmur... :-)
-
właśnie wyszło słońce! ROBIĆ FOTY SZYBKO :D
-
do Volvo - porównywać FF do cropa to, ... sorrry...?
jedyna, zresztą wątpliwa "zaleta" 7D to mnożnik 1,6, sam przymierzałem się do nowej 7-ki, ale po efektach u kolegi spottera, już mi przeszło. Różnice w jakości obrazka po między siódemkami jest mz minimalna.
Sporo zdjęć z 5D mk3 znajdziesz na polskich galeriach lotniczych, a z 7D mk 2 na "skrzydłach.pl" autorstwa kolegi Pawła Cieplaka.
pozdr,MK.
-
Mogę podzielić się z wrażeń 1,5 tyg. użytkowania nowej puchy. Sam przesiadłem się ze starej 7D na nową i znaczącego postępu jeżeli chodzi o obrazek to nie ma. Jest minimalnie więcej szczegółów, w takiej pogodzie jak dziś czyli chmury szumi nawet przy ISO100, jest to co prawda trochę innych szum niż w 7D, ale jest. W stosunku do 7D jest postęp ale minimalny i to są niuanse, dla jednych pewnie dostrzegalne dla innych nie. Rozpiętość tonalna jest ciut lepsza.
AF działa pewniej i szybciej, na zrobionych ponad 600 zdjęć w żadnym wypadku nie spudłował i jest więcej możliwości konfiguracji. Sam aparat działa szybciej, ciszej i jakoś tak bardziej miękko, dla mnie to zaleta.
Cały czas to są różnice typu "ciut" lepiej, a nie znacznie lepiej czego wszyscy by oczekiwali. Jeżeli ktoś nie potrzebuje działającego AF przy filmowaniu (tylko przy 24/25/30 kl/s - przy 50 kl/s nie działa) czy przy LV to może darować sobie zmianę z 7D. Z innych starszych puszek z małą matrycą być może warto.
Ja wiem jedno czekam na 5D MK IV.
-
"Różnice w jakości obrazka po między siódemkami jest mz minimalna."
odp dot cyt - Bzdura totalna, ale nie będę polemizował, bez sensu.(raczej rzadko się wypowiadam na forach tym razem robię wyjątek i na tym poście kończę :) ) Wynik finalny czyli wołając rawa ze starej i nowej siódemki jasne że będzie taki sam zwłaszcza jak ktoś to prawidłowo zrobi. Różnica polega natomiast na rawach prosto z puszki, z nową siódemką mamy mniej pracy bezapelacyjnie (mniejsze szumy od samego dołu + wyższe iso użytkowe) Reasumując z rawa z nowej siódemki szybciej sprawniej i więcej wyciągamy. Niebo wychodzi ładnie bez upierdliwej gradacji na niebieskim jak to miało miejsce na mk I.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aroaro
Wynik finalny czyli wołając rawa ze starej i nowej siódemki jasne że będzie taki sam zwłaszcza jak ktoś to prawidłowo zrobi. Różnica polega natomiast na rawach prosto z puszki
Chyba jednak nie kończ, bo powinieneś wyjaśnić co miałeś na myśli :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
z ostrością i szumami słabo. na 1/2000 tak nieostre zdjęcie to się trzeba postarać... nie wiem czyja to wina, ale foty słabe
Czy ja widzę jakiś inny link? Oko ptaka na każdym zdjęciu brzytwa.
-
kolega aroaro o ile dobrze zrozumiałem, sugeruje, że obrazki po wywołaniu raw-a są takie same z każdej puszki, i kto tu pisze bzdury?
Pozdrawiam Paweł, też czekam na mkIV, ale bez ciśnienia.
-
-
@Ciepły
Mialem 7d i 5d2 - oba jednocześnie do roznych zastosowań. Chce ich zalety połączyć kupujac jeden aparat (w 7d przeszkadzała mi niska jakość zdjęć a w 5d2 beznadziejny AF, wolne zdjecia seryjne i duże opóźnienie przycisku migawki).
Udalo mi się dzisiaj pobawić 7d2 i 5d3 jednocześnie w sklepie. Wrażenia?
7d2: do ISO 800 podobna jakość jak w 7d1, powyżej jest poprawa ale nieznaczna; AF, zdj. seryjne i reakcja na spust migawki błyskawica! Bardzo pozytywnie odbieram jakość wykonania body, prace mechaniki i dźwięk migawki.
5d3: Jakość zdjęc pod każdym względem o klase wyzej - jednak roznica się nie zmniejszyła. AF jest wystarczajaco szybki i celny. Zdj. seryjne - tu mam najwieksze obawy bo 8/s w 7d bylo super i w sam raz a 6/s obawiam się że może być troche za mało chociaż kiedys mialem taki sam parametr w Nikonie d300 i nie narzekałem. Reakcja na spust migawki nieco gorsza niż w 7d2.
Z chęcią zaczekal bym na 5d4 ale wiem że nie bedzie go w 1 ani 2Q 2015 a potrzebuje aparatu na już więc raczej kupię 5d3
-
Mała uwaga co do 5D mk3 - 6 kl/s zwykle wystarczają, ale jest drobny problem z buforem, który potrafi się szybko zapełniać, używam szybkich kart, przy cf jest lepiej, ale przy sd strzelając raw-y jest zwykle problem. W 7D mk2 pewnie jest podobnie/?/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marek Kowal
Mała uwaga co do 5D mk3 - 6 kl/s zwykle wystarczają, ale jest drobny problem z buforem, który potrafi się szybko zapełniać, używam szybkich kart, przy cf jest lepiej, ale przy sd strzelając raw-y jest zwykle problem. W 7D mk2 pewnie jest podobnie/?/
5d3 nie dostał po prostu obsługi UHS.
7d2 zapisuje na SD znacznie szybciej niż 5d3.
-
-
Ale po co mi tyle fps? Skąd ja takiego gościa biegającego po ścianach wytrzasnę? :mrgreen:
-
Zauwazylem testujac 5d3 na karcie SD. Jak strzelilem serie w rawach to troche go zwieasilo :]
Jak oceniacie AF z 5d3 w dynamicznych scenach? Mam na mysli glownie sledzenie szybkich obiektow korzystając ze wszystkich pól AF?
-
ale to jest watek o 7D mkII???
-
Od kilku dni testuje 7dmk2 i co jak co ale AF jest ostatnią rzeczą do której można się doczepić. Ze szkłami 135l. 35l 24-70l bardzo dobra celność. Wprawdzie kupiłem ten korpus do filmowania i tu widzę kilka niedociągnięć. Porównywałem szumy na iso 3200 do 5d mk2 i tu 7dmk2 mnie miło zaskoczył...tak jakby mniej szumiał na pierwszy rzut oka, choć plastyka obrazka z 5d jest lepsza. Obawiałem się trochę o brak ekranu dotykowego podczas filmowania ale joystickiem ustawianie stref AF nie stwarza żadnego problemu. Szkoda tylko że nie ma ciągłego AF przy 50p
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaz344
kupiłem ten korpus do filmowania
Body dedykowane jest do sportu,scen dynamicznych i zwierzaków.
Dobre cechy przy filmowaniu to bonuas ,a nie główna zaleta tego body .
-
najlepszy wypatrzony minus wg fotopolis....
- krzykliwy pasek na ramię
:shock: :mrgreen:
szkoda ze sportu nie robili na f2.8 ciekawe ile wtedy szczegolu by zostalo i ile zdjec byloby w celu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
szkoda ze sportu nie robili na f2.8 ciekawe ile wtedy szczegolu by zostalo i ile zdjec byloby w celu
Tutaj jakis koleś próbował na f=2.8:
Jeff Cable's Blog: Another "real world" test of the Canon 7D Mark II - Shooting a high school football game at night