-
Odp: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD
Cytat:
Zamieszczone przez
zanussi
Wchodzę na watek o obiektywie Tamron 150-600 a czytam wywodu o tym jak działa AF w lustrzance.... mógłby ktoś przerzucić gdzieś indziej kawałki nie dotyczące tematu wątku?
Jeżeli wiesz, że twój sprzęt ma ograniczenie działania AF do jasności obiektywu 5,6 a masz sobie sprawić szkło 6,3 to warto trochę się zagłębić w temat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A już na zupełny koniec, to, że AF zwalnia i w końcu przestaje działać w słabym świetle, to zupełnie inny problem. Mój 6D spokojnie ostrzy w świetle księżyca. Swiatło wpadajace do aparatu jest wtedy o wiele EV słabsze, niż przy fotografowaniu ptaków w pochmurny dzień przy f/6.3.
Heheheh naciągasz nieco rzeczywistość. Bierzesz bardzo jasny księżyc na bardzo ciemnym tle za przykład? To nie fair ;-)
No i widzę, że nie fotografujesz ptaków ;-)
Weź sobie ten przykład z księżycem. Weź tą ilość światła na której ostrzy Ci 6d i rozłóż ją równomiernie w kadrze i zobaczysz co się stanie ;-)
Tak wygląda fotografowanie ptaków w pierwszych lub ostatnich przebłyskach światła. Nie fotografuje się w południe i nie o to nam chodziło, że w słoneczny dzień nam coś nie działa. Często siedzisz w czatowni i niestety aura nie sprzyja. Wszystko robi się szare. Pierwsza moją sóweczkę sfotografowałem na iso 3200 przy czasie 1/30 sek. To pokazuje w jaki warunkach się fotografuje. W tej chwili mając FF i tele z f2,8 byłaby to całkiem przyzwoita fota ;-) W fotografiI ptasiej często ma się obraz mało kontrastowy i do tego ruchomy dlatego jest walka o sprawność AF.
Ja nie fotografowałem jeszcze tamronem i bardzo mnie on kusi ale pamiętam pierwsze opisy i foty z sigmy 150-500. Było podobnie. Kupiłem ją i pamiętam jaka była różnica w fotografowaniu z AI SERVO jak przesiadłem się na 100-400. Miejmy nadzieję, że tamron jest lepszy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pkoprowski
Panowie,
zasada pracy AF fazowego jest stosunkowo prosta (...)
Teraz zrozumiałem, dziękuję.
I - żeby nie było offtopu - zdjęcia kolegi BC1 zachęcają do obiektywu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
I - żeby nie było offtopu - zdjęcia kolegi BC1 zachęcają do obiektywu.
Dokładnie ! :D
-
No to żeby zagmatwać temat AF w tamzooce ja dorzucę swoje praktyczne trzy grosze wynikające z sobotnio-niedzielnych wypadów w teren. Zacznę od bardzo mglistego niedzielnego poranka.
@600 f6,3
Podobnie jak w przypadku deszczowego czwartku w tych warunkach obiektyw ostrzył na One Shot bez pudła, a mgła była taka, że ja nie mogłem trafić na miejsce. Można się było swobodnie przestawiać z rycyka, na czajkę, bataliona i z powrotem, a on przy włączonym ograniczniku pow. 15m trafiał praktycznie za każdym razem. Gdy ptaki podeszły bliżej przestawiłem się na pełen zakres i tu lekkie zdziwienie, bo moim zdaniem bez powodu obiektyw od czasu do czasu przejechał się po całym zakresie. Ostrzył w punkt, ale czasem zajmowało mu to więcej czasu, bo nie złapał od razu ostrości (celowałem pojedynczym czymś co w 7D nazywa się spot). Do tej pory nie wiem dlaczego. Po prostu przy wcelowaniu w konkretne piórko przejechał się po zakresie, wrócił i potwierdził ostrość. A za chwilę na innych piórkach pikał potwierdzeniem przy każdym naciśnięciu spustu. A oto efekty:
@600 f6,3 pełny kadr odległość ok. 10m
j.w. crop 100%
W sobotę słoneczko dopisywało od samego wschodu, ale okazało się, że po czwartkowych opadach o jakieś 5cm podniósł się poziom wody na łąkach i ptaszki spacerowały troszkę w innych miejscach bardziej pod słońce, a często wręcz centralnie pod słońce. Postanowiłem to wykorzystać i pofocić w kontrze.
@150 f8 i jak widać nie ma mowy o żadnych flarach, przebarwieniach, czy innych podejrzanych blikach. Coś co widać na dole po prawej stronie jest moim zdaniem odbiciem wschodzącego słoneczka w kałuży,
a bliki jeśli się na zdjęciach pojawiają to mają swoje uzasadnienie
i wg mnie mają sympatyczną postać:
Ale do tej beczki miodu muszę dorzucić łyżkę dziegciu. W takich warunkach oświetleniowych obiektyw "trafiał" sto na sto. Tzn. potwierdzał ostrość bez problemu, ale ...
problemy pojawiały się po powiększeniu zdjęcia:
@600 f8 ISO200 crop 100%
Takich zdjeć miałem lekko licząc 50%, ale nie znaczy to, że nie da się tym obiektywem zrobić przyzwoitego zdjęcia w kontrze.
@500 f8
Po tych doświadczeniach chodzi mi po głowie nieodparta myśl, że zastosowane powłoki podnoszą kontrast i świetnie się sprawdzają w szaroburych klimatach jednocześnie powodując kłopoty w sytuacji, gdy scena sama z siebie jest bardzo kontrastowa. Za to focąc ze światłem można szaleć i obiektyw pokazuje na co go stać.
@600 f7,1
@600 f8
Dziękuję za uwagę!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BC1
Podobnie jak w przypadku deszczowego czwartku w tych warunkach obiektyw ostrzył na One Shot bez pudła, a mgła była taka, że ja nie mogłem trafić na miejsce. Można się było swobodnie przestawiać z rycyka, na czajkę, bataliona i z powrotem, a on przy włączonym ograniczniku pow. 15m trafiał praktycznie za każdym razem. Gdy ptaki podeszły bliżej przestawiłem się na pełen zakres i tu lekkie zdziwienie, bo moim zdaniem bez powodu obiektyw od czasu do czasu przejechał się po całym zakresie. Ostrzył w punkt, ale czasem zajmowało mu to więcej czasu, bo nie złapał od razu ostrości (celowałem pojedynczym czymś co w 7D nazywa się spot). Do tej pory nie wiem dlaczego. Po prostu przy wcelowaniu w konkretne piórko przejechał się po zakresie, wrócił i potwierdził ostrość. A za chwilę na innych piórkach pikał potwierdzeniem przy każdym naciśnięciu spustu. A oto efekty:
Dziękuję za uwagę!
Tak super to nawet na szkle ze światłem 2.8 nie jest i czasami i ono ma problem w kiepskich warunkach pogodowych ze złapaniem ostrości. Mowa oczywiście o tandemie z 7D.
To co piszesz o SPOT AF to stosuje się głównie w trawach. Tak przynajmniej wg producenta, ale czasami i tak targa AF jak obcy przedmiot znajduje się między obiektem a obiektywem i nie musi być on nawet w centrum. Ale to chyba problem z 7D a nie szkłem. Ostatnio miałem właśnie taki problem leżąc na kamieniach, gdzie wypełniału one około 1/3 dolnej części kadru, a oko ptaka na które ostrzyłem było powyżej połowy kadru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jeżeli wiesz, że twój sprzęt ma ograniczenie działania AF do jasności obiektywu 5,6 a masz sobie sprawić szkło 6,3 to warto trochę się zagłębić w temat.
Co tu zgłębiać? Jedynki obsługują AF poniżej 5,6, reszta nie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Heheheh naciągasz nieco rzeczywistość. Bierzesz bardzo jasny księżyc na bardzo ciemnym tle za przykład? To nie fair ;-)
No i widzę, że nie fotografujesz ptaków ;-)
Weź sobie ten przykład z księżycem. Weź tą ilość światła na której ostrzy Ci 6d i rozłóż ją równomiernie w kadrze i zobaczysz co się stanie ;-)
Czy ja gdziekolwiek coś wspominałem o fotografowaniu księżyca? Skad się to wzięło?:shock::?:
Cytat:
Zamieszczone przez
zanussi
Co tu zgłębiać? Jedynki obsługują AF poniżej 5,6, reszta nie :)
Po co o tym informować, co raczej każdy wie, a co w dodatku jest nie całkiem prawdziwe - co też raczej każdy wie?
AF we wszystkich Canonach działa z Sigmami czy Tamronami f/6.3. Może nie obsługuje, ale działa :D
Warto zgłębić jak dobrze działa w takim szkle, a może nawet dlaczego, jak kto ambitny. A nie jest tak samo w każdym takim, jak można się spodziewać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Czy ja gdziekolwiek coś wspominałem o fotografowaniu księżyca? Skad się to wzięło?:shock::?:
Bo każdy, kto dorwie się do teleobiektywu, fotografuje Księżyc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BC1
Po tych doświadczeniach chodzi mi po głowie nieodparta myśl, że zastosowane powłoki podnoszą kontrast i świetnie się sprawdzają w szaroburych klimatach jednocześnie powodując kłopoty w sytuacji, gdy scena sama z siebie jest bardzo kontrastowa.
Może to jest problem pomiaru w danym aparacie, lub może wystarczy zmniejszyć kontrast w ustawieniach aparatu, a z pewnością ostrzenie ręczne załatwi problem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Czy ja gdziekolwiek coś wspominałem o fotografowaniu księżyca? Skąd się to wzięło?
Aaaaaa ok w świetle księżyca było ;-) Sorki ;-) A dokładnie , że spokojnie ostrzy w świetle księżyca. Napisz jeszcze ... no dobra resztę skasowałem abyśmy nie wdali się w offtopową dyskusję co to znaczy spokojnie ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
AF we wszystkich Canonach działa z Sigmami czy Tamronami f/6.3. Może nie obsługuje, ale działa :D
Warto zgłębić jak dobrze działa w takim szkle, a może nawet dlaczego, jak kto ambitny. A nie jest tak samo w każdym takim, jak można się spodziewać.
Tym bardziej, że przy 427mm (a może 426mm :) ) jest jeszcze cały czas f5,6.
-
-
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mariusz11
Czy na pewno zachwytu ?
-
Jesli posiadasz 1dmk4 lub 7d wstrzymaj sie z zakupem. Jesli posiadasz 5dmk3 kupuj;)
-
a jak mam 5dmk3 i 7???? jak żyć panie premierze??
-
To kup tylko jedna sztuke ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Czy na pewno zachwytu ?
zwróć uwagę na emotikonke na końcu,
chociaż, fakt słowo "zachwytu" powinno być w cudzysłowiu;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Czy na pewno zachwytu ?
zwróć uwagę na emotikonke na końcu,
chociaż, fakt, słowo "zachwytu" powinno być w cudzysłowiu;)
-
Niestety potwierdzają się problemy z AI SERVO :(
Prawdopodobnie problem może wystąpić z każdym body.
-
@483 f7.1 Al Servo crop pół kadru z 7D
-
Oj tam, trafił przypadkowo :) A tak poważnie mówiąc, wiele razy próbowałem fotografować w Servo i zawsze trafienie było kwestią przypadku. No ale ja używałem 5d1/2/3 i 6d. Nie miałem nigdy puszki z porządnym AF.
A tak z ciekawości - co to za krzyżówka kaczki z żurawiem ? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Oj tam, trafił przypadkowo :) A tak poważnie mówiąc, wiele razy próbowałem fotografować w Servo i zawsze trafienie było kwestią przypadku. No ale ja używałem 5d1/2/3 i 6d. Nie miałem nigdy puszki z porządnym AF.
To w końcu co ważniejsze - puszka, czy obiektyw? A może fotograf? Obiekt? Warunki? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A tak z ciekawości - co to za krzyżówka kaczki z żurawiem ? :)
Rycyk. I proszę nie mylić z tym drugim. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Niestety potwierdzają się problemy z AI SERVO :(
Prawdopodobnie problem może wystąpić z każdym body.
A jednak...
Cena +
Budowa +
Optyka +
AF -
a to poważna sprawa przy tego typu szkle
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
A jednak...
Cena +
Budowa +
Optyka +
AF -
a to poważna sprawa przy tego typu szkle
Tego typu?
Prosta matematyka.
Zeby był
AF +
OPTYKA +
wtedy
CENA -
Patrząc na sample i ogólne wrażenia, to tą pracę w AI SERVO zaliczyłbym do cech, a nie wad.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Tego typu?
Prosta matematyka.
Zeby był
AF +
OPTYKA +
wtedy
CENA -
Patrząc na sample i ogólne wrażenia, to tą pracę w AI SERVO zaliczyłbym do cech, a nie wad.
Takoż i ja uważam. A dla bardziej wymagających jest przecież Canon EF 200-400mm f/4.0 L IS USM Extender 1.4x. Jaki problem?
-
Ano drogo, taki problem. A przecież musi być tanio i najlepiej :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ano drogo, taki problem. A przecież musi być tanio i najlepiej :)
To czemu Canon nie zjedzie 10 razy z ceną? Byłoby i tanio, i najlepiej, a firmy trzecie nie miałyby czego szukać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
ja używałem 5d1/2/3 i 6d. Nie miałem nigdy puszki z porządnym AF.
5D3 nie ma porządnego AFa? :shock: to jaka pucha ma?
-
1dx :twisted: i te z przyszłości :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
5D3 nie ma porządnego AFa? :shock: to jaka pucha ma?
Porządny to może miała mieć...
-
Cichy no nie przesadzaj....
Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
-
Daliście mi do myślenia z tym servo, więc postanowiłem sobie dziś potestować, co prawda na 6d, ale zawsze. Pojechałem na ptaszki były tylko jastrzębie :) Jedna fota na zachętę, reszta z cropami będzie za chwil parę w odpowiednim wątku testowym, bo tutaj dyskusja zeszła na jakieś dziwne tematy :)
1/3200, f8, 600mm
-
PS. garść fotek już w wątku testowym.
-
Widzę że ocenia się ten obiektyw poprzez pryzmat szkieł canona - że af słaby, a nie działa servo, a to a tamto. Trzeba sobie zdać sprawę z tego że jest obiektyw amatorski, amatorski i w takiej cenie nie można oczekiwać idealności. Jeśli jednak idzie się w zaparte z tą idealnością to należy udać się do banku a tam aktorzy z Francji i Ameryki rozdają kasę i kupić Canona :) może i też nie będzie idealnie ale to Canon ... ja swojej 50-tki 1,2 bronię z maniakalnym uporem :)
-
Wiadomo już może cokolwiek kiedy ten obiektyw będzie normalnie dostępny w sprzedaży?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Wiadomo już może cokolwiek kiedy ten obiektyw będzie normalnie dostępny w sprzedaży?
Obawiam się, że normalnie dostępny będzie dopiero po wakacjach...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Dostałem informację w zeszłym tygodniu z cyfrowe.pl i Euroagd, ze obiektyw jest dostępny. Przynajmniej w Gdańsku
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
z cyfrowe.pl i Euroagd, ze obiektyw jest dostępny
a w Cichy Store? Po wakacjach?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Dostałem informację w zeszłym tygodniu z cyfrowe.pl i Euroagd, ze obiektyw jest dostępny. Przynajmniej w Gdańsku
A możesz sprawdzić w cyfrowych w GD ? - mi też powiedzieli że jest, ale jak chciałem zamówić to "koniec miesiąca" ;(
-
Ja chwilowo usunąłem z oferty, żeby nie pytano ;) Obstawiam, że do września niewiele się poprawi. Obym się mylił.
-
Ja kupiłem w dystrybucji niemieckiej przez poznańską firme i to o dwieście złotych taniej niż w polsce zamówiłem w czwartek a we wtorek był już do odebrania
pozdrawiam
-
Aż 200 zł taniej i aż 4 lata krótsza gwarancja. No ale przynajmniej masz szklo, bo dostępność u nas fatalna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ryszard451
Ja kupiłem w dystrybucji niemieckiej przez poznańską firme i to o dwieście złotych taniej niż w polsce zamówiłem w czwartek a we wtorek był już do odebrania
pozdrawiam
no to nie daj Boże żeby Ci się jakaś kalibracja trafiła bo prawie 300 zł nie Twoje, chyba że ta poznańska firma załatwi Ci to u Niemców za free.
a Cichy to nie poznańska firma? :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gall_Anonimowy
a Cichy to nie poznańska firma? :lol:
Właściwie już nie :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Właściwie już nie :P
no to zostają Kozacy z Bułgarskiej albo gnieźnieński specjalista od mocowania nikonowskiego w 150-600 :)
-
To oni też już mieli do Nikona? Nieźli artyści :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Aż 200 zł taniej i aż 4 lata krótsza gwarancja. No ale przynajmniej masz szklo, bo dostępność u nas fatalna.
Obiektyw został zarejestrowany na polskojęzycznych stronach Tamrona, gwarancja 5-letnia została potwierdzona. Tamron sprzedaje swoje obiektywy w UE i z gwarancją na UE nie ma znaczenia w jakim kraju go kupisz i nie ma znaczenia w jakim kraju go odasz do ewentualnej naprawy, ważne aby to był serwis Tamrona.