Ale mnie nie chodzi o AF z LV tylko z normalnych czujników !
Wersja do druku
Ale mnie nie chodzi o AF z LV tylko z normalnych czujników !
Poczytaj pierwsze 2 strony a potem od końca. Akurat piszą że na LV jest OK.
W jednym słowie to wada fabryczna i mają duży problem z 70D. Aż dziwne że nikt tu o tym nie pisał...
A gdzie konkretnie jest jakiekolwiek potwierdzenie, że jest jakaś wada fabryczna? Co wskazuje na to, że Canon ma jakiś kłopot większy niż miał zawsze? Chyba Ci się wydaje.
Ja tylko widzę typowe pomstowanie kilku użytkowników na BF/FF, głównie z Sigmami, na dalsze odległości przy krótszych ogniskowych.
Czyli ziew, jak każdy Canon który miałem przed 6d. Tak samo 7d, 60d, 600d, i TD...:roll:
U mnie to problem z np canon 18-135 stm i z każdym innym szerokim.
To wysyłaj na naprawę gwarancyjną ...
No na razie jest "słyszeliśmy od niewiadomo kogo, że sa problemy z produkcja sensorów do 70d, podobno dotyczace wydajności".
Czyli, można się domyślać, że ktoś słyszał, że procent sensorów bez wad jest niższy niż Canon by chciał, co opóźnia inaugurację 7d2. Ale nie jest to na razie w żaden sposób potwierdzone przez Canona, a zwłaszcza, że wadliwe sensory były montowane w puszkach. A wiadomo, że wydajność nigdy nie jest 100%, czyli sensory sa zawsze testowane i wadliwe odrzucane.
canon camera info and rumours
dj_exon: u mnie na C 18-135 jest OK - sprawdzałem i na dużym polu i na punktowym. Z Sigmą mam ustawione w mikroregulacji: WIDE -8, TELE -15 to ogromna przepaść.
Natomiast Tamron 18-270 brak ostrości w całym zakresie.
Czytałem, że mikroregulacja jest dobra wyłącznie do stałek - czy to prawda?
Jestem tu nowy i dla Canona zdradziłem N D80 - nie chcę się wymądrzać ale: może najpierw puszkę wysłać do regulacji matrycy do CSI z zaznaczeniem, że mają sprawdzać i na dużym i na punktowym a potem wraz z sigmą czy tamronem wysłać do serwisu od tych szkieł.
Jest w tym sens bo nie ma co regulować szkiełek jeśli matryca nie jest wyrównana.
Gość w Sigma Pro Centrum dał taki pomysł i myślę, że tak zrobię.
Witam,
Jako że to mój pierwszy post na forum to chciałbym wszystkich powitać.
70d kupiłem 2 tygodnie temu, przesiadłem się z 450d jest to przepaść technologiczna pomiędzy tymi dwoma modelami. Jak szukałem wiadomości na temat 70d przed zakupem to większość wypowiada się w superlatywach o tym modelu. A teraz jak już go mam takie o to wieści z problemem AF, narazie nic nie zauważyłem ale napewno przeprowadzę testy, co do przedmówcy to nie sądzę żeby to były jakieś płoty coś jest na rzeczy http://youtu.be/cA6JnzYSDJE
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
To nie jest problem 70D, to jest problem większości Canonów (przy współpracy z jasnymi stałkami) :lol:
Canon nigdzie nie wspomina o powtarzalności AF dla danego modelu.
Jednym ten problem przeszkadza, inni go nie widzą, a jeszcze inni nie mają jasnych szkieł ;)
Nie chodzi mi o AF z matrycy ! Na nim jest ok!
Po prostu zgadam sie z kimś z innym aparatem i sprawdzę! Jak coś Csi i już.
programem FoCal sprawdzałem poprawność ustawienia AF dla 24-105 oraz 24-70 dla 5D3 oraz 1Ds3, wykonywane jest po 10 ustawień ostrości na tablicę testową. Były spore różnice, FoCal "ocenił" że jest ok.
Rozumiem więc, że przy przesłonach 1.2 czy 1.4 może być widać duża różnica przy kolejnych działaniach układu AF
jp
Właśnie tak niestety jest na większości puszek (nie wiem jak na 1D nigdy nie używałem). Różnica nadal będzie widoczna na F2.8 czy F4.0 lecz dużo mniej, w teście na statywie wyjdzie.
Im większa rozdzielczość matrycy tym bardziej zauważalny ten efekt. Może mamy AF dostosowany do matryc, które miały 8MPx? :lol:
Test na dpreview - Canon EOS 70D Review: Digital Photography Review
LV trafia tam gdzie trzeba, tradycyjny już nie.
Witam Wszystkich. To mój pierwszy post. Proszę o fachową poradę. Od niespełna dwóch miesięcy jestem posiadaczem Canona 70D. Zakupiłem go wraz z kitowym obiektywem 18-135 IS STM. Ponieważ jestem amatorem fotografii swoją przygodę z nią zacząłem od poznania aparatu i jego odpowiedniej konfiguracji. Im dalej moja wiedza zaczęła sięgać tym bardziej zacząłem eksperymentować i poszerzać ją o nowe możliwości mojego aparatu. I tu bardzo niemiłe rozczarowanie. Mianowicie zauważyłem że autofocus ustawiany przez okular wizjera nie wyostrza odpowiednio fotografowanego obiektu. Co innego w przypadku ustawiania miejsca AF w trybie LIVE VIEW. Tu fotografowany obiekt jest idealnie ostry.
Zastanawiam się czy da cokolwiek zgłaszanie usterki do serwisu Canona, czy też od razu zareklamować go u sprzedawcy żądając wymiany aparatu na nowy wolny od wad. Bardzo proszę forumowiczów mających do czynienia z serwisem Canona o podpowiedź co z tym fantem zrobić. Z góry dziękuję za pomoc.
Najpierw wrzuć jakieś zdjęcie żebyśmy mogli sami ocenić . Najlepiej kilka zdjęć. Ale że masz gwarancję to wysyłać do naprawy ... jakby co.
Ostrzyłeś na punkcie zupełnie niekontrastowym , poniżej punkty z DPP.
"Nie ma dziwne", że AF sobie nie poradził.
Spróbuj ostrzyć na naklejkę z kodem paskowym.
Na LV nie było czasem detekcji fazowej ?
Racja. Natomiast nie zmienia to faktu że coś z AF jest nie do końca ok. Taka różnica w ostrości. Dla mnie laika..... Przepaść.
Ale jeżeli się myle proszę o naprowadzenie mnie.
Ustaw w trybie LV ostrzenie tzw. Tryb szybki - to będzie detekcja fazowa, tak jak przy ostrzeniu "okularowym".
70D ma szybki tryb AF za pomocą detekcji kontrastu, przez tą "nowoczesną" matrycę.
Spróbuj ostrzyć na wstępie wyłącznie środkowym punktem i porównuj dla tego typu ostrzenia.
Poniżej link do zdjęcia z wskazanymi ustawieniami.
LV Tryb szybki
Różnica trochę gorzej niż w wcześniejszym LV ale dużo lepsza od "Okularu". Oczywiście inne światło.
Jutro te same próby wykonam na dworze przy naturalnym oświetleniu.
A może by tak wyregulować ustawienie dioptrii w okularze wizjera?:)
Tak to wygląda u mnie:
zwykłe czujniki, bez żadnego LV !
po lewej szeroki pole, po prawej pojedynczy punkt af
z każdym szkłem, w przykładzie C18-135stm
wersja full ale chyba nie potrzebna:
http://exon.spamik.kei.pl/70d/test1.jpg
W najnowszym EOSmagazine (April-June 2014), na str. 30-36 jest artykuł o sensorach Sensor fact file
Jest tez o 70D, że Dual Pixel CMOS AF jest kompatybilny z 103 obiektywami EF i EF-S ale jest też długa lista obiektywów przy których 70D nie osiągnie pełnych możliwości tej matrycy
Zgadza się z listą z #498
jp
Witam
Panie Janie - w tej liście jest ujęty C18-135 IS STM (u mnie działa prawidłowo) - u dj_exon(a) występuje brak ostrości.
Myślę, że trzeba zaczekać na kolejną wersję oprogramowania aparatu. Canon powinien tu coś poprawić.
Matryca Dual Pixel jest nowa choć już była zaaplikowana w 2012r do kamery Canona EOS C100 z tym, że nie w pełni była wykorzystywana detekcja fazy.
Teraz Canon zapowiada upgrade oprogramowania do C100 - z tym, że ma być płatne.
Nadzieję mam, że firma nie zrobi czegoś podobnego użytkownikom 70D.
Porównywać między moim poprzednim aparatem (NIKON D80) a nowym CANON 70D nie będę bo różne matryce i technologia aparatu ale przy D80 takiego problemu z ostrością nie było.
Teraz wiem jedno, że mój Tamron pójdzie do sprzedaży a kupić będzie trzeba jakieś jasne długie szkiełko Canona.
Łączę wyrazy szacunku.
To moze ja cos napisze o tym aparacie...
Zakupiłem go w grudniu. Foce głównie samoloty na pokazach lotniczych.
Zrobiłem tym aparatem juz cos okolo 3,5 tysiaca zdjec. Przesiadałem sie z 40D. 90% zdjęc robie najczęściej z podpietym 100-400 L.
Jak narazie jestem bardzo zadowolony. Nie przeszkadza mi "plastykowa obudowa" i te to że puszka jest ciupinke mniejsza od 40D( i tak będe pewnie nie długo kupował gripa).
Co do klawiszy to na początku uruchamiałem często podgląd na żywo i przełączałem się na tryb filmowania. Trochę dziwnie jest umiejscowiony klawisz pracy AF(punkty strefowy czy wszystkie punkty)- według mnie jest zbyt blisko spustu i czasem podczas naciskania spustu migawki udało mi sie uruchomić ten tryb.
Co "do plusów dodatnich plusów ujemnych"- to jest blokada trybu nastaw- dla mojej siostry wymarzone bo nic jej się w aparacie nie przestawi a mi to przeszkadza w szybkim przełączaniu trybów ( z A na T lub na M).
Do największych plusów tego korpus moge zaliczyć.... wyswietlacz- ten kto miał 40 ten wie o co chodzi- niema najmniejszego problemu z ocena czy zdjęcie jest poruszone czy ostre- co bardzo ułatwia w selekcji na bieżąco.
Następny fajny "ficzer" często krytykowany to Wi-FI- przeglądanie zdjec na czyms wiekszym niż ekran apartu(np. ekran tabletu/czy komórki- z której mogę wysłać emaila z danym zdjeciem) sprawdza się według mnie idealnie.
Według mnie aparat b.ardzo fajny i jestem zadowolony z zmiany.
Jedyną wada dla mnie dotkliwa jest to że muszę kupić nowe karty bo stare maja inny format...
Teraz zaczynam odkładać kase i zbieram na jakas 1D....
witam jak sprawdzić przebieg migawki w 70d
Czy może ktoś sprawdzić jeśli ma Tamrona 17-50/2.8 z VC i bez czy poprawnie wyostrza na LV z 70D ? Mam wersje bez VC niestety robi nieostre sprawdziłem do F8 dwa egzemplarze.
A ja mam pytanie natury technicznej:
Ustawiam punkt ostrzenia na pojedynczy (jeden prostokąt na środku wizjera w trybie LV) w ustawieniach body. Naciskam, pika, pokazuje się jeden punkt i jest OK.
Wyłączam tryb LV i bez przestawiania jakichkolwiek ustawien w body, patrzę przez wizjer naciskam spust do połowy i niespodzianka, zamiast pojedynczego punktu ostrzenia mam kilka.
I teraz czy da się tak ustawić aby w trybie wizjerowym i LV był zawsze tylko jeden punkt ostrzenia ? Bo gdy ustawiam matrycowy to i LV i wizjer operuje na wielopunktowym ostrzeniu ?
Czy ktoś może jest wróżką, jasnowidzem albo innym medium, albo po prostu posiada informacje, czy 70D pod koniec roku zejdzie coś z ceny czy nie bardzo, obecnie 3700zł trzeba położyć.
Przed swietami to wzrosnie, i tak znajdzie wiecej nabywcow.
Do póki 60D będzie w sklepach 70D nie zejdzie z ceną wiele.
Nie sądzę. Niektórzy liczyli naiwnie (w tym ja), że może coś się zmieni po premierze 7D (znaczy się popyt na 70D spadnie) ale biorąc pod uwagę startową cenę 7D mkII to nie wierzę że w tym roku coś drgnie.
Skąd się wzięło to zapytanie w mojej głowie a później tutaj na forum? A to dlatego, że przeglądam różne oferty w różnych sklepach na rzeczy które mnie interesują (nie tylko fotografia ale też nie ciuchy) i dużo sklepów robi spore przeceny i to na wszystko co mają w ofercie, i procentowo wychodzi od 30% do nawet 70%, a dodam, że czasami są to droższe rzeczy, kwotowo rzędu od 500zł do nawet 1500zł. I tak sobie pomyślałem i nieco wymarzyłem, że i może się zahaczy o 70D ;)
Nie chcę robić nowego wątku, a widze ze dużo można sie odwiedzieć. Ale ja z takim zapytanieam 60d czy 70d bo już mam mętlik w głowie już przeczytałem ze cena 70d nie spadnie za bardzo,
ale czy jest tak az duza róznica miedzy dwoma apratami ze bardziej polecacie 70d czy lepiej 60d i kupic obiektyw. I podkreśle ze robie zjęcia troszke wiecej niz amatorsko jak kolwiek to zabrzmi.
co znaczy "trochę więcej niż amatorsko"?
Ja bym w takim razie wziął 70D będziesz miał więcej fanu z tej puszki.
W 70D nowa matryca w połączeniu z procesorem V+ tworzy bardzo fajny duet, dodam do tego też AF z 7D - są to fakty które przemawiają za tym, aby wybrać tą puszkę. Ma ona jeszcze parę przydatnych gadżetów: odchylany i dotykowy ekran, łączność WIFI oraz mikroregulację które także przemawiają na jej korzyść w porównaniu z 60D. Po prostu jest to już inna technologia.
Dzięki za pomoc wszystkim. Jeśli ktos ma cos powodzenia w temacie to chętnie poczytam.
Mój 70d właśnie wraca z naprawy gwarancyjnej. Zaczęło wariować tylne kółko. Wymieniony cały tylni panel. Ciężko zniosłem tygodniową rozłąkę, choć pogoda kiepska ;)