Ja używam Manfrotto BeFree (6d, 60d, canon 50 1.4 oraz canon 100 2.8 L). Plus lampa. Bardzo fajny: stabilny i lekki ale wydatek o 200zł więcej niż budżet twórcy wątku (ale piszę, bo w końcu można tez do Mikołaja pisać).
Wersja do druku
Ja używam Manfrotto BeFree (6d, 60d, canon 50 1.4 oraz canon 100 2.8 L). Plus lampa. Bardzo fajny: stabilny i lekki ale wydatek o 200zł więcej niż budżet twórcy wątku (ale piszę, bo w końcu można tez do Mikołaja pisać).
A w plecaku już nosiłeś? Bo moim zdaniem to jest jeszcze gorsze rozwiązanie...
Mam go już 2,5 roku i ciągle daje radę. Ale używam go wyłącznie "stacjonarnie".Cytat:
A jak Ci się spisuje MT-228, jeśli chodzi o trwałość w czasie i stabilność? Z tego co widzę parametrami z mt-3228X8C faktycznie zbliżone, więc pewnie i te cechy będą podobne.
Tak wiem, ale oba przeze mnie wymienione, i z tego co widzę Twój MT-228 też, mają możliwość złożenia z nogami obróconymi o 180* do góry, co chyba niweluje tę różnicę?
Tak. Wyciąganie i wkładanie jest nużące, ale jak mam ze statywem na plecach iść kilka(naście) kilometrów, nie zawsze po płaskim, to jednak wolę go mieć nieruchomo i w okolicach środka, a nie boku pleców:)
Wątek dość długi to raz, a dwa technologie i materiały zmieniają się. Większość tutaj szuka statywów od ok 350zł w wzwyż.
Ja jednak chciałbym się zapytać o coś w granicy 250zł, czy w tej cenie można dostać coś w miarę sensownego? Tylko bym był wdzięczny o konkrety a nie odpowiedzi typu"lepiej odłożyć i kupić coś lepszego". ;)
ja to przerabiałem :p opcji nie ma dużo :p ja dodatkowo mam 2metry wzrostu więc szukałem czegoś wysokiegooo.
Doszedłem do:
hama traveller compact pro - 199zł, ale w końcu nie miałem gdzie pomacać więc odpuściłem
velbon sherpa 600r - chyba koło 300zł
velbon sherpa 800r - około 250zł - to kupiłem i mogę polecić, nie wiem czy w tej kasie da się kupić coś lepszego. Najcięższe co u mnie trzymał to 60d z tamim 70-300 vc usd i dawał radę :)
Jak masz możliwość to pomacaj gdzieś ten statyw hama :p
No właśnie myślę o tym modelu HAMA, ale jeszcze się wstrzymuję i dlatego dałem ten wpis na forum, bo być może ktoś podsunie jakiś inny pomysł :)
A i zapomniałem dodać, że podpięte będzie pod to: 50D z gripem + stałki lub mały zoom max do 150mm i ewentualnie lampa.
A może FOTOPRO MGA-584 + głowica FPH-52Q? Mam takowy i bardzo sobie chwalę, ponieważ:
- jakość wykonania - na najwyższym poziomie, 6-letnia polska gwarancja; zaryzykuje nawet stwierdzenie, że jakość jest wyższa niż w Benro czy Manfrotto (miałem porównanie),
- model wystaczająco wysoki, a przy tym mały po złożeniu (funkcja traveller) i stosunkowo lekki - a więc, przynajmniej dla mnie, optymalny. Można go używać jako stabilnego statywu w studio, jak i wziąć na długą pieszą wycieczkę w góry,
- wielofunkcyjna głowica o gładkim ruchu, wyposażona w 3 poziomiczki i podziałkę 360"; płytka wyposażona jest w gumę na zewnątrz co powoduje mocne jej przylgnięcie do korpusu, zakręcana jest ręcznie lub za pomocą monety,
- funkcja monopodu - jedna noga jest odkręcana i przekształca się w monopod,
- stabilnośc - elementy sa perfekcyjnie dopasowane do siebie dzięki czemu całośc bardzo dobrze się składa i rozkłada a zaciski spełniają swoją funckję; mimo, że noga składa się z 4 sekcji, to stablinośc na tym nie ucierpiała,
- bogato wyposażony zestaw - oprócz statywu otrzymujemy solidny futerał z oddzielną kieszenią na akcesoria, a wśród nich: klucz imbusowy do przekrecania podstawy głowicy, klucz do odkręcenia śruby mocującej tripod z głowicą, hak, dodatkowe gumowe zakończenia nóg statywu oraz maly pokrowiec na rzepy z karabińczykim - nie wiem do czego służy, być może ułatwia mocowanie statywu do toreb, plecaków,
- niska cena - na ile się orientuje nie ma na rynku statywu tej jakości, który posiadalby powyższe funkcje i parametry techniczne. Jest co prawda podobny, również ciekawy, tańszy model TRIOPO MT-128 + NB1S, ale jest jednak delikatnie gorzej wykonany i jedna z nóg nie przekształca sie w monpod.
Jeżeli to kontra na mój post, to trochę nie w temacie, bo jednak budżet, mocno przekroczony o jakieś 300zł.
Witajcie ;)
Chciałbym was prosić o pomoc w wyborze statywu. Budżet taki mam do wykorzystania to 500 zł na całość.
Mocowany na nim będzie maksymalny zestaw składający się z 60D + C 70-200 4F + EX430
Fajnie gdyby posiadał funkcję monopodu ale nie jest to konieczne czy też niezbędne wolę stabilniejszy zestaw :) kosztem braku monopodu.
Z góry dziękuję wam za pomoc :)
nikt nie pomoże :( naradę? liczyłem że z takim tematem porad będzie kilkanaście a tu nic ...
to może inaczej :)
co powiecie na
Statyw MGA-584 z głowicą kulową FPH-52Q - FotoproŽ
??
Wpierw radzę Ci (najlepiej spisać) zrobić listę (Specyfikację Wymagań) tego co ma spełniać, np :
- jaka wysokość po rozłożeniu zupełnym (ile masz wzrostu, akceptujesz nachylanie do wizjera itd.)
- jaka wysokość przy kolumnie środkowej "na dole", bo jak np. wiatr to gdy wyciągnięta ... to porażka
- jaka wysokość po złożeniu (bo na plecaku, w bagażu samolotu, bagażu podręcznym,...)
- jaki maksymalny ciężar (koło domu, po mieście, kilka dni trasa w górach. ....)
- jaka głowica (tylko normalne zdjęcia czy panoramy, czy filmowanie itd.
- jaki w przyszłości przewidujesz maksymalny ciężar sprzętu, i pamiętaj że :
-- dobrym zwyczajem jest kupować nośność statywu x2 w stosunku do Twojego maksymalnego ciężaru sprzętu
-- zaleca się wieszanie plecaka by dociążyć/dostablizować statyw gdy wiatr a plecak też waży
i jak się z tym oswoisz to pozwoli Ci NIE kupować za 1-2 lata nowego statywu.
Na prawdę warto o tym pomyśleć/zapisać i dołożyć kasę na dobry statyw gdyż będzie Ci służył wiele lat
jp
Świetny statyw. Sprawdzałem i porównywałem w "zaprzyjaźnionym" sklepie i uważam, że na pewno nie jest gorszy ( jeśli nie lepszy) od podobnych Triopo, Benro czy Sirui. Za tą cenę uważam, że obecnie nie ma lepszego. Nota bene sprzedający rozpytany z lekka stwierdził, że sam taki właśnie wybrał ( z wielu innych możliwych sobie)
Chciałbym jednak "wylać trochę zimnej wody" na tą oceną statywu Fotopro.
Podchodziłbym z rezerwą do prezentowanych ocen
1.
Nie mam statywu Fotopro, nie jestem fanem/przedstawicielem żadnej firmy produkującej statywy.
W swoim życiu miałem kilka różnych statywów, obecnie mam 4 (do różnych celów )
2.
Strona internetowa Fotopro wygląda ładnie graficznie i profesjonalnie ale np. dlaczego brak jest kluczowej informacji o wysokości roboczej przy "schowanej" kolumnie środkowej. To jest przecież najczęściej stosowana pozycja przez tych co wiedzą "wszystko" o statywach. Brak tej informacji źle świadczy o kompetencjach firmy.
3.
Statyw ma nam służyć długie lata w różnych sytuacjach (deszcz, piasek, kurz, brud, muszki, mróz, wysokie temperatury, uderzenia, upadki, ...)
O klasie statywu świadczy to jak będzie się sprawował (składał, rozkładał, był stabilny) po kilku latach.
Nie oceniałbym że jest nie gorszy/lepszy od podobnych Triopo, Benro czy Sirui na podstawie oględzin w warunkach sklepowych czy jednorazowych w domu
jp
zwlaszcza tego bym wlasnie nie robil, skoro ocena jest "na oko"... to cos ma sluzyc latami, nie ladnie wygladac i tam znaczenie ma trwalosc i solidnosc wykonania. to nie ma dzialac
wybitnie pieknie pierwszego dnia w sklepie, tylko dobrze po 2-3 latach katowania...
nie stawialbym tez znaku rownosci miedzy Triopo, Benro i Sirui. z doswiadczenia na pewno moge powiedziec, ze Sirui jest trwalsze niz Benro (glowice! statywu Benro nie mialem),
co do Triopo nie powiem, mam tylko RS-1 i to jest ciezko porownywac... ;)
Kolega ma fotopro i bardzo sobie chwali. Jakość i wykonanie zbliżone do triopo.
Ja także opierałem się na osobach , które sprawdziły ten statyw ( chociaż sam miałem 684, a teraz 584 i pewien czas je używałem i używam)
Nie rozpisywałem się mówiąc krótko o porównaniu w sklepie, bo to oczywiście jest na oko ale pewne róznice w jakości na to oko można zauważyć. Kompletnie natomiast nie pojmuję kolegi wyżej, który chce "wylać nieco zimnej wody" na coś czego nie ma, nie dotykał tylko zna ze strony internetowej.
Takie opinie są niemiarodajne ( najdelikatniej mówiąc). Ja także z dużą ostrożnością podchodziłem do nowej i nieznanej firmy dopóki nie dotknąłem i poużywałem produktu. Żeby nie punktować jak kolega krytyk powyżej podsumuję, że sprawdzenie po wielu latach ma taki sens, iż świetne kiedyś Sherpy 600 ( także miałem ) są po prostu przestarzałe i mniej funkcjonalne od tych "nowych , niesprawdzonych".
Manfrotto 190XPROB , jakaś alternatywa ?
sam używam 055xprob, ale potrzebuje jeszcze coś mniejszego, ważne żeby można było go nisko rozłożyć. Czy tylko manfrotka ma przekładaną centralną kolumnę ?
Czytaj proszę ze zrozumieniem.
Nie pisałem że statyw Fotopro jest zły, pisałem że go nie mam.
Tak jak i potem akustyk jedynie przestrzegałem przed porównaniem z innymi firmami i oceną że jest np. od nich lepszy/nie gorszy po sprawdzeniu w sklepie lub w domu, bez jakiś sensownych pomiarów czy wyników dłuższej eksploatacji.
To wszystko.
Co według Ciebie jest niemiarodajne (delikatnie mówiąc) ?
jp
--- Kolejny post ---
Sporo firm produkuje statywy z przekładaną centralną kolumną.
Co ma być mniejsze: rozmiar całkowity ?, rozmiar po złożeniu ?, waga ?
Zobacz np. Benro, Gitzo
jp
I nawzajem.
Krytyka czegoś, nie mając z tym czymś nawet bezpośredniego kontaktu. To chyba jasne ?
Pisze pochlebnie o Fotopro ponieważ uważam, że są tego warte. Możliwość takiej oceny dała mi już próba porównania w sklepie. ( Jasne , że nie mam w domu kilku naraz ) Nie ma problemu :) To oczywiście moja subiektywna ocena. Naprawdę nie przymuszam nikogo do zakupu.
Więc które zdanie z wypowiedzi #513 jest to .. Krytyka czegoś, nie mając z tym czymś nawet bezpośredniego kontaktu. To chyba jasne ?
Nie ma żadnej krytyki czegoś. Natomiast łatwo dopatrzyć się przestrogi dla kogoś przed pochopnym wyciąganiem wniosków.
Przepraszam, jeśli czułeś się urażony.
jp
I nawzajem :)
Absolutnie nie poczułem się urażony. Przecież po to jest forum aby podyskutować. To, że upieram się przy swoim zdaniu ( i ocenie) nie ma nic wspólnego z obrażaniem się. Wręcz przeciwnie - dziękuję za podjęcie polemiki. Zawsze coś dobrego można wyciągnąć. Tak, że pozdrawiam i do następnej wymiany poglądów.
Słuchajcie szukam statywu do 7D i Tamrona 70-300 VC USD. Zastanawiam się nad dwoma statywami, podpowiedzcie czy jest sens któryś kupić czy zbierać dalej na coś lepszego. Statyw nie będzie używany podczas sztormów ;)
Statyw SLIK PRO 330DX MAX 5kg 29-160cm+TORBA*W-WA* (3704147029) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Velbon Sherpa 250R - 162cm - 4kg udzwig + Gratis (3694659552) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Czy ktoś używał Triopo gx-1127 lub 1027?
Chcę dokupić sobie lekki statyw bo Manfrotto 190proxb swoje waży (ponad 2,5 kg)
W zaprzyjaźnionym sklepie polecili mi właśnie Triopo co pozwoliłoby mi zredukować masę miej więcej o połowę.
Jestem w stanie pogodzić się z mniejszą wysokością, ale nie z drganiami albo rozpadnięciem się w rękach.
Na statywie stanie 5Dmk3 + zazwyczaj 24-105 czyli ok 2kg
Weź pod uwagę jednak że dopuszczalna wysokość bagażu podręcznego (samolot) to 56cm a nie zawsze się podróżuje z bagażem do luku.
Są statywy o długości po złożeniu rzędu 45-48cm, co po "wsadzeniu"/przytroczeniu do plecaka mieści się w limicie.
Sprawdzony sposób to przytroczenie z boku plecaka (wsadzenie nóg do bocznej kieszeni), nie osłanianie niczym, otwarcie klapy plecaka w którym widać body i obiektywy i położenie na taśmie do kontroli.
Ja głowice przewożę osobno ale widziałem Japończyka (?) z BENRO i głowicą przykręconą gdy przechodził kontrolę.
Gdyby wpadał statyw + głowica w wibracje to zawsze możesz opuścić statyw ("wsadzić" dolne nogi).
Dobry test to LV + powiększenie.
Gdy używam statywu to zawsze pracuję w trybie LV, widać histogram przed i sprawdzam stabilność
jp
W zaprzyjaźnionym sklepie ściągną mi do porównania 1027 (1127 już mają) i zobaczymy.
Za 1027 przemawia mniejsza masa i cena, przeciw mniejszy udźwig i wysokość.
Samolot to tylko wyjazdy wakacyjne z rodziną więc może iść do luku, bo właśnie pogoniłem eksport komu innemu i żadne wyloty służbowe mi już nie grożą :)
Niedawno robiłem to samo co Ty, po dłuższym noszeniu na sobie redukowałem ciężar i rozmiar tego co noszę, też mam 5D3.
Moje "dane wejściowe" :
- musi się zmieścić w bagażu podręcznym
- coraz mniej używa się, przy 5D3, statywu, tylko wtedy gdy zdecydowanie chcesz drukować powiększenia
- musi łatwo być noszony też w zestawie bez plecaka, "tylko body z obiektywem i statyw" gdy idziesz w miasto wieczorem/nocą w określonym celu
Niestety, w danych w internecie nie znalazłem wysokości (dla tych statywów) przy złożonej kolumnie centralnej. Jestem wysoki i ten parametr jest dla mnie istotny. Tylko na podstawie informacji z netu ja wybrałbym 1027. Przy trudnych warunkach (wiatr) składam dolny segment no i kucam, pracuję w LV (widać na powiększeniu drgania i histogram przed)
A głowicę kupiłbym o większej nośności. Mam też (inny zestaw) głowicę BENRO gdzie jednak zamieniłem szybkozłączkę na Manfrotto z zabezpieczeniem przeciw przypadkowemu wypięciu.
I chyba najważniejsze.
Jeśli nie chcesz za 1-2 lata kupować nowego statywu to niech cena nie będzie najważniejszym kryterium
jp
PS
Teraz mój zestaw podróżny to :
- udźwig statywu 5 kg, głowicy 10 kg,
- ciężar (statyw + głowica) 1,1 kg
- wysokość (z głowicą)
--wysunięta centralna 155cm, schowana 132cm
--wsunięty dolny segment 104cm
-wysokość "samolotowa" bez głowicy 47cm
- łatwo wsuwa się do bocznej kieszeni plecaka, łatwo nosi na pasku bez plecaka
Przydałaby się jakaś lista lotnisk, na których jest szansa przemycić statyw w bagażu podręcznym.
Ja nawet taki wypierdek jak moje Sirui T-1005X (30cm z głowicą) musiałem dawać do luku. Lotnisko Sofia.
Ale to było jakieś 3 lata temu i czasy być może się zmieniają chociaż tak obserwując nie widzę ludzi ze statywami.
W końcu coś co na pierwszy rzut oka wygląda jak 3 lufowe działko Vulkan ma ograniczone szanse na wniesienie na pokład.
Statyw mozesz przewiezc w bagazu podrecznym. Co do glowicy to juz inny problem, bo jesi kulowa to bez problemu a jesli 3D to w bagazu glownym (ze wzbledu na odkrecane raczki ktore obsludze lotniska moga kojarzyc sie z niebezpiecznym narzedziem). Wiem to z wlasnego doswiadczenia bo moja pierwsza glowica Manfrotto zostala bez tycze elementow ktore zostaly zabrane przez ochrone lotniska w Nicei :(
No cóż, bagaż podręczny, plecak, o całkowitej wysokości 54cm (głowica, body + 3 obiektywy + ładowarki + maszynka do golenia +..) ze statywem bez głowicy przytroczonym do plecaka, wyloty z :
Katowice, Mediolan, Las Vegas, Huston, Frankfurt.
Może chodzi o wygląd pasażera, starszy pan o nobliwym wyglądzie ... :-)
jp
Tu wyglad nie ma wiekszego znaczenia. Zawsze bagaz jes skanowany w maszynie i to ustawienia decyduja o tym co program uzna za niebezpieczny ladunek. Ja zazwyczaj caly sprzet mam przy sobie wiec baterie, karty, kabelki, ladowarki GPS i inne elektroniczna gadzety. Uwierzcie ze na kazdym lotnisku jestem proszony na bok i extra sprawdzaja moj ladunek. Mimo zalozonej koszulki z napisem ''Jestem fotografem nie terrorysta'' na obsluge to nie dziala. Oni maja swe wytyczne i to jest ich job. Lista lotnisk nic nie daje bo raz sie komus upiecze drugim razem nie.
Też mi się wydaje, że niepotrzebnie zwracasz na siebie uwagę. ;)
Nierzucanie się w oczy zapewne ma swoje znaczenie :)
W swoim czasie myślałem o chowaniu statywu w plecaku, ale w tym roku za każdym razem żądano ode mnie otwarcia plecaka przed skanowaniem bagażu podręcznego, w przeszłości zdarzało się to tylko sporadycznie - nie wiem czy miałem tylko takie szczęście, czy stało się to nową regułą postępowania :confused:
Mi sie jeszcze nie przydarzylo bym musial uzywac statywu w samolocie, wiec nie potrzebuje go w bagazu podrecznym.:lol:
Kombinujesz dobrze :lol: Ja od czasu gdy moj bagaz glowny (z Manfrottem w srodku) przybyl po 6 dniach po moim przylocie, wole caly sprzet miec pod reka. Przez 6 dni szlag mnie trafial ze nie bylem w stanie w pelni zrealizowac swoich planow.
Na kazdym lotnisku obesnie wymogiem jest wlozenie calej elektroniki lacznie z puszka do kuwety na tasmie. Statyw nie robi problemow, w moim przypadku problem stanowila glowica Manfrotto 3D.
Chciałbym kupić statyw TRIOPO GT-3228X8C i tu mam pytanie odnośnie głowicy - czy z głowicą Triopo B-3 będzie można złożyć bez problemu statyw aby się zmieścił w pokrowcu czy wybrać B-2 jednak. Czy ktoś posiada taki zestaw ?
Co nowego w temacie?
Nawiasem Sirui coraz trudniej dostępne (dotychczasowy dystrybutor już chyba nie jest dystrybutorem).
To może ja z innej beczki. ;)
Używając różne statywy, jaki według Was system blokowania odnóży jest lepszy: zastrzask czy pokrętła?
Szybsze są chyba zastrzaski, ale znowu mocniejsze jest chyba pokrętło?
Jakie macie zdanie w tym temacie?
Pokrętła. Pewniejsze i sztywniejsze. Może i zatrzask jest szybszy, ale czy to ma znaczenie? Nie widziałem jeszcze zawodów w rozstawianiu statywu.
No i git!
A jaką ciekawą głowicę polecicie do statywu: Triopo GT-3228X8C, max do 200zł?
Weź też Triopo, ja mam B-3 i ją lubię. Ale są też mniejsze i trochę tańsze, na przykład B-2. Oczywiście jeśli chcesz kulową.
Z Tripo MX-1327 i z monopodem.
Mam pytanie dot. monopodu. Mianowicie potrzebuję coś co utrzyma przez pewien czas 5DII z podpiętym choćby 70-200L. Mam co prawda statyw Manfrotto, ale dość ciężki i niezbyt się nadaje na piesze wypady.
Jeśli ktoś używa monopodu proszę o jakieś propozycje w rozsądnej cenie :)