-
Odp: [test] TAMRON 70-300 USD VC f/4-5.6
Pobawiłem się chwilę tym Tamronem.
Daje na tyle fajny obrazek (z 60D), że go sobie zostawiam.
Nie ma żadnych problemów FF/BF.
Ale zastanawia mnie co innego: ten obiektyw sprawia wrażenie niezwykle szczelnego.
Jak ma założone oba dekielki to obracanie pierścienia zooma powoduje zasysanie i wypuszczanie powietrza przez szybkę odległości i pierścienia AF.
Działa jak odkurzacz przy zoom'owaniu od 70 do 300 a przy zoom'owaniu powrotnym daje nawiew, na migawkę (i matrycę)
Pytanie: czy używając ten obiektyw zauważyliście, żeby Wam bardziej brudziła się matryca?
-
Wg mnie nie ma co się przejmować aż tak bardzo pompowaniem powietrza. Mam 100-400 i tez trochę pompuję. Owszem od kiedy go mam zaobserwowałem, że matryca częściej wymaga przedmuchiwania, ale tragedii nie ma.
Trzeba pamiętać, że zazwyczaj zoom-ujemy, gdy migawka jest zamknięta, więc syfy co najwyżej wpadną do komory lustra. Do tego od kiedy mam 100-400 to cały czas mam włączone autoczyszczenie na wszelki wypadek, ale podkreślam, że jakiejś szczególnej tragedii nie ma. Podejrzewam, że przy Tamim będzie podobnie.
-
witam
stałem się właśnie posiadaczem w/w obiektywu.
Zamiana i bezpośrednie porównanie za Canona 70-300 is usm...
AF - szybszy, pozwala robić bardziej dynamiczne ujęcia i o to mi chodziło...
Ogniskowa - 300 mm bardziej używalna od Canona, żadnego mydła bardzo porównywalne 70 i 300 mm wybierany z 2 szt. i 2 szt. bardzo podobne także obiektywy są chyba powtarzalne... numer seryjny 15...
kolorki- nie zauważyłem że "koloruje blado" jak to niektórzy przedmówcy mówili (porównywalnie do canona)
Silnik -USD vs micro USM - cichutko szybko celnie lepiej jak w Canonie możliwość ręcznego doostrzania bezcenne komfort pracy dużo większy z Tamim
VC - stabilizacja nieco cichsza jak w Canonie ale też wydaje równie zgrzytające dźwięki po załączeniu i wyłączeniu podczas pracy słychać lekki szum. zamraża obraz jak pisali przedmówcy 1/15 sek i fotki całkiem nieruszone :-)
Jednym słowem jest nad czym myśleć przy wymianie powyższego Canona na Tamiego u mnie się jak narazie sprawdza w tych aspektach o które mi chodziło a mianowicie szybkość AF, używalne 300 mm i USD.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PRZEMOLO79
żadnego mydła bardzo porównywalne 70 i 300 mm
No nieee, pomiędzy 70 a 300mm w tym obiektywie jest powiedziałbym bardzo duża różnica w ostrości, aczkolwiek 300mm faktycznie jest dobre, lepsze na pewno niż w odpowiedniku Canonowskim. Porównanie na TDP dobitnie udowadnia, że bywają niestety gorsze egzemplarze.
-
Dajcie mi tego Tamiego do przestrzelania (prośba do kogoś z Bielska-Białej lub okolic) bo się nad nim poważnie zastanawiam.... ale właśnie TDP jedno, użytkownicy drugie :)
-
też o nim myślę jako szkło na spacery do kwiatka i dziecka, czasem do filmowania i tu właśnie skłaniam się ku Canon 55-250 STM. ( tylko 250 ale wg TDP przepaść do 300 z T link niżej ) ( no i STM ma super odległość minimalną do jakiegoś spełdo makro np motylka :D )
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM Lens Image Quality
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
tak też widziałem tą tablicę i mnie troszkę zbiła z tropu ale dla mnie najważniejsze jest to co widac na zdjęciach dla mnie Tamron jest lepszy w tych aspektach o które mi chodziło, dlatego też wymieniłem...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
No nieee, pomiędzy 70 a 300mm w tym obiektywie jest powiedziałbym bardzo duża różnica w ostrości, aczkolwiek 300mm faktycznie jest dobre, lepsze na pewno niż w odpowiedniku Canonowskim. Porównanie na TDP dobitnie udowadnia, że bywają niestety gorsze egzemplarze.
zgadza się 70 i 300 mm to dwie różne bajki ale chodzi mi o używalność 300 mm w tym momencie...w canonie który miałem to zdecydowanie była loteria (do 200mm był świetny)tu (Tamron) na 300 mm zrobiłem kilka ujęć i są bardziej niż zadowalające, poza tym "łapie w locie" szybko przejeżdzający samochód i wyostrza canon nie nadążał za takim ujęciem...
-
Troche sie bawilem ostatnio, 300mm i AI servo na 7d i latajace mewy. Chyba daje rade. Sporo trafionych, sporo nietrafionych ale to wina opoperatora, uczy sie dopiero ;-) Zdjecia statyczne przy 300 daja rade :-)
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
To jest obiektyw amatorski nie zapominajmy o tym (Tamron 70-300 VC USD) więc nie oczekujmy od niego cudów stosunek jakość-cena jest bezkonkurencyjny...U mnie wygrał z C 70-300 is USM a brałem również pod uwagę C 70-200 L IS jest lepszy owszem. Przede wszystkim AF szybszy wykonanie solidniejsza ale i cena też sporo solidniejsza :-) no i nie ma 300 mm;)
-
ciekawe jak przy nim wypadnie T. 28-300 PZD bo właśnie na niego ostrzę zęby żeby zastąpił 70-300. Niestety nikt nie wiem kiedy ten obiektyw w końcu wejdzie na rynek :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ciekawe jak przy nim wypadnie T. 28-300 PZD bo właśnie na niego ostrzę zęby żeby zastąpił 70-300. Niestety nikt nie wiem kiedy ten obiektyw w końcu wejdzie na rynek :(
a nie jesteś zadowolony z T 70-300 USD bo widzę że go posiadasz? 28-300 jakie by nie było będzie gorsze poza tym powinni zmienić PZD na USD, co i tak przy takim zakresie ogniskowych od szerokiego kąta do superzooma nie da obrazka jak z 70-300. Nie ma rzeczy uniwersalnych i wszystkie szkła typu 18-270, 28-300, 18-250 będą gorsze od tego co uzyskamy dla 70 mm na typowym zoomie, który zaczyna się właśnie od 70 mm. Czy ktoś się ze mną nie zgodzi?
-
jestem bardzo zadowolony z 70-300 - dla niego pozbyłem się 70-200 f4 IS + TC, czym wywołałem szok u kilku onanistów na tym forum ;)
Na pewno nowy 28-300 będzie lepszy od starszej wersji. Czy będzie gorszy jakościowo od 70-300 - to się okaże. Pewnie będzie, pytanie jak bardzo i czy ten spadek będzie wart sprzedaży 70-300 i zabierania na wycieczki tylko jednego szkła, a nie trzech. Przepinanie co chwila obiektywów na szlaku nie należy do przyjemności. Tak samo jak dźwiganie tego złomu. Chociaż na krótkim końcu Sigma jest chwilami niezastąpiona. Z drugiej strony zawsze można cyknąć panoramkę... im lżejszy plecak tym lepiej. Poza tym napęd ultradźwiękowy chyba wymusza odpowiednio większą wagę i gabaryty, nie? a ten superzoom jest całkiem zgrabny i lekki.
Jestem całkiem optymistycznie nastawiony, wszak wypusty Tamrona z ostatnich kilku lat mają znakomity stosunek jakości do ceny. Czekam tylko na pierwsze dostawy do sklepów..
-
Napisze cos od siebie mialem tamrona 70-300 sprzedałem kupilem 18-270. Ktos mądry zapyta po co. Odpowiadam nie chciałem nosić 17-40 i tamrona. Zmieniać obiektywy w terenie to sterująca sytuacja. Tamron 70300 jest dobry trochę ciężki i zrobiłem nim super zdjecia, ale jak sie ma male dzieci dobrze postawić na uniwersalność, nie zarabiam aparatem na zycie, przestałem tez powiekszac zdjecia na kompie doszukujac sie nieostrosci. Dla mnie wazna byla rowniez 5 letnia gwarancja.
Wysłane z mojego GT-N8000 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
jestem bardzo zadowolony z 70-300 - dla niego pozbyłem się 70-200 f4 IS + TC, czym wywołałem szok u kilku onanistów na tym forum
hmm no zadziwiłeś nie jednego owszem, ale ja spoglądam na to chłodnym okiem bawiłem się 70-200 L bez IS, zastanawiałem się jak już nad zakupem wersji z IS i co. Stwierdziłem że nie potrzebuję Tamron daje mi dodatkowe 100 mm z góry i nie robię plakatów metr na metr a w formacie 40 x 50 jaki praktycznie maksymalnie robię nie widać różnicy więc po co przepłacać, pomijając niuanse nieco lepszy AF i nieco ostrzejszy w rogach na 200 mm (na rzecz Canona 70-200 L do mnie nie przemawiają, bo tego zwyczajnie nie potrzebuję.
Co do superzooma typu 18-270 oczywiście obrazek nie jest dużo gorszy mamy pełen zakres jedno szkło na body lżej w plecaku...wolniejszy AF nie każdemu potrzeba żeby śmigał np. przy krajobrazach...Wszystko zależy od zastosowań. Ja staram się podpinać 70-300 jak rzeczywiście będę z niego korzystał i wtedy zmieniam podejście do fotografowania czytaj: dystans z jakiego będę robił, a w plecak ląduje C 15-85. T 70-300 vc USD wymieniłem także z uwagi na mojego 5 letniego szkraba za którym nie nadążał c 70-300 is usm a który nie lubi ewidentnie pozować więc pozostaje mi się "ukryć" i łapać go Tamim, który nadąża :-) każdy ma jakieś tam swoje priorytety :-)
-
hahaha nagadaliście mi i właśnie kupiłem używany za 550zł :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
hahaha nagadaliście mi i właśnie kupiłem używany za 550zł :D
Jeśli z USD to chyba jakaś gorąca oferta, a jeśli to starsza wersja to szybkość AF wyrwie cię z butów ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
DarekB
Jeśli z USD to chyba jakaś gorąca oferta, a jeśli to starsza wersja to szybkość AF wyrwie cię z butów ;-)
a o jakim obiektywie jest ten post ??
USD ofkorz :D
-
Ktoś chyba się walnął w cenie albo po prostu coś z nim jest nie tak bo opis bardzo lakoniczny :) Niemniej gratulacje zakupu, mój przyjdzie jutro za 1k :P
-
No to nieźle gdzie Ty taką ofertę znalazłeś? jeżeli to jest VC USD....to nawet w ciemno bym brał sztukę bez sprawdzania ja za nówkę dałem 1200 :-)
--- Kolejny post ---
jak będzie mydlany albo "kosmaty" to go sprzeda za 800 zł. na allegro bez problemu :-)
--- Kolejny post ---
albo przyjdzie Tamron 70-300 DI LD macro bo gość powie że źle opis skopiował i będzie zdziwko lekko a potem rzeczywiście AF wyrwie z butów :-)
-
dam znać, też się boję że bez soczewek w środku :D
-
Zdjęcie jest z VC USD więc możesz reklamować z tytułu niezgodności produktu z opisem. Ostatecznie zawiadomienie o oszustwie ale nie sądzę żeby gość ze sporą liczbą komentarzy tak zrobił. Ja tam swoje pozytywy szanuję :) Podziel się opinią jak dojdzie :)
-
Też nie mam żadnego negatywa i to szanuje ;)
Podziele, tylko kiedy testy, czasu brak, a wczoraj jeszcze odebrałem nowy 18-135 stm na spacery do zdjeć/filmów dziecka.
-
a masz linka do tej aukcji można zerknąć z ciekawości? 18-135 mm miałem w zestawie z aparatem jako kit :-) podpiąłem sprawdzić czy działa i zaraz myk na allegro sprzedałem w 1 aukcji po wystawieniu nie bawią mnie takie słoiczki chociaż nie mówię że są złe STM świetna sprawa swoją drogą :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PRZEMOLO79
a masz linka do tej aukcji można zerknąć z ciekawości? 18-135 mm miałem w zestawie z aparatem jako kit :-) podpiąłem sprawdzić czy działa i zaraz myk na allegro sprzedałem w 1 aukcji po wystawieniu nie bawią mnie takie słoiczki chociaż nie mówię że są złe STM świetna sprawa swoją drogą :-)
mnie też nie bawią, ale na spacery z 4 latkiem nic innego :D
Jak miała roczek i nie uciekała to 85mm/1.4 było głównym szkłem :D
Tamron 70-300mm VC USD Canon (4137957340) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
ha patrz faktycznie to się wstrzeliłeś w aukcję nieźle w takim razie gratulacje o ile nie będzie zaorany to pewnie się sprawdzi :-)za tą kasę warto było ryzykować :-) ja też mam 5 latka który się nie zatrzymuje także wiem coś o tym miałem sigmę 17-50 i wymieniłem na C 15-85 żeby nadążał za nim i nadąża :-) c70-300 is usm na t70-300 ..czegóż się nie robi dla dzieci :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PRZEMOLO79
.czegóż się nie robi dla dzieci :-)
Hahahah dokładnie :D
70D jest dla mnie nowym sprzętem i niestety muszę stwierdzić że do łapania dzieci lepiej się sprawuje Nex7 + 50mm ( detekcja twarzy naprawdę działa, oczka zawsze ostre ) niż 70D +50mm.
za to na dłuższych ogniskowych już jest gorzej, tu 70D wygrywa znacząco!
-
Też myślałem nad 70 d ale za drogo na razie bo to nowość następny pewnie będzie właśnie on kupiłem amatorskie 700d w bardzo dobrej cenie (taniej niż 650d) stąd go wziąłem praca z C 50 f1,4 w moim przypadku daje dużo frajdy ale nie jest to demon szybkości z dzieckiem nie powalczysz z ustawnym portretem szybciej ...no ale post jest o T70-300 vc USD i między innymi z uwagi też na portret go wziąłem sprawdza się fajnie (chociaż za dużo nie powiem póki co bo jedynie żonie kilka face-ów zrobiłem) chcielibyśmy wszystko szybki cichy AF piękny obrazek ostrość zyleta i cena 1500 zł. albo mniej :-)swoją drogą ten Tamron kosztuje w granicach 1500 zł. (cena sugerowana) bo jest to mniej od bezpośredniego konkurenta C70-300 i decyzja do przemyśleń dla potencjalnych kupców, tak podejrzewam cena skalkulowana byłaby w granicach 2k. Ja zaryzykowałem i nie żałuję chociaż do tzw obiektywów "piesków" mam daleko idącą ostrożność w nabywaniu...sparzyłem się już na niesystemówkach...
-
No i przebrnąłem cały wątek :) minęły ponad 3 lata od momentu założenia go. Nie wyczytałem aby w tym czasie wiele awarii w tym obiektywie wystąpiło. Zamierzam go kupić i zastanawiam się na ile powtarzalne są egzemplarze. Niestety na dzień dzisiejszy nie mam możliwości wybrania sobie jednego z kilku. Raczej jest dostępny na zamówienie i przysyłają jedną sztukę. Więc pytanie jak wyżej. Czy kupując go dostaliście jedną sztukę i była ok czy raczej wybieraliście z kilku odsyłaliście aby tą ostrą trafić. Następne pytanie jak z jego trwałością po latach użytkowania, wszystko działa bez zarzutu czy pojawiają się jakieś drobne problemy?
-
Kupiony używany na allegro, w ciemno bez sprawdzania. Jest ostry. Nie mam się do czego przyczepić. Nie wiem jak bardzo używany przez poprzedniego właściciela, ja mam go 4 miesiące. Żadnych luzów, działa bez zarzutu.
-
witam
Męczyłem się pół roku z Sigmą 70-300 APO , ale po zmianie na tego Tamrona nareszcie jest Ok
Wybierałem z dwóch sztuk ,ale nie było dużych różnic .
Przetestowałem w zeszłym roku ma AIR show w Radomiu ....są nawet fotki na tym forum i jest ok.
Jedyny minus to waga mojego zestawu razem z gripem trochę już waży,ale da się wytrzymać.
Co do jakości to na razie nie widzę oznak na minus może dlatego że obiektyw o takiej ogniskowej jest mniej używany .
Jak chcesz pewniej kupić to wszyscy polecają sprzedawcę FOTO-NEGATYW na Alledrogo tylko trzeba trochę więcej zapłacić.
Sumując ... obiektyw bardzo dobry , a jak się popatrzy na stosunek ceny do jakości to jeszcze lepiej....
Oczywiście zawsze może sie trafić gorsza sztuka , ale to i u Canona też bywa.
pozdrawiam Wojtek....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
josephcom
No i przebrnąłem cały wątek :) minęły ponad 3 lata od momentu założenia go. Nie wyczytałem aby w tym czasie wiele awarii w tym obiektywie wystąpiło. Zamierzam go kupić i zastanawiam się na ile powtarzalne są egzemplarze. Niestety na dzień dzisiejszy nie mam możliwości wybrania sobie jednego z kilku. Raczej jest dostępny na zamówienie i przysyłają jedną sztukę. Więc pytanie jak wyżej. Czy kupując go dostaliście jedną sztukę i była ok czy raczej wybieraliście z kilku odsyłaliście aby tą ostrą trafić. Następne pytanie jak z jego trwałością po latach użytkowania, wszystko działa bez zarzutu czy pojawiają się jakieś drobne problemy?
zamów w sklepie internetowym możesz zwrócić w ciągu 10 dni bez podania przyczyny, też się bałem przed zakupem o ich powtarzalność ale z tego co widzę są w miarę powtarzalne sprawdzałem 2 i były praktycznie jednakowe kupiłem ten o parę złotych tańszy :-) jestem zadowolony solidne szkło
-
No to od wczoraj stałem się posiadaczem w/w szkła i muszę przyznać, że porównując go z 28-135 Canona oba @135mm to Tamron jest nieco ostrzejszy, ale może dlatego że ogniskowa 135mm przypada mniej więcej w połowie przedziału a w Canonie to długi koniec. Stabilizacja Tamrona zjada na śniadanie tą z Canona - jak pisano wyżej dosłownie zamraża obraz. Szybkość wydaje mi się podobna, oba silniki ostrzą szybko i precyzyjnie. Co zauważyłem to fakt iż AF w Tamronie wydaje dziwny dźwięk jakby skrzypienie kiedy obraca się ring z kurzem w środku. Niemniej jestem bardzo pozytywnie zaskoczony
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
No to od wczoraj stałem się posiadaczem w/w szkła i muszę przyznać, że porównując go z 28-135 Canona oba @135mm to Tamron jest nieco ostrzejszy, ale może dlatego że ogniskowa 135mm przypada mniej więcej w połowie przedziału a w Canonie to długi koniec. Stabilizacja Tamrona zjada na śniadanie tą z Canona - jak pisano wyżej dosłownie zamraża obraz. Szybkość wydaje mi się podobna, oba silniki ostrzą szybko i precyzyjnie. Co zauważyłem to fakt iż AF w Tamronie wydaje dziwny dźwięk jakby skrzypienie kiedy obraca się ring z kurzem w środku. Niemniej jestem bardzo pozytywnie zaskoczony
Zabierz to szkło w teren, dopiero cie zaskoczy. W stopce masz link i kilka fotografii tym szkłem
-
Ja w pierwszym egzemplarzu miałem problem ze stabilizacją - obraz skakał w wizjerze. Odesłałem do sprzedawcy i za jego pośrednictwem nie bawili się w naprawę tylko wymienili na nowy.
-
To od czasu do czasu mój Canon 28-135 tak ma, ze obrazem trzęsie stabilizacja ale to nie przeszkadza zbytnio. W Tamronie narazie nie zauważyłem nic niepokojącego.
-
U mnie tak było praktycznie od początku. Prawdopodobnie nabawił się tego w transporcie, bo przed wysyłką był sprawdzany.
-
Mam do Was prośbę, może mi ktoś na pw wysłać oznaczenie oryginalnej osłony przeciwsłonecznej do tego Tamrona?
-
No i zamówiłem przez internet, cena 1299zł przesyłka UPS w cenie. Mam parę dni na sprawdzenie jako że sprzedaż na odległość. O ile będzie coś nie halo można odstąpić od umowy. Zwrócić można w każdym Media Markt, więc praktycznie zero kosztów gdyby coś z tym egzemplarzem było nie tak. Mam nadzieje że trafi do mnie ostra sztuka :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
josephcom
No i zamówiłem przez internet, cena 1299zł przesyłka UPS w cenie. Mam parę dni na sprawdzenie jako że sprzedaż na odległość. O ile będzie coś nie halo można odstąpić od umowy. Zwrócić można w każdym Media Markt, więc praktycznie zero kosztów gdyby coś z tym egzemplarzem było nie tak. Mam nadzieje że trafi do mnie ostra sztuka :)
są powtarzalne sprawdzałem 2 :-) numer serii 15... ponoć zaczynające się od 00.... i 0..... były nierówne i miały pewne kłopoty wieku dziecięcego które już chyba poprawiono :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Mam do Was prośbę, może mi ktoś na pw wysłać oznaczenie oryginalnej osłony przeciwsłonecznej do tego Tamrona?
Tamron Lens Hood for 70-300 VC Lens RHAFA005 B&H Photo Video
Z linku powyżej wynikałoby że:
TALH70300VC
lub
RHAFA005
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Podziel się opinią jak dojdzie
Więc jest jak pisał i jak na zdjęciach !
stan chyba dobry!
jedyne co bym się przyczepił to pierścień ostrości chodzi jak by tam był piasek i słyszalne włączanie i wyłączenie stabilizacji. ( może tak jest w nich, nie wiem nie miałem innego modelu)
Tak że za tą kasą wydaje się super ! :D
-
Ten dzwiek stabilizacji jest normalny !
Super okazja ! Brawo !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
jedyne co bym się przyczepił to pierścień ostrości chodzi jak by tam był piasek i słyszalne włączanie i wyłączenie stabilizacji. ( może tak jest w nich, nie wiem nie miałem innego modelu)
GRATULUJE ZAKUPU ! w takim razie i liczymy na pierwsze wrażenia z focenia :-) pierścień ostrości nie powinien chodzić w wyczuwalnym lub słyszalnym zgrzytaniem piasku wewnątrz...bynajmniej u mnie tego nie ma, natomiast załączanie i wyłączanie się stabilizacji rzeczywiście daje "zgrzyt" to normalne i nieco mało przyjemne ale C70-300 IS USD wydawał jeszcze "brzydsze pochrapywanie"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PRZEMOLO79
pierścień ostrości nie powinien chodzić w wyczuwalnym lub słyszalnym zgrzytaniem piasku wewnątrz..
no właśnie, ale za tą kasę myślę ok, jak nie padnie :D
Reszta na pozytyw, stabilizacja rzeczywiście bardzo efektywna jak na prototyp Tamrona ( dopiero się uczyli na tym modelu ), lecz te przeskoki denerwują.
-
w końcu to obiektyw rocznicowy jakby nie patrzeć haha. Serio mówiąc stabilizacja jest bardzo skuteczna to fakt czasem "skoczy" zanim zamrozi obraz chwilkę to trwa ale z reguły nie za długo:-) USD to jakby nie patrzeć silnik ultradźwiękowy i z zasady jest cichy i szybki bądź b.szybki oby więcej takich w innych tamronach za podobne pieniążki (będą konkurencyjne do obiektywów Canona bo to wymusza rynek). Ten obiektyw skusił mnie po długich rozważaniach i przeczytaniu wielu postów i testów na jego temat, gdyż nie jestem fanem "kundelków" zaryzykowałem i tym razem jestem w pełni usatysfakcjonowany..zaczyna się dziać coś nad czym Canon musi pomyśleć :-)
-
No i dotarł do mnie, dzisiaj kilka zdjęć na szybko w domu i jestem pod wrażeniem. Stabilizacja bardzo wydajna można 1/40s z ręki na 300mm i jest ostro nawet przy f5,6 no ale wiadomo to testy w domu. W plenerze sprawdzę jak pogoda dopisze ale zapowiada się ciekawie. Obawiałem się powtarzalności obiektywów ale chyba niepotrzebnie.
-
Stabilizacja w Tamronie 70-300 USD jest wydajna ale jest też niezwykle prądożerna.
Szacuję, że VC tego Tamrona wcina prąd przynajmniej 3 razy szybciej niż OS Sigmy 17-50 EX.
Co do ostrości: Tamron jest ostry, wyraźny i pozbawiony zauważalnej aberracji chr..
Mój egzemplarz kupiłem "w ciemno" i nie mam żadnych problemów z BF/FF.
Ale miałem wcześniej mało popularnego u nas Canona EF 100-300 4.5-5.6, który nie ustępował Tamronowi ostrością, w całym zakresie. Nawet praca AF jest niemal identyczna w obu konstrukcjach - bardzo dobra.
Właściwie to zdjęcia zrobione Tamronem 70-300 VC USD i Canonem EF 100-300, są nierozróżnialne i na pewno nie sprzedałbym Canona, gdyby miał stabilizację.
Chylę więc czoła Canonowi, który swój debiut miał chyba w 1990 roku (Tamron 20 lat później!).
-
Właściwie to zdjęcia zrobione Tamronem 70-300 VC USD i Canonem EF 100-300, są nierozróżnialne i na pewno nie sprzedałbym Canona, gdyby miał stabilizację.
Chylę więc czoła Canonowi, który swój debiut miał chyba w 1990 roku (Tamron 20 lat później!).[/QUOTE]
Może i masz trochę racji ile jest szkieł które były projektowane lata temu u są nadal świetnie optycznie... ale technologia jednak idzie do przodu i jak mówisz canon nie miał IS i zaczynał się od 100 mm, Canon 70-300 is USM też miał swoją premierę w 1995 roku jest bezpośrednim konkurentem powyższego tamrona...ja wymieniłem i nie żałuję, więc subiektywnie rzecz biorąc wszystko jest rzeczą indywidualną co komu pasuje...konstrukcje L-ek mają również po 25-30 lat i są produkowane do dzisiaj a są ludzie którzy nie wymienią ich na nic innego :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miki450
Stabilizacja w Tamronie 70-300 USD jest wydajna ale jest też niezwykle prądożerna.
(...)
Śmiem się nie zgodzić. Jak kupiłem 6d to na początku bałem się, że coś mi za szybko bateria pada, po ok. 500 zdjęciach. Potem się wyjaśniło, że to przez moje częste na początku zabawy z nim, ale do rzeczy…
Zabrałem na Air Show Radom tego T 70-300 VC USD i walnąłem na oryginalnym aku (na zamienniku Phottic również) grubo ponad 1000 fotek, AF prawie cały czas ciągły z VC, do tego jeszcze przeglądanie tych fot itp.
Jak teraz mam C 100-400 top nie obserwuję by mniej prądu ciągną ;) Wyniki są podobne ;)