RobertON - dzięki za opinie i stymulację... będe stopniowo opisywał i pokazywał zdjęcia. tylko jak zawsze problem z czasem.......
454. Mężczyzna z plemienia Dassanech
Wersja do druku
Qrcze ...... zdjęcia do nr 422 są nie widoczne :(
Ponieważ dostałem 2x na priva pytanie o sprzęt zabrany do Etiopii, odpowiadam "publicznie" bo to żadna tajemnica: dwa korpusy: 5DmkII i 7D, 5 obiektywów: 17-40L, 70-300IS DO ("zielony"), 100 2.8L IS Macro. 200 2.8L (jedynka) oraz 400/5.6L. Statyw travel Manfrotto, filtry etc. - samo dźwiganie możecie sobie wyobrazić...........
457. Kobieta z plemienia Hamer w trakcie tańca "bull jumping"
458. Przed Holy Trinity w Addis
Max13 rozumiem, że fociłeś na dwa korpusy FF na raz ? 457 jest fajne, takie z ekspresją i bardzo dobra obróbka. Doceniam ile Ciebie kosztowało noszenie sprzętu w tym upale i kurzu.
Nudne są te Twoje zdjęcia i podróże!!!
:-)
bo jak zwykle doskonałe.
Naprawdę jak zawsze podziw, gratulacje i - niestety - takze zazdrość :-), ale taka pozytywna - motywująca.
455 i 457 bodobaja mi się.
Powiem dziś o kwestii technicznej. Sposób pokazania zdjęć reportażowo - portretowych od strony technicznej (jakość, ekspozycja, wywołanie, czystość itp itd) doprowadziłeś do poziomu perfekcyjnego. Celowo pomijam w tym komentarzu inne (dobre) aspekty twoich zdjęć tylko po to aby podkreślić właśnie ten. W pełni zasługujesz na sprzęt który posiadasz, bo wyciskasz z niego wszystko co się da wycisnąć. Aż strach pomyśleć co by było gdybyś zaczął pstrykać np. średnioformatowcem!
Wszystkim da się robić zdjęcia nawet kartką z dziurką ,wszystko zależy jakie duże powiększenie będzie robione no i najlepiej zrobić dwoma obiektywami to samo ujęcie. Generalnie są ok ,może niektóre trochę za mało kontrastu. W tym 460 zdjęcie klimatyczne ,trochę widać jak by było retuszowane.
Kilka portretów z Etiopii: plemiona Mursi, Hamar, Karo ..... zainteresowanych odsyłam do mojej Galerii i Zeszytu Podróżnego
465.
466.
467.
468.
469.
470.
Jestem pod wrażeniem, piękne ujęcia,i piękna podróż :)
pozdrawiam.
Jestem pod dużym wrażeniem kultury etiopskich plemion, zdjęcia są niesamowite tzn. ludzie, którzy są na nich przedstawiani, absolutny odlot. Cieszę się Max13 , że kontynuujesz prezentację zdjęć.
Świetne.
Z przyjemnością zaglądam do Twojej galerii - jest co pooglądać.
Naprawdę robią wrażenie.
Twoje fotki są interesujące.
Gratulacje.
Inna sprawa:
fotografowanie biedy.
W wielu przypadkach ja się poddałem.
Nie umiałem biedakowi patrzeć w oczy i fotografować.
tryton - dzięki
zysk - popełniasz typowy błąd myślowy i emocjonalny oceniając te zdjęcia jako "fotografowanie biedy". Biedę to można fortgrafować w Europie, Polsce, w USA..... Tam np. plemię Hamar należy do najbogatszych i żyją szczęsliwie i w harmonii wg ustalonych zasad. To typowy "błąd" w podejsciu do problemów Afryki. Błędem jest porównywać to co dostępne jest w naszej cywilizacji z tym co dostępne jest np. plemionom Omo Valley w Etiopii - niektóre dzieci w wioskach które odwiedziliśmy widziały pierwszy raz białego człowieka i na nasz widok uciekały z krzykiem...
Odpowiadam na pytanie z priva: zdjęcia 471 i 473 - zrobione 200 2.8, zdjęcie 472 - zoomem 70-300 DO("zielonym")
474. Kobieta Hamar podczas tańca "bull jumping"
Uwielbiam fotografię czarno -białą, ale niektóre zdjęcia inaczej niż w kolorze nie oddadzą tego klimatu,który chcesz nam pokazać.Czekam na kolejne ujęcia bo pewnie Afryki i tej kultury etnicznej nie zobaczę a Ty przybliżasz mi to .
pozdrawiam.
Trochę kontrastu brakuje jak na mój gust na niektórych (np. 469). Jakąś wyraźniejszą obróbkę bym tu widział.
Dzięki, Cień, za techniczne uwagi.
1. Co do kontrastu - można dyskutować, sam miałem taką "chęć" nieco mocniejszego kontrastu ale ostatecznie zdecydowałem tak, jak jest - choć zgadzam się, że tutaj jest sprawa odbioru i trochę gustu.
2. Termin "wyraźniejsza obróbka" nie znaczy dla mnie nic (i wszystko :)) - mógłbys sprecyzować?
Jedno tylko... i nic więcej :)
Rozumiem, jedno dziennie.
475. Max , super , dzięki,to jest to o co mi chodzi.Dla takich zdjęć warto poświęcić chwilę , ba nawet kilka minut , by smakować ten urok fotografii czarno-białej.
pozdrawiam.
Przeglądnąłem Twe zdjęcia z Nepalu.Coś fantastycznego.Zdjęcie nr 13.Długo wpatrywałem się w to zdjęcie i kilkakrotnie wracałem żeby
nacieszyć swe oczy tym ujęciem.Bravo, bravo, bravo.
No to jeszcze trochę inne w klimacie - na 476. mój przewodnik pokazuje członkom plemienia Mursi film zrobiony przez BBC o plemieniu Mursi kilka lat temu - pomimo iż film okazywał Mursi z innej wioski, rozpoznali wszystkich na filmie. Tak im się spodobało, że nie chcieli nas wypuścić z wioski...... Na 477 - sceny z życia prowincji......
476.
477.
477 jest świetne Urok cywilizacji - reszta także, z wielką przyjemnością oglądam.
Wszystkie jak zwykle kapitalne. Przy 468 i 470 patrząc na zdjecia poczulem sie jakbym czytał książkę Fiedlera. Naprawde gratuluję.
Ps. Ciekawe jak 480 wyglądać bedzie po konwersji na b&w. :-)
Świetne masz te foty i jeszcze lepsze wspomnienia.
Ostatnie dwa portrety w bardzo dobrym świetle i bardzo fajnie wyszły. Pora dnia jest jak zwykle jest bardzo istotna, ze względu na światło, do portretu "miękkie światło" bardzo mile widziane.
Z tych ostatnich 476 zdjęcie z tym laptopem, świetne.
Max13 mam niestety takie same, bardzo smutne odczucia, a zdjęcia będą tylko wspomnieniem ...
484 tajemnicze, przez szparę w drzwiach robiłeś?
Z wielką przyjemnością oglądam Twoje fotografie i czytam Zeszyt Podróżny. Patrzę na zniszczenia po trzęsieniu ziemi.
Te ostatnie wrzutki super.