diplo zacznij może od pomocy dla programu. JEST TU
Wersja do druku
diplo zacznij może od pomocy dla programu. JEST TU
Ale gdzie Ty tego tiffa edytujesz? W Photoshopie go otwierasz? Czy chcesz wogóle korekty z LR zapisywac w tiffie obok rawa? Nie za bardzo rozumiem co to znaczy wedytowany tiff? A stack'owanie moze wylaczyc...
Najpierw w LR a później jak trzeba mi jakiejś innej obróbki wysyłam do edycji w PS. Ale wiecie co wczoraj coś napstrykałem bo mnie to wkurzało i dzisiaj uruchamiam i jest cacy :)
@MaćkuH dokładnie to - edytuje tiff w PS ;)
W momencie kiedy klikniesz "Save" ten psd czy tiff (chyba) dopiero wskakuje na dolny pasek. Intrygowało mnie kiedyś czemu niektóre tiffy po zapisaniu przenosiło na koniec "film stripa" a niektóre zaraz oboj oryginalnych plików, nie rozgryzłem schematu i odpuściłem sobie doszukiwania się wady, ale może ktoś wie ocb?
A może miałeś typ sortowania zmieniony :) Wiem, że to trywialne ale...
Hej, nie chce robić nowego tematu bo widzę że jest o Lr 3
Chciałem się zapytać jaki macie system back up`owania? W tym monecie wszystkie pliki Lr mam na przenośnym dysku czyli katalogi ustawienia itp. Trochę upierdliwe jest, że Lr zaczyna działać dopiero po podłączeniu dysku (wtedy katalog z dysku jest widoczny w lr).
Wydaje mi się że lepszą drogą było by robić back up na dysku przenośnym i mieć wszystkie zdjęcia też na kompie. Jak ustawić w prog. aby automatycznie po podłączeniu dysku lr w tle wykonywał kopie bezpieczeństwa?
Da się właczyć alert na światła i cienie w trybie Library/Loupe View? Bo jedynie w Develop mi to działa...
pytanie z innej beczki ma może ktoś jakiś dodatek do lightrooma (darmowy/shackowany) aby można było robić ramki ??
nie uzywalem, ale slyszalem bardzo dobre opinie: lrmogrify.
robi znaki wodne, ramki i rozne inne cuda-wianki ;)
I jeszcze jedno pytanie. Czasami mam tak, że np przesunę suwak i zdjęcie staje się troche nieostre. Muszę coś kliknąć np. wyłączenie i włączenie jakiejgoś modułu z Develop, aby zdjęcie się wyostrzyło. Dawno nie obrabiałem zdjęć, kojarzę że miałem coś takiego w LR w przeszłości. Co to jest?
a wlaczyles sobie generowanie pelnych wgladowek przy imporcie?
albo inaczej: wejdz w jakis nieduzy folder ze zdjeciami, daj w Library wygenerowanie podgladow 1:1 (Library\Previews\Generate 1:1 Previews - albo jakos tak) i zobacz, czy po czyms takim nadal pojawiaja sie nieostrosci. jesli nie, no to masz odpowiedz...
To raczej nei to. Bo taka anomalia zdarza się czasem i to bardzo rzadko. Pomaga np. reset komputera. Co ciekawe, tak samo czasami padają mi profile od kolorów, choć nie zupełnie, a tylko na niebieskim to widać. Np. idealnie belka niebieska CB albo FaceBook sprawdza się do tego. W sensie patrze na belke i wiem czy trzeba reset czy nie. I chyba wtedy też te problemy z ostrością się robią.
Ciężko powiedzieć skąd się to bierze, ale zauważyłem, że chyba jak długo nie pracuje na Macu, a jest włączony, później przepinam wejśćie do monitora z laptopa i trzeba reset...
Mam takie pytano.Jak poustawiać LR 2 .2 w parametrach żeby nie zawieszał mi systemu XP?
nie procesor intel 2X2,8 3g ram, podczas obróbki lr i xp odmawiają posłuszeństwa
Nie wiem czy komuś coś takiego się przytrafiło.
Chciałem uruchomić lightrooma zamiast miniatur pojawia mi się komunikat
"An unexpected error occurred while loading a module:
Assertion failed: lua_pcall(L,2,1,0)==0" ?!
Mam win7 64bit i lightroom 64bit, wczoraj zrobiłem update flash playera i najprawdopodobniej ten wspaniały upgrade rozwalił lightroom.
Czy komuś też to się przytrafiło i może wie jak rozwiązać ten problem?
Dzięki z góry.
robiłem dziś update flasha... żadnych problemów :) wyślij zgłoszenie błędu do supportu adobe, powinni pomóc...
Zrobiłem dzisiaj mały test wyciągania cieni z użyciem lightrooma. Parametry: 60d, iso 200, f5.6, 1/30, htp-off.
Dla wszystkich zdjęć domyślne ustawienia lightrooma, następnie zsynchronizowany wb i fill light na 100. Wyniki:
Sytuacja (zafarb) pogarsza się jak włączy się HTP.
Dodatkowe informacje: szum z włączonym HTP na iso 200 jest większy niż szum na iso 200 bez HTP (a chyba powinien być taki sam, bo iso 200 z htp, to przecież iso 100 z cieniami wyciągniętymi do iso 200).
Wniosek jest taki, że jak planujemy "wyciągać cienie", najlepiej użyć zwykłego formatu RAW i wyłączyć HTP!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha - w 60d najnowszy firmware, Lightroom 3.2
Witam, mam pytnie. Czy Lightroom3 obsługuje Canona 5d, tzn. czy mogę w tym programie pracować z fotami "na żywo" podczas sesji tj. w Capture One?
A.
Obsługuje bez problemów.
Jestem stosunkowo nowym użytkownikiem Lightrooma, i mam do bardziej doświadczonych takie pytanie: czy jest możliwość eksportu obrobionych zdjęć z zachowaniem oryginalnej struktury folderów?
Podam przykład. Mam zlecenie, w którym zdjęcia musiałem posortować sobie w podfolderach.Wygląda to więc tak:
Katalog główny >
Podkatalog 1 > plik1, 2, 3, 4
Podkatalog 2 > plik5, 6, 7, 8
Podkatalog 3 > plik9, 10, 11, 12
itd.
Zawartość całego katalogu głównego obrabiam w Lightroomie hurtem, i przechodzę do eksportu. Niestety po eksporcie wszystkie pliki które wcześniej były posortowane w podkatalogach, trafiają do jednego wspólnego katalogu. Mogę je potem rozdzielić ręcznie, ale to trochę zabawy, bo podfolderów jest dużo. Z tego samego powodu eksport każdego podfolderu osobno z lightrooma również odpada. 500 plików po 4-5 w folderze daje mi ponad 100 folderów, więc trzeba się naklikać.
Z góry dzięki za sugestie :)
HTP to funkcja wyciągająca światła coś jak dro w sony/nikon tylko że działa na jasne partie obrazu a nie na ciemne
priorytet jasnych partii obrazu
Dzięki za podpowiedz ale to nie to :(
Ja już w module Library mam pliki, które są poukładane zgodnie ze strukturą folderów na dysku i z zarządzaniem tym nie mam problemu. Samo się poukładało przy imporcie. Chciałbym aby podczas eksportu pliki trafiały w nowe, wybrane miejsce, ale żeby również tworzone były odpowiednie foldery, tak żeby to drzewko folderów odpowiadało oryginalnemu, a nie tak, że wszystkie pliki -z różnych folderów- trafiają do jednego folderu
Pozdrawiam
Fakt, pytałeś o eksport, nie import - mój błąd.
W takim razie przy eksporcie, w sekcji "File naming" ustaw "Rename to" na "Edit". Wybierz z sekcji "Image name" opcję "Folder name" i wstaw ją w wybrane miejsce nazwy docelowej, możesz oddzielić od reszty jakimś znakiem, np. podkreślnikiem.
Eksport pójdzie dalej nie po Twojej myśli, bo wszystkie pliki znajdą się w jednym katalogu. Ale tym razem wszystkie nazwy będą poprzedzone przedrostkiem, który pozwoli Ci łatwo poprzerzucać je do odpowiednich folderów, niestety ręcznie.
Zawsze możesz też skorzystać z opcji "Export location/Export to/Same folder as original photo".
Faktycznie sprytnie pomyślane. Będę musiał się dokładnie przyjrzeć tym opcjom, bo przy pierwszej próbie i tak coś pomieszałem ;) Dzięki za pomoc, na pewno wykorzystam Twoje porady
Pozdrawiam
Szybkie pytanie odnośnie Lightroom. Czy ten program rozpoznaje, które zdjęcie było robione pionowo i automatycznie obraca w module Library? Aparat 5D. Hmm... w sumie pisząc to pytanie zastanawiam się czy aparat ropoznaje pionowe kadry, bo moze tu jest problem. Wcześniej miałem 50D i EoS Utility obracał automatycznie.
Pracuje z tabletem wacom bamboo w PS siła nacisku działa wzorowo, natomiast w LR jak mocno bym nie naciskał maluje z parametrem który jest ustawiony w parametrach pędzla, jest na to jakiś sposób żeby reagował na nacisk?
Chciałam zapytać, czy moglibyscie podac stronkę z której mogę ściągnąć Lightrooma za darmo:) Wiem, że nie którzy ściągają a ja nie mogę znaleźć stronki z któej mogłabym to zrobić. Obecnie mam tried ale to nie działa tak samo.
pozdrawiam
Spróbuj tutaj: http://tinyurl.com/lightroom3-free-cracked
:D Najpierw nie mogłem uwierzyć że ktoś podlinkował, jak zobaczyłem kto to mało nie spadłem z fotela ale ciekawość wzięła górę... piękna "kopalnia " programów :D
post roku hehe
Możecie doradzić jaki komputer stacjonarny sprawić sobie by LR przestał się ciąć, szczególnie przy stemplowaniu, eksportowaniu i drukowaniu zdjęć do pliku?
W tej chwili używam notebooka, Dell Latitude E6400, C2D P8600 2,4 GHz, 4GB RAMu, grafika zintegrowana Mobile Intel 4 Series Express, HDD magnetyczny 5400rpm.
Do tego podpinam zewnętrzny monitor Eizo.
Wszystko działa fajnie, ale nie radzi sobie z RAWami z matryc powyżej 10mpx :sad:
RAWy z 400D, 30D obrabia się bajecznie, wszystko śmiga aż miło, jednak gdy trzeba obrobić materiał z 5D, 5Dmk2, 50D to zaczyna się pojawiać grymas maszyny...
Zastanawiam się np nad takim sprzętem:
Procesor Intel® Core™ i5Chciałbym podłączyć do niego dwa monitory 24" jako główny i 19" jako dodatkowy, oba z standardową rozdzielczością.
Kod procesora 2400
Ilość zainstalowanych procesorów 1 szt.
Częstotliwość taktowania procesora 3,1 GHz
Częstotliwość taktowania procesora (Turbo-Boost) 3,4 GHz
Pamięć podręczna [L3 Cache] 6 MB
Zainstalowana pamięć RAM 4 GB
Typ pamięci DDR3
Częstotliwość pamięci 1333 MHz
Chipset płyty głównej Intel H67 Express
Typ dysku HDD
Liczba zainstalowanych dysków 1 szt.
Pojemność dysków [łączna] 1000 GB
Interfejs dysku SATA II
Prędkość obrotowa 7200 obr/min
Karta graficzna
Chipset karty graficznej nVidia
Model karty graficznej GeForce GTX 460
Pamięć kart graficznej 1024 MB
Macie jakieś doświadczenia czy LR zacznie płynie działać na takim sprzęcie?
Z mojego doświadczenia Lightroomowi bardzo pomogło włożenie dysku SSD do komputera. Na SSD mam posadzony system oraz bazy lightroomowe (pliki .lrcat wraz z podglądami plików), natomiast RAW-y siedzą na normalnym HDD. Reszta konfiguracji dość podoba (i7, 4GB, system 64-bitowy).
witam
glupie pyatnie
Ja dopiero zacząłem przekonywać się do lighrooma przy masowej obróbce rawow z rajdu np 350 do 400 sztuk.
Bardzo fajna opcja jest praca na 2 monitorach w lighroomie.
pytanie brzmi :
Czy idzie przypisać zapisywanie zdjęć pod dany przycisk skrót jakiś / funkcja eksportu - szukałem ale ślepy jestem a to by mi zaoszczędziło parę godzin na miesiąc.
Darek
Funkcja eksportu: ctrl + shift + E
Przeciez jak już masz zapisane presety exportu to klikniecie go 3 sec...
MaciekH ja próbuje organizować prace i zastanawiam się czy jest taka możliwość bo nie znalazłem żeby przypisać.... jak np w cs akcje.
wiem ze to 3sek lub więcej zależy jak jeszcze menu rozwija się ułoży bo doprowadza mnie czasami do szewskiej pasji :P
3x 400 = 1200/ 60 = 20 min klikania :shock:
wiem ze to głupota ale jak mogę sobie skrócić siedzenie nad fotami o 20min to był bym bardzo zadowolony.
Lighroom vs CS to i tak przepaść czasowa na plus dla mnie bo w CS siedziałem po 3 dni nad rajdem czasami.
Pozdrawiam
Darek
Ctrl+A najpierw i wtedy nie musisz 400 razy klikać:P Nawet jeśli każde z 400zdjęć chcesz zapisać w 3 roznych wersjach to 3x 3sec=9sec:P Pozniej już tylko czekać aż to przemieli:P
Chyba że ja czegoś nie rozumiem i każde zdjęcie chcesz z innym presetem?
Rozumiem o co Ci chodzi, ale wydaje mi się że już sama obecność presetów zapisywania to mega przyspieszenie całego procesu, aczkolwiek możliwość przypisania do nich jeszcze skrótów byłaby mile widziana, a na dzień dzisiejszy chyba nie możliwa...
Przypadkiem znalazłem:
http://www.computer-darkroom.com/lr2...m-keyboard.htm
http://photographers-toolbox.com/pro...r.php?sec=main
Sprawdziłem drugi link, całkiem przydatna wtyczka przy optymalizowaniu pod swoje potrzeby lightroom'a (można zmodyfikować KAŻDY skrót który jest w programie i dodać swoje skróty do opcji które ich nie mają), ale niestety do konkretnego presetu nie da się nią chyba przypisać skrótu, nawet w pełnej wersji. Napisałem do autora, może coś podopowie;)