dzieki! (i za informacje o tej gwarancji i za super tranzakcje)
Wersja do druku
dzieki! (i za informacje o tej gwarancji i za super tranzakcje)
mi sie nadal podoba to szklo
Mi się wydaje, że gdy używasz obiektywu EF (pełna klatka) na kropie głębia ostrości jest taka sama - otrzymujesz tylko fragment obrazka z FF. Różnica dopiero się objawi przy użyciu EF-S np. 60 makro lub z innej odległości do motylka aby go zmieścić w kadrze. BeatX: 5d2 ma 21M a nie 24M a wycięty krop to 8M.
Pozdrawiam
witam wszystkich. mam pytanie co do szkła 100mm 2,8f LIS macro. czy ktoś próbował podłączyć go do 1d km4. u mnie występuje problem z każdym egzemplarzem tego szkła więc albo wina leży po stronie nie kompatybilności tego zestawu albo moja puszka ma jakąś wadę i nie do końca lubi to szkło. jak by ktoś miał indo na ten temat bardzo proszę o kontakt. pozdrawiam
Ale co niby jest nie tak? Nie działa IS, AF działa standardowo :mrgreen: czy co innego?
AF ma problem. jak jest ustawiony na np. minimalną odległość a mierzymy w dal i widzimy w wizjerze mleko to nie ma zamiaru się ruszyć. dopiero jak go ręcznie prze ostrzymy tak by zaczęły rysować się jakieś kształty zaczyna działać i robi to perfekcyjnie. do czasu gdy znów zgubi ostrość wówczas znów trzeba mu dać ręczne wspomaganie.
Rozumiem, że piszesz o limiterze z boku na obiektywie.
I dobrze, po to jest limiter/ogranicznik.
I dobrze, po to w eLkach/droższych szkłach jest FTM.
I dobrze, to obiektyw macro, nie został zaprojektowany pod AF-C/Servo, ale może działać w tych trybach, wszystko w gestii użytkownika. 100LIS to najszybszy póki co obiektyw macro.
Z tego co piszesz to wszystko OK, zobacz sobie jeszcze te specjalne funkcje/customy - 1D ma ich od cholery.
limit odległości nie ma tu nic wspólnego jest ustawiony na full. jasne chętnie sprawdzę w cf.
minimalna odległość to 30cm i na nią ustawiasz ostrość teraz bierzesz kadr na np blok w odległości 50m od ciebie po naciśnięciu spustu af ani drgnie i tak w każdym przypadku gdy w obiektywnie nie ma choć troszkę zarysu przedmiotu. nie ważne czy to z 1m do 30 czy w jakiej kolwiek innej sytuacji działa tylko jeśli jakiś kształt się zarysowuje.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jeszcze jedna sprawa 5d odraz 30d nie ma z tym obiektywem żadnych problemów.
ok jak wrócę do domu to sprawdzę CF lecz każdy obiektyw poprawnie działa tylko nie ten w kombinacji z 1d. obiektyw AF-on is-on zakres-full. najlepiej było by przetestować szkło z innym 1d mk4 lecz drugiego nie posiadam.
Spróbuję nie zapomnieć i wieczorem przetestować taki zestaw... Jakbym zapomniał, to się przypominaj na prv :mrgreen:
gietrzy miał rację w jednej kwestii ustawienia CFIII.5 ma byś na 0. i dlaczego to sie nie działo z innymi długimi szkłami. kto to wie:) jak to mój kumpel z pracy mówi "człowiek uczy się całe życie" dzięki za pomoc i sory za zamieszanie.
KUBAwo: ja to napisałem, że GO będzie inne ze względu na odległość od obiektu fotografowanego. Oczywiste jest też, że ef i ef-s będą miały inną GO bo są odmiennej konstrukcji ( odległość tylnej soczewki od matrycy). A GO z obiektywu EF na kropie i wyciętym kropie z FF będzie taka sama.
:razz:
troche odswieze watek.. moze kogos zainteresuja efekty pracy 100L w fotografii studyjnej: click
niestety pogoda do bani, zeby wyjsc w plener i tam przetestowac omawiany obiektyw..
Zdjęcie fajne, ale kolor zieleni - jak by owad siedział na sztucznym listku:(
hehe ;) to jest w zasadzie moje pierwsze zdjecie makro jakie zrobilem ever :D
poki co to cala fotografia makro jest dla mnie niewiadoma (gdzie szukac "modeli", oswietlenie, obrobka itp)
Spowodowane jest to przez ustawienia w indywidualnych funkcjach aparatu, jest tam taka funkcja odnośnie AF (nie pamiętam która a nie chce mi się sprawdzać) że jak nie może naostrzyć od razu to nawet nie próbuje. Proponuje wyzerować wszystkie ustawienia do fabrycznych i będzie dobrze.
Szczerze? Co drugą małpą takie zrobię.. Ani technika, ani światło, robal pospolity i do tego kadr delikatnie mówiąc dyskusyjny. Chodziło więc tylko o podpis?
Zmierzam do tego, że nie trzeba tutaj wrzucać każdego zdjęcia z danego szkła, ponieważ jest założony osobny wątek. Obiektyw jest specyficzny, ma swoje maniery, ciekawy kontrast i fajne zachowanie pod światło. Jeśli umiesz, pokaż jak to działa.. Ale oszczędź nam takich przeciętnych pstryków z wypalonym pierwszym planem.
aa fakt, jest osobna galeria na zdjecia zrobione wylacznie 100L - nie zaowazylem, w przyszlosci tam bede wrzucac, luz ;)
mistrzu spokojnie.. to moje drugie zdjecie makro jakie kiedykolwiek w zyciu wykonalem :]
- jak na drugi raz chyba nie jest tak zle co? :twisted:
Widać, że drugie.. Pierwsze też widziałem, jeszcze gorsze.. Umówimy się, że oszczędzisz nam kolejnego tysiąca, co?
A na początek, pooglądaj sobie dobre makra, choćby Marka Wyszomirskiego. Tam świetna technika fotograficzna idzie w parze z doskonałym wyczuciem estetyki. Ja się od niego wiele nauczyłem, z pewnością pomoże i Tobie. Co ciekawe jego cały zestaw do fotografii kosztuje pewnie sporo mniej niż Twój 100L. To jest właśnie prawdziwe mistrzostwo.
A ja bym prosił żeby wstrzymać się z tymi ocenami mistrzostwa, kunsztu, amatorszczyzny etc. - wątek jest na temat szkła, a nie umiejętności robiącego zdjęcia. Od tego są galerie. I tu też bezpośrednia uwaga do kolegi BeatX - chcesz się pochwalić zdjęciami zrób to w swojej galerii, a nie w wątku sprzętowym.
no przeciez napisalem wczesniej, ze w dedykowanej galerii obiektywu 100L bede pokazywal swoje zdjecia, spoko :)
dajcie i mi napisac ostatnie slowo w tym offtopic'u ;)
nie mistrzu umowimy sie inaczej - ja bede pokazywac co chce, a to czy ci sie to spodoba czy nie.. no coz - nie moj problem - od tego masz forum, zeby dac upust swojej flustracji.
witam
ja ostatnio męczyłem 100L na praktyce driftu
daje rade nie powiem , choć na torze w porównaniu do rajdów af gubił się bardziej- po prostu nie nadążał.
Darek
Witam
coś ucichło z chęcią popatrzę na robale bo to jest dla mnie sztuka :)
coś z niedzieli jak zwykle inne wykorzystanie szklą niż mówi tabliczka na nim.
exif on :P
Darek
ale zeby nie urazic niczyich uczuc, to w tym watku mozna pokazywac tylko dobre zdjecia robali robione nowa setka, wiec wyglada na to ze 100L to nic specjalnego - wkoncu tyle osob ja ma.. robali cale miliardy na polach a zdjec jak na lekarstwo :D
Czy to szklo jest na tyle ostre ze mozna pokusic sie o kupno uzywki bez ogledzin? Spotkal ktos mydlany egzemplarz? :)
Egzemplarz używany mógł np. zostać upuszczony na ziemię. Po urazie mechanicznym optyka może się zawsze rozjustować i dawać różne rezultaty. Jeżeli nie bierzesz od kogoś, kogo znasz i komu ufasz, to zawsze lepiej sprawdzić przed zapłaceniem.
Pewnie, że można nie popadajmy w paranoję.
Dobrze by było sprawdzić FF/BF jak nie masz puszki z regulacją tego błędu. Kiedyś miałem ta setkę i właśnie miała +2. Z tym ze ja mam jakiegoś pecha bo wszystkie szkła jakie mam są rozregulowane . :lol:
5d2 więc tu nie powinno być problemu, dzięki za wskazówki.
witam wszystkich.
Jestem tu kompletnie nowym uzytkownikiem. Zastanawiam sie nad tym obiektywem do robienia zdjec ryb i korali w akwarium. czy znacie kogos kto mial z tym doswiadczenie.Lub moze jest jakis obiektyw ktory by byl do tego leprzy. Moj aparat to 40D.
Robiłem rybki i korale 100 macro nie L i było ok, także tu na pewno nie będzie gorzej. Co do lepszego wyboru to raczej ciężko, za to może być o 60% taniej i prawie tak samo dobrze , mam na myśli właśnie starą 100 macro. Minus jest taki że nie ma stabilizacji ale można zastosować statyw.
Dzieki AMB
Sprawa wyglad tak ze jak chce zrobic z frontu to statyw. Jak bede robil z gory i przetne lustro wody, to tylko z reki.
Ktoś z posiadaczy rzeczonego obiektywu mógłby powiedzieć jak zachowuje się przy ostrzeniu AF i MF w odległości powyżej 3m. Odległość między 3m a nieskończonością jest niepokojąco mała. Chciałbym wiedzieć czy można go wykorzystać jeszcze do celów innych niż makro.
Radzi sobie lepiej niż eLka to jej jedyna wada
Aj, przeoczyłem. Fakt - skok na pierścieniu jest malutki dla większych odległości. Ale af działa w tym obiektywie doskonale więc manual raczej do makro - to oczywiście ogólnik i zdarzają się sytuacje że trzeba pokręcić, wtedy faktycznie jest trudno.