sprawa oczywista nie godna wspomnienia:wink:
Wersja do druku
Kilkustronnicowa ślicznie oprawiona książeczka w formacie ca. karty kredytowej ze zdjęciem, nazwą firmy (+logo), zdarza się że i godłem :), numerem, nazwą "legitymacja służbowa", podaną w 4 językach formułką np.: "władze cywilne i wojskowe w kraju oraz placówki dyplomatyczne i konsularne w kraju i za granicą proszone są o udzielenie mu poparcia i pomocy w wykonywaniu obowiązków słuzbowych" i coroczna prolongata. A do tego ID na plastiku (na smycz) ze zdjęciem w laminacie, naazwa, logo, numer i duży napis Press. Na odwrocie ta sama formuła w 2 językach. Albo laminat ze zdjęciem, dużym napisem Prasa, nazwiskiem, numerem, terminem ważności (zdarza się bezterminowo) i podpisem naczelnego, nazwą redakcji i na odwrocie: "Wszystkie osoby i instytucje prosimy uprzejmie o udostępnienie naszemu dziennikarzowi wszelkich informacji" +eng. NIgdzie nie ma ISSN ani jakichkolwiek kodów. Takie dwa przykłady kwitów dziennikarsko/fotoreporterskich ludzi, którzy rzeczywiście pracują w lub dla prasy.
Hi...
Moja miała format legitymacji SB (składana wzdłuż krótszego boku mniej więcej format karty kredytowej - celowy zabieg ;). Wytłoczone logo na zewnętrznej okładce ze skaju, w środku imię, nazwisko, zdjęcie, numer, stanowisko, prośba o udzielenie pomocy i miejsce na pieczęcie z ważnością.
A tak naprawdę to może mieć nawet wielki napis **** bo nie ma żadnego wzoru takiej legitymacji. :)
Nie wiem jak w Polsce, ale może i tu przyda się coś takiego:
http://bighugelabs.com/flickr/badge.php
Gdzie i za ile można takową legitymacje zamówić? ;) Jestem chętny
Zamówić? O tempora o mores. Ja mam dwie z dwóch różnych firm, jedna jak z Ormo - redakcja, druga porządniejsza - agencja. Ale nie rozumiem dlaczego legitymację (czyli dowód legitymizujący/uprawniający człowieka do realizowania zadań w imieniu firmy X) ma dostać każdy kto chce mieć legitę press. To jakaś paranoja.
Myślałem ze legitymacja jest dla użytkowników sprzętu foto, dla tego kto chce takową posiadać.
Na upartego legitymację może mieć przechodzień. Na nowoczesne obuwie na przykład.
Tu możesz zamówić dowolną: http://www.allegro.pl/item680172968_...gitymacje.html
Tylko wzór co ma być w środku dostarczasz. Powodzenia :!:
Myślałem o legitymacji dla szczęśliwych posiadaczy sprzętu firmy Canon. :/
To dopisz się tu: http://www.canon-board.info/showthre...=36724&page=26
Może jeszcze kiedyś wyjdzie nowa seria. Legita wyłącznie jako pamiątka - gadżet.
na co dzien praktycznie sie ich nie uzywa wrecz czasami lepiej nimi sie nie chwalic , bo i po co .
1 Zastanowcie sie czy jak bedziecie kogos fotografowac ( zalozmy reporaz o jakiejs tam dzielnicy miasta) to szybciej nawiazecie kontakt , bo chcecie pofotografowac czy dlatego bo zamachacie mu legitymacje przed nosem .
2. Fotografujecie jakas mala impreze dla ludzi - koncercik itd . Wyobrazcie sobie pod mala scena gdzie jest kilku widzow 100 fotografow , ktorzy zaslaniaja widzom dokladnie wszystko, bo chca miec lepsze zdjecie.
3 Macie juz upragniona legitymacje i chcecie wejsc na jakas wieksza impreze -najczesciej akredytacje przyznaja wiec biura prasowe , ktore weryfikuje te legitymacje . Sa ograniczone ilosci miejsc dla fotografow i w pierwszej kolejnosci otrzymuja je tytuly najbardzie pozadane przy obsludze danej imprezy .
4 Na swiecie ta weryfikacja dotyczyprawie kazdej imprezy , najczesciej duzych imprez sportowych - niejednokrotnie trzeba wypelniac cale formularze podpisane przez naczelnego do tego przedstawic portfolio z publikacji
.... to tyle chwilowo na temat legitymacji
Najważniejsza jest zawsze akredytacja , a o tą najczęściej występują redakcje jeszcze długo przed imprezą. Prasówki można nawet nie wyciągać. Jak nie masz akredytacji to ochrona cie wpuści choć byś miał prasówkę Newsweek`a.