Najbardziej interesująca jest cena - niecałe 11k zł za MkIII brzmi bardzo dobrze:-D
Wersja do druku
Najbardziej interesująca jest cena - niecałe 11k zł za MkIII brzmi bardzo dobrze:-D
Czy ktoś wie od kiedy rusza sprzedaż 1D MK III ?
Na łódzkich targach powiedziano mi, że wstępna cena tego body to 16-17 kzł.
Ja bym u zwykłego TIP-a takiego aparatu nie kupił. Cena sugerowana w Foto-NOVA.
Ja też kupiłem 20D i 5D od TIP-a, ale wyższego modelu bym nie kupił. Tutaj po prostu bym chciał mieć spokoj wewnętrzny i pełną obsługę gwarancyjną. Za to obiektyw z wyższej półki mogę zaryzykować. Ale to tak do 10 kzł.
Bez przesady. Oficjalny zakup w sklepie internetowym to może być różnica 2-3 kzł.
http://cgi.ebay.co.uk/Canon-EOS-1D-M...QQcmdZViewItem
Czy chodzi o tego eleganta?:)
Ja jak byłem napalony na to body to powoli ostygłem. Zdjęcia w tych samych warunkach wychodzą z niego dużo gorszej jakości niż z 5D. Poczekam, aż mój PS będzie czytał z niego RAW-y i wtedy postaram się gdzieś go dorwać i popstrykać w "normalnych" a nie targowych warunkach.
Sam robiłem te zdjęcia. Nie są powalające. Są brzydkie. To jpg-i prosto z aparatu. Mam gdzieś nawet takie z ISO 6400 (to akurat całkiem użyteczne). Ich jakość biorę na karb tego, że kompletnie nie znam tego aparatu i jego podejścia do pomiaru światła itd. Poczekam na bardziej optymalne warunki do porównania.
No to jest ważna informacja. Czyli jednak raczej sport+prasa codzienna - kontynuacja MkII. No dobrze, myślałem, że będzie bardziej uniwersalny.
zaraz się okaże, że to jest syfiasty aparat :lol:
Nie jest syfiasty, jest znakomity. Jego ergonomia, AF czy szybkostrzelność robią piorunujące wrażenie. Ma bardzo użyteczne ISO 6400, świetny wizjer itd. Zapewne robi też dobre zdjęcia w RAW-ie. Po prostu jakość zdjęć z 5D jest tak wyśmienita, że Mark III na jpg-ach wypadł przy nim mizernie. Ale cały czas jest to moja subiektywna ocena. Być może od tego wyśnionego przez siebie korpusu spodziewałem się czegoś lepszego, Jest to też moim zdaniem dowód na to, dlaczego nie ma następcy 5D. Jak widać ten aparat jest zbyt dobry by musiał być modernizowany.
Zdjęcia na targach robiłem 5D w RAW-ach (czyli jak zwykle), tym Markiem strzelałem w jpg. To zwiększa dystans jakościowy. Dlatego od pełnej obiektywizmu opinii powstrzymam się do czasu możliwości porównania tych aparatów w lepszych warunkach oświetleniowych i przy takim samym formacie zapisu.
Przecież oczywiste jest, że matryca z mniejszą ilością pixeli i o mniejszej powierzchni nie da lepszego obrazu. Technologia jest owszem inna, ale cudu się nie spodziewajmy. I, jak widać, nie w tą stronę idą ulepszenia. 14 bitów też będzie widoczne bardziej przy prześwietlonych obszarach albo w bardzo ciemnych częściach obrazu. Przypuszczam, że kilka odcieni trudnych do oddania do tej pory będzie się pojawiać. I nie te 10kl/s jest tutaj najlepsze, ale właśnie świetne 3200ISO, rewelacyjny AF z tyloma krzyżykami (już dawno powinny być wszędzie krzyżyki w jedynkach), czy liveview. Na wyższą jakość obrazu zaczekajcie do nowego 1Ds, przy 22mln będzie konkretna poprawa.
dokladnie.
to nie jest aparat kupowany dla jakości obrazu. :)
Ja bym jednak apelował że zanim stwierdzicie, że nowy MkIII robi do **** zdjęcia to może poczekać trochę na moment kiedy kilka osób będzie go już miało, kiedy pojawi się już więcej testów i sampli w sieci. Wtedy będzie można wyciągnąć jakies wnioski, bo póki co to się zachowujemy jak zgraja nastolatek. Ten powiedział...ah iso 6400 gładkie ...módlmy się! Tamten powiedział.... obraz tragedia ... w ogóle do **** ...... no tak Canon wypuścił paść, która do niczego się nie nadaje.
Panowie trochę rozsądku ...please :roll:.
Ja nawet jak na swoim 20D robie raz RAW a raz JPG to widze spory dystans jakosciowy... a co dopiero na dwoch puszkach ze zdecydowanie rozniacymi sie przetwornikami obrazu :roll: . Wg mnie po prostu nie dales szans tej puszce nie znajac jej i pstrykajac w jpg i raczej powinienes poczekac na bardziej miarodajne sample. Jak ja MkIII mialem w rekach to glownie macalem, obracalem, ergonomie, szybkostrzelnosc, szybkosc AF. Nie znajac obslugi puszki tej klasy nie odwazylem sie probowac robic zdjec zorientowanych na pokazanie jakosci obrazow wynikowych.
A może właśnie wprost przeciwnie, nie ma na co czekać, bo obraz będzie na dobrym poziomie, próbki na różnych poziomie ISO są już dostępne w necie. 3200 jest bardzo w porządku, 6400 gładkie nie jest, ale to oczywiste, że nie będzie od razu. To ma być na wszelki wypadek. Reszta jest w zasadzie opisana chociażby w ogólnie dostępnym pdfie, więc na co czekać? Na dostępność w sklepach, chyba, że ktoś ma inne wymagania co do sprzętu i nie potrzebuje tego właśnie aparatu. Można było spekulować przed premierą aparatu, ale teraz już nie bardzo jest o czym dyskutować. Aparat będzie świetny i tyle.
1D MkIII dostępny na cyfrowe.pl za jedyne 14299 :D
http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=3588
A na ceneo.pl więcej ofert, chociaż z cyfrowe.pl najtańsza.
BTW wraz z tym postem zmienia się mój status z "Coś już napisał" na "Bywalca" :-P
Marantz, dzięki ponownie. Zgadzam się z twoją opinią. ISO 3200, a zwłaszcza 6400 powalają, ale wygląda na to, że jest to kontynuacja MkII.
U mnie ewentualny pomysł wymiany 5D na Marka III padł natychmiast. Bardziej teraz potrzebuję jakości niż szybkości. 20D będzie się sam musiał w szybkich zdjęciach męczyć dopóki "piątka" nie zarobi z okładem na tego Marka.
Marrantz, według mnie cześć (przynajmniej) tych zdjęć jest nieostra.
trudno w takiej sytuacji mówić coś o jakości obrazu
To samo spostrzeżenie. Tylko pamiętajmy o warunkach, w jakich zdjęcia były robione. Wyobrażam sobie te kolejne łapy drapieżnie wyciągnięte w kierunku tego jedynego przedmiotu pożądania :lol:
Trzeba cierpliwie poczekać na pierwsze zdjęcia z egzemplarzy produkcyjnych. Teraz to bicie piany i wróżenie w fusów.
IMO (skoro już wróżymy), to jakością obrazu nie przeskoczy 5D, ale też nie po to został stworzony. Ma zupełnie inną grupę odbiorców, dla której będzie niezastąpionym narzędziem pracy.
No właśnie, ja też mam wrażenie nieostrości. Tylko te które powinny być w miarę ostre dają wrażenie nieostrych. A szkło ma IS-a, czas w miarę krótki (przy wysokim ISO), ja raczej potrafię aparat trzymać stabilnie a pani miała przez chwilę się nie ruszać. Pan ze zdjęcia może być lekko ruszony bo na baczność stawać mu nie kazałem. AF rewelacyjny a jakby w punkt nie chiał trafić. Ale to raczej intensywne odszumianie w body niż sam AF dało chyba taki efekt. WB i pomiar światła w Marku może się uczyć tego co potrafi Nikon D200. Reporterzy często robią zdjęcia w tak tragicznych warunkach, mam nadzieję na poprawę tego co moim zdaniem jest kiepskie bo w pozostałych reporterskich atrybutach to..... robi baaardzo pozytywne wrażenie.
I to stwierdzenie dalbym wszystkim pospiesznym pod rozwage, ktorzy oczekiwali cudu swiata!
Ja sam szczerze watpie zeby MkIII przeskoczyl 5D jakoscia - nie ta matryca, nie ten target. Gdybym mial 5D to tylko w razie wyraznej potrzeby takiej a nie innej funkcjonalnosci zmienialbym z 5D na 1DMkIII... bo jesli chodzi o jakosc obrazu to Canon nadal trzyma dwie osobne linie: szybkosc i 'reporterskosc' vs rozdzielczosc i jakosc.
BTW. Jakis czas temu pokazywali jaki to aparat super wytrzymaly i trzymali go w powietrzu za przypiety do niego kabel. To samo zrobilem z moim 350 i wiecie co? Dopiero po kilku minutach szarpania kabel wyskoczyl z gniazda ;)
Mialem podpiete do tego sigme70-300. W sumie jakies 1,3kg Z tego co sie orientuje to nowy marek wazy jakies 1,2kg, przy czym test byl wykonywany z podpietym, chyba nowym 16-35. Jaka jest tego waga, nie mam pojecia. Pewnie cos okolo 1,8kg. Fakt, ze roznica jest jakies pol kilo, ale i tak spodziewalem sie natychmiastowego odpiecia kabla.Cytat:
A wziąłes pod uwage różnice w masie?
różnica jest taka, że tobie się tym razem udało, a następnym się może nie udać. A w Marku 3 jest po prostu inne, specjalnie zaprojektowane gniazdo. Uważam to za bardzo ważny ficzer, bo skoro mamy możliwość sterowania zdalnego aparatami z live view, to chyba niezwykle łatwo doczekać sytuacji gdy ktoś nam to pociągnie "z buta".
Raczej nie. Juz wiecej nie mam zamiaru robic takich rzeczy :DCytat:
Fajny test. Przy okazji za miesiąc przy okazji dowiemy się ile kosztuje na Żytniej wymiana gniazda w 350D
Czy ktoś się może orientuje czy nowy Mark III czyta karty CF o pojemności 16 GB ?
Cos czuje ze trzeba bedzie z toba wytrzymac kilka ciezkich miesiecy wypelnionych setkami pytan o MkIII poki go sobie nie kupisz :roll: .
Ale mimo wszystko sprobuje: "Cierpliwość jest cnotą" .
Czyli wstrzymaj sie troszke... poki nie trafi on wreszcie na polki i do zwyklych uzytkownikow... mniej wiecej miesiac po tym terminie bedzie obmacany i zreviewowany z prawie kazdej strony i zapewne znajdziesz odpowiedz na 90% swoich jeszcze nie zadanych pytan. No chyba ze kupujesz go juz jutro ;) a przypadkiem w szafie znalazles kilka CF 16GB i sie zastanawiasz... to rozumiem pospiech ;) .
Vitez, do połowy maja muszę kupić drugie body, dlatego nie mogę czekać kilka miesięcy, aż to body zostanie dokładnie przetestowane przez tysiące użytkowników na całym świecie.
Co do kart 16 GB, to pytam sie dlatego, bo znajomy, znajomego, znajomego wraca za 2 tygodnie z USA i ma takie karty w dobrej cenie.
A dlaczego by miał nie czytać? Przecież te karty są po to robione by ich używać a nie stać na półce w sklepie. Jak je produkowano to musiały być z czymś kompatybilne. Mark III to nowe body, do tego prłne profi, więc moim zdaniem będą je czytać bez problemu. Tak przynajmniej mówi zdrowy rozsądek.
To masz do wyboru albo na sile przeplacac i probowac dorwac MkIII do tej polowy maja. Albo kupic cos innego (MkIIN? 5D? 30D?) a pozniej, np pod koniec roku, w o wiele rozsadniejszej cenie i juz dobrze obmacanego Marka III brac sprzedajac swoje pierwsze body. Wybor nalezy do ciebie w zaleznosci od stanu finansow vs potrzeby.
Ale naprawde prosilbym o umiar i rozsadek i nie wypytywanie o kazdy detal dopoki ten aparat nie bedzie bardziej powszechnie dostepny.
Bo jakiej odpowiedzi sie do tego czasu spodziewasz? I od kogo? Pomysl realistycznie!
Z drugiej strony szczerze bym sie zdziwil gdyby nie obslugiwal 16GB CF - to nie jakis kompakt z ograniczonym interfejsem... takie karty sa wrecz dla takiego body stworzone wlasnie. Ale to tylko gdybania.