no i jeszcze jedna rzecz... nowy model jest zawsze tanszy od poprzednika w momencie jego wejscia czyli mozemy sie spodziewac ceny wejscia nastepcy 5D na poziomie 10K...
Wersja do druku
no i jeszcze jedna rzecz... nowy model jest zawsze tanszy od poprzednika w momencie jego wejscia czyli mozemy sie spodziewac ceny wejscia nastepcy 5D na poziomie 10K...
>>Bez przerwy ktoś pisze że jak wejdzie nowy model to stary >>stanieje albo że jak konkurencja coś wypuściła to Canon >>musi stanieć etc. Tylko jakoś jeszcze w historii się to nie >>sprawdziło
Prawie masz racje - prawie, bo jednak sytuacja troche sie zmienila, mamy nowych graczy typu Sony, Panas. Poza tym cyfra to znacznie szybsze zmiany niz kiedys (widac po rynku PC czy innych urzadzen). Nawet po kompaktach widac, ze jednak Canon przyspiesza. Na pewno najmniej to dotknie rynek profi ( po co np. zmieniac 5D, skoro i tak nie ma konkurencji ), ale poziom 400D/30D na pewno tak. Na wiosne pojawi sie zapewne nowa Alfa, niewiadoma jest tez ujawniony K10D. Canon dlugo nie pojedzie na samej nazwie i serii L. Tym bardziej ze obiektywow tez od konkurencji coraz wiecej.
Szkoda tylko, ze w Polsce nie wplywa to tak szybko na spadek cen, jak np. w USA.
Zmiany które sa na rynku mają charakter ewolucyjny i nie ma co liczyć na jakiś gwałtowny spadek cen. Oczywiście że sprzęt tanieje, tyle że dzieje się to bardzo powoli i kalkulacje że coś stanieje mogą mieć sens ale mówimy o kilku marnych procentach a nie o dużych obniżkach.
W maju kupiłem 30D z kitem za 4500 i teraz widzę że kosztuje w tym samym sklepie (fotorimex) tyle samo. Gdybym liczył na obniżki cen bo konkurencja coś wypuści to dzisiaj byłbym dokładnie w tym samym miejscu. Oczywiście 30D stanieje, tylko kiedy i o ile? Powiedzmy że sensowna róznica w cenie warta czekania to 500zł, chociaż zestawiając to z ceną obiektywów to i tak śmieszna kwota. Może tyle będzie kosztował na wiosnę, czyli czekałbym rok :)
Po prostu, kupujemy puszkę, szkła i robimy zdjęcia, a nie czekamy na cud.
Mimo wszystko to mesydż przekazany przez Canona na tegorocznej Photokinie (póki co) brzmi:
Słuchajta Kanończycy: Macie największy wybór lustrzanek i obiektywów na rynku więc sie cieszta i nie marudźta!!! A jak sie komus nie podoba to...
To ja też coś dorzucę...
Dzisiaj rozmawiałem z pewnym TIPem nt. możliwości dostania jeszcze nowego 20D. Powiedział mi, że będzie bardzo ciężko i że jak już to 30D. To ostatnie zdanie raczej nie jest oryginalne. W dalszej części rozmowy wspomniał, że w przyszłym tyg. ma dostać kilka sztuk 40D!!! Nie wiem, co miałby zyskać cisnąć mi ściemę??? A może miał na myśli 400D, jednak upierał się przy 40D. Sam nie wiem co o tym myśleć.
BTW był to polecany przez luzdzi z CB człowiek.
Pozdrawiam
Koleś miał rację bo dzwoniłem do znajomego i w poniedziałek będzie miał nowiuśkie 40D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Jak napisał nieodżałowany Bohumil Hrabal: "Jak się człowiek uchleje, to w Kersku też jest Kilimandżaro"
Nie wieżycie wasza sprawa ... Ja w poniedziałek już cenę będę znał ... I będą w świetnych cenach 30D ... PoZdrO
my ci chcemy tylko oszczędzić rozczarowań...;-)Cytat:
Nie wieżycie wasza sprawa ... Ja w poniedziałek już cenę będę znał ... I będą w świetnych cenach 30D ... PoZdrO
A zresztą...zabawię sie twoim kosztem w poniedziałek =)
Ciekawe, że inni sprzedawcy nic nie wiedzą :confused:
a ja slyszalem przeciezk ze ponoc w serwisach juz sa zakodowane papiery na dwa nowe korpusy, mowsze niz 400d, mozliwe ze to prawda... dla mnie ani wtedy sie swiat nie zawali ani slonce nie zacznie inaczej swiecic, ale conajmniej dziwne by bylo by w 6 miesiecy od premiery 30stki juz wypuszczali 40stke... pozyjemy zobaczymy...
http://crunchgear.com/2006/09/05/can...d-info-leaked/
Jeszcze ktoś mi nie wierzy ?:/
a 3d widziałeś :lol:
Przecież gołym okiem widać, że cyfra 4 jest z innej parafii...
Dyskusja jest czysto spekulacyjna. Również sceptycznie podchodzę do faktu pojawienia sie 40D. Pozostaje przeczekać pare dni i się zobaczy.
Warte zastanowienia:
- cena 30D zaczęła dziwnie (co prawda powoli) iść w dół, patrz www.skapiec.pl
- konkurencja ciśnie, więc trick w stylu 350D->400D jest prawdopodobny
Na wymiane 350D na 400D byla juz naturalna 18 miesieczna pora. To nie byl trick tylko "u Canona jak w zegarku". Tak samo na wiosne minie 18 miesiecy piatce i zostanie zastapiona czyms nowym (legendardne 3D :D).
A cena spada bo konkurencja cisnie. Mozna walczyc funkcjami. Mozna walczyc cena.
i co ???? dzis jest juz dzis a tu nic ....kurka wodna ! ! !
No nie proszę Cię. Przecie jaja sobie ktoś robi i tyle:).
A propo's spekulacji to chodzą słuchy, że podobno samsung ma ochotę na nikona, bo ponoć ten ostatni na sprzedaż:). Tylko że to o tyle mało prawdopodobne, że wątpie żeby japońce pozwolili na sprzedaż obcemu swojej firmy:). No chyba że Canon kupi :mrgreen:.
"Trick" - mialem na mysli kosmetyke sprzetu, a nie tradycyjna 'co poltoraroczna' akcje. Moj blad, nie napisalem tego jednoznacznie.
Moze sie myle, ale prawdziwa wojna w tej chwili toczy sie raczej w segmencie 400D, D80, A100. IMO Nikon w segmencie powyzej D80 ma skromniejszy wybor sprzetu. Canon w "srodkowym" segmencie ma 30D i 5D, w przypadku tego drugiego mamy FF. Jest w czym wybierac i tutaj Canon mysle ze czuje sie pewnie.
Bo wiesz... PatriX sie zaaferowal, praktycznie obrazil a sam sobie przeczy - najpierw mial byc poniedzialek:
Potem wyszlo ze moze jednak za tydzien:
A na "dowod" podal znany link do fejka w ktorym sami sie przyznaja ze to nieprawdziwe zdjecie :roll: .
W tym tygodniu zobaczycie 40D :D :D :D Obiecuję Wam ... :]
Jak to mawiał pewien ćwiczeniowiec u mnie na studiach: "Powiedziałem, że oddam kolokwia w środę... nie powiedziałem w którą" :lol: :lol: :lol:
Kosmetyke? A jak nazwiesz to co bylo po tradycyjnej akcji poltorarocznej po 20D? Przy tak niklych zmianach 20D>30D to ta kosmetyka teraz to co najwyzej moglo by byc zmienienie cyferek na pudelku. To co tam wypisuja o 10mpix czy strzepywaczkach brudowych to jest powazna zmiana i na nia trzeba czekac jeszcze rok :D
Patrix to takie duze dziecko jeszcze dajmy mu sie wyszumieć ;-)
Wiesz co ja tam uważam, że jakby canon zawsze robił taką kosmetykę to to nie jest nic złego;). Poprawili bardzo wiele rzeczy na które ludzie narzekali dodali to czego brakowało (może po za uszczelkami) - jak dla mnie te zmiany były dokładnie takie jakich oczekiwałem - nie wspominając już o lepszej ostrości zdjęć:). Także nie ma co narzekać. Myślę że wróżby co będzie są o tyle trudne, że Canon ma w przyszłym roku podwójny jubileusz i będą chcieli zabłysnąć:).
PatriX, az tak dlugo zajmuje Ci dlubanie w photoshopie? Moze skonczysz juz to trollowanie z 40D? :>
Wystarczy przejzec jego wszystkie poprzednie posty na tym forum aby stwierdzić ze to trol nad trole ;) Ani jednego konstruktywnego posta...taki degenerat i nic pozatym,który dowartosciowuje sie przez pisanie bzdur o 40d =]
Mimo wszystko mam z niego ubaw po pachy..niech pisze :D
Dobra spoko ... Zamkinjmy ten temat ... Jak wyjdzie 40D to proszę wysyłać przeprosiny ... :P Pozdrawiam
Skończmy pisać na temat 40D ... Bo każdy sobie przez to tylko licznik nabija ... Proponuję przenieść ten temat gdzieś indziej albo pousówać wszystkie niepotrzebne posty na ten temat .... Nie tylko moje ale pozostałych użytkowników również...