Adamek :) ja foce to , co jest na wolnosci :) ale bede mial to na uwadze :)
Wersja do druku
Adamek :) ja foce to , co jest na wolnosci :) ale bede mial to na uwadze :)
kilka wypocin , prawdziwych wypocin , jak na poczatki :)
1 ja
2
3
4
5
mile widziane uwagi :)
zbyt "zwyczajne", jedynie 4 z jakims zalazkiem pomyslu ale znowu duzo za ciemna.
przyrodnicze lepsze ;)
dzieki pazurek :) to sa narazie pierwsze proby :)
czy musza bys wszystkie jasne zdjecia , doswietlone itp ?
A ja uważąm, że 4 jest super. Własnie dlatego, że jest niedoświetlone to to co najwazniejsze w tym zdjeciu natychmiast zwraca uwage. OCZY i to jest to co w tym zdjeciu jezt świetne . Oczy, które wyrazaja coś - może tęsknote, może samotność, może smutek! A przez to twarz postaci jest zagadkowa, tajemnicza. Ta sama twarz na zdjedciu 5 wyrazna ale nie tak intrygujaca.
Zdjecie 5 bardzo mi się podoba!
pozdrawiam
Janusz
chodzi mi o to ze (przynajmniej na moim monitorze w domu) na 4-ce to praktycznie niczego oprocz oczu i odblaskow na pierscionkach nie widac ;) swiatlo w portretach gra bardzo wazna role, nie znaczy to ze musi byc go wszedzie bardzo duzo, ale o to ze musi odpowiednio "zagrac" na zdjeciu.
jedynie 4-ka jest ciekawa kompozycyjnie, razi mnie tylko troche wyglad papierosa, szkoda np. ze nie widac dymu.
kiedys wspomniales mi abym przyciemnil monitor i to zrobilem i juz tak zostalo do dzis :) bylo tam slabe swiatlo , ale to tylko dlatego , ze tak chcialem , chcialem miec tylko twarz , najwidoczniej mam jeszcze chyba za jasno ustawiony monitor :)
to sa dopiero poczatki , mysle ze wyczuje to wszystko :)
:)
Zobacz np. podobne w klimacie portrety np. ramzy:
http://plfoto.com/605388/zdjecie.html
http://plfoto.com/608628/zdjecie.html
o wlasnie ,takie cos mi sie podoba :) dzis bedzie powtorka , zobacze co wyjdzie :) dzieki :)
Mysle, ze przy portrecie czesto kluczem sa oczy i ustawienie wlasnie na nich ostrosci. Pierwsze trzy sa przez to "przestrzelone" i nie przekonuja. Ja ostatnio robilem kilka koledze http://www.pbase.com/hofi/ernest
Pozdrawiam
Hofi
tak :) tylko ze te pierwsze 3 fotki , to sa autoportret :) no i sobie tak biegalem do aparatu :)
wiec af na manual i bedzie ok :) jakiego szkla tam uzywales?
A w kwestii jasnosci i doswietlenia - to zalezy, wcale nie musza byc wszystkie doswietlone, ale swiatlo powinno jakos modelowac twarz, sylwetke. Np. tu http://www.pbase.com/hofi/image/71180871 masz polaczenie swiatla kontrowego i przednio-gornego :) Taka fotka jednego z koncertow.
szklo bylo uzyte 24-70mn f/2.8 a robilem fotke na f/5.6 :) jeszcze dluga droga z cwiczeniami swiatel mnie czeka :)
Nic sie nie przejmuj, masz juz talent do ptakow, a to bardzo duzo. Nie wszystko od razu :) Z ludzmi wcale tak latwo sie nie pracuje. Czasem trafisz na osobe, ktora sama w sobie jest tak fotogeniczna i nic nie mowiac swietnie sie ustawia, wychodzi. Ja tez sie ucze i probuje swych sil w roznych rodzajach fotografii. Ale zdecydowanie najbardziej wole np. zdjecia portretowe uchwycone sytuacyjnie z cala sceneria, klimatem :)
nie zbyt mi sie te zdjecia podobaja , ale moze niektore z nich Wam sie beda podobac
1
2
3
4
5
6
7
8
jeszcze znalazlem kilka kowalikow i dzieciolow , ale obrobic trzeba :) ale to nastepnym razem :)
Niektóre jakieś takie miękkie (4,5).. choć oczywiście sam bym chętnie widział takie "miękkie" fotki we własnym wykonaniu ;-)
zaden problem , tylko checi sa potrzebne :)
woodduck , broni swojego terytorium przed innymi kaczkami
Fajne fotki, niektóre mało ostre, ale i tak ci zazdroszczę "fotografowanych obiektów".
Mam takie pytanko czy to sama siatka maskująca , czy siatka nałożona na mały namiot ?
sama siatka maskujaca , rozkladam ja , lub zakladam na siebie , wszystko zalezy od danego otoczenia , uzywam rowniez namiotu , ale namiot raczej do malych ptakow :)
1
czesc,
nazywam sie czapla siwa i pokaze Wam kilkatrykow
http://img248.imageshack.us/img248/6316/f3d9917pz7.jpg
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
... bardzo ladne, 9 za ujecie (ale jakosciowo chyba nie) i ... 1 pojawia sie tylko jako link
czy jest jakas pozwilosc podgladarka wszystkich zdjec w poscie ? chcialemsprawdzic czy juz umiescilemtu fotke ,no i szukania bylo dosyc dlugo :(
cooper i jego zdobycz - lubie te zdjecie :)
1
2
dzieciol , kadr zamierzony
3 sesja
nic nie bylo ciekawego ,wiec ich fotografowalem z ukrycia :)
4
Lubię murzynki.
;)
czapla jest fajna pozostałe też super, a ta murzynka to coś pokazywała?:)
nie , nie pokazywala , ale jej to spadalo i same sie pokazywaly :)
3 taka trochę polityczna....:)
ee tam polityczna :) czy to moja wina ze jest taki prezydent :)
powiedzcie mi , czy te fotki sa az tak padniete ???
1
2
3
4
4 jest super, 3 - troche jasniej i szkoda,ze ptaszor w wodzie poza GO
1
2
3
nie moglem przezyc , zeladne swiatlo , a nic nie przyplynelo . wiec jakas fotke musialem pstryknac
Podziwiam Cię za konsekwencję, coraz lepszy warsztat i naprawdę super wypatrzone sytuacje. Chciałbym nawiązać do dyskusji jaka rozpoczęła się w wątku Rafała (Ptaku), a chciałbym uniknąć dyskusji o Twoich zdjęciach w wątku Rafała.
Patrząc na kilka ostatnich zdjęć wydaje mi sie że Twoim zdjęciom do pełni szczęścia brakuje przede wszystkim świetnego światła, które jest widoczne niemal na każdym przedstawionym przez Rafała. Wydaje mi się że to jest sprawa absolutnie kluczowa. Druga sprawa (o której zresztą bardzo często wspomina Rafał) to dbałość o szczegóły takie jak tło. Zwróć uwagę pod tym kątem na zdjęcia z Twojej przedostatniej publikacji nr 1,3, a także na 3-kę z ostatniej. To tło rozprasza i wraz z nijakim światłem(oprócz 3 z ostatniej serii) IMHO znacząco obniża wartość tych fotografii. Moim zdaniem przezwyciężenie przez Ciebie wszystkich w/w niedociągnięć to kwestia czasu , doświadczenia (które zdobywasz w ekspresowym tempie), i motywacji, która jak na razie jest dla mnie imponująca.
Tło jest ważne, o tym nawet nie ma co dyskutować, ale pamiętaj że fotografia przyrodnicza to nie to samo co robienie zdjęć modelkom, gdzie możesz je ustawić jak chcesz.
Czasami masz wybór : albo zrobić zdjęcie jakiegoś rzadkiego płochliwego ptaka na fatalnym tle, albo nie zrobić wogóle zdjęcia.
PS.
Bardzo fajna fota.
Dokładnie zdaję sobie sprawę z tych ograniczeń co nie zmienia faktu, że niektórzy po prostu próbują ponownie w lepszych warunkach lub w innym miejscu. Zobacz sobie np na zdjęcia Rafała Gawełdy, w których światło i tło odgrywa bardzo ważną rolę. Widać, że bardzo dba o te szczegóły, wyszukując odpowiednie miejscówki i wyczekując na idealne warunki. Fotosc sam pisał w wątku Rafała że widzi, że czegoś brakuje w jego zdjęciach i pytał czego - wydaje mi sie że po części właśnie tego o czym napisałem. Wszystkie ostatnie zdjęcia Sylwka IMHO niesamowicie by zyskały gdyby były robione przy lepszym świetle. Nie wiem może Sylwek fotografuje o niewłaściwych porach dnia, może ma pecha do pogody ale na obydwu ostatnich seriach światło jest albo nijakie (za bardzo rozproszone, robione podczas zachmurzenia) albo ostre, robione przy wysokim słońcu. Zdjęcia Rafała w w większości są wykonane przy pięknym świetle o świcie lub tuż przed zachodem słońca, co w połączeniu z doświadczeniem w wytropieniu zwierzyny i wypatrzeniem interesującej scenki daje efekt w postaci "opadu szczęki' podczas oglądania. Chciałbym jeszcze raz podkreślić zdjęcia Sylwka bardzo mi się podobają - mało kto ma tyle samozaparcia, determinacji i talentu do fotografii przyrodniczej co on. Natomiast podobnie jak Sylwek zauważam że tym zdjęciom brakuje tej kropki "nad i" i wydaje mi się, że pewnej części napisałem obiektywnie dlaczego.
owszem , zgadzam sie z tym swiatlem , wiekszosc Rafala zdjec jest robione o wschodzie
ja rowniez zaczynam dzien z fotografia wczesnym rankiem , a koncze poznym wieczorem , jedynie co w poludnie robie przerwe i wychodze z czatowni na 2h
co do swiatla , to uwazam , ze chyba kazda pora jest dobra typu deszcz ,snieg , a nawet i pochmorny dzien , to tez ma swoj urok , ale oprocz to jeszcze nie jest to :(
zdjecie nr 2 bylo zrobione w zaczynajacy deszcz , tego na nim nie widac
mewa podczas opadu sniegu ( gdzies jest w pf ) co mi sie b. podoba i ma fajny klimat tez nie jestzbytnio lubiana :(
nie wiem , chyba przyjme inna taktyke focenia : )
Pierwsze całkiem sympatyczne choć coś tam na dole właziło w kadr przez co powstało niezbyt estetyczne rozmycie.
W drugim troszkę bałaganu sie wkradło na pierwszym planie. Natomiast zastanawia mnie coś innego.
Wygląda trochę tak jakbyś zdjęcie wykonał z aparatem max 10cm nad wodą!?!
ja już te zdjęcia chyba widziałem :roll:
Zigi owszem , ale i 10 jest juz za duzo :) a ten balagan nawet mi odpowiada , mowiac szczerze z calego jeziorka wybralem te miejsce na focenie i nawet aparatu nie skrecilem w innym kierunku , miala byc tam czapla , ale ze ta ges sie trafila ,hmmm dobre i to , bo czapla nie przybyla :(
Kuba , ostatnio jedne nawet oceniles , bylem anonimowy :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jeszcze wtedy gdy te zdjecie powstalo nie dbalem tak o perspektywe , ale wiem ze jeszcze duzo nizej moglem wtedy zrobic ta fotke
Z pozostałych dodanych 3 i 6 zdecydowanie najlepsze. Dokładnie w tej kolejności. Podoba mi się w obu przypadkach uchwycona poza ptaka, przy czym na 3 gęś wygląda niemal majestatycznie. Dla mnie świetne ujęcie.
Co do 5 - podoba mi się mniej ze względu na to iż właściwa gęś znajduje się dopiero na 3 planie, przy czym ptaki na pierwszym i na drugim chyba jednak odrobinę za bardzo ją przysłaniają.
zgadzam sie z Toba w 100% :)
jeszcze cos extra znalazlem
2 kilka stron do tylu chyba wczesniejszy moment, pisze cxhyba , bo nie patrzylem
3
po zrobieniu tego zdjecia w PS znalazlem nastepne z oczkiem ryby
wiem ze jest obwodka w kolo mewy , ale chcialem pokazac bardziej oko ( musze sie nauczyc pkt rozjasniac )
koliber super, świetnie
dzieki Kuba :)
focilem , ale nie spodziewalem sie ze tak wyjda , to sa malenstwa do 9 cm i b. szybkie , a ja w lapaniu w locie slaby jestem :(
mnie sie najbardziej widzi 1 - super tlo!
aha, chyba masz dosc mocno zasyfiona matryce ;)
aha, chyba masz dosc mocno zasyfiona matryce ;)[/QUOTE]
ty patrz na ptactwo , a nie na matryce :-D
Coś ciemne te zdjęcia....