Odp: 1Ds Mark II - czy ciagle warto kupic w 2013?
Cytat:
Zamieszczone przez
wender
To pozostaje tylko kwestia znalezienia 1Ds w rozsądnym stanie. W przebiegi rzędu 50000, po 10 latach w aparacie tej klasy dość trudno mi uwierzyć...
Jest jakaś szansa na sprawdzenie, którą z kolei aparat ma migawkę?
Celuj w zakup na zachodzie, np. w Wielkiej Brytaniii. Tam sporo amatorów miało takie body i niskie przebiegi nie są rzadkością.
Ja kupiłem siedmioletni z przebiegiem 63000 w naprawdę niezłym stanie.
Co zabawne to migawka padła parę tysięcy później :), tyle, że Canon Polska wymienił ją na gwarancji.
pzdr
Jakie właściwie ma znaczenie fakt, którą aparat ma migawkę skoro licznik bije od samego początku i wymiana migawki nie zeruje licznika.
W sumie trudno jest trafić dziś ten model zachowany w dobrym stanie. Nawet jak przebiegi są małe, to sama puszka strasznie powycierana.
Nawet stare piątki z reguły wyglądają lepiej :(
bo aparatu do wycierania się nie szanuje :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zanussi
bo aparatu do wycierania się nie szanuje :)
i katowania tym bardziej :D szczególnie flagowy model :D
no właśnie nie wiem jak to jest, ale mam porównanie w kwestii zużywania się i starzenia piątek i jedynki. po jedynce nie widać aż takiego upływa czasu i nie słychać wytrzelania migawki a w piątkach dośc mocno jest to wszystko wyczuwalne.....
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Jakie właściwie ma znaczenie fakt, którą aparat ma migawkę skoro licznik bije od samego początku i wymiana migawki nie zeruje licznika.
W sumie trudno jest trafić dziś ten model zachowany w dobrym stanie. Nawet jak przebiegi są małe, to sama puszka strasznie powycierana.
Nawet stare piątki z reguły wyglądają lepiej :(
Pozwól, że się upewnię. Czyli po każdej wymianie migawki liczniki leci dalej? Innymi słowy liczy przebieg aparatu, a nie konkretnej migawki?
Bazując na opisach sprzedających w stylu "przebieg 1000, poprzednia migawka padła przy 64k i była wymieniona w autoryzowanym serwisie" byłem przekonany, że przebieg dotyczy konkretnej migawki a nie puszki.
Cytat:
Zamieszczone przez
wender
Pozwól, że się upewnię. Czyli po każdej wymianie migawki liczniki leci dalej? Innymi słowy liczy przebieg aparatu, a nie konkretnej migawki?
Bazując na opisach sprzedających w stylu "przebieg 1000, poprzednia migawka padła przy 64k i była wymieniona w autoryzowanym serwisie" byłem przekonany, że przebieg dotyczy konkretnej migawki a nie puszki.
W moim Ds po wymianie migawki na Żytniej licznik nie został wyzerowany.
pzdr
Cytat:
Zamieszczone przez
Bartosz
W moim Ds po wymianie migawki na Żytniej licznik nie został wyzerowany.
pzdr
A mówili na Żytniej ile w tym modelu wynosi gwarancja? Zdania na ten temat są podzielone, bardziej prawdopodobne jest 200k, ale pojawiają się też głosy, że 300k.
Cytat:
Zamieszczone przez
wender
A mówili na Żytniej ile w tym modelu wynosi gwarancja? Zdania na ten temat są podzielone, bardziej prawdopodobne jest 200k, ale pojawiają się też głosy, że 300k.
To jest gwarancja typu "goodwill" (to określenie widnieje na moich dokumentach z naprawy)
Dla 1DS2 limit maksymalny dla tej "gwarancji" wynosi na pewno 200.000.
Aparaty z przebiegiem ok 200.000 niekoniecznie muszą być naprawione za darmo... - to jest tylko dobra wola firmy Canon a polityka firmy może przecież zmienić się z dnia na dzień.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bartosz
To jest gwarancja typu "goodwill" (to określenie widnieje na moich dokumentach z naprawy)
Dla 1DS2 limit maksymalny dla tej "gwarancji" wynosi na pewno 200.000.
Aparaty z przebiegiem ok 200.000 niekoniecznie muszą być naprawione za darmo... - to jest tylko dobra wola firmy Canon a polityka firmy może przecież zmienić się z dnia na dzień.
I to jest powód, dla którego NIGDZIE w oficjalnych papierach nie podają długości gwarancji na migawkę.