Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 164

Wątek: 1Ds Mark II - czy ciagle warto kupic w 2013?

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie 1Ds Mark II - czy ciagle warto kupic w 2013?

Witam,

Jestem szczesliwym posiadaczem 5DmkIII + 5DmkI ale mam mozliwosc okazyjnego kupna 1Ds mkII od firmy ktora go nie uzywala.
    Nie wiem czy ma na liczniku wiecej jak 5000. Nie ma na nim sladu uzywania zupelnie, po prostu zakonserwowana jedynka Byl przez moment uzywany w fotogrametrii, czyli nie targany, nie zdzierany przez dziennikarzy czy reporterow.

Pytanie, czy mimo wszystko warto kupic to body? Cena jest bardzo okazyjna bo jest to sprzet firmowy i po prostu musza sie go pozbyc.

Mysle czy nie sprzedac 5D marka I i kupic tego Deesa. Zasadniczo ma te same parametry co 5D mkI poza AF i rzecz jasna jakoscia body.

Z gory dzieki za przemyslenia.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: 1Ds Mark II - czy ciagle warto kupic w 2013?

ja bym kupil, zwlaszcza jak cena niska

Uzależniony Awatar tom517

Ja swego czasu zakupiłem 1Ds II z myślą wymiany 5D I, po tygodniu sprzedałem jedynkę, jednak waga robi swoje. Jeśli używasz 5DI z gripem IMO warto zmienić, jeśli nie, warto się zastanowić

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Wszystko zależy za ile.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Warto kupić, różnica jest w obrazku w stosunku do 5D. Cała reszta to wiadomo. Jak nie kupisz to kup i sprzedaj mi
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Miasto
    Scotland

W chwili obecnej cena jest do negocjacji (bo to sprzedaz od firmy w ktorej pracuje) ale z tego co sie orientuje to moj 5DmkI = 1DsmkII jesli chodzi o cene. Nie powinno mnie to wiecej kosztowac.

Ekranik niestety jest dosc maly w tym aparacie, cala reszta jak nowka po prostu. AF wymiata.
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Witaj,
    ja zmieniłem 5dmkI na 1dsII i subiektywnie było warto.
    Największa różnica to przede wszystkim "shutter lag" jedynki (albo jak kto woli jego brak) oraz działające AF servo.
    AF zdecydowanie pewniejszy - w dobrym świetle używalne wszystkie punkty.
    Jakość obrazka zbliżona, jednak ze wskazaniem na Ds-a. Moim zdaniem do ISO 800 nie ma czego się wstydzić w porównaniu do nowych FF.
    A ISO 100 na pewno nie jest gorsze.

Najbardziej wkurzający w 1DSII jest interfejs (dwa przyciski + kółko) i to nawet nie przy fotografowaniu ale przy przeglądaniu, usuwaniu zrobionych zdjęć, brrr...
    EOSy

Miasto
    Scotland

Bartosz, dzieki za pomoc. Bawilem sie tym aparatem, biore go na weekend na testowanie. Nie moglem wogole zczaic jak sie tam po menu porusza. Trzeba nacisnac select i wtedy kolko.

Troche to dziwne no i nie ma joysticka. Nie przeszkadza ci tak malutki ekran (taki sam jak w 20D chyba).

Jak z bateriami? Pewno duzo mozna na jednej zrobic.
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Bywalec
    Miasto
    Poznań

No poruszanie się po menu dyplomatycznie to ujmując wymaga przyzwyczajenia.... :-) ale da się.
    Niewątpliwie w stosunku do 5dmkI jest trudniej i mniej intuicyjnie.

Nowe baterie są całkiem wydajne, w końcu to dziesięć akumulatorków . Pewno w Twoim egzemplarzu bateria ma już swoje lata no i pamiętaj, że aku NIMH nieużywane samoistnie się rozładowywują.
    Jest na to rada - wymienić oryginalne akumulatory na np. SANYO ENELOOP. Na takim zestawie zrobiłem ostatnio 1100 zdjęć w przeciągu dwóch miesięcy (z przeglądaniem fotek i nie fotografowałem seriami).
    Instrukcja jak wymienić aku np. tu: New life for NP-E3 battery pack (used with Canon 1D, 1DS body) Photo Gallery by PIOTR RYBARCZYK at pbase.com

Ekranik, no cóż można o nim powiedzieć - histogram widać całkiem nieźle
    Ostatnio edytowane przez Bartosz ; 29-11-2013 o 16:36
    EOSy

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Bartosz, dzieki za pomoc. Bawilem sie tym aparatem, biore go na weekend na testowanie. Nie moglem wogole zczaic jak sie tam po menu porusza. Trzeba nacisnac select i wtedy kolko.

Troche to dziwne no i nie ma joysticka. Nie przeszkadza ci tak malutki ekran (taki sam jak w 20D chyba).

Jak z bateriami? Pewno duzo mozna na jednej zrobic.
    W jedynce masz wszystko co wymyślili wtedy inżynierowie Canona. Bracketing od 3 do 7 zdjeć, opcja cicha migawka (rzeczywiście jest wtedy cicha), dziesiątki możliwości konfiguracji. Wymieniam tylko kilka.
    Poza tym pamiętaj o gwarantowanym przebiegu migawki. Tego nie da żaden 5D. W moim 1D mk2, który zrobił blisko pół miliona zdjęć i wyglądał jak z wojny (to w końcu reporterski korpus) - wymieniono mi drugą migawkę za darmo gdy padła przed limitem.
    Jedynki to solidne maszynki, wręcz czołgi. Owszem ciężkie, ale za to wyprofilowane tak, że od lat nie używam klasycznego paska, a tylko pasek na nadgarstek.
    Potrzebujesz żeby 5D miało zapas mocy i lepiej leżał w ręce to także wyposażasz go w gripa. W jedynce masz to "gratis" i nic nie trzeszczy.
    Baterie faktycznie wyposaż w Eneloopy. Dostaniesz niebywała pojemność.
    Ekran w tym Ds mały ale za to jaka duża matówka!
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów