strideer ale to dla Ciebie nie nowość. O tym wszystkim wiedziałeś przecież już wcześniej. :mrgreen:
Wersja do druku
strideer ale to dla Ciebie nie nowość. O tym wszystkim wiedziałeś przecież już wcześniej. :mrgreen:
Azaliż oczywiście, to najlepsze szkło w historii jakie można przykręcić do pełnej klatki (przynajmniej do premiery innego Apo Zeissa parę tygodni temu :-) )
Myślisz, że Zeiss Otus 55/1,4 będzie jeszcze lepszy? :)
Na pewno jest ostrzejszy na f/1.4. Ponoć Apo Sonnar 135 czy Distagon 15 to są obiektywy, które są produkowane przez Zeissa według ściślejszych norm technicznych, zdaje się zbliżonych do tych, co Otus. Sądzę, że jakościowo będą bardzo zbliżone, dające taki "analityczny" obrazek. Różnica jest oczywiście w ogniskowych, ze wszystkimi tego konsekwencjami.
I mamy potwierdzenie możliwości w kolejnym teście Fotopolis.pl: Carl Zeiss Apo-Sonnar T* 135mm f/2 - test
A mam pytanie.Co to jest nerwowy bokeh? Ja być może mam nerwowy bokeh w swoim Zeissie 1.4/50 ale w analogu z Contaxem RTS III. Czy o to chodzi, że jest bardziej rozszarpany niż mydlany ze szkłem odpowiednikiem Canona? I jeszcze jedno pytanie. Czy Zeiss analogowy jest lepszy od swojego następcy cyfrowego( mam wciąż na myśli Carl Zeiss 1.4/50). Proszę używać nawet wirtualnych szabelek dla opini, która lepsza. Zapraszam do dyskusji.