Odp: 5D III a wybór ustawień AF'a
kilka moich obserwacji, co do trybow pracy AF w 5DIII w zastosowaniach slubnych opisalem tutaj:
http://www.canon-board.info/testy-sp...ml#post1171466
w skrocie: w 99% przypadkow, dla reporterki nalezy uzywac normalnego (nie precyzyjnego) czujnika AF, dla trybow one shot.
na kolejnych slubach bede testowac tryby servo, chociaz juz widze ze dosyc fajnie sprawdza sie case 3 (ostrzenie na najblizszy punkt)
Ja też jeszcze do końca tych ustawień nie ogarniam, ale też zauważyłem że najlepiej wychodzi w Servo przełączenie na case3. Chociaż wszystkiego jeszcze nie przetestowałem.
Czy da się jakoś ustawić wybór punktu AF bez uprzedniego wciskania przycisku wyboru punktu AF (wybór bezpośrednio joystickiem)?
Czy da się przeprogramować przycisk wyboru punktu AF i przypisać mu inną funkcję?
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Czy da się jakoś ustawić wybór punktu AF bez uprzedniego wciskania przycisku wyboru punktu AF (wybór bezpośrednio joystickiem)?
C.Fn2, Custom Controls, Multi-controller -> AF point direct selection (+ przycisk Info dla wyboru zachowania się punktu AF po wciśnięciu joya).
Zmiana punktu joyem działa tylko w czasie, gdy w wizjerze wyświetlane są informacje (np. 3 sekundy od momentu pomiaru światła).
Cytat:
Czy da się przeprogramować przycisk wyboru punktu AF i przypisać mu inną funkcję?
Nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
dr11
C.Fn2, Custom Controls, Multi-controller -> AF point direct selection (+ przycisk Info dla wyboru zachowania się punktu AF po wciśnięciu joya).
Zmiana punktu joyem działa tylko w czasie, gdy w wizjerze wyświetlane są informacje (np. 3 sekundy od momentu pomiaru światła).
O to chodziło! Dzięki!
Słuchajcie,czy jest jakiś sposób na szybkie przełączanie się między centralnym punktem a HP? Tak, żeby było można jednym wciśnięciem przemieszczać się między centrum a bocznymi?
wciśnij joya :) tak szybko przełączasz między centralnym a ostatnio wybranym
Na pewno? U mnie to działa w jedną stronę, czyli na centralny jak najbardziej, ale spowrotem już nie da rady.
Sprawdziłem dla pewności, u mnie działa w obie strony
Ok, wyjaśniło się. Okazuje się, że wciśnięcie joya inaczej działa w trybie direct, a inaczej po uprzednim wciśnięciu przycisku wyboru puntów. W pierwszym przypadku jest tak, jak piszesz - dzięki! W drugim można tylko przełączyć się na centralny.
A ja bardzo często używałem przycisku wyboru punktów, bo wtedy mi podświetlało punkty w wizjerze :) Btw, żeby przełączyć się spowrotem w tryb direct należy wcisnąć na chwilę spust migawki.