Odp: Canon 50mm f/1.2 L USM lens
Jak zmaleje popyt to ceny wzrosną :)
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Znowu śpieszę sprostować, tym razem, że głębia ostrości również nie jest zależna od ogniskowej obiektywu :-) GO jest funkcją odległości przedmiotowej (jak perspektywa), wartości przysłony oraz tego mitycznego krążka rozproszenia, a mówiąc językiem bardziej ludzkim - wielkości wycinka obrazu rzutowanego (wielkości matrycy w przypadku aparatów cyfrowych) i wielkości późniejszego powiększenia tego obrazu w medium docelowym (na monitorze, papierze). Oznacza to, że zachowując jednakową odległość, przysłonę, ten sam aparat i ten sam sposób późniejszego oglądania zdjęcia, otrzymamy taką samą głębię ostrości niezależnie od użytej ogniskowej. Chodzi oczywiście o GO w sensie matematycznym, bo dane obiektywy mogą w nieco inny sposób oddawać nieostrości, dodawać aberracje wzdłużne przy granicach zakresu głębi ostrości i tak dalej. Powód dla którego 50-tka rozmywa Ci większość obrazu, a 200-tka nie, jest prozaiczny - żeby wypełnić główką kadr, musisz z pierwszym obiektywem podejść na jakieś pewnie 50-60 cm do modela, a z drugim odejść na 2-3 metry. Masz więc inną przysłonę (f/1,2 vs. f/4) i inną odległość przedmiotową, zatem rozkład głębi ostrości też musi być inny.
Może jednak Ty już niczego nie prostuj, bo tylko robisz ludziom mętlik w głowie. Przerysowania perspektywy nie zależą od ogniskowej?? Rozmycie nie zależy od ogniskowej????
Online Depth of Field Calculator
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
wiem, ze masz oba obiektywy - zarowno 35L i 50L, wiec znasz roznice i w teorii i co wazniejsze w praktyce.
jak myslisz, taka moja wizja to fanaberie jak u liquidsound'a :lol: czy gra jest warta świeczki? :mrgreen:
to oczywiste ze 35mm robil bys wiecej fot - u mnie tez najwiecej zdjec jest z 35L oraz 85L/135L. ale zdarzaja sie sytuacje gdzie 50'tka jest niezastapiona ... wiec jesli myslisz o 35L to po prostu je dokup, zamiast zmieniac z 50L bo obudzisz sie z tym ze brakuje Ci 50'tki ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
kobesi
Może jednak Ty już niczego nie prostuj, bo tylko robisz ludziom mętlik w głowie. Przerysowania perspektywy nie zależą od ogniskowej?? Rozmycie nie zależy od ogniskowej????
Online Depth of Field Calculator
A od czego Twoim zdaniem zależą? Chyba nie od kalkulatora.
Cytat:
przy okazji mam pytanie do posiadaczy 50L.. czy jak mocno trzesiecie obiektywem to slychac u was taki minimalny "stukot"
Potrząsnąłem [bez dekli i osłony]..:-) i też słychać.
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Potrząsnąłem [bez dekli i osłony]..:-) i też słychać.
W każdym obiektywie słuchać stukot ;) Całym winowajcą stukania jest przysłona.
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
W każdym obiektywie słuchać stukot ;) Całym winowajcą stukania jest przysłona.
Przy lekkim potrzachaniu 35L nie stuka, 85L nie stuka, 135L nie stuka .. 50L stuka ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Przy lekkim potrzachaniu 35L nie stuka, 85L nie stuka, 135L nie stuka .. 50L stuka ;)
No cóż, z czerwonym paskiem to miałem tylko setke macro ale nie sprawdzałem;) pozostałe stukają aż miło- tzn stukanie to za dużo powiedziane, po prostu słychać listki:)
Nie warto juz ciagnac dalej tego tematu stukania, ale uwierz na slowo, ze 50L stuka zupelnie inaczej niz inne obiektywy ;)
Wierzę i mam nadzieje, że bedzie mi dane sprawdzić osobiście w najbliższym czasie :mrgreen:
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Nie warto juz ciagnac dalej tego tematu stukania, ale uwierz na slowo, ze 50L stuka zupelnie inaczej niz inne obiektywy ;)