generalnie 50 nie powinna zawadzać - zwykle ten problem pojawia się z bardzo szerokimi (np. Peleng 8mm - sprawdzone)
odległości nie mierzyłem, bo mam 5DI, ale jest naprawdę malutka - 5mm?
Wersja do druku
Pokaż zdjęcie tylnej soczewki na ustawieniu nieskończoność.
Zdjęcię będę mógł wrzucić popołudniu, ale po podpięciu Takumara 50/1.4 do adaptera i ustawieniu nieskończoności tylna soczewka wystaje poza obręb adaptera jakieś 3-4 mm.
Witam. Odświeżam wątek.
Zastanawiałem się już nad tym w zeszłym roku, jednak wtedy nie przesiadłem się z 50D na 5D mk2. Temat jednak wraca jak bumerang. Głównie zależy mi na jakości zdjęć i jak już zostało napisane zarówno w tym jak i w innych wątkach na tym forum obrazek z pełnej klatki przebija ten z kropa. Mój zestaw szkieł do pełnej klatki to stałki Canona 28mm 1.8, 50mm 1.4 oraz 85mm 1.8 - zastosowanie amatorskie głównie portrety córki i fotografia ludzi.
Budżet na body 5D mk2 mam już odłożony i pozostaje jedynie wybór źródła zakupu. Mieszkam w UK i szukam gdzie kupię najtaniej. Biorę pod uwagę zarówno sztuki używane w dobrym stanie i z małym przebiegiem migawki jak i nowe.
Wpadła mi w oko oferta na eBay UK. Nowe body 5D mk2 za £1,283.89
http://www.ebay.co.uk/itm/E0028-NO-V...item43ae08d075
Sprzedawca jest z Hong Kongu ale ma jakiegoś przedstawiciela w UK, który wysyła aparat z Bristolu, więc nie muszę doliczać już ewentualnego cła.
Pytanie czy te "piątki" z rynku azjatyckiego różnią się jakoś w specyfikacji w porównaniu do tych które Canon przeznacza na rynki europejskie i które są sprzedawane w sklepach w UK? Wyczytałem gdzieś, że zdarza się, że nie mają wgranego całego menu językowego i jest tylko chiński i angielski - to akurat by mi nie przeszkadzało. Czy są jeszcze inne różnice?
Czy ktoś kupował 5D mk2 z rynku azjatyckiego lub z USA? Na co jeszcze zwrócić uwagę?
A nie zaznajamiałeś się z ofertami forumowiczów? Co rusz pojawia się kolejna piątka na sprzedaż, bo ludziska zbierają na mkIII.
Dokup eleczkę z super plastyka sobie zamiast piątki bo af w mk2 Cię zatrwoży :P
Ludzie robili zdjęcia nawet i MKI i nawet dalej robią. To, że ni trafi jadącego motocyklisty, to nie znaczy, że już w ogóle nie działa. Po prostu trzeba spokojniej. A obrazka nic nie zastąpi.Cytat:
Dokup eleczkę z super plastyka sobie zamiast piątki bo af w mk2 Cię zatrwoży :P
Chyba jednak zdecyduję się na zakup nowego body. Aukcje używanych 5D mk II na eBay UK kończą się w okolicach £1200 a znalazłem dwa sklepy w UK które mają w ofercie nowe z gwarancją w okolicach £1300.
Elki pewnie z czasem też będę chciał dołożyć. Oglądając sample zachwycam się tym co produkuje 135L lub 35L, ale to może za jakiś czas. Wydaje mi się, że moje 3 stałki na początek dadzą mi sporo radości. Przecież tyle się już tu pisało o tym, że dostają kopa po podpięciu do pełnej klatki... :wink:
Naczytałem się już sporo o AF w 5D mk II ale chyba jednak zaryzykuję. Jest wiele opinii, że mimo iż wolniejszy niż w 50D jednak jest precyzyjniejszy i większy odsetek zdjęć jest trafionych. Poza tym, przed premierą 5D mk III wielu użytkowników jakoś mimo wszystko sobie z nim radziło i wielu wciąż sobie z nim radzi. Tak jak pisałem, głównie chodzi mi o portrety i priorytetem jest jakość i mityczna plastyka. :-)
Czy naprawdę tak ciężko będzie uchwycić biegnące dziecko w AI SERVO z podpiętym np. 85mm 1.8?
I jeszcze jedno pytanie. Czy ktokolwiek przesiadający się z 50D na 5D mk II żałuje swojej decyzji?